גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין הדתה. הישראלים נועזים וליברליים יותר, אבל גם רוצים יותר יהדות"

הסופרת יוכי ברנדס לא אוהבת שאומרים שהתרבות פטריארכלית, והיא תומכת לגמרי במי שרוצה לערוך אירועים נפרדים לגברים ולנשים

יוכי ברנדס / צילום: איל יצהר
יוכי ברנדס / צילום: איל יצהר

סמוך לביתה של יוכי ברנדס בכפר-סבא יש גן ילדים. בליל של צחוק, צעקות, קולות משחק ובכי נושב פנימה דרך הדלת הפתוחה לגינה הירוקה שלה עם הרוח הקלה, כמוזיקה משיבת נפש לאוזני מי שפרסמה עשרה רומנים, האחרון שבהם "אדל", ושני ספרי עיון, ועומדת מאחורי הסדרה "יהדות כאן ועכשיו".

הקולות המתוקים האלה הם בשבילה סוג של קשר לעולם שבחוץ, בימים הארוכים של הבדידות מול מסך המחשב. וזה קשה לה שבעתיים, כי ברנדס פורחת בחברת אנשים, זקוקה לקשר האנושי כמו חמצן כדי ליצור.

לאורך הקריירה הספרותית שלה, שהחלה עם פרסום "גמר טוב" ב-1997, הפכה בת שושלת האדמו"רים שחזרה בשאלה למתווכת בין ההיסטוריה היהודית לדורותיה לקהל הקוראים העכשווי, גשר בין דמויות נשגבות לקוראים צעירים. בתהליך הכתיבה הסיזיפי נהגה להתייעץ עם בעלה, עופר, חילוני ואתיאיסט גמור ועם החברות הטובות, חולקת איתם את ההתלבטויות לאן לפנות בצמתי עלילה חשובים, כשנתקלה בקירות ולא ידעה איך להמשיך, וכשסתם בא לה לפרוק תסכולים.

בפסטיבל "לא בשמיים" ה-21, שיתקיים בתחילת יולי במכללת תל-חי, ברנדס תעשה לראשונה דבר שמעולם לא עשתה. היא תקיים שם מפגש עם קהל, תתייעץ ותנהל סיעור מוחות רב-משתתפים על בניית הסינופסיס בספרה הבא. וכמו לפני כל הופעה מול קהל, היא כמעט מאבדת שליטה מרוב התרגשות. עד כדי כך היא מתרגשת, ששכחה שקבענו להיפגש לפני שיצאה לעוד הרצאה על "אדל". היא התנצלה שוב ושוב, התרוצצה מפה לשם, התקשתה למצוא תנוחה על הספה, ביקשה כמה דקות הפסקה באמצע לסדר את השיער, ובין לבין דיברה בקצב אש, כמעט בלי לנשום.

"כשהילדים היו קטנים", אמרה ומיד הסבירה שהם כבר בני 30 פלוס, אנשים חכמים שתענוג לנהל איתם שיחה על הכול, "עופר והחברות היו הפידבק שלי להתלבטויות, ויש כל-כך הרבה כאלה בתהליך המורכב שאני עוברת עם כל ספר. לפני שכתבתי את ‘אדל’ קראתי 200 ספרים על הבעל שם טוב, התקופה ההיסטורית שבה הוא חי, כל מה שקשור אליו. חקרתי, למדתי ואז הייתי צריכה להפוך את כל המידע העצום הזה לפרוזה.

"ב'אדל' קרה לי דבר מדהים. נסענו עם הילדים לארה"ב לפני שנה, עשינו קמפינג בחוף המערבי, ישבנו במעגל סביב המדורה ואיכשהו יצא שהתחלתי לדבר על המכשולים ב’אדל’, וכשחזרנו לארץ סיימתי את הספר תיק-תק. כשדיברו איתי על הרצאות בפסטיבל, מיד אמרתי שאני רוצה לדבר עליו, וכשרצו ממני עוד משהו, חשבתי שאולי זאת תהיה הזדמנות בשבילי לשבת עם 30-20 אנשים שאוהבים את היצירה שלי ורוצים לעבוד איתי. אני אספר על מה הספר ואבנה בעזרתם את הסינופסיס. ביקשתי שלא יגבו מהם תשלום, כי הם עוזרים לי, ולצערי, הכניסה תהיה בתשלום וזה מרגיז אותי, תכתבי. בא לי להחזיר להם את הכסף מהכיס שלי".

את קצת מגזימה. את נותנת הזדמנות חד פעמית ללמוד ממך איך בונים סינופסיס, איך מתמודדים עם דילמות, מחסומים, אלה סודות מקצועיים ששווים הרבה כסף.

"ואני חשבתי שלא יירשמו, שאף אחד לא יבוא".

את רצינית?

"לגמרי. למה שיבואו?"

ללמוד מהניסיון שלך.

"זה כן. אני מאוד מנוסה ומיומנת בכתיבה היסטורית, לקחת סיפור עתיק ולהפוך אותו לרומן עכשווי. הספר הבא הוא על שיבת ציון הראשונה, על עם מפוזר ומפורז, בלי מדינה, ארץ ושפה ואיך הפכו אותו לעם אחד. יש לי גם שם לספר, לגלות?".

בטח.

"שלא יגנבו לי. יקראו לו ‘האישה השלישית’, ובמרכזו גיבורה, אישה, חיה ונוכחת, אבל לא מכירים אותה בשמה, היא זו שכתבה את מגילת רות".

את "מגילת רות" כתבה אישה?

"החוקרים יודעים זאת בוודאות. ולאישה הזאת היו אג’נדות מרחיקות לכת, נגד גירוש הנוכרים של עזרא. היא מתרעמת על העובדה שאישה היא חסרת מעמד, אבל היא חייבת להסתתר, כי אם היו יודעים שאישה כתבה את המגילה, היא לא הייתה נכנסת לכתבי הקודש. היא גם הייתה מספיק חכמה כדי להתחיל את המגילה בסיפור שפעם היה גבר והיו לו שני בנים ואישה, ומיד אחר כך היא הורגת אותם, ואז היא מספרת על הנשים, על רות ונעמי. היא עוטפת אותן בכסות פטריארכלית".

אז איפה את תקועה?

"בשאלה מי תהיה המספרת של הספר".

למה שלא יהיה מספר גבר?

"אני מרגישה שאני סופרת טובה יותר כשאני כותבת מנקודת מבט של אישה. עזרא עשה דברים נהדרים ואיומים ליהדות בו זמנית. אני מתלבטת על אפיון הדמויות, המורכבות שלהן. אני רוצה שזה יהיה מותחן. בא לי לכתוב ספר קליל, קצבי ומהיר".

לשמוע מסופרת של רומנים היסטוריים, שלמדה בבתי ספר חרדיים, עשתה תואר שני בתנ"ך ויהדות ולימדה תנ"ך ומחשבת ישראל בבית המדרש "בית שמואל", שהיא רוצה לכתוב ספר קליל וקצבי, זה כמו לחשוב שפרופ’ ישעיהו ליבוביץ’ ז"ל היה מפרסם רומן רומנטי נוטף סקס. במילים אחרות, או שלברנדס נמאס מארכיאולוגיה של דמויות, או שסוף-סוף היא רוצה לכתוב משהו פרי דמיונה הפרוע ולא להיצמד לטקסטים שמחוברים לעובדות היסטוריות.

"אני שואלת את עצמי את השאלה הזאת לא פעם, למה אני נצמדת להיסטוריה. האם אני רוצה ויכולה לכתוב מפעם לפעם רומנים, ספרי מתח של כאן ועכשיו. אבל כשאני כנה עם עצמי, אני מבינה שזה לא באמת מעניין אותי. הבעש"ט מדבר על שורש הנשמה וזה שורש הנשמה שלי".

והנשמה שלך מאוד פמיניסטית.

"אחת המטרות בכתיבה שלי, חוץ מלהפוך את התרבות המורכבת לסיפור שכל אחד יוכל להזדהות איתו ולהביא אותה מנקודת מבט אחרת, שתיתן בוקס בבטן, של הלוזרים, היא להעצים את קולן של נשים בתרבות. התרבות היא תרבות פטריארכלית ואני מחפשת לפעמים בכוח את הנשים, כי אין מלכות, אדמו"ריות או חז"ליות".

ביהדות הנשים מופלות לרעה.

"גם במרחב הציבורי, אבל אני לא אוהבת שאומרים שהתרבות היום פטריארכלית. MeToo נלחמת באחד השרידים הפטריארכליים, והמלחמה נגד ההפרדה באוטובוסים היא כזו, אבל אני תומכת לגמרי במי שרוצה לערוך אירועים נפרדים לגברים ולנשים. שכל אחד יעשה מה שמתאים לו".

לפי התיזה הזו, אין הדתה במערכת החינוך.

"אין הדתה. מצד אחד אנחנו נועזים יותר וליברליים יותר, הרי מצעד הגאווה לא היה לפני 20 שנים, ולפני 40 שנים פחדו לצאת מהארון. מהצד השני, הישראלים רוצים יותר יהדות ואני מעודדת את זה, אבל לא שיבוא רב שירביץ בנו יהדות, אלא לתת מקום ליהדות על כל גווניה".

עופר, בעלך, הוא בכלל אתיאיסט.

"אני מאמינה באמונה מורכבת. אני יותר מסורתית מחילונית, אני מדליקה נרות שבת והילדים שלי עלו לתורה, ולבעלי אין בעיה להיות חלק מהיהדות בדרכו. הבעיה שלי היא עם התפיסה המגבילה, כי ליהדות יש כל-כך הרבה פנים. אני עובדת עכשיו על תסריט לסרט עם אמיל בן שמעון, שיצר את ‘ישמח חתני’. יצרתי איתו קשר והתחלנו לכתוב. אני התסריטאית והוא הבמאי. הסרט יעסוק במגוון הזהויות היהודיות במדינת ישראל. סיפור עלילתי שמפגיש חרדי, חוזר בתשובה ומסורתי. סיימנו את המבנה ועכשיו אני על הדיאלוגים".

מה השוני בין כתיבה כזאת לכתיבת פרוזה?

"הקולנוע זה ז'אנר אחר לגמרי, שבו ההבעה היא דרך תנועות הגוף. אני מקווה שאגמור את התסריט עוד חצי שנה. כל פעם מפסיקים כדי שהמפיקים המקסימים יגייסו כספים. זה תהליך ארוך שכולל המון אנשים. אני מאוד אוהבת לעבוד עם אנשים, לדבר מולם, כי בכתיבה אני מתמודדת עם הדיסלקציה והכשל בזיכרון החזותי. אני לא זוכרת מילים לועזיות, יש לי שגיאות כתיב ואני כותבת ועורכת. יש שני דברים שאני טובה בהם - לכתוב ולדבר מול קהל, ולמזלי הצלחתי להפיק מזה את המרב".

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"