גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם דיבורים על שלום מספיקים כדי להזניק את המשק הישראלי?

שיחות מושכות משקיעים, ומשקיעים מושכים את הכלכלה כלפי מעלה - כך אומר הטיעון על פירות השלום ● אבל מבט מפוכח בנתונים ההיסטוריים מעורר ספק בהבטחה הזאת ● האם ישראל למדה לשגשג גם בלי סיכוי מדיני? ● המשרוקית של גלובס

עמיר פרץ / צילום: איל יצהר, גלובס
עמיר פרץ / צילום: איל יצהר, גלובס

עם ניסיונו של עמיר פרץ לחזור לראשות העבודה, חוזר גם הטיעון על פירות השלום. "אני, בתפיסת עולמי, אינני מוותר בשום פנים ואופן על הקשר בין הדגל המדיני לדגל החברתי", הוא הצהיר לא מזמן אצל אופירה אסייג ואייל ברקוביץ', "ואת זה צריך להחזיר למפלגת העבודה". לקשר הזה יש בסיס כלכלי מבוסס, הוא הסביר. "הנושא המדיני הוא מנוף כדי לסייע לנושא החברתי. איך אנחנו יודעים את זה? בכל פעם שהיה תהליך - לא הסכם, אפילו משא ומתן - המדינה הזאת הוצפה במשקיעים. בתקופה שרבין ניהל את המשא ומתן על אוסלו, עמדו כאן בפתח המדינה, הצמיחה שלנו עלתה, הצמיחה שרשרה לכל שכבות העם".

פרץ הוא לא הראשון שהצביע על זיקה בין התקדמות מדינית לשיפור כלכלי. כלכלנים כבר בחנו מקרוב את עלויות הסכסוך למשק הישראלי, וגם את הפוטנציאל הכלכלי של ניהול תהליך שלום והגעה להסכם קבע. חזרנו אל האירועים ואל המספרים כדי לראות באיזו מידה הם תומכים בתיאור ההיסטורי של פרץ.

שנות ה90: לפירות השלום היו אבות רבים

מבט בגרפים מהמחצית הראשונה של שנות ה-90, ימי ההסכמים עם אש"ף ועם המלך חוסיין, מגלה שישראל אכן ידעה באותה תקופה שגשוג וצמיחה יוצאי דופן. "לגבי אוסלו כל הטיעונים נכונים, בצורה אפילו יותר מובהקת מאשר פרץ מתאר", מאשר הכלכלן יורם גבאי, ששימש באותה עת כממונה על הכנסות המדינה באוצר. לדוגמה, בין 1994 ל-1995 גבר זרם ההשקעות הישירות לישראל פי שלושה ויותר. התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג), בפרט במגזר העסקי, צמח גם הוא במהירות.

 

אבל תהליך אוסלו לא התרחש בריק היסטורי. הוא קרה בד בבד עם גל העלייה מברית המועצות לשעבר, שגם הוא תרם תרומה מכרעת לצמיחה. העולים החדשים לא רק נתנו תוספת נחוצה לכוח העבודה, אלא גם הגדילו במידה דרמטית את הביקושים: יותר צריכה פרטית, יותר צריכה ממשלתית, יותר השקעות בבנייה ובציוד, בייצור ובייצוא סחורות ושירותים. במקביל נפתח המשק הישראלי לסחר בינלאומי. "הייתי האחראי על פתיחת השווקים, ביטול המכסים והשתלבות ישראל בגלובליזציה", מעיד גבאי, "ובדיוק בעיתוי הזה בא תהליך השלום. העלייה מצד אחד, ותהליך השלום מצד שני, עזרו לנו מאוד".

תהליך השלום של שנות ה-90, מזכיר גבאי, היה למעשה תהליך משולש: מול הפלסטינים, מול ירדן ומול סוריה. "זה יצר אופטימיות, אולי אפילו מוגזמת, אבל כל העולם נפתח", הוא מציין. החרם הערבי הוסר, ולצדו הוסר "חרם סמוי" של חברות מיפן, דרום מזרח אסיה, מזרח אירופה ודרום אמריקה. "ראינו קצבי גידול קולוסאליים במסחר הבינלאומי ובהשקעות. זה בא על קליטת עלייה שפעלה נכון, והייתה מוטת סחר וצמיחה".

אחרי אוסלו: אשליה של קשר

אבל האם הדרך שעברה כלכלת ישראל מאוסלו ועד היום מראה כי די במגעים מדיניים להמריץ את הכלכלה? "זו אמירה מוגזמת ולא מגובה בנתונים", אומר פרופ' יוסי זעירא מהאוניברסיטה העברית, ומזכיר כי הגידול בהשקעות שאפיין את תקופת אוסלו התמתן אחרי רצח רבין. "לא מספיק משא ומתן, צריך גם להגיע להסכם".

במחצית השנייה של 1996 נכנסה ישראל למיתון כלכלי. חוסר הוודאות שגרמה הפסקת תהליך השלום לא היטיב עם המשק. אלא שגם הפעם היו עוד גורמים במשוואה הכלכלית: זרם העולים מחבר העמים הידלדל ובשוק העולמי נרשמה האטה שפגעה גם בשוק הישראלי, שהיה עכשיו חשוף יותר לשינויים במגמות העולמיות.

נסתכל בשיחות המדיניות שהתקיימו אחרי אוסלו. הזינוק בעקומת ההשקעות הזרות בשנת 2000 עשוי לשכנע אותנו שוועידת קמפ דיוויד עודדה את המשקיעים הזרים ונסכה בהם אופטימיות. אבל התהליך הזה היה קצר ימים. כעבור חודשים אחדים פרצה אינתיפאדת אל אקצה וראש הממשלה אהוד ברק הכריז שאין פרטנר פלסטיני לשלום. האופטימיות שככה וההשקעות צנחו.

 

אפילו הקפיצה הקצרה הזו לא נבעה בהכרח מהסיכוי המדיני. ישראל איננה אי. אם נתבונן בעקומה של ההשקעות הישירות בעולם כולו באותו זמן, בייחוד במדינות עם הכנסה גבוהה, נמצא שם עלייה ונפילה שמזכירות מאוד את אלה שבגרף הישראלי. בועת הדוט-קום משכה את ההשקעות כלפי מעלה, עד שהתפוצצה. אותו דמיון בין שתי העקומות אנחנו מוצאים בזמן השיחות בין אולמרט לאבו-מאזן, שהתקיימו ב-2007 במקביל לראשית משבר הסאב-פריים.

העשור של נתניהו: חיים טוב בלי שלום

היום, מנגד, אחרי שנים של קיפאון מדיני, אין סימנים שהצמיחה נפגעה. גבאי מתייחס לעשור שלטונו של נתניהו כתקופה המרתקת מכולן: הוא מודה שבניגוד לציפיותיו שלו, נתניהו הצליח למנף את התנאים הגיאו-פוליטיים, למשוך השקעות ולהשיג צמיחה נאה גם בלי לשבת לשולחן המשא ומתן.

"העולם הערבי התפצל, וכבר לא היו מוקדי לחץ", אומר גבאי. "האויב האמיתי של ערב הסעודית זה איראן". החרם היעיל של הליגה הערבית איבד מעוקצו בשנות ה-90, אחרי החתימה על הסכמי אוסלו ועל הסכם השלום עם ירדן. "נתניהו הצליח לנצל את המציאות הסונית-שיעית שבה העולם הערבי כבר לא מאוחד נגד ישראל, והחרם כבר לא יכול להשפיע. ה-BDS עושים רעש, אבל החרם הוא לא רציני". אמנם הסחר עם סעודיה ועם נסיכויות המפרץ הצטמצם בשנים האחרונות, "אבל הם פחות חשובים. העולם זה ארצות הברית, סין, הודו והאיחוד האירופי. אני לא רואה שום הפרעה בסחר איתם".

עמיר פרץ הדגיש את השפעת המגעים המדיניים על השקעות זרות וצמיחה. פרופ' זעירא מסתייג מהבחירה במדדים האלה. לדבריו, קצב הצמיחה בישראל לא תלוי בגורמים מדיניים-ביטחוניים, אלא בצמיחה בעולם, ואילו השקעות זרות חיוניות יותר למדינות מתפתחות, לא למשק מפותח כמו ישראל. "זה נכון שאנשים בחו"ל רוצים יותר להשקיע הון פיננסי בישראל כשיש בה שלום, כי הם חושבים שזה יגרום לצמיחה כלכלית", הוא מציין, אבל זה חסר משמעות. "אנחנו לא צריכים את הכסף שלהם, ויכולים לממן כל השקעה גם בלעדיו". לדבריו, "אין ספק ששינוי במצב המדיני ישפר מאוד את המצב הכלכלי - אבל צריך לדייק כשאנחנו מתארים במה הוא ישפר אותו".

עוד כתבות

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

מגמה חיובית באירופה; השינויים האחרונים שביצע באפט בהשקעות של ברקשייר

הדאקס והפוטסי מוסיף לערכם כ-0.4% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● ההוראה האחרונה של באפט: צמצום החזקות בחברת אפל ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל