גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להשקיע במיזמי הייטק מבטיחים: הכול על השקעות המונים

עולם השקעות ההמונים צומח מתפתח ומייצר הזדמנויות השקעה במגוון חברות, שלא היו זמינות לקהל הרחב בעבר, בעיקר בתחום ההייטק ● כיצד פועל מנגנון ההשקעה הזה ואיך גם אתם תוכלו לקחת בו חלק

השקעות המונים. כלי נוח להשקעה ולגיוס / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות המונים. כלי נוח להשקעה ולגיוס / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף Together

עולם ההשקעות משתנה וצומח בקצב מהיר. כמעט מדי יום אפשר למצוא בו הצעה כזו או אחרת, ולעיתים אף אפיק השקעות חדש לגמרי - כזה שרגע לפני כן כלל לא חשבנו עליו. בעולם הגלובלי שבו אנחנו חיים היום, אפשרויות ההשקעה רבות, אך תמיד נחפש עוד ועוד מהן - עוד הצעה אטרקטיבית ועוד מכשיר פיננסי שיגדיל את סיכויינו לזכות בתשואה יפה על הכסף שאנחנו משקיעים.

בשנים האחרונות הולך ומתרחב השימוש בכלי השקעה חדש, שמושך אליו רבים בעיקר בגלל אופיו: השקעות המונים. מדובר באפשרות להשקיע, לצד משקיעים רבים אחרים, במיזמים שונים. לא מכבר העולם הזה אף השתדרג, ומציע גם השקעה בענף שבעבר היה סגור ומסוגר בפני המשקיע הממוצע: ההייטק. די במילה זו בלבד בכדי להסעיר את מוחם של ישראלים רבים, שחלמו מאז ומתמיד להשתתף ב"חגיגת" האקזיטים המרשימה של אומת הסטארט-אפים המקומית. אז מהי בעצם השקעת המונים, כיצד המנגנון הזה עובד ואיך תוכלו לקחת בה חלק בכלל ובהשקעות הייטק בפרט?

"השקעת המונים נעשית באמצעות פלטפורמה אינטרנטית המאפשרת למשקיעים להשקיע באופן מהיר ונוח בחברות ובמיזמים פורצי דרך ולהצטרף להצלחות של הייטק הישראלי, מסביר רו"ח שוקי כהן שרת, מייסד פלטפורמת השקעות ההמונים Together, ויו"ר הדירקטוריון שלה. "המשקיע יכול להיכנס לפלטפורמה, להתרשם מפורטפוליו החברות להשקעה בה, לבחור את אחת מהחברות שמעניינות אותו ולהשקיע בה כסף בתמורה למניות. זהו בעצם הרעיון, וזה המסר. אנחנו קוראים לזה 'הדמוקרטיזציה של השקעות ההמונים'. כל אחת ואחד יכולים להפוך לשותפים בהצלחת הסטארט-אפ ניישן של ההייטק הישראלי - שיש בו מבחר של חברות מעניינות. כעת הן סוף־סוף מונגשות לציבור הרחב".

PCA Shuki Cohen Sharet, founder and chairman of crowdfunding platform Together / Photograph: Together

רו"ח כהן שרת מוסיף לגבי פלטפורמת ההשקעות של Together כי "הייחודיות שלה היא השילוב בין משקיעים חכמים לבין משקיעים מהציבור הרחב. המשמעות היא שמשקיעי הציבור הרחב יודעים שהם מבצעים השקעה חכמה יחד עם משקיעים מנוסים בתעשיית ההייטק הישראלי. כך גדלה משמעותית תחושת הביטחון שלהם בהשקעה. עובדה זו מאפשרת לנו לגייס סכומים משמעותיים עבור החברות הנבחרות על ידנו".

"הפלטפורמה הזו מאפשרת לכל אדם לקחת חלק קטן במיזם בהתאם לבחירה שלו - מיזם שהוא, כמשקיע, מאמין בו ובסיכויי ההצלחה שלו", מוסיף אלעד שמש, מייסד ומנכ"ל Together. ההשקעה במיזם הינה פשוטה וידידותית. לאחר שבוחרים את המיזם בו מאמינים ורוצים לקחת חלק, מתבצע הליך רישום פשוט של בחירת סכום ההשקעה ואמצעי התשלום, הכל בהתאם לתקנות הרשות לניירות ערך. "בפועל זה קל יותר מהזמנת כרטיס לקולנוע", מציין שמש.

אופן הפעולה בפלטפורמת השקעת המונים / צילום: Together

מגוון של חברות

מכיוון שאפשרות גיוס דרך פלטפורמת השקעות המונים זולה ואינה דורשת ממון רב, חברות רבות יכולות להרשות לעצמן לפעול במסגרת זו. מדובר בשינוי בשוק שפועל לטובת המשקיע הקטן.

רו"ח כהן שרת מסביר: "על פי חוק ניירות הערך, כל חברה שרוצה לגייס יותר מ-35 משקיעים או להציע את מניותיה ליותר מ-35 אנשים, חייבת להירשם בבורסה, להפיק תשקיף ועוד. אלו דברים שדורשים הרבה זמן וגם עולים לא מעט כסף. במצב העניינים הזה, חלק גדול מהחברות מוצאות עצמן בסיטואציה לא פשוטה: למרות שיש להן מוצרים נהדרים, הן לא יכולות להציע את מניותיהן לציבור הרחב. חברה שרוצה לגייס בנאסד"ק, למשל, 5 מיליון דולר, צריכה להקצות כמיליון דולר רק לפרוצדורה הציבורית. אם היא עושה את זה דרך פלטפורמה להשקעות המונים, היא תידרש לשלם רק כ-150 אלף דולר ולא לחינם ערוץ השקעות ההמונים בעולם, מציג צמיחה יוצאת דופן".

הסכום הלא גבוה שנדרש על מנת להצטרף לפלטפורמות השקעות המונים מאפשר, כאמור, ליותר ויותר חברות להציע את מרכולתן דרכה והמשקיע הממוצע מרוויח מכך. הוא יכול כיום לבחון כניסה למגוון מיזמי הייטק מבטיחים, שזקוקים לתמיכת הציבור ונגישים פי כמה מבעבר. החברות עצמן נהנות מהאפשרות להציג עצמן בפני הציבור הרחב ולהציע לו להצטרף להשקעה וכך לגייס בקלות רבה יותר את הכסף הדרוש.

לפלטפורמת השקעות ההמונים של Together הקליקו כאן>>

תהליך בחירת החברה לפני עלייה לאוויר

אם כן, השקעות ההמונים מאפשרות למשקיע הממוצע לרכוש מניות של חברה מבטיחה - גם אם מדובר באלף שקל או בכמה אלפים בודדים. הן גם מאפשרות, כאמור, לעשות זאת בקלות, מכל מקום למעשה. אך מה לגבי איכות החברות? כיצד המשקיע הקטן יוכל לדעת שהן מעניינות להשקעה?

"בכלכלה ידוע שאין סיכוי ללא סיכון, החכמה היא לצמצם את הסיכון ככל שניתן ולהגדיל את הסיכוי להצלחה במקסימום האפשרי. זו בדיוק הסיבה לתהליך הסינון הקפדני שאנו מבצעים לפני בחירת חברה לעלייה לאוויר לקמפיין", אומר רו"ח כהן שרת. "מרבית חברות ההייטק המועדות לכישלון נמצאות בשלבים הראשוניים שלהן. לכן כתנאי בסיסי חברה שרוצה לגייס באמצעותנו חייבת להיות בשלב בו מרבית הסיכון הטכנולוגי כבר מאחוריה, עליה להיות עם מוצר או לקראת השלמת המוצר, ומצד שני עליה להימצא לפני הפריצה הגדולה שלה לשוק. הסטטוס הזה מאפשר למשקיע להיכנס במחיר שהוא עדיין אטרקטיבי מאוד".

"לכל חברה שאנו בוחרים להעלות לגיוס באמצעות הפלטפורמה יש צוות מגובש, מקצועי ומנוסה, שנושם את הפרויקט ועוסק בו מבוקר ועד ערב. אותו הצוות כבר יודע כיצד לפעול ויש בו אנשים בכירים בעלי רקורד מוכח. חשוב לא פחות הוא המוצר - הטכנולוגיה הטמונה בו וגודל השוק הפוטנציאלי שלו. פרמטר מהותי נוסף היא העובדה שהחברה עצמה כבר גייסה סכומים משמעותיים ממשקיעים מנוסים, הדבר נותן לה בסיס איתן ויציב", מסביר שמש.

אלעד שמש, מנכ"ל Together / צילום: Together

ומה קורה ביום שאחרי?

שאלה חשובה לא פחות נוגעת ליום שאחרי ההשקעה: לאן הולך הכסף, מה אפשר לעשות איתו וכיצד ניתן ליהנות ממנו בסוף התהליך? ראשית חשוב לדעת שהמשקיע בהשקעות המונים מקבל עדכונים שוטפים על כל אירוע מהותי שמתרחש בחברה/מיזם. הוא אף מקבל לידיו את הדוחות הרלוונטיים.

בעת ההשקעה, שעבורה משלם המשקיע עמלה, מועבר הכסף שלו לחשבון נאמנות מיוחד, בפיקוח גוף מוסדי מוביל נפרד לכל פרויקט ופרויקט הקיים בפלטפורמת השקעות ההמונים. שימו לב: המשקיע אינו משקיע ישירות מול החברה עליה שם את הכסף, הסכום יועבר לה רק אם הושג היעד הכספי שהוגדר לפרויקט בתחילתו. התהליך כולו הוא הליך סדור שמתנהל בהתאם להוראות הרשות לניירות ערך.

עוד נציין כי Together עצמה משקיעה במיזמים המוצעים על ידה, ולכן יש לה עניין ואינטרס רב בהצלחה של כל חברה וכל פרויקט שמוצע אצלה בפלטפורמה. "מאחר שאנחנו מדברים על השקעות בסכומים קטנים יחסית, של כמה אלפי שקלים, ככלל רוב המשקיעים מחכים לאירוע הגדול על מנת לממש השקעה - למכירת החברה, להנפקתה בבורסה, לאקזיט המפורסם", מסביר שמש. "לכן לרוב זו השקעה ארוכת טווח, שבמהלכה המשקיע מעודכן בכל אירוע חשוב שמתרחש בחברה. בנוגע לאותם אירועים משמעותיים, המקפיצים שווי חברות, אומר כהן שרת כי "חשוב לזכור שלא כולם ווייז, או מובילאיי ולא כולם עושים אקזיטים בסכומים עצומים כמו בעסקאות ההן, אבל ישנם הרבה מאוד סיפורי הצלחה יפים וטובים בתחום, כמעט כל הזמן".

בשורה התחתונה, השקעות ההמונים פותחות כיום אפיק השקעה חדש ומרתק עבור המשקיע הישראלי, המתחיל והמנוסה. הן מאפשרות לו להיכנס לעולם שהיה סגור בפניו שנים רבות ושעשוי לתגמל אותו בצורה משמעותית - דרך השקעה חכמה ומפוקחת, ובסף כניסה נמוך מבחינת סכומי ההשקעה הנדרשים, כפי שמסבירים אנשי Together. לא עוד שוק הייטק שפתוח רק למשקיעים גדולים, אלא כזה שמזמין את כולם להשקיע בו וליהנות מפרותיו.

לפלטפורמת השקעות ההמונים של Together הקליקו כאן>>

מה חשוב לבדוק לפני שמבצעים השקעה בחברה/מיזם בפלטפורמת השקעת המונים?

* לבחון היטב את החברה בה אנו רוצים להשקיע, את פרטיה ואת ביצועיה עד כה.

* לבדוק מיהם אנשי הצוות שלה - האם מדובר באנשי מקצוע מנוסים שכבר עשו דבר או שניים בעולם ההייטק?

* לוודא שהמוצר נמצא בשלב פיתוח מתקדם לקראת יציאתו לשוק. במצב כזה, היציבות של החברה גבוהה יותר והסיכון נמוך יותר.

* לבדוק אם ישנו שוק למוצר - האם הוא נחשב (גם בעיני המשקיע עצמו) כמוצר נדרש בשוק? האם יש לו מתחרים? ולאיזה פלח אוכלוסייה הוא מיועד?

* לנסות לברר מי כבר השקיע בחברה. האם מדובר במשקיעים מוכרים ובכירים?

התוכן המופיע בכתבה הינו פרסומי, בשיתוף עם Together. אין בפרסום משום המלצה לביצוע עסקה, או תחליף לקבלת ייעוץ מותאם אישית על ידי גורמי מקצוע.

לכל כתבות המדור השקעות המונים>>

עוד כתבות

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"