גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעקב אחר 20 בכירים במשך שבע שנים: סטארט-אפ ישראלי חשף מתקפת סייבר חובקת עולם

בעקבות הפריצה השיגו התוקפים גישה לפרטי שיחות וסמסים וכן לפרטי המיקום של מאות מיליוני משתמשים ● בפועל היכולת נוצלה על מנת לעקוב אחר 20 בעלי תפקידים בכירים בממשלות במדינות שונות ● חברות ישראליות לא נפגעו ● מנכ"ל סייבריזן: "התוקף בחר ספציפית להוציא מידע על משתמשים מסוימים"

מייסדי סייבריזן. מימין לשמאל: יוסי נער, ליאור דיב, יונתן שטרים־עמית / צילום: Ryuji Suzuki
מייסדי סייבריזן. מימין לשמאל: יוסי נער, ליאור דיב, יונתן שטרים־עמית / צילום: Ryuji Suzuki

חברת הגנת הסייבר הישראלית סייבריזן עדכנה בסוף השבוע האחרון 25 מפעילות סלולר ברחבי העולם כי הן נפגעו, או כי קיים חשד שהן נפגעו, ממתקפת סייבר חמורה. האזהרה באה בעקבות חקירה שניהלה החברה ב-9 החודשים האחרונים, במהלכה התגלו מתקפות סייבר שפגעו ב-12 מפעילות ברחבי העולם. על פי סייבריזן, המתקפה אפשרה לתוקפים גישה מלאה לסיסמאות המחשבים הארגוניים של הספקיות והעניקה להם גם גישה לכל המידע על יעדי השיחות והסמסים של לקוחות החברה ואת מיקומם.

מתקפת הסייבר נחשפה, לדברי החברה, לפני כ-9 חודשים אצל ספקית סלולר בעלת עשרות מיליוני לקוחות. החברה פנתה אל סייבריזן בעקבות חשד למתקפה, חוקרי סייברזין פרשו אצל ספקית הסלולר את מערכותיהם בעשרות אלפי נקודות קצה ולאחר יומיים גילו את המתקפה. המחקר נמשך כמה חודשים ולפני כמה שבועות גילתה החברה כי הפריצה אינה מוגבלת רק לחברה שפנתה אליה, ומעורבות בה בנוסף עוד 11 חברות. סך הכל מדובר ב-12 ספקיות שמשרות מאות מיליוני לקוחות. הסיבה לפריצה לכמה מפעילות, על פי סייבריזן, היא כדי לאפשר מעקב חוצה מדינות ויבשות אחר יעדי התקיפה.

כך פעלה מתקפת הסייבר

בשיחה עם "גלובס" סיפר מנכ"ל סייברזין ליאור דיב את התגלגלות הפרשה. דיב הוא בוגר יחידת המודיעין 8200 אשר קיבל במהלך השירות צל"ש ראש אמ"ן על פיתוח טכנולוגי חסוי. "החברה הראשונה שפנתה אלינו סיפרה לנו שבידיה סימנים למתקפה שהם אינם מצליחים לחבר לכדי תמונה מלאה שתכריע האם הם אכן מותקפים אם לאו", מספר דיב. "אך ככל שהעמקנו יותר מצאנו עוד ועוד סימנים של תקיפה וסימנים שקושרים את כל הסימנים יחד. גילינו שאותו תוקף שלח הרבה נתונים החוצה ושהתוקף אמנם הצפין את המידע, אבל הצלחנו לזהות את הסיסמה שבה הוא השתמש משום שהיא היתה מקודדת בתוך הרושעה שבה הוא השתמש".

לאחר פענוח הצופן, גילו חוקרי החברה זליגת מידע בנפח של למעלה מ-100 ג'יגה-בייטים על 20 משתמשים של אותה חברה סלולרית. "באותה רשת היו כמה מיליוני משתמשים אבל אותו תוקף בחר ספציפית להוציא מידע על משתמשים מסוימים", סיפר דיב. "מדובר היה בפרטים על כל השיחות שאותו משתמש ביצע, סמסים ששלח, וכל המידע של המיקום לאורך חצי שנה - מידע שבעזרתו אפשר להרכיב מהלך חיים שלם של אותו אדם - היכן הוא גר, לאן הוא נוסע כל בוקר, מתי הוא מחנה, למי הוא מתקשר ושולח סמסים. זו תמונת מצב מלאה שמעניקה יכולת עיקוב אחרי אותו אדם". על פי דיב, מדובר על נעקבים פוליטיים, אנשי רשויות. האינטרס למעקב אחר ה-20, הוא מסביר - "לא עסקי. כשמדינה תוקפת מדינה אחרת, יש לה אינטרס לאנשים מאוד ספציפיים באותה מדינה".

דיב מציין עוד כי בשום שלב הפורצים לא הגיעו אל מכשיר הסלולרי של הנעקב. "אם אותו משתמש היה הולך למומחה ושואל אותו האם הטלפון נפרץ, היו אומרים לו שהטלפון נקי. למעשה לא הייתה לו כל דרך לדעת שהוא תחת מעקב. אחרי שהמשכנו לחקור את הנושא זיהינו שאחד הכלים בתוך הרשת קיים בה כבר מזה 7 שנים, במהלכן התוקף ניכס לעצמו יותר ויותר נכסים מתוך הרשת הסלולרית והגיע למצב שהוא שולט עליה לחלוטין. למעשה כל שמות המשתמש והסיסמאות של כל המשתמשים בארגון, כולל אלה של בעלי התפקידים שאחראים על השליטה ברשת - אנשי הסיסטם וה-IT. כך הם יכלו להתחבר לכל אחד מהמחשבים ברשת, להוסיף משתמשים ולהסיר משתמשים".

בזכות היכולת הזו, הסביר דיב, הפורצים עשו לעצמם חיים קלים - "במקום לפרוץ בכל פעם למאגר כדי לגנוב נתונים, הם התקינו VPN על השרת הבילינג שהכיל את המידע שבו היו מעוניינים. הם התחברו אליו מרחוק, ובארבע מקרים שונים הורידו ממנו מאות ג'יגה-בייטים של מידע. התוקפים בעצם פעלו כמו רשת ריגול".

כדי להתחקות אחר עקבותיהם של התוקפים, בדקו אנשי סייבריזן כיצד התוקפים מתקשרים פנימה והחוצה מאותה רשת, ובאיזו תשתית הם משתמשים כדי לבצע את התקיפה. "בדרך כלל מה שהתוקף עושה זה להחליף את תשתית התקיפה בכל פעם, והם אכן עשו זאת, אבל מאחר שהם השתמשו בפרמטרים די דומים, הצלחנו למצוא את שרתי התקיפה ואת צורת התקיפה שהשתמשו בה, וכך גילינו שהם השתמשו בתשתית דומה, או אותה תשתית ממש, כדי לתקוף חברות אחרות. הם לקחו את אותם כלים, ארזו אותם והשתמשו בהם פעם נוספת כדי להשתלט על רשתות אחרות".

בשלב הזה, שאירע לפני כמה שבועות, פנו אנשי החברה למנכ"לים או לסמנכ"לי אבטחת המידע בחברות הנגועות ובישרו להם שהם תחת מתקפה ובשבת האחרונה הם אף נפגשו עם 25 חברות סלולר נוספות כדי לעדכן אותם בפרטי המקרה. "על חלק ממי שהיה בחדר ידענו בוודאות שהם תחת תקיפה אך לא על כולם. היכן שיכולנו פנינו גם לרשויות, כמו ה-FBI בארה"ב". דיב ציין עוד כי "אין ספקיות סלולר ישראליות בין החברות הללו אך אנו עומדים בקשר עימן ומסייעים להן לבדוק אם הן תחת מתקפה. בשבוע האחרון מתדרכים את כל מי שרק יכולים בנושא הזה. השבוע נחלוק את הסיפור על הבמה בכנס סייברוויק באוניברסיטת תל אביב וגם בבלוג שלנו. אנחנו מקווים שנגיע למקסימום חברות ושהן יעשו משהו בעניין".

בסייבריזן חושדים כי קיימת סבירות גבוהה שמדובר בפורצים סינים. החברה זיהתה כלים וסגנון עבודה המתאימים לקבוצת תקיפה סינית בשם APT10, אם כי בשל הדימיון הרב מדי בחברה לא פוסלים את האפשרות שמדובר במתחזה שרוצה להפיל עליהם את האשמה. בכל מקרה, אומר דיב, "מדובר בפורץ מתוחכם בעל יכולות סייבר מתקדמות שמאפיינות מדינות. זו פעם ראשונה שאנחנו רואים שלקבוצת תקיפה מסוימת יש גישה להרבה מאוד חברות סלולר, עם יכולת מעקב אחרי מאוד מיליוני משתמשים, ושהם בוחרים להשתמש בה בצורה מאוד נקודתית כדי לעקוב אחרי משתמשים ספציפיים. גילינו בעצם שיש רשת מודיעין של מדינה שיכולה לעקוב אחרי כל משתמש של כל אחת מהחברות הללו במשך שנים. זה שווה בגודל שלו כמו ההדלפה של סנודן שהראה שארה"ב מרגלת אחרי אזרחיה. אז פה יש מדינה שמרגלת אחרי כולם, לא רק אחרי האזרחים שלה. אנחנו מניחים שב-7 שנים האחרונות היו להם הרבה יעדים שהתחלפו. הם בטח לא עקבו אחרי אותם 20 אנשים כל פעם". מעבר לכך, פוטנציאל הנזק מהיכולת שרכשו אותם פורצים, מסביר דיב, הוא אדיר. "הם יכלו להוריד את הרשת הסלולרית לחלוטין ולייצר כאוס".

דיב שולל את האפשרות שמדובר במחדל אבטחה. "החברות עשו את המקסימום שיכלו אל מול תוקף כזה", הוא אומר. "אבל אם מדינה זרה רוצה לעקוב, היא יכולה לעשות זאת בהינד עפעף ואתה לא תדע מזה לעולם. הדרך היחידה למנוע היא לא להשתמש בשום דבר סלולרי". לשאלת "גלובס" האם לישראלים יש ממה לדאוג הוא משיב: "לישראל יש מערך סייבר מתוחכם עם ידע עמוק. במדינות אחרות שאיתן אנחנו בקשר, המצב הוא לא כזה".

סייבריזן הוקמה ב-2012 על ידי ליאור דיב, יונתן שטרים־עמית ויוסי נער. החברה גייסה עד כה כ-190 מיליון דולר. לחברה למעלה מ-400 לקוחות, ביניהם לוקהיד מרטין, שגם השקיעה בחברה, מוטורולה, חברת התעופה הבריטית Flybe והמרכזים הרפואיים של RTI surgical. באוקטובר 2015 הצטרפה למשקיעות בסייבריזן קרן ההשקעות היפנית סופטבנק, שהשקיעה בשלב ראשון כ-60 מיליון דולר. ביוני 2017 המשיכה סופטבנק והשקיעה עוד 100 מיליון דולר בסייבריזן במסגרת סבב גיוס. כיום מעסיקה החברה 500 עובדים. כמחצית מהעובדים הם אנשי פיתוח שעובדים במרכז הפיתוח של החברה בתל אביב.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים