גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעקב אחר 20 בכירים במשך שבע שנים: סטארט-אפ ישראלי חשף מתקפת סייבר חובקת עולם

בעקבות הפריצה השיגו התוקפים גישה לפרטי שיחות וסמסים וכן לפרטי המיקום של מאות מיליוני משתמשים ● בפועל היכולת נוצלה על מנת לעקוב אחר 20 בעלי תפקידים בכירים בממשלות במדינות שונות ● חברות ישראליות לא נפגעו ● מנכ"ל סייבריזן: "התוקף בחר ספציפית להוציא מידע על משתמשים מסוימים"

מייסדי סייבריזן. מימין לשמאל: יוסי נער, ליאור דיב, יונתן שטרים־עמית / צילום: Ryuji Suzuki
מייסדי סייבריזן. מימין לשמאל: יוסי נער, ליאור דיב, יונתן שטרים־עמית / צילום: Ryuji Suzuki

חברת הגנת הסייבר הישראלית סייבריזן עדכנה בסוף השבוע האחרון 25 מפעילות סלולר ברחבי העולם כי הן נפגעו, או כי קיים חשד שהן נפגעו, ממתקפת סייבר חמורה. האזהרה באה בעקבות חקירה שניהלה החברה ב-9 החודשים האחרונים, במהלכה התגלו מתקפות סייבר שפגעו ב-12 מפעילות ברחבי העולם. על פי סייבריזן, המתקפה אפשרה לתוקפים גישה מלאה לסיסמאות המחשבים הארגוניים של הספקיות והעניקה להם גם גישה לכל המידע על יעדי השיחות והסמסים של לקוחות החברה ואת מיקומם.

מתקפת הסייבר נחשפה, לדברי החברה, לפני כ-9 חודשים אצל ספקית סלולר בעלת עשרות מיליוני לקוחות. החברה פנתה אל סייבריזן בעקבות חשד למתקפה, חוקרי סייברזין פרשו אצל ספקית הסלולר את מערכותיהם בעשרות אלפי נקודות קצה ולאחר יומיים גילו את המתקפה. המחקר נמשך כמה חודשים ולפני כמה שבועות גילתה החברה כי הפריצה אינה מוגבלת רק לחברה שפנתה אליה, ומעורבות בה בנוסף עוד 11 חברות. סך הכל מדובר ב-12 ספקיות שמשרות מאות מיליוני לקוחות. הסיבה לפריצה לכמה מפעילות, על פי סייבריזן, היא כדי לאפשר מעקב חוצה מדינות ויבשות אחר יעדי התקיפה.

כך פעלה מתקפת הסייבר

בשיחה עם "גלובס" סיפר מנכ"ל סייברזין ליאור דיב את התגלגלות הפרשה. דיב הוא בוגר יחידת המודיעין 8200 אשר קיבל במהלך השירות צל"ש ראש אמ"ן על פיתוח טכנולוגי חסוי. "החברה הראשונה שפנתה אלינו סיפרה לנו שבידיה סימנים למתקפה שהם אינם מצליחים לחבר לכדי תמונה מלאה שתכריע האם הם אכן מותקפים אם לאו", מספר דיב. "אך ככל שהעמקנו יותר מצאנו עוד ועוד סימנים של תקיפה וסימנים שקושרים את כל הסימנים יחד. גילינו שאותו תוקף שלח הרבה נתונים החוצה ושהתוקף אמנם הצפין את המידע, אבל הצלחנו לזהות את הסיסמה שבה הוא השתמש משום שהיא היתה מקודדת בתוך הרושעה שבה הוא השתמש".

לאחר פענוח הצופן, גילו חוקרי החברה זליגת מידע בנפח של למעלה מ-100 ג'יגה-בייטים על 20 משתמשים של אותה חברה סלולרית. "באותה רשת היו כמה מיליוני משתמשים אבל אותו תוקף בחר ספציפית להוציא מידע על משתמשים מסוימים", סיפר דיב. "מדובר היה בפרטים על כל השיחות שאותו משתמש ביצע, סמסים ששלח, וכל המידע של המיקום לאורך חצי שנה - מידע שבעזרתו אפשר להרכיב מהלך חיים שלם של אותו אדם - היכן הוא גר, לאן הוא נוסע כל בוקר, מתי הוא מחנה, למי הוא מתקשר ושולח סמסים. זו תמונת מצב מלאה שמעניקה יכולת עיקוב אחרי אותו אדם". על פי דיב, מדובר על נעקבים פוליטיים, אנשי רשויות. האינטרס למעקב אחר ה-20, הוא מסביר - "לא עסקי. כשמדינה תוקפת מדינה אחרת, יש לה אינטרס לאנשים מאוד ספציפיים באותה מדינה".

דיב מציין עוד כי בשום שלב הפורצים לא הגיעו אל מכשיר הסלולרי של הנעקב. "אם אותו משתמש היה הולך למומחה ושואל אותו האם הטלפון נפרץ, היו אומרים לו שהטלפון נקי. למעשה לא הייתה לו כל דרך לדעת שהוא תחת מעקב. אחרי שהמשכנו לחקור את הנושא זיהינו שאחד הכלים בתוך הרשת קיים בה כבר מזה 7 שנים, במהלכן התוקף ניכס לעצמו יותר ויותר נכסים מתוך הרשת הסלולרית והגיע למצב שהוא שולט עליה לחלוטין. למעשה כל שמות המשתמש והסיסמאות של כל המשתמשים בארגון, כולל אלה של בעלי התפקידים שאחראים על השליטה ברשת - אנשי הסיסטם וה-IT. כך הם יכלו להתחבר לכל אחד מהמחשבים ברשת, להוסיף משתמשים ולהסיר משתמשים".

בזכות היכולת הזו, הסביר דיב, הפורצים עשו לעצמם חיים קלים - "במקום לפרוץ בכל פעם למאגר כדי לגנוב נתונים, הם התקינו VPN על השרת הבילינג שהכיל את המידע שבו היו מעוניינים. הם התחברו אליו מרחוק, ובארבע מקרים שונים הורידו ממנו מאות ג'יגה-בייטים של מידע. התוקפים בעצם פעלו כמו רשת ריגול".

כדי להתחקות אחר עקבותיהם של התוקפים, בדקו אנשי סייבריזן כיצד התוקפים מתקשרים פנימה והחוצה מאותה רשת, ובאיזו תשתית הם משתמשים כדי לבצע את התקיפה. "בדרך כלל מה שהתוקף עושה זה להחליף את תשתית התקיפה בכל פעם, והם אכן עשו זאת, אבל מאחר שהם השתמשו בפרמטרים די דומים, הצלחנו למצוא את שרתי התקיפה ואת צורת התקיפה שהשתמשו בה, וכך גילינו שהם השתמשו בתשתית דומה, או אותה תשתית ממש, כדי לתקוף חברות אחרות. הם לקחו את אותם כלים, ארזו אותם והשתמשו בהם פעם נוספת כדי להשתלט על רשתות אחרות".

בשלב הזה, שאירע לפני כמה שבועות, פנו אנשי החברה למנכ"לים או לסמנכ"לי אבטחת המידע בחברות הנגועות ובישרו להם שהם תחת מתקפה ובשבת האחרונה הם אף נפגשו עם 25 חברות סלולר נוספות כדי לעדכן אותם בפרטי המקרה. "על חלק ממי שהיה בחדר ידענו בוודאות שהם תחת תקיפה אך לא על כולם. היכן שיכולנו פנינו גם לרשויות, כמו ה-FBI בארה"ב". דיב ציין עוד כי "אין ספקיות סלולר ישראליות בין החברות הללו אך אנו עומדים בקשר עימן ומסייעים להן לבדוק אם הן תחת מתקפה. בשבוע האחרון מתדרכים את כל מי שרק יכולים בנושא הזה. השבוע נחלוק את הסיפור על הבמה בכנס סייברוויק באוניברסיטת תל אביב וגם בבלוג שלנו. אנחנו מקווים שנגיע למקסימום חברות ושהן יעשו משהו בעניין".

בסייבריזן חושדים כי קיימת סבירות גבוהה שמדובר בפורצים סינים. החברה זיהתה כלים וסגנון עבודה המתאימים לקבוצת תקיפה סינית בשם APT10, אם כי בשל הדימיון הרב מדי בחברה לא פוסלים את האפשרות שמדובר במתחזה שרוצה להפיל עליהם את האשמה. בכל מקרה, אומר דיב, "מדובר בפורץ מתוחכם בעל יכולות סייבר מתקדמות שמאפיינות מדינות. זו פעם ראשונה שאנחנו רואים שלקבוצת תקיפה מסוימת יש גישה להרבה מאוד חברות סלולר, עם יכולת מעקב אחרי מאוד מיליוני משתמשים, ושהם בוחרים להשתמש בה בצורה מאוד נקודתית כדי לעקוב אחרי משתמשים ספציפיים. גילינו בעצם שיש רשת מודיעין של מדינה שיכולה לעקוב אחרי כל משתמש של כל אחת מהחברות הללו במשך שנים. זה שווה בגודל שלו כמו ההדלפה של סנודן שהראה שארה"ב מרגלת אחרי אזרחיה. אז פה יש מדינה שמרגלת אחרי כולם, לא רק אחרי האזרחים שלה. אנחנו מניחים שב-7 שנים האחרונות היו להם הרבה יעדים שהתחלפו. הם בטח לא עקבו אחרי אותם 20 אנשים כל פעם". מעבר לכך, פוטנציאל הנזק מהיכולת שרכשו אותם פורצים, מסביר דיב, הוא אדיר. "הם יכלו להוריד את הרשת הסלולרית לחלוטין ולייצר כאוס".

דיב שולל את האפשרות שמדובר במחדל אבטחה. "החברות עשו את המקסימום שיכלו אל מול תוקף כזה", הוא אומר. "אבל אם מדינה זרה רוצה לעקוב, היא יכולה לעשות זאת בהינד עפעף ואתה לא תדע מזה לעולם. הדרך היחידה למנוע היא לא להשתמש בשום דבר סלולרי". לשאלת "גלובס" האם לישראלים יש ממה לדאוג הוא משיב: "לישראל יש מערך סייבר מתוחכם עם ידע עמוק. במדינות אחרות שאיתן אנחנו בקשר, המצב הוא לא כזה".

סייבריזן הוקמה ב-2012 על ידי ליאור דיב, יונתן שטרים־עמית ויוסי נער. החברה גייסה עד כה כ-190 מיליון דולר. לחברה למעלה מ-400 לקוחות, ביניהם לוקהיד מרטין, שגם השקיעה בחברה, מוטורולה, חברת התעופה הבריטית Flybe והמרכזים הרפואיים של RTI surgical. באוקטובר 2015 הצטרפה למשקיעות בסייבריזן קרן ההשקעות היפנית סופטבנק, שהשקיעה בשלב ראשון כ-60 מיליון דולר. ביוני 2017 המשיכה סופטבנק והשקיעה עוד 100 מיליון דולר בסייבריזן במסגרת סבב גיוס. כיום מעסיקה החברה 500 עובדים. כמחצית מהעובדים הם אנשי פיתוח שעובדים במרכז הפיתוח של החברה בתל אביב.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש