גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אזהרת אי נחת: למה מצבי חוסר נוחות דווקא מועילים לנו?

רבים מאיתנו מנסים לברוח ממצבי חוסר נוחות בכל מחיר, אבל בשיחה עם 'ליידי גלובס' מסבירים אנשי מדעי הרוח והחברה מדוע הסבל הכרוך בהם חיוני לנו, ולמה דווקא לא כדאי לחתור להימנעות

ד"ר שמעון אזולאי / איליה מלניקוב
ד"ר שמעון אזולאי / איליה מלניקוב

רבים מאיתנו נוטים לברוח ממצבים של חוסר נוחות. אנחנו פוגשים אותם לא מעט בחיי היומיום, ברמה החברתית, הרגשית והמחשבתית, ובמקום להתיידד איתם או להתייחס אליהם כאל אתגר שיכול לעזור לנו לשפר את עצמנו, אנחנו מחפשים שיטות ואמצעים להרחיק אותם מעצמנו. בעידן הדיגיטלי, עם עולם האפשרויות הבלתי מוגבלות של מכשיר הסלולר שנמצא איתנו כמעט בכל סיטואציה, זה אפילו עוד יותר קל. אבל ייתכן שבבחירה הזו אנחנו דווקא פוגעים בעצמנו.

"בשבילי אי נוחות זה מצב קיומי, בשני רבדים", אומר הפילוסוף ואיש החינוך ד"ר שמעון אזולאי, המשמש כמרצה בכיר בקריה האקדמית אונו. "הראשון הוא שהרתפתחות אנושית כרוכה באי נוחות. בלי זה אי אפשר בכלל להתפתח ליצור חי בעל משמעות, ליצור אישיות וזהות. סבל הוא חלק אינהרנטי מהחיים האנושיים, הוא לא אויב. אם את יוצאת מנקודת הנחה שקושי, סבל, מאמץ ואתגר הם דבר לא רצוי, מפה מתחילה הבעיה. זה ברמה הקיומית.

"הרמה השנייה של זה היא רמה מוסרית. אני לא חושב שלאדם יש לגיטימציה להיות בנוחות. אחד הרגשות השנואים עליי הוא שלווה, כי אני חושב שזה רגש לא מוסרי. ממה אדם יכול להיות שלו? העולם עוד פצוע וחבול ומלא בבעיות. אם אתה שלו, אין לך מניע לעשות תיקון".

אבל במציאות יש לאדם רגעים שלווים. זה לא אומר שהוא מנותק.

"נכון, ופה ההבדל בין פילוסופיה לבין פסיכולוגיה. במהות, ברגע שמישהו שלו, אין לו סיבה אמיתית לקום וללכת. למשל, אחד הדברים שמאפיינים איש חינוך זהו חוסר נחת בלתי פוסק, והרגשה שאפשר לעשות עוד. משהו פה לא שלם, משהו פגום, תמיד אפשר להציל עוד ילד. ולכן בשבילי אי נחת זה מצב קיומי, ובלעדיה אין התפתחות ואין תיקון עולם. בגלל זה אני לא אוהב את המשפט 'איזהו עשיר, השמח החלקו'".

מה רע בלשמוח בחלקך? שנים אמרו לנו שזה חשוב.

"כי אם אתה שמח בחלקך, אין שום סיבה שתיצור משהו חדש בעולם, אין שום מניע. כשאני מנסה לפרש את ספר איוב, למעשה הבעיה האמיתית שלו היא שאלוהים אומר לו, אתה לא יכול להצטחצח בתוך הנפש שלך, בתוך העולם הפנימי שלך, ולחשוב שאצלך הכול טוב. הבעיה לא מתחילה מהשלב של 'סור מרע'. הבעיה מתחילה שיש אנשים שאומרים, 'אני לא עושה שום רע, אני אדם נפלא'. אבל אתה גם לא עושה טוב, אתה עומד מהצד. הרבה אנשים עושים את זה מסיבות פסיכולוגיות - הם נכשלו פעם, אז הם מעדיפים להסתגר, ולא ליצור זיקה לעולם".

באיזה תחום, למשל?

"כל החלטה שלנו שקשורה לעולם החיצוני היא הימור. זוגיות או אהבה, למשל. אין נחת באהבה. ברגע שאני מחליט ליצור זיקה למישהו, בשנייה הזאת מתחיל חוסר נוחות, משום שאתה תלוי בבן זוג ובמה שיקרה לו, ואלה תמיד דברים לא צפויים. זה תמיד יהיה רווי בחוסר נחת מסוים.

"דוגמה נוספת: ברגע שמישהו מוליד ילדים הוא יוצא להרפתקה מסוכנת, משום שהוא תלוי בהם - בצמיחה, בשגשוג, ברגשות שלהם. זה מצב של חוסר נחת בלתי פוסק, וזה הימור. צריך להבין שברגע שאנחנו יוצרים זיקה למשהו, זה עולם של חוסר נוחות.

"הברירה שחלק מהאנשים לוקחים על עצמם, גם ברמה הפוליטית-תרבותית וגם ברמה הפסיכולוגית האישית, זה לעשות גלות פנימית - להיכנס פנימה, משום ששם אני שולט וזה הכי בטוח".

ואז אתה נכנס לניוון.

"בדיוק. לאט לאט אתה מתכווץ לנקודה שאין בה כלום, אין בה תוכן. ברגע שאתה מתנתק, אתה לא יכול לחלוק עם אף אחד".

שטיפת המוח של הנוחות

בימים אלה עוסק אזולאי בפילוסופים ההלניסטים (אפיקורוס, קיקרו), שלדבריו הם הפילוסופים הכי רדיקלים בהיסטוריה. התפישה שלהם טוענת שעליך להתרכז רק בעולם הפנימי שלך, שום חריגה החוצה. לא לאלוהים, לא לקהילה, לא לעולם. זה הכי מסוכן שיש, כי מה שחשוב זה מה שקורה בחוץ, ומה שאני עושה. הבעיה היא שבגלל גורם אי הנחת, מתפתחות תפישות פילוסופיות-תרבותיות שאומרות שהחוץ יגרום לכאב לב, לסיכון, אז עדיף להתרכז רק בעולם הפנימי שלך. ההסתכלות בעצמי היא הכי בטוחה, כי מה שקורה בעולם הוא לא צפוי.

"אני אומר שהחברה האנושית במהותה היא חפצת חיים. אם היא רוצה צמיחה, גמישות וגיוון, היא חייבת להתיר ולעודד ספונטניות, אותו יסוד ייחודי שהוא בלתי צפוי. אבל ברגע שהיא עושה זאת, היא גם מגדילה את אי הנחת".

למה אנחנו מפחדים מאי הנחת?

"כי היא מלווה ברגשות לא נעימים - עצב, סבל, זה אפילו יכול להגיע לדיכאון. אנחנו רוצים רק את הרגשות החיוביים, כביכול, אבל לא ניתן לחיות חיים אנושיים שיש בהם רק רגשות חיוביים. שפינוזה, שהבין את זה, ניסה להכחיד את זה, אבל המחיר הוא ויתור על כל הרגשות. אי אפשר שתהיה שמחה בחיים בלי שיהיה עצב. אין מצב של נחת בלי מצב של אי נחת.

"אמא שלי, שהיא מקור ההשראה הכי גדול עבורי, דיברה על נחת רוח. בגלל שרוב הזמן היה חוסר נחת, אז יש רגעים של נחת וזאת הסטרוקטורה האנושית. ברור שאנחנו לא רוצים לחוות אי נחת, זה גם קשור לשטיפת המוח של רעיון האושר, שהוא רעיון מטופש מאותה משפחה שאומרת שהעולם הפנימי הוא הכי חשוב. העולם הפנימי חשוב, אבל מה שקורה מחוץ לך, אצל האחר, לא פחות חשוב. ברגע שאת מקדשת את העולם הפנימי, את מרסקת כל דבר אחר, כולל אותך.

"תראי לאן זה הגיע - בארה"ב, אם את עומדת להציג דעות פוליטיות בהרצאה באקדמיה, את צריכה למלא לפני זה 'אזהרת אי נחת'. כלומר, בגלל שאני עשוי לומר משהו שיגרום לך אי נחת, אני מזהיר מראש. וזה נהיה מטורף, למשל אם אתה מתכוון להגיד את המילה 'ישראל' אתה חייב להצהיר על זה, כי מישהו יכול לשבת בהרצאה ולהרגיש לא נוח שאמרת 'ישראל'. מה זה סובלנות? להסכים לשמוע משהו שגורם לך סבל, שגורם לאוזניים שלך להזדקר. אבל אם כולם מנסים שכולם ירגישו רק טוב, זה נורא. אין לגיטימציה בתרבות שלנו לרגשות שליליים.

"המקום שישראלי כנראה ירגיש הכי נוח יהיה במזרח אירופה, כי שם אתה לא כל הזמן מוטרד מרגשות של אנשים. קשה להיות אחראי על רגשות של אחרים כל הזמן, ועם זאת לנהל שיח אמיתי ואותנטי. זאת בדיוק הבעיה של תרבות שמקדשת את הפנימי כל הזמן".

"מי שבורח כל הזמן מחוסר הנוחות חי במקום של תסכול, שעמום, חוסר משמעות". פרופ' מריו מיקולנסר / צילום: גדי דגון

בלי אשליות ניכנס לדיכאון

הפסיכולוג פרופ' מריו מיקולינסקר, מהמרכז הבינתחומי, מציג את ההגדרה שלו לחוסר נוחות - "כל מצב שמוציא אותי מהשגרה, מהדברים הידועים והמקובלים, מאותם דפוסים שבהם יש לי שליטה ויכולת לצפות מה יקרה. אלה בעצם מצבים שיש בהם הרבה אי ודאות - אני לא יודע בדיוק איך להתנהג, מה יהיו התוצאות. באיזשהו מקום, אני מאתגר את הגבולות של עצמי".

הגיוני שאנשים יחפשו את המקום שבו יותר נוח להם.

"ברור, כי באופן בסיסי, אנחנו במצב של חוסר נוחות קיומי - אנחנו לא יודעים מה הולך לקרות. אז אנחנו בונים לעצמנו אמצעים וטכנולוגיות שעוזרים לנו להשיג שליטה, שהם בעצם אשליות והבניות קוגניטיביות. אלה אשליות מאוד הסתגלותיות ומאוד חשובות, כי ברגע שאת חיה בעולם שאת בנית, שמאפשר לך את התחושה של שליטה ומסוגלות, אז א' את לא תרצי לעזוב את זה וב' את תאתגרי את עצמך בקטן בכל פעם, תבדקי את הגבולות. מי שאין לו אשליה, נכנס לדיכאון".

מה יגרום לנו להישאר באזורים של חוסר נוחות?

"אחד הדברים שמבדלים בין אנשים הוא תחושת הביטחון, אם יש לנו על מי או על מה לסמוך. אדם שגדל עם תחושת ביטחון בהתקשרות שלו, יכול לעשות יותר צעדים. זה כמו תינוקות, שבסופו של דבר מתחילים לחקור את העולם. הם מתרחקים ומשחקים עם דברים חדשים, ולא יודעים מה הולך להיות, אבל הם יודעים שבסופו של דבר תמיד הם יכולים לחזור לבסיס הביטחון שלהם. אבל ברגע שאין תחושה של ביטחון, מאוד קשה לצאת אל העולם.

"אדם צריך להרגיש שיש לו ערך אותנטי שלא תלוי בדברים חיצוניים, וזה מה ישבור את המשוואה של פחד מול סקרנות. את מסתובבת בעולם, ואת יודעת שגם אם תיכשלי, תעשי טעות או תפסידי, זה לא נורא.

"אם כל הערך שלי טמון בהישג, אני אבחר משימות שאני יודע שאצליח בהן, שנוח לי בהן, כי אם אכשל לא אהיה שווה שום דבר - ואז אני לא אאתגר את עצמי. לעומת זאת, אם ארגיש שאני בעל ערך, אהוב ומקובל, אני אקח אתגרים לא פשוטים, אפילו עם סיכוי להיכשל, כי אני יודע שזה לא קשור לערך שלי. זה מה שמאפשר את הקפיצות החוצה".

איך מפתחים את תחושת הערך הזו, בהנחה שהיא הייתה חסרה בילדות?

"במישור הבינאישי, יוצרים קשרים משמעותיים ועמוקים בתוך המשפחה. זו יכולה גם להיות הערכה שאינה תלויית הישגים חיצוניים בעבודה, למשל, לקחת אחריות, לעזור ולהיות מעורב, וככה ליצור קשרים עם קולגות שאינם תלויים במשהו חיצוני, אלא במה שיש לאדם עצמו. כך, כל הישג או כישלון לא יערערו את תחושת הביטחון שיש לו עם הקבוצה הרלוונטית.

"בכל גיל אפשר לבסס רשת חברתית המבוססת על קשרים אמיתיים ועמוקים. הרעיון הבסיסי הוא להבין שלקיחת אחריות ומעורבות אישית זה לא משהו חיצוני, אלא משהו שאתה יוצר מעצמך. לכן, כשגורמים חיצוניים ישתנו, ותגיע למצב של חוסר נוחות, תוכל להתמודד איתו - כי הערך שלך לא תלוי בזה".

השהייה באזורי חוסר נוחות מכריחה אותנו פעמים רבות לשפר את עצמנו. לעומת זאת, אומר מיקולינסר, "אדם שמחפש את רק הנוחות לא מתקדם. הוא מצטמצם, כי בעצם אורגניזם שלא זז לא רק נשאר תקוע במקום, אלא דועך. יש המון הזדמנויות בעולם, ומרגע הלידה המוח שלנו בא לגלות הזדמנויות. מי שבורח כל הזמן מחוסר הנוחות חי במקום של תסכול, שעמום, חוסר משמעות. מצד שני, הוא יכול לחיות בתוך אשליות של מסוגלות, בתוך הגבולות שהוא יצר לעצמו.

"ברגע שאתה חי במקום של בריחה מאזורי חוסר נוחות, סביר להניח גם שלא תתקדם בחיים, לא תחווה חוויות בעלות משמעות. גם החלק של הביטחון במשוואה, נעדר. כלומר אתה תחיה בבריחה ובפחד מאי הוודאות, מי שנשאר במקום סופו להתכווץ.

"ישנם אנשים שמספרים לעצמם נרטיב שונה. למרות שהם אינם מתמודדים עם מצבי אי הנוחות שהחיים מזמנים לנו, הם אולי מרגישים שהם חיים יותר טוב, אבל הם גם מפספסים הרבה דברים שהיו יכולים להגיע אליהם - לחוות, לגדול ולהתפתח".

"רובנו מתרחקים מסיכונים, אבל מחקרים מראים שמי שלוקח הזדמנויות כאלה מרוויח מהן, הוא יהיה 'עשיר' יותר". פרופ' נירה ליברמן / צילום: איל יצהר

החיים הם סדרה

פרופ' נירה ליברמן מאוניברסיטת תל אביב, המתמחה בפסיכולוגיה התנהגותית, מסתכלת על התרחקות ממצבי חוסר הנוחות כעל שנאת סיכון. "רובנו מתרחקים מסיכונים", היא אומרת, "אבל מחקרים מראים שאם החיים מזמנים לך הזדמנויות כאלה, מי שלוקח את הסיכונים ירוויח, הוא יהיה 'עשיר' יותר".

איך אנחנו יכולים להתמודד טוב יותר עם חוסר הנוחות?

"אצל הרבה אנשים הבעיה היא שהם מסתכלים על מסגרת צרה מדי. נניח שאת עובדת בחברה, ומשיקה מוצר חדש. את מסתכלת על הסיכון של המוצר הזה בלבד, אבל בראייה רחבה זה אחד מתוך סדרה של מוצרים, אז פתאום כל הסיכון נראה אחרת. בחיים האישיים, זו הבחירה שלנו האם לקחת מסגרת צרה או רחבה של האירועים המסוכנים. כשחושבים על משהו כאילו הוא חלק מסדרה זה עוזר, כי זה מפחית משנאת הסיכון. זה הופך אותנו לאנשים שיותר קרובים לתוחלת של הדברים האמיתיים.

"כדאי גם לקחת פרספקטיבה חיצונית - במקום לשאול את עצמי מה אני הייתי עושה, לשאול את עצמי מה הייתי מייעצת למישהו אחר לעשות במצב הזה. יותר קל לקבוע מדיניות כיועץ חיצוני ולקחת פרספקטיבה רחבה על מישהו אחר, מאשר על עצמך".

לצעירים יותר קל במצבי חוסר נוחות מאשר למבוגרים?

"כן. אצל צעירים, בעיקר גברים, חלק ממה שנראה לקיחת סיכון הוא הגזמה בתפיסת השליטה. מחקרים מראים שאנשים שמתעסקים בסיכונים גדולים לא תופסים אותם כסיכונים. הם חושבים שזה לחלוטין מקצועיות ושליטה, הם חושבים שהם במקום הנוח והבטוח שלהם".

מצבי חוסר נוחות הם חלק אינהרנטי מהחיים שלנו. האם יש אנשים שמגיבים אליהם טוב יותר?

"כיוון שרוב האנשים ברוב המצבים הם שונאי סיכון, זה בעצם אומר שמי שיותר אוהב סיכון מצבו טוב יותר. אבל עדיין אפשר להיות יותר מדי אוהב סיכון - למשל, מי שמוכן להסתכן ולא לקנות ביטוח, יהיה בממוצע עשיר יותר ממי שקונה ביטוח, כי חברות הביטוח מרוויחות עלינו, ובעצם אנחנו משלמים לביטוח יותר מהתוחלת של הנזק הצפוי. אבל אם הנזק יהיה יותר ממה שנוכל לשאת - יכול להיות שהוא טעה".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים