גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיוסי חוב של הבנקים הגדולים עוררו את שוק הנפקות האג"ח במחצית הראשונה של 2019

מנתוני S&P מעלות עולה כי גיוסי החוב הקונצרני הסתכמו בינואר-יוני 2019 ב-31 מיליארד שקל ● רונית בן-זאב: "רמת הנזילות הגבוהה בשוק המקומי, כמו גם הריבית הנמוכה והציפיות להמשך הסטטוס הנוכחי, תומכים בפעילות ההנפקות בשוק החוב המקומי"

גיוסי חוב רחבי-היקף שביצעו הבנקים בחודשים האחרונים, סייעו להתעוררות מחודשת בפעילותו של שוק הנפקות האג"ח הקונצרניות המקומי. בסיכום המחצית הראשונה של 2019 הצטברו היקפי הגיוסים לסכום נאה של כ-31 מיליארד שקל - כך עולה מנתוני חברת S&P מעלות.

סכום זה משקף עלייה של כ-35% ביחס למחצית השנה הקודמת (המחצית השנייה של 2018) - שנה שהסתיימה בירידות שערים חדות ושהרבעון הרביעי שלה התאפיין בחוסר יציבות גבוה, שסגר את השוק עבור חלק גדול מהחברות. 

למרות השיפור ביחס למחצית השנה הקודמת, הפעילות בשוק גיוסי החוב עדיין לא חזרה לרמות השיא שאפיינו אותה לפני אותו משבר בסוף השנה שעברה, בעיקר בכל הנוגע לחברות שאינן בתחום הפיננסי. הסכום המצרפי שגויס בסיכום המחצית הראשונה של השנה הנוכחית, משקף שחיקה של 22% ביחס לכ-40 מיליארד שקל שגייסו החברות במחצית הראשונה של 2018.

עשר הנפקות האגח הקונצרניות הגדולות במחצית הראשונה של 2019

"מתחילת השנה חודשו הגיוסים בקרנות נאמנות"

לדברי רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, "רמת הנזילות הגבוהה בשוק המקומי, לרבות הכספים המוזרמים באופן שוטף למשקיעים המוסדיים, המנהלים את החיסכון ארוך טווח של הציבור, כמו גם רמת הריבית הנמוכה והציפיות להמשך הסטטוס הנוכחי, תומכים בפעילות ההנפקות בשוק החוב המקומי".

גורם נוסף התומך בהתעוררות מחודשת של הפעילות, קשור לחזרת אמון הציבור בקרנות הנאמנות, אחרי פידיונות ענקיים שנרשמו בו בסוף 2018. לפי מעלות, "מתחילת השנה אנחנו עדים לחידוש הגיוסים בקרנות הנאמנות, המספקות חלק משמעותי מהביקוש להנפקות האג"ח הקונצרניות. בעבר הצבענו על כך שלאור העובדה שכ-60% משוק האג"ח הקונצרני מוחזק על ידי קרנות נאמנות והציבור במישרין, לשינוי בטעמים ולפדיונות בקרנות הנאמנות תהיה השפעה משמעותית על שוק האג"ח הראשוני".

עוד מציינים במעלות כי "מתחילת 2019 ראינו בדרך כלל ביקושים נאים להנפקות בשוק המקומי וסנטימנט חיובי במרווחי הסיכון של חברות עם איכות אשראי גבוהה. מגמת הירידה במרווחי הסיכון לאורך זמן עשויה לעודד חברות נוספות להנפיק, גם ברמות דירוג נמוכות יותר, אבל בלוויית ביטחונות. מצד המשקיעים, כפי שציינו בעבר, יש עצירה מבחינת היקף הפדיונות בקרנות הנאמנות".

כאמור, מנתוני מעלות למחצית השנה בולטת התעוררות הפעילות בקרב הבנקים, שהיו אחראים על יותר מ-40% מהיקף הגיוסים, בסכום כולל של כ-13 מיליארד שקל, בעוד היקף הגיוסים שבוצע על ידי חברות מהסקטור הריאלי, הסתכם בכ-17 מיליארד שקל - צניחה של קרוב ל-50% ביחס לסכומים שגייסו במחצית המקבילה אשתקד (במחצית השנייה של 2018 גייסו חברות הסקטור הריאלי כ-13.5 מיליארד שקל).

עלייה בגיוסים באמצעות אג"ח קוקו

בעניין פעילות חברות הפיננסים, המתאפיינות במיעוט יחסי של מנפיקים, ושבמרכזן, מבחינת היקפי גיוסים, ניצבים הבנקים, מציינים במעלות כי היקפי פעילותן מהוות "רמת שיא מבחינת הנפקות הפיננסים בחתך חצי-שנתי בשנים האחרונות", שפיצתה על הירידה בפעילות הסקטור הריאלי.

מניתוח פעילות חברות הפיננסים שביצעה מעלות, מסתמנת עלייה בגיוסים באמצעות אג"ח קוקו (COCO, מכשיר חוב סחיר דומה לאג"ח, הנחשב בעל סיכון גבוה יותר משל אג"ח), שהיוו כ-22% מהיקף הגיוסים שביצעו במחצית השנה, לעומת כ-10% בכל שנת 2018. במספרים, מדובר בהנפקות בהיקף של כ-2 מיליארד שקל מתוך כ-9 מיליארד שקל שגייסו הבנקים במחצית השנה, לעומת כמיליארד שקל שגייסו בדרך זו בכל שנת 2018 (מתוך גיוס שנתי כולל של כ-10 מיליארד שקל).

במבט קדימה, לפי נתוני מעלות, פעילות הסקטור הפיננסי בשוק גיוסי החוב תמשיך לבלוט בזמן הקרוב, עם הנפקה בהיקף של כ-3 מיליארד שקל שמקדם בנק לאומי (באמצעות אג"ח קוקו), וכ-500 מיליון שקל נוספים על ידי חברת כרטיסי האשראי מקס.

עוד מציינים במעלות כי אינטנסיביות הפעילות של הבנקים בשוק הגיוסים "הגדילה את רמת הריכוזיות באופן משמעותי", ולפי הנתונים, עשרת המנפיקים הגדולים ביותר ריכזו יותר ממחצית מהיקף ההנפקות הכולל במחצית השנה, לעומת כ-35% שהיוו עשר ההנפקות הגדולות של שנת 2018 מסך גיוסי החוב של השנה שעברה.

כך, שלוש ההנפקות הגדולות של המחצית הראשונה של 2019 - של הבנקים מזרחי-טפחות, הפועלים ולאומי - הצטברו יחד לכ-10.5 מיליארד שקל, ויחד עם הנפקה בהיקף של כ-1.1 מיליארד שקל שביצעה חברת כרטיסי האשראי ישראכרט וגיוס של כ-600 מיליון שקל שביצעה חברת הביטוח הראל, היוו כ-40% מסך הנפקות האג"ח שבוצעו במחצית השנה.

33% מסך ההנפקות - במגזר הנדל"ן

עוד בין הנפקות האג"ח הבולטות בין ינואר ליוני 2019, ענקית הנדל"ן המניב עזריאלי גייסה כ-1.5 מיליארד שקל, חברת המים הממשלתית מקורות גייסה כ-1 מיליארד שקל וחברת ההשקעות בנדל"ן אלוני חץ גייסה כ-730 מיליון שקל.

מלבד חברות הפיננסים, בסיכום מחצית השנה נמשכה גם הדומיננטיות של חברות הנדל"ן, שהיו אחראיות על כ-33% מסך ההנפקות, לעומת כ-35% אשתקד.

בעניין פעילות חברות הנדל"ן מציינים במעלות כי "החל במחצית השנייה של 2018 ניכרה האטה משמעותית בפעילות ההנפקות של חברות נדל"ן אמריקאיות, שנמשכה גם במהלך ששת החודשים הראשונים של 2019".

במחצית הראשונה השנה הצטרפה לשוק חברת אג"ח אמריקאית אחת בלבד - ווסטדייל אמריקה - שגייסה באפריל כ-500 מיליון שקל, נוסף על גיוס מוקדם יותר השנה של חברת סילברסטין, בהיקף של פחות מ-200 מיליון שקל. זאת, לעומת גיוסים בסכום כולל של כ-5 מיליארד שקל במחצית המקבילה בשנה שעברה, שביצעו חברות הנדל"ן האמריקאיות. 

עוד מציינים במעלות לגבי מצב השוק כי "היצע האג"ח כיום בשוק הראשוני אינו מדביק את הביקוש הקיים ואת היקף ההון הצבור בקרב קרנות הנאמנות והמשקיעים המוסדיים, כשאלה האחרונים ממשיכים בפעילות אינטנסיבית יחסית גם בשוק הלא-סחיר". 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם