גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווח לבעלי העניין לא חשוב יותר מהאחריות החברתית של תאגידים

המציאות שבה שורות הרווח היא האינטרס העליון של תאגידים, מרחיקה אותם מהייעוד הבסיסי שלהם שהוא תרומה לכלל החברה • הדרך לתיקון עוברת דרך כולנו: רגולטורים, משקיעים, ארגונים חברתיים וצרכנים שחייבים לבחור בחברות שמייצגות גם את האינטרסים שלהם ● דעה

אחריות חברתית תאגידית / אילוסטרציה: Shutterstock
אחריות חברתית תאגידית / אילוסטרציה: Shutterstock

הגישה הרווחת כיום היא שיש לנו, כאזרחים, יש שני סוגים של כיסים: הכיס העסקי, שבמסגרתו אנחנו ממקסמים רווחים ועושים לביתנו, בין אם תוך כדי אנו הורסים את העולם ובין אם לאו, וכיס חברתי, שבמסגרתו אנחנו תורמים לארגונים חברתיים, ותוך כדי כך מסייעים לעולם. כך יוצא שבעוד שאנו משקיעים למשל בעסקים הפוגעים בבריאות, כמו תאגידי סיגריות, אנחנו תורמים לאגודה למלחמה בסרטן כדי למרק את המצפון. ביד אחת הורסים, וביד השנייה מתקנים.

במציאות המרוכבת שלנו הניגודיות הזאת בא לביטוי במגוון צורות. כך לדוגמה, אנחנו דומעים למראה של ילדה מקסימה וקרחת העומדת על הבמה בערב התרמה למלחמה בסרטן ומודה לנו על טוב ליבנו, ועל שפתחנו את כיסנו וליבנו עבורה, בזמן שאנחנו מחזיקים כוס קאווה ביד אחת וביד השנייה טרטר טונה אדומה. קהות החושים, עייפות החומר והרצון האנושי להשתייך, מטשטשים עבורנו את כל הדיסהרמוניה והגסטרו-פילנתרופית הזו.

בכל אופן, תאוריית שני הכיסים קנתה לה אחיזה רחבה מאוד בחברה ומערערת את יסודותיה. אני מכנה אותה גישת "אינדולגנציה" מודרניות. האינדולגנציות הן שטרות מחילה שניתנו על ידי הכנסייה הקתולית בימי הביניים. אנשים שילמו סכומי כסף נכבדים כדי לכפר על חטאיהם, ושטרות המחילה שימשו כעדות מול האל על שנסלח להם.

האתגר החברתי

כשאני מנסה לנסח מהו האתגר החברתי המשמעותי ביותר המשחר לפתחו של הדור שלנו, הרי שהוא נמצא בדיוק במקום הזה: בעובדה שאנו חיים בשלום עם תאוריית שני הכיסים הזו. שאנחנו מאמינים, באמת ובתמים, שיש לנו הזכות להחריב את העולם, כדי למקסם את הרווחים שלנו מצד אחד, וממרקים את ייסורי המצפון שלנו באמצעות מחוות חברתיות שמידת האותנטיות שלהן מוטלת בספק, מן הצד השני.

האמונה המעוותת הזו, אשר מקורה בשקר המתועב לפיו התכלית של החברה המסחרית היא השאת רווחים לבעלי מניותיה, היא שבר עמוק ושורשי בתודעה האנושית של המאה ה-21. על הדור שלנו מוטלת אחריות גדולה לתקן את השבר הזה.

השלב הראשון בתיקון הנדרש הוא בהבנה ברורה ומעמיקה הן ביחס לכיס העסקי, ולתכליתם של עסקים, והן ביחס לכיס החברתי ולתכליתם של ארגונים חברתיים.

באשר לתכליתם של עסקים, אלה לא נועדו על מנת לספק איזה צורך או גחמה של אדם זה או אחר למקסם רווחים על חשבונם של אחרים. תכלית התאגיד אינה נגמרת במיקסום רווחים. התאגיד הוא ישות משפטית מורכבת ומתוחכמת הבנויה באופן הממקסם סינרגיה ושיתוף פעולה בין בני אדם, למען תכליות המקדמות את את החברה ואת האנושות: ברפואה, בתזונה, בתקשורת, בחקלאות, במוביליות ועוד.

התאגידים מספקים פרנסה ומשמעות ולא רק לעובדים בהם, אלא גם לספקים, לנותני השירותים, לפרילנסרים, למנהלים, ובסופו של דבר מסייעים לכלל האזרחים באמצעות מנגנון המס. העובדה כי מרבית התאגידים אינם פועלים מתוך הפנמה של האחריות החברתית שלהם, אינה מובילה אותנו למסקנה אחרת, שהרי הדין המצוי אינו מלמד על הדין הרצוי, אבל היא כן מלמדת עד כמה מרובה וקשה מלאכת התיקון.

היא גם מחזקת את ההנחה שחלק ניכר של הארגונים החברתיים נולדו בעקבות איזו תאוות בצע וקהות חושים תאגידית, ושכנראה מעגל הקסמים ההרסני הקיים בין חולי סרטן לבין תאגידי סיגריות, הינו רק קצה הקרחון. המעגל קיים גם בתחומים שלמים בתחום הרפואה, התזונה, הרווחה, איכות הסביבה זכויות בעלי חיים ועוד. הארגונים החברתיים אמנם עשויים לרפא לעיתים, ובאופן חלקי את החוליים המתעוררים בעקבות קהות החושים התאגידית, אבל הם לא יסירו את גורמי המחלה, ועל כן עלולים להנציח את מעגל הקסמים ההרסני הזה.

חשוב להדגיש: מיקסום רווחים הוא עיקרון רב חשיבות. המוטיבציה של קבוצת בעלי עניין לעשות כסף באמצעות התאגיד היא המנוע, הקטר, שמוביל לצמיחה המתוארת, כנראה בדרך היעילה ביותר, בהשוואה למודלים אחרים כמו הקיבוץ למשל. אבל תאגיד שאין בו איזון ראוי בין עשיית רווחים לבין מיצוי הד.נ.א. החברתי שלו, הוא תאגיד הדורש כיוון ואיזון, ממש כמו כיוון הפרונט של הרכב במוסך. אחרת, ברכב, כמו גם בתאגיד, הדבר עלול לעלות בחיי אדם.

היחלשות מדינת הרווחה

ביחס לכיס החברתי ולארגונים חברתיים: הארגונים החברתיים אשר צמחו ופרחו בעיקר מאז היחלשות מדינת הרווחה, מבטאים את שעתה היפה של החברה האזרחית. הפילנתרופיה, מהווה נדבך משמעותי במודל העסקי של הארגונים החברתיים, היא מוסד מקודש. בשלב הראשון של פתרון בעיה חברתית עלינו לעשות שימוש בכספי פילנתרופיה משום שאין כל אפשרות אחרת, ולא ניתן לפתור אותה באמצעות מודל עסקי. זהו עיקרון מספיק חשוב כדי לזכות בטור נפרד, אבל אסתפק בכך שאומר שחוסנה של חברה אינו נמדד בהיקף ההון הפילנתרופי שלה, אלא בהיקף המשאבים המצמצמים אותו למינימום ההכרחי.

השלב השני בתהליך התיקון הוא קירוב שני הכיסים שלנו. מצד אחד לבנות את התאגיד כבעל חשיבה חברתית יותר - והדבר אינו מלמד על פגיעה בשורת הרווח, ובמובנים מסוימים אף להפך - ובין היתר לעודד הקמה של עסקים בעלי שורת רווח כפולה; קשובים; הפועלים מתוך ייעוד עסקי ברור; המפנימים את האחריות כלפי כלל בעלי העניין בהם; והמקפידים על עקרונות של מנהיגות קשובה ותרבות עסקית קשובה. מצד שני עלינו לבנות את הארגונים החברתיים מלכתחילה כבעלי חשיבה עסקית יותר; להשקיע בפיתוח של עסקים בשירות ארגונים אלו - מה שנקרא בשוגג מגזר רביעי, לחזק את  התנופה הקיימת בהקמה של עסקים חברתיים ועוד.

ככל שנתמסר למלאכה, הן ביחס לכיס העסקי, והן ביחס לכיס החברתי, האבחנה בין סוגים של עסקים תלך ותיטשטש, ולאט לאט, ובהדרגה ייבנה מול עינינו כיס אחד גדול המושתת על עקרונות של אחריות עסקית וחברתית, בין אם הכספים הקיימים בו מופנים לטובת השקעות, ובין אם לטובת תרומות.

ומן הכוח אל הפועל, ובחלוקה למשימות: על הרגולטור להרים את הכפפה ולאזור הרבה יותר אומץ מכפי שהפגין עד כה בלשון המעטה, ולהמטיר שורה של חוקים תבוניים הקובעים תמריצים לכל העוסקים במלאכת התיקון - למשקיעים חברתיים, למשקיעי אימפקט ולאלה המקדמים אותנו אל תרבות עסקית קשובה יותר.

על המשקיעים לבסס לצד בדיקת הנאותות העסקית, גם בדיקות נאותות ערכית וחברתית, ולהקפיד עליהן לאורך חיי ההשקעה.

על פילנתרופים ומשקיעים חברתיים להקפיד על מקצוענות ולהחדיר בארגונים חשיבה עסקית ועקרונות של שקיפות ויעילות לפחות באותה המסירות שהם עושים כן לכשהם חובשים את הכובע העסקי שלהם.

לבסוף, על הצרכנים לפעול מתוך הפנמת האחריות בדבר הכוח שלהם לחולל שינוי בעסקים בצומת הצרכני, ולבחור בעסקים החורטים על דגלם את המחויבות למלאכת התיקון. 

הכותב הוא יו"ר ומייסד קבוצת השקעות האימפקט 2B Group

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?