גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימות הדמוקרטי הראשון: מי יצטייר כפטיש שיכה את טראמפ?

בשני עימותים טלויזיוניים, מחר ומחרתיים, ינסה כל אחד מ-20 המתמודדים לשכנע את הבוחרים הדמוקרטים שלה, או לו, יש הפוטנציאל הגדול ביותר לשלוח את טראמפ הביתה (או לכלא) ● מעבר לטראמפ, יש לפנינו עימות בין-דורי ועימות אידיאולוגי, אבל זה פחות חשוב מהיכולת להיפטר מהנשיא הנוכחי ● פרשנות

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ /צילום: shutterstock
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ /צילום: shutterstock

אחרי שנתיים וחצי של חריקת שיניים, מתחילה המפלגה הדמוקרטית להיערך למאבק קשה שיסתיים - כך היא מקווה - בשליפת דונלד טראמפ מהבית הלבן ובתיקון מהיר של מה שהיא מגדירה כ"קלקוליו". בשני עימותים טלוויזיוניים, היום (ד') ומחר, במאיימי, ינסה כל אחד מ-20 המתמודדים לשכנע את הבוחרים הדמוקרטים, שלה, או לו, יש הפוטנציאל הגדול ביותר לשלוח את טראמפ הביתה (או לבית-הכלא) בשנה הבאה.

לקראת הבחירות לנשיאות בנובמבר 2020, מצפים הדמוקרטים, לאו דווקא בכליון עיניים, לעימות בין-דורי ולמחלוקות אידיאולוגיות בשורותיהם. הגווארדיה הוותיקה - ברני סנדרס, אליזבת וורן וג'ו ביידן, שלושתם בעשור השביעי של חייהם - מול הגווארדיה הצעירה (חלק מהמועמדים בני פחות מ-40). ה"סוציאליסטים", שמאלנים אם תרצו, נגד ה"פרגמטים". מתנגדי הכיבוש הישראלי לעומת אלה שמבינים את רגישויותיה הביטחוניות של ישראל.

מחלוקות כאלה או אחרות צצות בכל אחת משתי המפלגות הגדולות כל ארבע שנים, כאשר הבחירות המקדימות מתחילות לתפוס תאוצה. אבל דמוקרטים רבים מאמינים, שבתהליך הפריימריז של מפלגתם ב-2019-20, לא ירשו הבוחרים לעצמם ליהנות מהמותרות של הצבעה בעד מתמודד מסוים רק מפני שהוא מוצא חן בעיניהם. לא יהיה די בכך שהבוחר יזדהה עם האידיאולוגיה שמקדם מועמד א', או שהבוחרת תסמוך על הניסיון שצבר מועמד ב' בעשרות שנות כהונה בקונגרס.

לא, לא הפעם. בבחירות המקדימות האלה אמת המידה היחידה של דמוקרטים רבים תהיה היכולת החזויה של המתמודד הנבחר להשכיב את טראמפ על הקרשים (הווירטואליים) בעימותים הטלוויזיוניים עמו בשנה הבאה, ולעקור אותו מהלשכה הסגלגלה בעוד שנה וחצי. כל השאר לא חשוב. צעיר או זקנה; משפטנית שחורה או הומו שיצא מהארון; סגן נשיא לשעבר או מי שהיה ראש עיריית ניו-יורק - העיקר שהמועמד/ת הדמוקרטי/ת לנשיאות יוכל/ תוכל לספק את הסחורה, כלומר להיפטר מהנשיא המכהן. מי יהיה המשיח הדמוקרטי? זה יהיה המתמודד שישכנע את הבוחרים הדמוקרטים, כי הוא האנטי-טראמפ שהם מייחלים לו.

זה מה שחברי הבייס הדמוקרטי רוצים, ובהחלט לא רק הם. יש הרבה משטמה לטראמפ בשטח, והסקרים מאששים זאת. טראמפ מוסיף להיות אחד מהנשיאים הכי פחות פופולריים בתולדות ארה"ב מפני ששלוש השנים שחלפו צרבו בתודעה הציבורית את דימויו כבריון מכור לטוויטר, אדם לא ישר, בלתי יציב ונרקיסיסטי, כדברי האנליסט השמרני צ'רלס סייקס, ששוטם את טראמפ בדיוק כמו הליברלים השרופים ביותר (והוא, אגב, רחוק מלהיות השמרן היחיד שחש כך).

התוצאה היא, ש-57% מהאמריקאים הצהירו כי הם בהחלט לא יצביעו בעד טראמפ ב-2020. הוא היה מפסיד למועמד הדמוקרטי הפונטציאלי ביידן בכל מדינות המפתח, ובמקרים רבים בשיעורים דו-ספרתיים, לו הבחירות היו נערכות עתה. למעשה, הסקרים מראים שהוא היה נופל שדוד גם לרגלי כמה מהמועמדים הדמוקרטים המרכזיים, לרבות אליזבת וורן ה"סוציאליסטית" ופיט בוטג'ג', בן 38 וההומו המוצהר הראשון שרץ לנשיאות.

ולמרות זאת, טראמפ עדיין עלול לנצח ב-2020, בין היתר מפני שמתמודדים דמוקרטים, בלהיטותם להוכיח את טהרנותם הרעיונית ואת היותם ההיפוך המושלם של טראמפ, עלולים לגלוש - ולעיתים גולשים - למחוזות התמהונות. הם משמיעים הכרזות אקסצנטריות, שמאלניות מדי, ליברליות מדי. הם שוכחים שלמרות ההתבטאויות הקיצוניות של מחוקקים דמוקרטים מסוימים בבית-הנבחרים, כאילהאן עומאר או ראשידה טלאיב (לאו דווקא בנושאים שקשורים בישראל), רוב הדמוקרטים מגדירים עצמם מתונים. נכון, הם שונאים את טראמפ אבל הם אינם שמאלנים שרופים.

סייקס מספר כי כותב שמרני ידוע, ג'ורג' וויל (שפרש מהמפלגה הרפובליקאית בגלל איבתו לטראמפ) נוהג לשאת עמו פתק קטן ובו ציטוטים מהתבטאויות של דמוקרטים, התבטאויות שהניעו את הציבור האמריקאי לומר: "האנשים האלה מוזרים. הם אינם מדברים על נושאים שקרובים ללבי". כדברי וויל: "האזרחים שומעים את הדברים והם אומרים, כל אחד לחוד: אני לא בעד זה".

ובכל זאת, מתמודדים דמוקרטים על הנשיאות יצאו בהצהרות שסחררו את ראשיהם של דמוקרטים מן השורה: טרוריסטים בעלי אזרחות אמריקאית, שמרצים עונש מאסר בכלא, צריכים ליהנות מזכות הצבעה בבחירות; להוציא אל מחוץ לחוק את החברות הפרטיות לביטוח רפואי; לתת שילומים לאזרחים שחורים בגין עוולות העבדות שנגרמו לאבות אבותיהם וכך הלאה וכך הלאה.

זה יהיה מבחנם הגדול של 20 המתמודדים הדמוקרטים בעימותים היום, מחר ואלה שיבואו בשבועות ובחודשים הקרובים: איך להתבדל בלי להסתמן כקיצונים שמאלניים? איך להפגין נחישות במאבק נגד טראמפ בלי להצטייר כדון קישוט? איך למתוח ביקורת על המתמודדים האחרים בלי שהעימות יראה כמו כיתת יורים מעגלית שקוטלת את כל חבריה? טראמפ השפיל ללא רחם את המתמודדים הרפובליקאים האחרים בעימותים ב-2016 ("תראו את ג'ב בוש, אין לו טיפת אנרגיה") וזה עבר לו בשלום. אבל רוב העולם אינו טראמפ. מה שהאיש הזה יכול להרשות לעצמו אחרים אינם יכולים. לא הוגן, מרתיח אפילו, אבל זו המציאות שנכפית על המתמודדים הדמוקרטים היום ומחר.

יהיה צפוף, צפוף מאוד על בימת האולם שבו ייערכו העימותים. 25 דמוקרטים נרשמו כחוק למירוץ לנשיאות. 20 עמדו בקריטריונים שנדרשו כדי להשתתף באירוע והמפלגה הדמוקרטית נאלצה לערוך שני עימותים כדי לתת לכל מתמודד לפחות כמה דקות חשיפה. אבל גם בעימות שבו משתתפים 10 אנשים, החשיפה תהיה מינימלית. כל מתמודד יצטרך למצוא גימיק כדי להתבדל, להתבלט, ולטעת בציבור האמריקאי רצון לשמוע ממנו/ה יותר. רק מעטים יצליחו. חבורת המתמודדים תצטמק בהדרגה.

עוד לפני העימות הראשון מצביעים הסקרים על השביעייה המובילה: בראש צועד ג'ו ביידן, סגן הנשיא לשעבר עם תמיכה בשיעור 34%-38%. במקום השני ניצב הסנטור ברני סנדרס ("דמוקרט סוציאליסט", כהגדרתו) עם תמיכה של 27%. במקום השלישי, הרחק מאחוריו, נמצאת הסנטורית אליזבת וורן, ענקית אינטלקטואלית שהפיקה עשרות ניירות עמדה על רוב הסוגיות שעומדות על הפרק ("יש לי תכנית לזה", היא אחת מסיסמאות הבחירות שלה), עם 14%.

במקום הרביעי: קאמלה האריס, משפטנית שחורה, עם לשון חריפה ומזג תוקפני; אולי המתמודדת היחידה שעשויה לרסק את טראמפ בעימות פנים אל פנים, עם 7%. במקום החמישי - פיט בוטג'ג', ראש עיריית סאות-בנד, אינדיאנה, לשעבר לוחם בעיראק, והומו מוצהר, עם 6% תמיכה. במקום השישי: קורי בוקר, לשעבר ראש עיריית נוארק, ניו-ג'רזי, שהצליח לקנות לו שם בהתבטאויות קיצוניות נגד שדולת בעלי הנשקים (NRA), שעלולות לשלהב את הפלחים הליברליים בבייס הדמוקרטי, אבל להרחיק דמוקרטים מתונים, עם 3% תמיכה. במקום השביעי, בטו אורורק, פוליטיקאי כריזמטי, שכמעט הביס את סנטור טד קרוז בבחירות לסנט בטקסאס הרפובליקאית ב-2018, עם 1% תמיכה (7% על פי סקר אחר).

התמיכה בכל המתמודדים האחרים נעה בין 0% ל-1%. לכן כדאי להתמקד בשמות למעלה ולזכור אותם: אחד מהם יהיה המועמד הדמוקרטי לנשיאות עם סיכוי בהחלט לא רע להיכנס לבית הלבן בינואר 2021. הכסף החכם אומר שזה יהיה ג'ו ביידן, אבל הכסף החכם גם אמר לפני שלוש שנים שהילארי קלינטון תהיה נשיאת ארה"ב ותראו איפה היא ואיפה דונלד טראמפ.

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים