גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם מחליטים לשנות את המדיניות, צריך לפרסם קריטריונים"

משרדי הממשלה הידקו מעט את הפיקוח על הבטיחות באתרי הבנייה, והקבלנים נאלצים להסתגל למציאות החדשה: "אין דרך לדעת על סמך מה בודקים אותנו, ואין כלים משמעתיים כלפי העובדים"

בשבוע שעבר מת מפצעיו רדואן אבו עיד, פועל בניין, שנפצע לפני כחודש בנפילה מגובה באתר בנייה בקריית גת. אבו עיד היה להרוג ה-24 באתרי הבנייה מתחילת 2019. יותר ממאה איש נפצעו באורח קשה ובינוני.

בארגוני המתנדבים הפועלים למען העובדים טוענים כי משרדי הממשלה השונים - השיכון, העבודה, האוצר והפנים בין היתר - נוקטים גישה מקלה מאוד כלפי הקבלנים והיזמים.
אולם בחודשים האחרונים יש אכן התעוררות מסוימת באכיפה ובפיקוח על אתרי בנייה, ובשוק צריכים להסתגל למציאות משתנה.

משרד עורכי הדין פרופ' ביין ושות' ערך בשבוע שעבר כנס לקבלנים שמטרתו "להעניק כלים פרקטיים להתנהלות יעילה מול הרשויות" בכל הקשור לתרבות הבטיחות בעבודה. לדברי עורכות הדין שערכו את הכנס, התנהלות הרשויות כלפי הקבלנים אינה הוגנת ואינה שקופה.

"אנשים מרגישים בסוג של אמבוש", אומרת עו"ד ליאורה ביין. "עד היום בעצם כשהגיע מפקח לאתר בנייה וחשב שיש שם ליקויים, הוא הגיש דוח, ואם המצב היה ממש חמור - הוציא צו סגירה לאתר. הצו היה מוסר ברגע שהחברה הודיעה שתיקנה את הליקויים. היום הם אומרים שבאותם מקרים שבהם הוסרו הליקויים והאתר חזר לתפקד היה צריך להגיש ערר אחרת מדובר באירוע חלוט שסופרים אותו. זה שינוי לעומת המצב הקודם".

עו"ד שירה בס-רוזן, אף היא ממשרד ביין ושות', אומרת כי "כשרשות מינהלית מחליטה לשנות את המדיניות שלה, היא צריכה לפרסם קריטריונים ברורים ולהחיל אותם קדימה ולא בדיעבד. אני היום מייצגת קבלנים על אירועים מלפני שנתיים.

"לפי מה רשם הקבלנים מזמין לשימוע? כמה זה יותר מדי דוחות או צווים? האם הרשם בודק את זה ביחס לגודל של החברה - אין מה להשוות לחברה שיש לה שלושה אתרים וקיבלה ארבעה צווים בשנה אחת לחברות כמו אלקטרה או שתית שיש להן עשרות אתרים וקיבלו שמונה צווים.

"כולם טובים בלהפנות אצבעות מאשימות, אבל הם לא אומרים מה בדיוק צריך לעשות. אין לי דרך לדעת על סמך מה בודקים אותי".

צריך לעמוד בכללי הבטיחות, לא? רק בשבוע שעבר נסגרו 27 אתרים שלא עמדו בכללים.

"אני יכולה להראות לך איך נראים דוחות ביקור של המפקחים שמגיעים לאתרים. אם תיקחי תיעוד שעורך מפקח של משרד העבודה שהוא רוצה להטיל עיצום כספי, לא תאמיני איזה איכות של תיעוד יש - מזכר של שיחה שלו עם מנהל העבודה, צילומים, רשימת עובדים ועוד. אבל כשמגיעים להטלת צו בטיחות, שזה הרבה יותר משמעותי, שם אין תיעוד - סעיף 1 לא תואם את סעיף 2 ואת סעיף 3. לפעמים הצווים מגיעים אלינו ארבעה ימים אחרי שיצא הצו. ועל סמך תיעוד חסר וכושל הם מעבירים חומר לרשם הקבלנים".

"אני אישית מגיעה לאתרים ומדמה בקרות של משרד העבודה והחברה נותנת לי יד חופשית לעשות ביקורת סמויה. אני לא מספרת גם להנהלה מתי ולאן אני הולכת. אני מתעדת ליקויים ורואה עובדים בלי קסדות ויש להם מלא תירוצים - חם, מגרד, מפריע".

קסדה לא הייתה מצילה אפילו אחד מכל ההרוגים מתחילת השנה.

"בסדר, אז תיקחי בניין של 20 קומות, מנהל העבודה מעיר לעובד בפאה המערבית של הבניין, ועובד בפאה המזרחית מוריד את הרתמה. אי אפשר להיות בכל המקומות. משרד העבודה מאשר שמנהל עבודה אחד יהיה אחראי על שני מבנים של 20 קומות פלוס שבעה מבנים של ארבע קומות - כי זה נחשב אתר אחד. ברגע שהבנתי את הכשל הזה אני מנחה את החברות - תבקשו לפצל את האתרים, כדי שתוכלו לרשום מנהל בטיחות לכל אתר".

מה הבעיה העיקרית בעינייך?

"אין ועדה בין-משרדית שמנחה את הרגולטורים ואין תיאום, אין ביצוע. גם את ההסכם הקיבוצי לעובדי הבניין לא מיישמים בפועל".

איך רותמים את העובדים עצמם לעניין הבטיחות?

"שמענו בכנס מנהלי עבודה שאומרים שהעובדים לא מקשיבים. הם עוברים הדרכה ואחרי חצי שעה עושים משהו אחר.

"אני מייעצת לעבוד בשיטת מקל וגזר - אם מנהלי עבודה ועובדים נרתמים והופכים לסוכני שינוי בנושא הבטיחות, אז הם צריכים לקבל צ'ופר - אבל לא מוגזם כדי שלא תתפתח תרבות של שקר והסתרה. אבל צריך גם מקל - אם עובד לא עומד בכללי הבטיחות צריך להזמין אותו לשיחת הבהרה ואחר כך לשימוע.

"לפי חוק הגנת השכר אסור לחברות לנכות כסף משכרו של העובד. למעט האפשרות לפטר עובדים אין לי כלי משמעתי, וזה ענף שבו חסרות ידיים עובדות. חתמו על הסכם קיבוצי בין ההסתדרות להתאחדות בוני הארץ, שיש בו סעיף שמאפשר לקיים ועדה משמעתית לעובדים. האם קבלנים בכלל יודעים איך פונים אליה? כמה פעמים היא התכנסה? זו אות מתה".

תגובות: הבטיחות לקויה

מהתאחדות הקבלנים נמסר שהוועדה המשמעתית טרם התכנסה אולם תחל לפעול בקרוב.
במשרד העבודה והרווחה אומרים בתגובה לטענות כי "רמת הבטיחות הלקויה שאנו מוצאים באתרי בנייה, מחייבת אותנו לפעול בכוחות משולבים, ובכלים נוספים כדי להביא לשינוי המיוחל".

ממשרד השיכון נמסר כי במהלך 2018 ותחילת 2019 זומנו 10 חברות לשימוע, ונגד ארבע מהן ננקטו אמצעי משמעת, כולל ביטול רישום בפנקס הקבלנים. במשרד מבהירים כי במקרה של קבלן שבדרך קבע חוזר על ליקויים - חובה על הרשם להזמין אותו לשימוע.

עוד מזכירים כי שרת השיכון יפעת שאשא-ביטון הודיעה כי המשרד מקדם תזכיר לתיקון חוק רישום קבלנים, כך שיתאפשר לרשם הקבלנים לשלול את רישיונו של קבלן שבאתר הבנייה שלו אירעה תאונה שגרמה למוות, אוטומטית ל-30 יום, וחידושו יתאפשר רק לאחר קבלת אישור ממנהל הבטיחות. 

עוד כתבות

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

לראשונה: הקרנות הזרות עוקפות את הקרנות הישראליות בהשקעות סייבר

נקודת מפנה בתעשיית הסייבר הישראלית: הקרנות הזרות דוחקות את הישראליות ומובילות את סבבי הסיד בסייבר המקומי ● במקביל, נרשמה האצה חדה בהשקעות באבטחת בינה מלאכותית, שזינקו ל-2.5 מיליארד דולר ומהוות כבר 64% מהשקעות הסייבר בישראל

פיוניר / צילום: Shutterstock, Primakov

חברת פיוניר מפטרת כ-4% מהעובדים בישראל

מספר העובדים בישראל עומד על כאלף איש, והפיטורים יכללו עשרות עובדים ● המהלך מתרחש במקביל לשינוי ארגוני רחב שמעביר את החברה לעבר מבנה עבודה "רזה" בסגנון סטארט-אפ

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"זה לא כי היזם רוצה יאכטה": למה חברות הייטק רצות להימכר במקום לקדם הנפקה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

שנת שיא לדיפנס טק הישראלי: מיליארד דולר זרמו לסטארט־אפים בתחום

הדיפנס טק הישראלי רושם שנת פריצה יוצאת דופן: גיוסי ענק, מיזוגים ורכישות בהיקף שעולה על זה שנרשם בכל השנים האחרונות גם יחד ● מעורבות מפא"ת במבחני שטח ובחיבור ללקוחות זרים תרמה להאצה, בזמן שביקושי הענק בעולם משכו עוד ועוד כסף זר לשוק המקומי ● האם המומנטום יימשך גם לאחר הפסקת האש?

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

ביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

החברה הקטנה שרוצה לממן למנכ"ל לימודים במעל 100 אלף שקל לשנה

אולמד סולושנס מעוניינת לממן למנכ"ל החברה, פרופסור עוז שפירא, לימודי תואר שני באוניברסיטה רייכמן ● עלות שכרו השנתית צפויה להגיע לכ-1.5 מיליון שקל

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל עושה מתיחת פנים לזרוע הנדל"ן וממתגת אותה מחדש

שופרסל מאחדת את נכסי הנדל”ן תחת המותג LARO, ומבססת את הזרוע כמרכיב צמיחה מרכזי עם נכסים בשווי כ־5 מיליארד שקל ● במהלך זה החברה האריכה בעשור את חוזה השכירות עם סיסקו, ומקדמת שורה של פרויקטים ברחבי הארץ, זאת במקום מהלך הפיצול וההנפקה שבוטל

פקקים / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

ה-OECD החמיא על התוכניות לצמצום הפקקים. הבעיה: הקידום תקוע

דוח חדש של ה־OECD על ישראל מדגיש את הבעיה של עומס התנועה, ומשבח את הממשלה על כוונתה להטיל אגרת גודש ומס נסועה ● אלא שהרפורמות נתקלות בשורת התנגדויות ומחלוקות בין המשרדים השונים ● בינתיים, אין להכנסות משני המהלכים זכר בתקציב 2026

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לידיעת משקיעי קרנות הנאמנות: יכול להיות שדמי הניהול שלכם יעלו בקרוב. מה אפשר לעשות?

גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● אחרי שנה של תשואות פנומנליות, למנהלי הקרנות קל למכור התייקרות ● המשקיעים בפלונטר: אם יעבירו את הכסף, ישלמו 25% מס על הרווח, אבל אם יישארו מה ימנע העלאה נוספת בשנה הבאה?

בינה מלאכותית / צילום: צילום מסך מתוך הצ'אט

איפה מוצאת הבינה המלאכותית את התשובות לשאלות שלכם

מחקר בדק 150 אלף תשובות שסיפקו מערכות בינה מלאכותית, ומשרטט תמונה מפורטת של מקורות המידע שמהם שואבים הצ’אטים את התוכן שהם מציגים למשתמש ● למרבה ההפתעה, הממצאים מצביעים על כך שהמקורות הדומיננטיים אינם בהכרח מאגרי ידע מוסדיים או כלי תקשורת גדולים

מגרש רכבים / צילום: Shutterstock

ישראל עיכבה חידוש זיכיונות יבוא רכב, וסין דורשת הבהרות

סין פנתה רשמית לישראל בדרישה להבהרות אחרי שעיכוב בחידוש רישיונות יבוא, לרבות של מותגים בבעלות ממשלתית סינית, יצר חשש לפגיעה בפעילותם ● רשות התחרות בוחנת הגבלות נוספות על יבואנים גדולים, בעוד המתיחות בין המדינות כבר מתרחבת לזירת הביטחון

רו''ח חן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

השינוי בתקנון לשכת רואי החשבון שמעורר סערה בקרב החברים

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, מבקש לבטל את ההגבלה הקיימת על מספר הקדנציות בהן מכהן נשיא לשכת רואי החשבון ● נכון להיום, על פי תקנון הלשכה, כהונת נשיא לשכת רואי החשבון מוגבלת לשתי קדנציות בלבד ● המתנגדים למהלך: "מה שנשיא לא עשה בשתי קדנציות הוא כבר לא יעשה. השלטון משחית"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

מס היסף יוחל גם על משקיעי נדל"ן: האם כדאי למכור את הדירה לפני שייכנס לתוקף?

בשינויים שמציע תקציב המדינה לשנת 2026 נכלל סעיף לפיו דירות מגורים להשקעה ייכללו בחישוב ההכנסה החייבת במס היסף, דבר שעשוי להשפיע על רבים ● מדוע זה קורה עכשיו, עד כמה זה משמעותי ואיך אפשר להפחית מרוע הגזרה? ● גלובס עושה סדר

מתחם הנרקיס, בית שמש - הדמיה / צילום: קסם הדמיות

אושר פרויקט פינוי־בינוי מבין הגדולים בארץ: 3,500 יחידות דיור חדשות בבית שמש

הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז ירושלים אישרה את פרויקט הפינוי-בינוי הגדול ביותר בתולדות העיר בית שמש ● יוקמו כ־3,500 דירות חדשות, לצד מוסדות חינוך ותשתיות ציבוריות משודרגות ● המודל שאושר מאפשר לדיירים לעבור ישירות לדירות החדשות במגרש החלוץ, ללא מעבר ביניים