גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ו ביידן נגד 19 דמוקרטים: מי יצא כשידו על העליונה?

הבחירות המקדימות לנשיאות בארה"ב יוצאות הערב לדרך ● שני עימותי טלוויזיה חיים יפגישו 20 טוענים דמוקרטיים בשני ערבים רצופים ● אפשר למשוך בכתפיים – ואפשר גם להיזכר שעימות כזה בקיץ 2015 העניק יתרון פתיחה למועמד קוריוזי ששמו דונלד טראמפ ● הוא לא שמט אותו עוד ● פרשנות

ג'ו ביידן / צילום: רויטרס, Jordan Gale
ג'ו ביידן / צילום: רויטרס, Jordan Gale

במערכת הבחירות הארוכה ביותר בעולם, ההתחלה בהכרח יגעה, אבל חיונית לחלוטין. שני עימותי טלוויזיה בין 20 טוענים לנשיאות במקדימות של המפלגה הדמוקרטית, חצי שנה ויותר לפני סיבוב ההצבעה הראשון, נשמעים באמת לא כל כך מעניינים. צריך לחשוב על סיבה טובה במיוחד כדי להקדיש להם ארבע שעות.

הנה סיבה טובה: עימות הטלוויזיה הראשון בין עשרה טוענים רפובליקאיים, בשישה באוגוסט 2015.

אני מדפדף בעמודיהם הראשונים של כמה מאות עיתונים בארה"ב בבוקר שלמחרת. צריך להודות שבערך חצי העיתונים דילגו לחלוטין על הוויכוח ההוא. אבל בחצי שלא דילגו היה קשה להחמיץ את המסר: טראמפ.

טראמפ, טראמפ וטראמפ.

המרוץ עתה זה התחיל. קשה להאמין שמישהו התייחס ברצינות אל סיכויי טראמפ לזכות במועמדות המפלגה לנשיאות, קל וחומר בנשיאות עצמה. הפייבוריט הברור היה ג'ב בוש, בנו של נשיא, אחיו של נשיא, מושל פלורידה לשעבר. הכול התכוננו לקרב הגדול בין השושלות: בית בוש נגד בית קלינטון.

פצע, נכווה, הצחיק, עיצבן

למחרת הוויכוח שררה הסכמה רחבה בין העיתונים שהקדישו תשומת לב: טראמפ גנב את ההצגה. ניצח או לא ניצח, זה היה לא חשוב מעיקרו. בעימותים הראשונים, חודשים לפני התחלת הבחירות המקדימות, מוטלת על המשתתפים משימה אחת ויחידה: לעורר תשומת לב. והוא, בוגר תוכניות הריאליטי, מוסמך במדעי המידרוג (רייטינג), ירה בכל הכיוונים, משך אש, פצע, נכווה, הצחיק, עיצבן, הפליא, הגעיל. עדיין לא ידענו באוגוסט 2015 שהוא לא ישמוט עוד מידיו את יתרון הפתיחה.

עיתון במדינת וושינגטון, בצפון-מערב ארה"ב, ניסח כותרת עוצרת נשימה, המוסיפה להיות ראויה לעמוד הראשון יום אחר יום ארבע שנים אחר כך: "שני נושאים משלו בעימות: אמריקה, טראמפ". שני הנושאים האלה עומדים למשול בכל עימות ב-16 החודשים הבאים בואכה שלושה בנובמבר 2020.

ההבדל החשוב הוא שאין לדמוקרטים דונלד טראמפ משלהם. איש אינו עומד לשבור את הכלים ולהפר את הכללים בעימותי הערב ומחר. זה יהיה תרגיל מעניין בזיקוקי דינור עם הרבה זיקוק ועם פחות דינור.

"ערימת האשפה"

כמו אצל הרפובליקאים לפני ארבע שנים, גם לדמוקרטים יש מועמד מוביל. הוא מוביל מפני שהוא מוכר ובטוח, לא מפני שהוא מעורר התרגשות. הוא בהכרח יהיה יעד להתקפות ולביקורת. ברור למדי מה טראמפ היה עושה לו, אילו השתתף בעימות.

המוביל הוא ג'וזף ביידן, סגן הנשיא לשעבר, המנסה להיבחר לנשיא בפעם השלישית. ניסיונו הראשון, ב-1988, הסתיים בהשפלה: הוא נאלץ להסתלק מן המרוץ לאחר שנתפס על חם בפלאגייאט: הוא השתמש בטקסט של נאום-לא-לו. מצחיק לחשוב שפוליטיקאים נפלו על עבירות כאלה לפני 30 שנה. ניסיונו השני, עשרים שנה אחר כך, הסתיים בהשפלה אלקטורלית. הוא קיבל רק אחוז אחד של הקולות בסיבוב הראשון של המקדימות, והבין שאין לו מה לחפש בין ברק אובמה להילארי קלינטון.

טראמפ צודק, לפחות פוליטית, כאשר הוא אומר שאובמה אסף את ביידן מ"ערימת האשפה". הוא היה זקוק לסגן נשיא המכיר את וושינגטון ויודע איך היא מתנהלת. ביידן נחשב לוותיק מאוד עוד לפני 11 שנה. הוא כיהן בסנאט של ארה"ב משנת 1973. הוא אינו משב רוח רענן. אבל בעיני שליש ויותר של המצביעים הדמוקרטיים הוא מייצג חלופה סולידית לטראמפ. שליש הספיקו לטראמפ בחודשים הראשונים של המקדימות הרפובליקאיות כדי להוביל. כאשר השדה התחיל להתרוקן מיריבים, טראמפ הצליח להמריא אל 50% ומעלה.

ביידן נגד ביידן

כל הסקרים ללא יוצא מן הכלל מעמידים את ביידן בראש התהלוכה הדמוקרטית. הוא מקדים את יריבו העיקרי ברני סנדרס, הסנאטור היהודי הקשיש ממדינת ורמונט, בהפרש ברור, בדרך כלל ניכר. רוב הסקרים מעניקים לביידן כפליים מסנדרס. יתר על כן, הסקרים יציבים מאוד זה חודשים אחדים.

היציבות היא ציון חשוב, מפני שביידן מפורסם במעידותיו הרטוריות. הנזק שביידן מסוגל לגרום לעצמו מעורר חששות אצל תומכיו ותקוות אצל יריביו. הוא כבר מעד, או הומעד, על יסוד חיטוט ברקורד שלו. אבל התמיכה בו לא פחתה.

טראמפ טוען שביידן יהיה טרף קל יותר מהילארי קלינטון. אבל אין לו כל סיבה להניח את זה. כל סקר שמשתתפיו התבקשו לבחור בין טראמפ לביידן בחודשים האחרונים העניק לביידן יתרון עקיב של עד 10%. ביידן נהנה מיתרון על טראמפ אפילו במספר מדינות רפובליקאיות.

רבים מן המצביעים הדמוקרטיים נוהים אחריו ללא התלהבות. נראה שתמיכתם היא טקטית. הם מחפשים מועמד, שיצליח לדבר אל לבם של מתונים ועצמאים בבחירות הכלליות. הדעת נותנת שמועמד כזה אינו יכול להיות שמאלי רדיקלי, אלא צריך לבוא מן המרכז. ביידן בא לא רק מן המרכז הפוליטי, אלא גם מן המרכז הגיאוגרפי. הוא נולד בעיר תעשייה בפנסילבניה, בן לפועל כפיים. זה בדיוק הפלח הדמוגרפי שהקפיץ את טראמפ אל הבית הלבן.

שימו לב לאליזבת וורן

אבל גם אם התמיכה מיוסדת על שכל ישר, הבחירות המקדימות באמריקה טבועות בחותם של נטיות לב ורגש. זה חשוב, מפני שרוב הבוחרים לא יטרחו להצביע במקדימות. בין הטורחים יהיה ייצוג לרדיקלים הגדול מחלקם באוכלוסייה. נראה שהם מעדיפים מועמדים עם ניחוח מהפכני. סנדרס, סוציאליסט מוצהר, הוא אחד מהם. בשבועות האחרונים חזר ודרך כוכבה של הסנאטורית אליזבת וורן ממדינת מסצ'וסטס, לשעבר פרופסור באוניברסיטת הרווארד, המטיפה לרפורמה רדיקלית של האופן שבו מתנהלת ממשלת ארה"ב. סקר של פעילי שמאל הראה השבוע, כי היא עלתה למקום הראשון.

שימו אפוא לב לוורן. היא תופיע הערב, על פי הגרלה, ויש לה סיכוי טוב לזכות בתשומת לב. כל יריביה הם מן השורה השנייה והשלישית של המתמודדים, עם שיעורי תמיכה זעומים. העימות של מחר בערב יפגיש על אותה הבמה ארבעה מחמשת המובילים הדמוקרטיים: ביידן, סנדרס, ראש העיר הצעיר והמפתיע פיט בוטיג'יג' ממדינת אינדיאנה והסנאטורית קאמלה האריס מקליפורניה.

ארבעה טוענים נוספים לא ייראו על הבמות, מפני שלא עמדו במינימום התמיכה בסקרים ובתרומות שקבעה הנהלת המפלגה. עד סוף השנה יהיו שישה עימותים, אחד בחודש. הסיבוב הראשון של המקדימות, במדינת איווה, ייערך בשלושה בפברואר. המקדימות יסתיימו ב-16 ביוני. הדמוקרטים ייאספו באמצע יולי במילווקי, במדינת וויסקונסין, כדי למנות רשמית את מועמדם, אם כי ברור למדי שזהותו, או זהותה, תיוודע הרבה קודם.

אצל הרפובליקאים לא תהיה תחרות של ממש. טראמפ ירחף בקלות אל ועידת המינוי של מפלגתו, בשרלוט, צפון קרוליינה, בסוף אוגוסט. טראמפ אגב מבטיח לנסות ולגנוב את ההצגה מן המתעמתים הדמוקרטים: הוא יצפה בעימותיהם, ויצייץ מכל הבא ליד. צילו ממילא יתארך מעל המתעמתים. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט