גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית התנתקות של הרצליה: אישרה תוכנית מתאר שסותרת את תוכניות הוותמ"ל

תוכנית המתאר אינה מחייבת את מינהל התכנון, שיכול לשנות אותה בוועדה המחוזית, אולם מדובר בהצהרת כוונות של העירייה כי בכוונתה להילחם על עצמאותה בתכנון העירוני ● "המדינה צריכה לשמוע גם את האנשים שבשטח, והיא לא עושה את זה", אומר ראש העיר משה פדלון

 הרצליה / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
הרצליה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

ביום חמישי האחרון הכריז ראש עיריית הרצליה משה פדלון על עצמאות תכנונית ממינהל התכנון. "העתקנו בעבר את מה שקבעו לנו. אנחנו עומדים לסתור את זה", סיכם את ההצבעה במועצת העיר שלו, שבשיבתה כמליאת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה הרצליה, החליטה להפקיד בוועדה המחוזית גרסה חדשה של תוכנית המתאר של הרצליה, הר/2530. בעוד שהגרסה הקודמת, כך טוען פדלון, הוכתבה לעירייה מלמעלה, הגרסה הנוכחית שלה היא מתריסה ומוחה, מבטלת את ותמ"ל אפולוניה ואת ותמ"ל שדה התעופה, ומקצצת כשני שלישים ממספר יחידות הדיור שהוספו לעיר בגרסה הקודמת.

הגרסה הקודמת של תוכנית המתאר הופקדה במארס 2017. לאחר מחאה ציבורית גדולה מצד תושבי העיר, שסיכנה באופן מוחשי ביותר את כסאו של פדלון, ביטלה אז הוועדה המחוזית בצעד נדיר את הפקדת התוכנית, והשיבה אותה לעירייה, תוך שהיא מטילה עליה לבחון את תוכנית המתאר מבחינת מערכות תחבורה ציבורית, תשתיות ובכלל זה נגר, ניקוז, ביוב, תוכניות התחדשות עירונית ועוד.

היו שראו בהחזרת התוכנית לדיון גלגל הצלה שהטיל שר האוצר משה כחלון, האחראי על מינהל התכנון, לפדלון.

ואולם מיד לאחר שהוחזרה אליו התוכנית, יצא פדלון למתקפה על הזרועות הממשלתיות, שלטענתו ממש הכתיבו את התוכנית ההיא, ברוח הדרישה של כחלון לתת עדיפות לאישור עוד ועוד יחידות דיור, שבמקרים רבים לא גובתה בבדיקות האם התשתיות המקומיות יעמדו באותן יחידות מתוכננות.

בגרסה המתוקנת של התוכנית, אומרים בעירייה, אכן נבדקה ההתאמה בין יחידות הדיור לתשתיות, והתוצאה הייתה ירידה דרמטית של שני שלישים במספר יחידות הדיור שיתוספו לעיר - מ-52 אלף בגרסה שהופקדה ב-2017 ל-18 אלף בלבד בגרסה הנוכחית.

אמנם באופן רשמי התוכנית כוללת 37 אלף יחידות דיור, ואולם להערכת העירייה, הקיבולת הריאלית תסתכם ב-18 אלף.

שכונות בולטות שבהן תיתוסף בנייה בשנים הבאות, הן חוף התכלת, השכונה העתידית שבין מלון מנדרין ומחלף גלילות להרצליה פיתוח והמרינה, שתכלול 11,500 יחידות דיור, מרכז העיר, שבו יוקמו עוד 5,000 דירות, רובן בהתחדשות עירונית, שכונת יד התשעה (שביב) שתוסיף עוד 3,500 דירות, דרום מרכז העיר שבו יוקמו עוד 2,860 דירות והשכונות החדשות קרית שחקים עם 1,950 דירות וגליל ים עם 1,100 דירות. גם גבהי המבנים בגרסה החדשה נמוכים בהרבה מאלה שאוזכרו בגרסה הקודמת, שהגיעו אף ל-25-30 קומות. בגרסה הנוכחית מרכז העיר יאופיין בבנייה של עד 9 קומות, בעוד שאזורים כנווה עמל, הרצליה פיתוח והרצליה ב' ישמרו על תבנית הבנייה הקיימת; לאורך צירי התנועה הראשיים הוועדה המקומית תוכל לשקול בנייה גבוהה יותר. בנייה מעל 13 קומות כבר תזדקק להפעלת שיקול דעת נקודתי על ידי הוועדה המקומית.

תוכנית מתאר הרצליה

הראשונות לקיצוץ: התוכניות הממשלתיות

לא מפתיע שבאותה רוח, שבאוצר אולי יראו בה "מרדנית", התוכניות הראשונות לספוג את תוצרי הבדיקות החדשות, היו התוכניות הממשלתיות באפולוניה, בתע"ש ובמתחם הקרוי "הרובע הצפוני", הכולל את גן רש"ל, נחלת עדה ומתחם שדה התעופה שאמור להתפנות: באפולוניה מתכננת הממשלה באמצעות הוותמ"ל הקמת 3,900 יחידות דיור; ברובע הצפוני - 15 אלף; במתחם תע"ש, בחלק הדרום מזרחי של העיר על גבול רמת השרון, מתוכננות 5,000 יחידות דיור, ובסך הכול כ-24 אלף דירות.

תוכנית המתאר של הרצליה הותירה רק 7,200 יחידות ברובע הצפוני, ואת אפולוניה ומתחם תע"ש הגדירה כמתחמים שמיועדים לתכנון עתידי.

בעירייה הסבירו, כי הוחלט שלא לעסוק ב"אוויר חם" - כלומר לתכנן מתחמים שהסיכוי לקידומם בשנים הקרובות הוא דל. "מה שלא ריאלי - לא יתממש", אמרו שם.

"המדינה מדברת על יחידות דיור? אני מדבר קודם כל על תשתיות, על מה שקורה בשטח", אומר פדלון. "את אפולוניה צריך לטהר בעלויות של מאות מיליוני שקלים והכול בשביל 3,000 יחידות דיור. לי יש תוכנית להתחדשות עירונית בעיר שכוללת 9,000 יחידות דיור, שתצריך רבע מהסכום שהמדינה רוצה להשקיע באפולוניה. מדובר באזור ירוק עם צמחייה ועם בעלי חיים נדירים, ליד אתר ארכיאולוגי - למה להרוס את המקום הזה? הגיע הזמן שמדינת ישראל תיתן לנו אחריות וסמכות על השטח, ואנחנו נתכנן אותו טוב יותר מאשר מינהל תכנון והוותמ"ל. תאפשרו לי".

צחוק הגורל - שעות לפני שאושרה התוכנית, פסק בג"ץ כי הוותמ"ל יוכל לקדם את מתחם אפולוניה, על אף זיהומי הקרקע שהתגלו בו.

אפולוניה / צילום: בר אל ,

"מדברים על צפון הרצליה? אין ניקוז, אין תחנות רכבת, אין כבישי אורך, ושדה התעופה לא מפונה ולא יפונה עוד 15 שנים", הוא ממשיך. "לפני שלוש שנים מינהל תכנון החליט סופית שהוא ייסגר באוקטובר 2018. הוא נסגר? את מתחם תע"ש רצו לפנות עוד לפני 30 שנה. אז מדברים. וכביש 531-20 סגר את הניקוז למים לכיוון הים. המומחים אומרים שיתכן שהניקוז ייקח 40% מהשטח של הרובע הצפוני, אז הם קובעים כבר כמה יחידות דיור יהיו שם? והיכן תחנת הרכבת והמחלפים? זה נחמד שבישיבות ממשלה בא נציג שאומר שאורך כפול רוחב זה שטח, והכל מסתדר. אבל השטח לא יכול לשאת את זה. במקסימום שבמקסימום אתה לא יכול להקים יותר מ-7,000 יחידות דיור ברובע הצפוני, וזה לפי מיטב המומחים". וכך קוצץ מספר יחידות הדיור ברובע הצפוני ביותר ממחצית.

פדלון עצמו אינו משלה את עצמו שיתקבל במינהל התכנון במחיאות כפיים. אבל הוא שב ומדגיש את הרמה הגבוהה של הבדיקות המקצועיות שאפיינה את התוכנית החדשה, הן מבחינת אנשי המקצוע, והן מבחינת מה שהיה אחד מהנושאים העיקריים לתלונות התושבים בפורמט הקודם של התוכנית - שיתוף ציבור. התוכנית הנוכחית נערכה לאחר 22 מפגשים עם הציבור. "הרצליה מהווה בערך 1% מכלל תושבי המדינה והיא תורמת 18,000 יחידות דיור. הלוואי שכל הרשויות יפעלו כמוני, המדינה תקבל יותר ממיליון וחצי יחידות דיור מתוכננות. אני תרמתי את חלקי".

משה פדלון/ צילום: שלומי יוסף

אבל הלקח האישי שלו מהסיפור: "המדינה צריכה לשחרר. היא צריכה לשמוע גם את האנשים שבשטח ואת זה היא לא עושה. היא הולכת קדימה ולא רואה לא ימינה ולא שמאלה. זה נחמד שבירושלים מדברים על יחידות דיור כשאין מים, אין ניקוז ואין שדה תעופה שמתפנה".

עכשיו הכדור, או יותר נכון תפוח האדמה התכנוני הלוהט, נמצא בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב. יו"ר הוועדה דניאלה פוסק אומרת בזהירות, כי "התוכנית עוד לא הגיעה אלינו ולכן אין לנו אפשרות להתייחס אליה", ואולם היא מזכירה, כי הוועדה המחוזית דנה בכל תוכנית שמוגשת אליה ובסמכותה לאשר, לעדכן, לשנות או לאשר אותה - על פי העניין", כך שברור שהדברים לא יעברו כל כך בקלות.

פרשנות / סטירת לחי למינהל התכנון

תוכנית המתאר החדשה של הרצליה היא לא פחות מאשר סטירת לחי מצלצלת בפרצופו של מינהל התכנון. אם לקבל את טענתו של פדלון, שגרסתה הקודמת של התוכנית הוכתבה לעירייה על ידי גורמים מלמעלה, הגרסה הנוכחית מעלה ספקות כבדים מאוד לגבי המניעים ו/או המקצועיות שלהם.

אפשרות אחרת היא שפדלון נכנע לרוח העזה שנשבה בעירו מכיוון הציבור כשניסה להפקיד את התוכנית בגרסתה הקודמת, ועל כן הגיש תוכנית צנועה בהרבה. ייתכן כמובן שכל האפשרויות נכונות.

באשר לישימות הצעד שלו - תוכניות ותמ"ל נחשבות על פי חוק ככאלה שגוברות על תוכניות מתאר מקומיות, כך שהוותמ"ל יכול להתעלם מהר/2530, אולם צעד כזה יכול לפעול כבומרנג נגד מינהל התכנון, שכן זה יחזק מאוד את הטענות שהוותמ"ל אינה מתעניינת באמת בבעיות סביבתיות באזורים שבהם היא פועלת, אלא רוצה לאשר תוכניות בסיטונאות, גם אם הן לא ישימות בשטח.

נזכיר גם שהרצליה אינה היחידה שבה התקוממו התושבים נגד תוכניות המתאר שהוסיפו לעריהם עשרות אלפי תושבים באותה טענה ממש - שהתשתיות לא יוכלו להכיל אותם. נראה עתה אם הרצליה תהיה הסנונית הראשונה ובעקבותיה יבואו ערים נוספות.

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס