גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ותודה לאפל: תגידו ביי ביי לכרטיס הסים הישן והמוכר

השעון החדש של אפל שנחת בישראל הוא סמל לתחילתה של מהפכה: פרידה מכרטיס הסים מפלסטיק ● את מקומו תתפוס תוכנה שמאפשרת מעבר בין חברות סלולר בלחיצת כפתור ומהווה בסיס לקפיצת מדרגה בעולם "האינטרנט של הדברים" ● מי ירוויח, מי יפסיד, ואיך אמדוקס קפצה על העגלה?

משתמשי סמארטפונים / צילום: רויטרס
משתמשי סמארטפונים / צילום: רויטרס

השקת השעון החדש של אפל, Apple Watch Series 4, בעולם ובישראל מביאה איתה בשורה הרבה יותר חשובה מאשר רק שעון מתקדם. החידוש האמיתי שמביא איתו השעון הוא eSIM, או בעברית סים אלקטרוני. מדובר במהפכה, לא פחות.

בעתיד הקרוב יותר ויותר מכשירים סלולריים והתקנים אלקטרוניים כבר לא יכילו את כרטיס הסים מפלסטיק שאליו התרגלנו. את מקומו תתפוס תוכנה שממלאת את אותו התפקיד בדיוק, זה שמאפשר למכשיר לתקשר עם העולם החיצון.

התוכנה הזו - ה-eSIM - מאפשרת הרבה יותר גמישות ויעילות. ללקוחות היא מאפשרת לבחור בקלות ובמהירות באיזה מפעיל שהם רוצים, בלי להזדקק לכרטיס הפלסטיק המוכר. בעתיד היא גם תקל עליהם בנסיעות לחו"ל, תרחיב את האפשרויות לקבל שירותים משולבים סלולר, מחברות תיירות למשל, ועוד. ליצרניות הטכנולוגיה היא חוסכת נדל"ן יקר בתוך המכשיר.

חלוצות השירות בישראל הן פרטנר ופלאפון, שהשיקה את השירות בעזרת פתרון טכנולוגי של אמדוקס. המפעילים האחרים אולי ימתינו עוד קצת, אבל בסוף לא תהיה להם ברירה.

מעבר לנוחות הפיזית, ה-eSIM מבטא מהפכה של ממש גם ברמה הטכנולוגית. ראשית, מדובר בשירות שמספק פתרונות חיוניים לעולם "האינטרנט של הדברים", שבו המכשירים הביתיים מחוברים לרשת כל הזמן. לא בכל חיישן ולא בכל התקן ניתן ורצוי לחבר סים, פיזי זעיר ככל שיהיה. פתרון בדמות תוכנה הוא פשוט ונוח הרבה יותר, כשרוצים למשל לחבר את המקרר לרשת.

הולכים בעקבות האיירפודס

לדברי גיל רוזן, מנהל קבוצת amdocs:next, "הסים הווירטואלי הרבה יותר פשוט לכל הסביבה ומאפשר חווייה יותר דיגיטלית, שמתאימה לעידן הזה הרבה יותר. העולם הסלולרי, "הסימי", מצטרף ליתר החוויות הדיגיטליות שוויתרו על הרכיב הפיזי. בעולם המוסיקה למשל אף אחד לא מדמיין את עצמו משתמש ב-CD, ואף אחד לא חושב שבשביל לראות תמונה חייבים להדפיס אותה. בעוד כמה שנים אף אחד לא ידמיין שבשביל להתחבר לרשת סלולרית צריך לשים סים מפלסטיק במכשיר".

אפשר כבר להיפרד לשלום מכרטיס הפלסטיק כי המפעילים קצת חוששים?

"המובילים של התהליכים האלה הם בעצם יצרני המכשירים ויצרני האלקטרוניקה הבידורית שמשיקים מכשירים חדשים כל הזמן. הם עובדים מאוד קשה בשביל למקסם בצורה אבסולוטית את המקום הפיזי שיש להם ולהפוך את החוויה ליותר ידידותית. גם לפני שנתיים היינו בהלם כשאפל הורידה את החיבור הפיזי לאוזניות - והנה פתאום זה טבעי שאתה תתחבר בבלוטות’".

לדעתך השינוי הזה היה משמעותי?

"אחת המוטיבציות הגדולות של אפל הייתה לחסוך את המקום הפיזי ולאפשר חוויה בפחות מקום ופחות חוטים. אותו דבר גם בסים. הוא תופס מקום, יש לו את המגירה, אתה צריך את הפין, זה תופס מקום, מתקלקל, נאבד ומתקמט. יש ליצרניות מוטיבציה לחסוך את המקום. זה גם מאפשר להכניס הרבה מאוד חיבוריות למכשירים שעד היום זה היה נראה מופרך להכניס לתוכם סים".

באילו תחומים למשל נרגיש את השינוי?

"תחשוב על תעשיות כמו מקררים, מכונות כביסה או עולם הרכב. בסוף גם ברכבים המחוברים לאינטרנט מישהו הכניס סים. תחשוב על ארגון שיש בו מאות עובדים והחברה צריכה להחליף לעובדים את כרטיסי הסים. לאסוף מהם ולהביא חדשים, זה סיפור מסובך. יש כל כך הרבה גורמים בתעשייה שהחיים שלהם יהיו הרבה יותר קלים אם זה יהיה מבוסס תוכנה, כך שאין לי ספק שהסיפור יתפוס תאוצה. ההערכה שלי היא שבתוך חמש שנים כבר לא יהיה סים פיזי".

איפה אמדוקס בתווך הזה?

"אמדוקס זיהתה כשל לוגיסטי בהתפתחות של השוק. יש 300-400 חברות תקשורת בעולם ויש מאות חברות גדולות שמייצרות אלקטרוניקה בידורית או התקנים לבית שיידרשו לחבר אותם לרשת בעתיד.

קח לדוגמה חברה שמייצרת מחשבים ניידים, כמוHP או מייקרוסופט. ככל שהיא תהיה גדולה, עדיין אנשיה צריכים להתרוצץ בין 400 חברות תקשורת ולעשות איתן אינטגרציה למערכות הליבה שלה בשביל שה-eSIM של HP יעבוד עם המערכות של פלאפון בישראל ו-VIVO בברזיל.

"אמדוקס חוסכת את המאמץ של כל השחקנים בתעשייה. אנחנו פיתחנו ענן eSIM, שדרכו חברת תקשורת צריכה להתחבר אלינו פעם אחת בלבד, ואז באופן אוטומטי היא מתחברת לכל מה שהיא צריכה. מכיוון שאמדוקס חולשת עם מערכות הליבה שלה בכל חברות התקשורת הגדולות, אנחנו בעצם קיצרנו את הדרך גם לחברות וגם למפעילים. כך חסכנו את המאמץ הזה שכל חברה צריכה לרוץ מול כל מפעיל ולהפך בעולם".

דוכני הסלולר בקניונים בסכנה

לדברי יובל מירון, מנהל חטיבת ה-IOT ב-amdocs:next, "למפעילים היום יש שלוש מטרות: לעשות כסף, לחסוך כסף ולחזק את המותג. eSIM בדיוק עושה את שלושת הדברים האלה.

כמה כסף להערכתך זה יחסוך למפעילים?

"היום המפעיל משלם הון עתק לכל נושא הלוגיסטיקה, הטיפול בסים ודיוור. חלק מזה מגולגל על הלקוח. בנוסף, המפעיל מחזיק דוכנים, בשדה התעופה למשל, וזה עולה הון עתק. זה עוד לפני שדיברנו על הסכמי הפצה עם משווקים ועוד. כלומר, יש עלויות לא מבוטלות כדי להריץ את האופרציה של הסים מפלסטיק. ברגע שהוא ייעלם, העלויות יתאפסו.
"הכול הולך להיות יותר זול, ואז המפעילים יוכלו לגלגל את ההנחה ללקוח או לשמור אותה לעצמם. בנוסף, גם לארגונים כמו אמדוקס זה חיסכון אדיר מאחר שזה מייתר הרבה לוגיסטיקה".

ומה ייצא לחברות שמייצרות את המכשירים?

"היום עקב האכילס של חברות שמייצרות מכשירים הוא היכולת לבצע את החיבוריות בצורה קלה. בעידן של ה-eSIM כל זה נגמר. יותר ויותר יצרנים ירצו למכור את המכשיר כי החיבוריות הופכת לפשוטה הרבה יותר.

אלמנט נוסף הוא חיזוק המותג - אנחנו רואים חברות שמוכרות רק לפטופים, עכשיו הן יכולות למכור קישוריות ברמה עולמית. כלומר, החיבוריות הופכת להיות שירות בעל ערך מוסף שחברה כמו לנובו רוצה למכור אותו".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי