גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החששות הגוברים מהסדר חוב נוסף באי.די.בי ממשיכים להפיל את האג"ח; המחזיקים זומנו לאסיפה מיוחדת

היום פרסמו נאמני ארבע סדרות האג"ח של חברת ההחזקות של אדוארדו אלשטיין זימון לאסיפת מחזיקים מיוחדת, שתתכנס ביום שני הקרוב ● באסיפה ידונו בשאלה אם יש צורך לנקוט פעולות להגנה על זכויות המחזיקים, ובהן מינוי נציגות, יועץ כלכלי ויועץ משפטי

אדוארדו אלשטיין / צילום: איל  יצהר
אדוארדו אלשטיין / צילום: איל יצהר

עוד יום של ירידות חדות באיגרות החוב של אי.די.בי מחזק את ההערכות בשוק לגבי הצורך בהסדר חוב נוסף בחברת ההחזקות של אדוארדו אלשטיין.

בסוף מארס הציגה אי.די.בי הון עצמי שלילי (גירעון בהון) של 444 מיליון שקל, NAV (ערך נכסי נקי) שלילי של 324 מיליון שקל ורמת מינוף של 117%. לפי כמה ממחזיקי האג"ח של אי.די.בי, נתונים אלה מלמדים כי החברה נמצאת כיום בסביבה של חדלות פירעון, גם אם היא עדיין לא מוגדרת כך באופן רשמי. אי.די.בי פרסמה בסוף מארס דוח תזרים חזוי לשנתיים הקרובות, המעיד כי תפתח את חודש אפריל 2021 כשבקופתה מזומנים בשווי של 232 מיליון שקל. עם זאת, לנוכח מיעוט הנכסים שיהיו אז בבעלותה, התריעו רואי החשבון כי יכולתה של אי.די.בי לפרוע את יתרת חובותיה החל ב-2021 תלוי, בין השאר, בגורמים שאינם בשליטתה, ובעיקר במזומנים שיתקבלו מדולפין איי.אל - החברה האם של דסק"ש, שנמצאת בשליטת אלשטיין.

אלשטיין כבר הזרים לאי.די.בי יותר מ-2.5 מיליארד שקל באמצעות חברות שבשליטתו, מאז שרכש את השליטה בחברה לפני כחמש שנים, במסגרת הסדר החוב של החברה האם, אי.די.בי אחזקות (שהייתה קודם לכן בשליטת נוחי דנקנר). את עיקר הסכום העבירה לאי.די.בי חברת אירסה של אלשטיין, הנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 550 מיליון דולר (כ-2 מיליארד שקל), לאחר שאיבדה בשנה האחרונה כ-50% מערכה. הקריסה הזאת במניית אירסה מעידה כי לאלשטיין אין כיום מקורות כספיים להזרים הון נוסף לאי.די.בי. ואולם, יש לציין כי עוד לפני כן העביר אלשטיין בשנים האחרונות מסרים לשוק, שלפיהם אין בכוונתו לבצע הזרמות נוספות. לפיכך, חיזוק החברה יכול להתבצע בדרך של הכנסת משקיעים חדשים או באמצעות הפחתת החוב, דרך הסדר כזה או אחר עם מחזיקי האג"ח.

אלשטיין מחכה להיתר שליטה בכלל ביטוח

היום פרסמו נאמני ארבע סדרות האג"ח של החברה זימון לאסיפת מחזיקים מיוחדת, שתתכנס ב-1 ביולי, יום שני הקרוב. באסיפה ישמעו המחזיקים דיווח מאת נציגי אי.די.בי בדבר מצבה העסקי של החברה, ולאחר מכן יקיימו דיון בשאלה אם קיים צורך בנקיטת פעולות להגנה על זכויות המחזיקים, ובכלל זאת מינוי נציגות, יועץ כלכלי ויועץ משפטי.

באסיפה תעלה לדיון גם שאלת עזיבתם באחרונה של שניים מבכירי אי.די.בי - המנכ"ל שולם לפידות וסמנכ"ל הכספים גיל קולטר. עזיבת השניים ערערה עוד יותר את חוסר האמון של המשקיעים באי.די.בי, וכעת נסחרות איגרות החוב הארוכות שלה מסדרות ט' ו-י"ד בתשואות לפדיון של 30% ו-20%, בהתאמה, לאחר שספגו היום ירידות של 3% ו-2%, בהתאמה. חוב האג"ח של אי.די.בי מסתכם ב-2.2 מיליארד שקל (חוב פיננסי נטו, נכון לסוף מארס).

בחודשים האחרונים שם אלשטיין את יהבו על האפשרות שיצליח להוביל עסקת בעלי עניין, שבמסגרתה תרכוש דסק"ש את החזקותיה של אי.די.בי בכלל ביטוח בפרמיה משמעותית על מחיר השוק, שתאפשר הזרמת מזומנים גדולה לאי.די.בי. עם זאת, אלשטיין עצמו עדיין לא קיבל היתר שליטה בכלל ביטוח מידי הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ד"ר משה ברקת, וכל עוד לא יתקבל אישור כזה, הרי שלא ניתן לבצע את העסקה.

ללא תמיכת פסגות, המהלך של דסק"ש לא יצליח

אלשטיין, בעל השליטה ויו"ר קבוצת אי.די.בי-דסק"ש (דיסקונט השקעות), הזמין את עצמו השבוע לפגישה רחבת משתתפים עם סגל מנהלי ההשקעות והאנליסטים של בית ההשקעות פסגות. על הפרק, שיתוף הנוכחים במצבה של הקבוצה, עדכון על המהלכים המתהווים ורכישת סימפטיה, שתאפשר לאלשטיין להמשיך בהתנהלותו, למרות הקשיים העצומים שבהם נתונה אי.די.בי.

לכאורה, מדובר היה בפגישת עדכון סטנדרטית, אבל בפועל ביקש כנראה אלשטיין להשיג בפגישה מטרה נוספת - תמיכת פסגות בהצעת הרכש המלאה שהגישה דסק"ש לחברה הבת נכסים ובניין. קופות הגמל, קרנות ההשתלמות וקרנות הפנסיה שמנהל פסגות, מחזיקות יחדיו ב-5.59% ממניות נכסים ובניין, כשקרנות הנאמנות שמנהל פסגות מחזיקות בעוד 1.33% ממניות החברה. לפיכך, ללא תמיכת פסגות אין לדסק"ש יכולת להצליח במהלך.

נכסים ובניין היא זרוע הפעילות בנדל"ן של קבוצת אלשטיין בישראל. בחודש האחרון מנסה דסק"ש למחוק את נכסים ובניין מהמסחר בבורסת ת"א, ולצורך כך אף הגישה הצעת לרכישת מניות המיעוט (31.17%) שמוחזקות בידי גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים. דסק"ש הציעה בתחילה 654 מיליון שקל תמורת המניות, אבל מאז העלתה את המחיר פעמיים עד ל-766 מיליון שקל בהצעה הנוכחית.

אם תתקבל הצעת הרכש במלואה, תהפוך נכסים ובניין לחברה בת בעלותה המלאה של דסק"ש, אבל כדי שזה אכן יקרה, נדרשת היענות מצד בעלי מניות מיעוט, המחזיקים בלפחות 26.17% ממניות נכסים ובניין, ופסגות בתוכם.

הצעת הרכש הייתה אמורה להסתיים היום בשעה 14:00, כשלאחר מכן תפרסם דסק"ש את תוצאותיה. אלא שעוד קודם לכן, נסחרה הבוקר מניית נכסים ובניין בירידה חדה של כ-7%, כנראה על רקע הערכת המשקיעים כי הפגישה של אלשטיין בפסגות מאותתת על חוסר נכונותו של בית ההשקעות להיענות בחיוב להצעת הרכש. מנגד, זינקה מניית דסק"ש בכ-4% מאותה סיבה בדיוק.

עוד לפני כן זכה אלשטיין להפתעה לא נעימה. אתמול בשעות הערב הודיעה חברת S&P מעלות כי היא מכניסה את דירוג החוב של נכסים ובניין לרשימת המעקב עם השלכות שליליות, עד לפרסום התוצאות הסופיות של הצעת הרכש והתבהרות מהלכים נוספים. לנכסים ובניין התחייבויות עצומות למחזיקי האג"ח שלה, בדמות קרן חוב של 4.44 מיליארד שקל ותשלומי ריבית עתידיים בהיקף כולל של 1.03 מיליארד שקל. חוב זה זוכה כיום לדירוג השקעה A, בעוד איגרות החוב שהנפיקה דסק"ש זוכות לדירוג נמוך יותר בשתי דרגות, של BBB פלוס.

הצעת הרכש שהגישה דסק"ש לנכסים ובניין נועדה לכאורה לענות על דרישות חוק הריכוזיות, שמחייבות את צמצום הפירמידה של דסק"ש לשתי שכבות בלבד עד אמצע דצמבר, וזאת לעומת שלוש שכבות כיום. אלא שגם אם תצלח הצעת הרכש, הרי שנכסים ובניין תמשיך להיחשב לחברת שכבה בגלל האג"ח שהנפיקה לציבור ולכן גם עניין זה דורש טיפול.

לדברי S&P מעלות, קיימת אי-בהירות בנוגע לאיכות האשראי של נכסים ובניין, בשל הצורך של דסק"ש "להשלים מהלכים נוספים העונים לדרישות החוק, וייתכנו גם השלכות שליליות". בחברת הדירוג אף הדגישו כי קיימת אי-ודאות גבוהה לגבי ביצוען של הפעולות הנוספות הנדרשות לצורך יישום הוראות החוק, וחלקן הוא אף "בעל השלכות על פרופיל הסיכון העסקי ועל פרופיל הסיכון הפיננסי של החברה".

ב-S&P מעלות אף ציינו כי תישקל הפחתת דירוג, במקרה שתתקבל הצעת הרכש, וכן אם המהלכים הנוספים לעמידה בדרישות חוק הריכוזיות יחלישו מהותית את הפרופיל הפיננסי. מנגד, תישקל הוצאת האג"ח של נכסים ובניין מרשימת המעקב, אם הצעת הרכש לא תתקבל.

עניין זה לבדו עשוי לאותת מדוע צפויים כמה מהגופים המוסדיים להתנגד להצעת הרכש. הסיבה לכך היא שעם כל הכבוד לאפסייד מסוים על חשיפה למניות נכסים ובניין ב-700 מיליון שקל, הרי שחשיפת הציבור לאג"ח של החברה בהיקף של כ-5 מיליארד שקל היא מהותית הרבה יותר עבור המוסדיים.

על רקע כל אלה, נסחרו היום איגרות החוב של נכסים ובניין בירידות של עד 2%, והתשואה על סדרה ט' הארוכה ביותר טיפסה ל-4.7% במהלך המסחר. החברה האם דסק"ש אמנם מדורגת בדירוג נמוך יותר מנכסים ובניין, אבל היא עדיין חברה יציבה באופן יחסי, שהציגה בדוחות לסיכום הרבעון הראשון של 2019 הון עצמי של 1.87 מיליארד שקל, שווי נכסי נקי (NAV) של 1.2 מיליארד שקל ורמת מינוף של 69%. 

עוד כתבות

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין של בג"ץ עשוי לסלול את הדרך להוזלה קבועה במחירי ביטוח הרכב

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● יום תנודתי בתל אביב הסתיים בירידות, בהובלת מניות הנדל"ן ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, בעוד המשקיעים ממשיכים לשקול את השפעות ה-AI על השווקים ● הדוחות הכספיים של ענקית השבבים אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● וגם: הבורסה באסיה שהפכה לאחת המובילות בעולם בשנת 2026 ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת