גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה השבת לזירת מאבק פוליטית

במדינה שסועה חייבים להסדיר את המרחב הציבורי ביום המנוחה

גשר יהודית/ צילום: שלומי יוסף
גשר יהודית/ צילום: שלומי יוסף

לפי פרסומים שונים ראש הממשלה בנימין נתניהו חשש למנות את ח"כ בצלאל סמוטריץ' לשר תחבורה משום שהוא עלול "לעשות בעיות" בכל הנוגע לעבודות תשתית של זרועות המדינה בשבת. מדובר בפעולות תשתית חיוניות של רכבת ישראל, הקמת גשרים ועבודות אחרות שמתבצעות מדי שבת במדינה.

גם אם אין ממש בחשש, שכן השר הממונה על מתן ההיתרים להעסקת עובדים בשבת הוא בכלל שר העבודה והרווחה חיים כץ, עצם החשש ממחיש עד לאן הגיע הפלונטר של ממשלה עם כוח חרדי וחרד"לי משמעותי בתוכה, בכל הנוגע לניהול המדינה בשבת. בנוסף, הדבר מראה עד כמה יש, הלכה למעשה, בריחה מקביעת מדיניות מסודרת בנושא - מה שמוליד משברי שבת מדומים חדשות לבקרים ופוגע בסוף בשבת עצמה.

מקרה דומה התרחש במו"מ הקואליציוני האחרון בין יהדות התורה והליכוד.

בתחילת הדרך הועלתה מצד המפלגה החרדית הדרישה למינוי סגן שר במשרד העבודה והרווחה. הדרישה נבעה מכך ששר העבודה, כאמור, הוא האמון על יישום חוק שעות עבודה ומנוחה. מתוקף תפקידו הוא אמון על מתן היתרים פרטניים להעסקת עובדים יהודים בשבת ויושב בוועדת שרים מיוחדת יחד עם ראש הממשלה והשר לשירותי דת, שתפקידה לאשר היתר כללי לענף מסוים במשק.

כך היה בקדנציה האחרונה, כאשר התעוררה השאלה סביב חוקיות העסקת של שחקני הליגה הלאומית בכדורגל בשבת, וכתוצאה מכך ועדת ההיתרים המיוחדת התכנסה, לא לאחר קשיים, לאשר היתר כללי להעסקת עובדים בענף הכדורגל. כך אף היה עת אישרה ועדת ההיתרים היתר כללי להעסקת עובדים במסגרת הפקת אירוע האירוויזיון.

סגן השר שביקשו למנות ביהדות התורה היה אמור לעסוק כל-כולו בפיקוח על היתרים להעסקת עובדים בשבת. זאת, כדי להימנע ממבוכות קודמות, כמו פעולות התשתית של רכבת ישראל לצורך הקמת קו הרכבת החדש בין תל-אביב לירושלים או כמו העבודות להקמת גשר יהודית מעל נתיבי איילון בתל-אביב. מינוי של סגן שר במשרה מלאה שיעסוק בהיתרים פרטניים, ובלבד שיוחלט על מדיניות מסודרת בנושא.

בראשית ימיה של המדינה התחולל פולמוס, בעיקר בין פרופ' ישעיהו ליבוביץ' לרב משה צבי נריה, ראש ישיבת כפר הרא"ה, בנוגע לשאלה כיצד מגבשים מדיניות מסודרת לניהול מערכות המדינה בשבת, המבוססת על אדנים הלכתיים. בנוסף אליהם, הרב שאול ישראלי ישב על המדוכה ועסק רבות בשאלה הסבוכה הזו מנקודת מבט ציונית-דתית.

כיום, אין כמעט עיסוק רבני או הגותי בנושאים האלה, למרות שאין ספק שהנושא אקטואלי מתמיד, כאילו לא עברו 70 שנות ריבונות של מדינה יהודית ודמוקרטית.

המציאות של ממשלה שבה המפלגות החרדיות הפכו להיות מלשון מאזניים לגורם השני בחשיבותו בקואליציה, לאחר מפלגת השלטון, בצירוף השלטון החרד"לי בשאריות המפד"ל הוותיקה, מותירה את הממשלה הבאה חסרת אונים כמעט אל מול הצורך לנהל מדינה מערבית בשבת.

ברור לכל בר דעת שאין דרך שלא לאפשר העסקת עובדים בשבת, ועובדה שוועדת ההיתרים ניפקה היתר כללי להעסקת עובדים במהלך האירוויזיון ללא התנגדות כמעט מצדם של החרדים או של החרד"לים.

היתר גורף שניתן ללא דיון רציני, על אף שמדובר בהעסקת אלפי עובדים בשבת, בייחוד לאור המחאה הנמרצת של הפוליטיקאים החרדיים סביב הקמת גשר יהודית, שם כמות העובדים הייתה פחותה בהרבה.

בסופו של דבר, החלופה לקיום עבודות תשתית של המדינה בשבת היא העתקתם לימי החול, מה שעלול לגרור חסימה של נתיבי איילון או ביטול קווי רכבת באופן זמני. זהו מחיר לא פשוט למשק ולאזרחי ישראל וגם במפלגות החרדיות מבינים זאת.

הדרך להפוך את השבת לערך לאומי משותף במקום זירת המאבק שהיא הפכה להיות, היא להכיר במציאות המורכבת של ניהול מדינה מודרנית בשבת, ולהביא להסדרת השבת במרחב הציבורי לרבות גיבוש מדיניות מסודרת באשר לפעולות זרועות המדינה בשבת. הסדרה זו תיקח בחשבון איזון בין שמירה על השבת כיום מנוחה ובין הצרכים החיוניים של המשק, תוך היוועצות בגורמים הלכתיים ותוך חתירה להגעה להסכמה רחבה בניגוד לשימוש הציני הנוכחי בשבת לצרכים פוליטיים. 

הכותב הוא ראש תחום דת ומדינה בתנועת נאמני תורה ועבודה

עוד כתבות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"