גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביטקוין צמא ליציבות: מה הזניק את מחירו ב-140% ברבעון, ומדוע הוא שוב צונח?

זינוק הביטקוין בחודשים האחרונים הונע, בין השאר, ע"י הזרמה מאסיבית לשוק של מטבעות הקריפטו "היציבים" Tether, שאמינותם שנויה במחלוקת ● העמלה על העברת ביטקוין זינקה פי 14 בחצי שנה ● הבוקר צנח הביטקוין מתחת ל-10,000 דולר - מחירו הנמוך ב-10 הימים האחרונים

ביטקוין / אילוסטרציה: shutterstock
ביטקוין / אילוסטרציה: shutterstock

שוק המטבעות הדיגיטליים סיכם בראשית השבוע את אחד הרבעונים הסוערים שידע בשנים האחרונות. ביום רביעי האחרון (26 ביוני) הגיע הביטקוין לשיא של יותר מ-17 חודשים, כשנסחר במחיר של 13,796 דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. ואולם ביממה שלאחר מכן איבד הביטקוין כ-3,000 דולר מערכו, ובסגירת יום המסחר האחרון של חודש יוני הגיע שער ה-BTC  ל-10,817 דולר.

גם לאחר הנפילה הכואבת בסוף השבוע, הביטקוין רשם עלייה חודשית של יותר מ-30% וקפיצה של 140% ברבעון השני של 2019. שער הביטקוין פתח את הרבעון ב-1 באפריל ברמה של 4,100 דולר ליחידה, ומאז כמעט לא הפסיק לעלות. בחודש אפריל עלה הביטקוין 29%, במאי זינק עוד 59% וביוני עלה בעוד 33%. במחצית הראשונה של שנת 2019 השלים הביטקוין זינוק של יותר מ-190%.

הביטקוין פתח את המחצית השנייה של השנה במגמה שלילית, והבוקר (יום ג') צנח למחיר הנמוך ביותר בעשרת הימים האחרונים, כשנסחר סביב כ-9,800 דולר, אחרי ירידה של 11% ביממה האחרונה.

אתמול (ב'), כשמחיר הביטקוין נע סביב 11 אלף דולר, התייחס לכך מתי גרינשפן, אנליסט השווקים של חברת ההשקעות eToro, המתמחה בשוק הקריפטו, כשכתב בסקירתו היומית: "הנסיגה העמוקה של השוק מיום רביעי בלילה הייתה כמו דלי של מי קרח שנשפך על שוק הקריפטו הלהוט, שבהחלט נעשה קצת יותר מדי חם. כפי שציינתי בעבר, הדבר הטוב ביותר עבור הביטקוין הוא לראות צמיחה יציבה ופחות תנודתיות, ולכן באופן כללי, אני שמח לראות שהשוק התקרר בסוף השבוע".

בחודשים האחרונים נרשם גם גידול משמעותי בדומיננטיות של הביטקוין אל מול שאר המטבעות הנסחרים בשוק הקריפטו. נכון להיום, כששוויו הכולל של שוק המטבעות הדיגיטליים כ-290 מיליארד דולר, תופס הביטקוין נתח של 60% מתוכו, בהשוואה לנתח של 51% בלבד בתחילת 2019. מנגד, ירד נתח השוק של את'ר (ETH), המטבע השני בשווי השוק שלו, מיותר מ-11% בתחילת השנה לכ-10% כיום.

בד בבד עם עליית מחיר הביטקוין, נרשמה במחצית השנה החולפת גם עלייה של יותר מ-20% במספר העברות (טרנזקציות) המטבע, הנרשמות בבלוקצ'יין שלו - מרמה של כ-270 אלף העברות ביום בתחילת 2019 עד לכ-330 אלף העברות ביום בסופו של חודש יוני, לפי נתוני אתר bitinfocharts. במקביל לגידול במספר הטרנזקציות, זינק גם מחירן של עמלות הטרנזקציה המשולמות ברשת הביטקוין פי 14 - מכ-0.25 דולרים להעברה בתחילת השנה לכ-3.6 דולרים ב-30 ביוני.

חשד למניפולציה במחיר הביטקוין

מחצית השנה האחרונה הייתה רוויית אירועים בשוק הקריפטו, שהבולט מביניהם היה הכרזתה של פייסבוק על פרויקט המטבע הדיגיטלי שלה, Libra, שעליו דיווחנו בהרחבה גם ב"גלובס". מלבד פייסבוק, כמה מענקיות הטכנולוגיה והפיננסים העולמיות, כמו IBM וג'יי.פי. מורגן, דיווחו בחודשים האחרונים על התקדמות בפיתוח פלטפורמות הבלוקצ'יין שלהן - והדיווחים האלה העניקו כנראה רוח גבית למגמה החיובית בשוק.

ואולם, נראה כי הדחיפה המשמעותית לזינוק של הביטקוין ברבעון החולף הגיעה ממקור אחר. בסוף השבוע האחרון התייחס אתר Bitcoinist להשפעה על הביטקוין של "ההדפסה" המאסיבית של מטבעות Tether. תת'ר הוא מטבע קריפטו "יציב" (stablecoin), שערכו צמוד לדולר האמריקאי. לפי Bitcoinist, מאז יום שישי האחרון נוספו לשוק מטבעות Tether (סימול: USDT) בשווי של 100 מיליון דולר, שקירבו את שווי השוק של תת'ר ל-3.6 מיליארד דולר. ביום רביעי, כשהביטקוין הגיע למחירו הגבוה ביותר מאז אמצע ינואר 2018, עלה המחזור היומי של מטבעות תת'ר ליותר מ-40 מיליארד דולר - שיא של כל הזמנים.

מאז אפריל האחרון צמח ההיצע של מטבעות התת'ר בשוק ב-80%. לפי אתר Bitcoinist, בכל פעם שנכנסים לשוק עוד מטבעות תת'ר, זמן קצר לאחר מכן נרשם זינוק במחיר הביטקוין. הקורלציה הזאת נמצאה כבר בעבודת מחקר שפרסמו בשנה שעברה חוקרים באוניברסיטת טקסס.

מטבעות Tether מונפקים על ידי חברה באותו שם, המוחזקת על ידי חברת iFinex, שמחזיקה גם ב-Bitfinex - אחת מבורסות הקריפטו הגדולות בעולם. החברה רשומה באיי הבתולה הבריטיים ופועלת ממשרדים בהונג קונג. התת'ר נהפך למטבע הנסחר ביותר בשוק הקריפטו, לצד הביטקוין, והוא אמצעי הנזילות הפופולרי ביותר כיום של סוחרים בשוק, שממירים אותו למטבעות דיגיטליים אחרים או לדולרים.

מעמדה של תת'ר ואמינותו של המטבע "היציב" שלה שנויות במחלוקת, על רקע אי-יכולתה של החברה להציג ביקורת חשבונאית שתוכיח כי יש בידיה עתודות דולריות הולמות לגיבוי המטבע. בשנה שעברה התחילו רשויות החוק בארה"ב לחקור את פעילות החברה, בחשד כי מטבעות תת'ר שימשו לעשיית מניפולציות במחיר הביטקוין. באפריל האחרון, כפי שפורסם גם ב"גלובס", האשים משרד התובע הכללי של מדינת ניו יורק את ביטפינקס כי מאז אמצע 2018 השתמשה במטבעות תת'ר כדי לכסות על כספי לקוחות שאיבדה בהיקף של 850 מיליון דולר.

 

חציית תגמול - בעוד פחות משנה

חשוב לבחון את התפתחות הביטקוין לא רק מבחינת המחיר, שווי השוק או מספר העברות המטבע, אלא גם מבחינות אחרות, כמו היצע המטבעות בשוק. ביטקוין הוא כידוע מטבע דיגיטלי, הנסחר באופן חופשי באינטרנט (למעט מדינות שבהן המסחר בו אסור או מוגבל), אינו נתון לשליטתו של גוף מרכזי כלשהו ומאפשר הוספת מטבעות למחזור בקצב ידוע מראש ומוגבל, שאמור למנוע תהליך אינפלציוני. לביטקוין יש היצע סופי של 21 מיליון מטבעות, שאליו הוא צפוי להגיע בעוד יותר מ-120 שנה, בשנת 2140. עד כה הוזרמו לשוק כ-17.8 מיליון מטבעות ביטקוין - קרוב ל-85% מההיצע הסופי.

כל העברות הביטקוין נרשמות במסד נתונים מבוזר שנקרא בלוקצ'יין, המורכב משרשרת של בלוקים - שכל אחד מהם הוא מבנה נתונים המכיל אוסף של העברות מטבע. מטבעות ביטקוין נוספים למחזור בתהליך ממוחשב של כריית ביטקוין, שמבטיח את אמינות הבלוקצ'יין, והם מסופקים כתגמול לכורי הביטקוין המשתתפים ברישום הבלוק.

בקצב הנוכחי, כריית הביטקוין מניבה 1,800 מטבעות ביטקוין חדשים מדי יום. בעוד פחות משנה, במאי 2020, צפוי תגמול הכרייה לקטון בחצי, כפי שקורה באופן אוטומטי בכל 210 אלף בלוקים (בערך כל 4 שנים), מ-12.5 ביטקוין ל-6.5 ביטקוין לבלוק - וכך קצב הכרייה יירד ל-900 ביטקוין ביום. עד אז, אם לא יתחולל שינוי משמעותי בשוק, הביטקוין ימשיך להיות צמא ליציבות במחירו.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"