גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד 120? רגע לפני שטבע חוגגת יום הולדת, האם המניה תשמור על עצמאות

טבע חוותה לאחרונה טלטלה שהחזירה את המניה שלה לשווי שבו נסחרה לפני 20 שנה ● רגע לפני שהיא חוגגת 120 להיווסדה, האם מניית העם לשעבר תצליח לשמור על עצמאות? 

 

בניין טבע בכפר-סבא / צילום: סיון פרג'
בניין טבע בכפר-סבא / צילום: סיון פרג'

ימים קשים עוברים על בעלי המניות של חברת התרופות טבע, זו שעד לפני מספר שנים נחשבה "מניית העם". מי היה מאמין שהמניה  שחצתה את רף ה-50 דולר ב-2009, תיפול למחיר חד-ספרתי בדולרים ב-2019. אנליסטים שלפני 4 שנים נקבו במחירי יעד של 80, 90 ואף 100 דולר למנייתה, מספקים היום מחירי יעד של 10 דולר ופחות.

מניית טבע חזרה כמעט 20 שנה לאחור

לכאורה, במכפיל שבו טבע נסחרת כיום ובשווי 9 מיליארד דולר, נראה שאין לה עוד הרבה לאן לרדת; אלא שהאי-ודאות העצומה שנוגעת לעלויות המשפטיות שטבע חשופה אליהן ממשיכה להכביד עליה, מעבר לאתגרים של "הביזנס" הרגיל.

טבע, נזכיר, מעורבת כיום בשני הליכים משפטיים בעלי פרופיל גבוה בארה"ב: הראשון נוגע לתיאום מחירי תרופות בין חברות התרופות הגנריות, כשטבע סומנה על-ידי התובעים כמובילת הקנוניה; והשני, המורכב מהליכים משפטיים מרובים, קשור לשיווק משככי כאבים אופיואידיים שהובילו להתמכרויות, כאשר במקרה זה טבע אינה "שחקנית ראשית" בסיפור.

למעשה, אפשר לומר שפרקטיקות שהיו נהוגות בטבע (ובחברות מתחרות) בשנים עברו, חוזרות להתנקם בטבע הנוכחית. הערכות שונות פורסמו לגבי כמה תיאלץ טבע לשלם על מנת להיחלץ משני ההליכים, ורובן נעות בין 1-4 מיליארד דולר. אף חברה לא תשמח להיפרד מסכומים כאלה, אבל בטבע המצב מסובך עוד יותר. כשהחוב עומד על 28.7 מיליארד דולר והתזרים במגמת ירידה, ולאחר תוכנית ההתייעלות האגרסיבית - לא ברור מהיכן תוכל טבע לשלם סכומי עתק כאלה ומה תהיה ההשפעה על פעילותה העסקית היומיומית. ואם יש משהו שבשוק ההון לא אוהבים, הרי זו אי-ודאות.

ס.ל.א קיומה

טבע פועלת כבר 118 שנים - היא הוקמה בתחילת המאה הקודמת, אז החלה לפעול כסיטונאית תרופות בירושלים של שנת 1901. המייסדים היו חיים סלומון, משה לוין ויצחק אלשטיין והעסק נקרא ס.ל.א, על בסיס שמות המשפחה שלהם. היום, ס.ל.א היא זרוע ההפצה של טבע.

בשנים שלאחר מכן, מדענים שעלו לארץ לפני קום המדינה הקימו בה מספר חברות פרמצבטיות וייצרו תעשייה מקומית קטנה. באתר האינטרנט של טבע נכתב שבמלחמת העולם השנייה, הפכו המפעלים הללו למקור היחיד לתרופות לשוק המקומי ואף לצבא הבריטי שהוצב במזה"ת.

ב-1935, סלומון, לוין ואלשטיין הרחיבו את העסקים ופתחו את מפעל אסיא בפתח-תקווה. במקביל, ד"ר גינטר פרידלנדר, שעלה מגרמניה, הקים את מפעל טבע בירושלים, ובאותה שנה הוקם גם מפעל צרי בתל-אביב. לימים התמזגו אסיא וצרי, ואילו טבע, שנרשמה למסחר בבורסה בתל-אביב עוד ב-1951, נקלעה למאבק שליטה בשנת 1968 שבסופו איבד פרידלנדר את השליטה על החברה שייסד, ובעלת השליטה החדשה בה הפכה להיות חברת אסיא-צרי, בהובלת אלי הורביץ, שהנהיג את המיזוג המלא בין החברות ב-1976 וקרא לחברה הממוזגת "טבע תעשיות פרמצבטיות". בשנים שלאחר מכן, טבע רכשה מספר חברות ישראליות.

הורביץ, יליד 1932, החל לעבוד בחברת אסיא ב-1953 ותפקידו הראשון בחברה היה שוטף כלים במעבדה. הורביץ נישא לדליה, בת למשפחת המייסדים סלומון, והפך עם השנים לדמות המזוהה ביותר עם טבע, למנכ"ל החברה בין 1976 ל-2002 ולאחר מכן ליו"ר הדירקטוריון מ-2002 עד 2010.

אלי הורביץ, ועידת ישראל לעסקים דצמבר 2010

ארה"ב נתנה, ארה"ב גם לקחה

לאחר המיזוג בין החברות, החלה טבע לפזול גם לשוקי חו"ל. ב-1982 החלה החברה להיסחר גם בוול סטריט. חוק Hatch-Waxman שעבר בארה"ב ב-1984 הסדיר בשוק האמריקאי את פעילות שוק התרופות הגנריות, וטבע ידעה לנצל את ההזדמנויות שהיו גלומות בו. בד בבד, טבע החלה את צעדיה גם בעולם התרופות המקוריות (אינובטיביות). התרופה החשובה ביותר הייתה קופקסון, לטיפול בטרשת נפוצה, שהגיעה לטבע כמעט במקרה, בזכות חברותו הקרובה של הורביץ עם פרופ' מיכאל סלע, ממפתחי התרופה יחד עם רות ארנון ודבורה טייטלבוים ממכון ויצמן.

ב-1996 קיבלה טבע אישור לשיווק הקופקסון בארה"ב. טבע אמנם הייתה חברה גנרית במהותה, אבל נהנתה מאוד מהקופקסון, שהפך לחלק משמעותי בהכנסותיה, ועוד יותר מזה ברווחיה ובתזרים המזומנים שלה. בשיא, התרופה נמכרה ביותר מ-4 מיליארד דולר בשנה.

ב-2017 דיווחו נבחרי ציבור בארה"ב שטבע העלתה את מחיר התרופה ביותר מ-1,000% משנת 1996, וטבע נהנתה מהעובדה שלאורך רוב התקופה לא היו קיימות בשוק גרסאות גנריות לקופקסון. בטבע ידעו, כמובן, שיום יבוא והחברות הגנריות יצליחו לפתח גרסה משלהן ולקבל אישור לשיווקה (גם אם מדובר בתרופה מסובכת מהרגיל), וניסו להיערך ליום שאחרי הקופקסון בעיקר בעזרת סדרת רכישות, אם כי ללא הצלחה גדולה.

ב-2002 מונה ישראל מקוב למנכ"ל טבע, תפקיד אליו קודם מתפקיד סגן נשיא לפיתוח עסקים בחברה, והורביץ הפך ליו"ר. בתקופת כהונתו צמחו הכנסות החברה פי 4 ומנייתה עלתה ב-24%. בשוק ההון הופתעו ביום בהיר אחד ב-2006 כשטבע הודיעה על החלפת מקוב בשלמה ינאי, אלוף במיל' שניהל את מכתשים אגן ושלא היה לו ניסיון בשוק הפארמה. ינאי הציג תוכנית אסטרטגית לטבע ותחת כהונתו, שנמשכה כחמש שנים, ביצעה החברה מספר רכישות מהותיות ובהן חברת הגנריקה באר, רציופארם הגרמנית וספלון - יצרנית תרופות מקוריות.

בתחילת 2012 מונה לתפקיד ד"ר ג'רמי לוין, שבדומה לינאי, "הוצנח" לטבע מבחוץ.

בניגוד לינאי, הוא הגיע לטבע עם ניסיון רב בתעשיית הפארמה. בניגוד לקודמיו, הוא התמקד ברכישות קטנות בלבד. מספר חודשים לאחר כניסתו לתפקיד, לוין הציג תוכנית אסטרטגית חדשה לחברה, שכללה התמקדות בעסקי ליבה והתרחבות גיאוגרפית. אולם לוין לא הספיק לקדם את האסטרטגיה שלו. כעבור שנה, הוא הציג תוכנית קיצוצים משמעותית שכללה פיטורי כ-10% מעובדי טבע, בשל הצורך להתגבר על אתגרים של לחצי מחירים ואובדן צפוי של הבלעדיות על הקופקסון.

התוכנית עוררה סערה גדולה ויצרה מתיחות בין ההנהלה והדירקטוריון. זמן קצר לאחר מכן, לוין פוטר מטבע.

הרכישה שאכן שינתה את פניה של החברה ללא הכר

מחליפו של לוין הגיע אמנם לא מתוך החברה, אבל כן מהדירקטוריון שלה - ארז ויגודמן, לשעבר מנכ"ל שטראוס ומכתשים אגן. הוא נכנס לחברה בתקופה שבה יחס המשקיעים אליה היה חשדני, ובתחילה היה נדמה שישנו שיפור במצב. שתי הרכישות הראשונות של ויגודמן היו לבריס ואוספקס, שתי חברות המפתחות תרופות מקוריות, שהשפעתן החיובית על טבע ניכרת היום: הן אלו שהביאו לחברה את מנועי הצמיחה הנוכחיים - התרופה אג'ובי לטיפול במיגרנה והתרופה אוסטדו לטיפול בהפרעות תנועה.

ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר, גלובס

אולם אז, ב-2015, החליטה טבע לעבור לשלב הבא ולבצע את הרכישה הטרנספורמטיבית (רכישה שתשנה את פני החברה) שהיו מי שציפו ממנה לבצע. תחילה, היא ניסתה להשתלט על המתחרה מיילן ב-40 מיליארד דולר, והחלה לרכוש מניות שלה בשוק. כשהניסיון נקלע לקשיים, היא פנתה לאלרגן, וממנה רכשה בכ-40 מיליארד דולר את אקטביס, הזרוע הגנרית שלה. יש לציין, ששוק ההון אהב מאוד את הרכישה ומניית טבע זינקה אז לשיא כל הזמנים (כ-70 דולר).

אך השנה שחלפה בין הרכישה להשלמתה העלתה ספקות בנוגע לתמחור הנדיב שניתן לאקטביס, על רקע שחיקת השוק הגנרי בארה"ב. לצורך מימון הרכישה, טבע גייסה חוב ומינפה את עצמה, ואף שהריביות היו נמוכות יחסית, היא סיבכה את מצבה, כשהתברר מאוחר יותר שתרומת החברה הנרכשת נמוכה מהצפוי (ובמקביל, רכישת חברת רימסה ממקסיקו התבררה כפלופ).

טבע נקלעה לסחרור, ויגודמן הועזב, החברה נאלצה לפטר עובדים ולחפש מנכ"ל חדש שיסכים להגיע בתנאים לא קלים. קאר שולץ, שנכנס לתפקיד בנובמבר 2017, הציג תוך מספר שבועות את תוכנית ההתייעלות הנרחבת שלו שבמסגרתה פוטרו מעל 10,000 עובדים. אמון המשקיעים החל לחזור לאט-לאט, אך אז צצו הסוגיות המשפטיות, והחזירו את מניית טבע שני עשורים אחורה. 

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס