גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואות של יותר מ-6% בשישה חודשים לקרנות הנאמנות, שנהנו מהזרמות של 4.7 מיליארד שקל מהציבור

בראש המגייסות במחצית הראשונה של 2019 ניצבות קרנות הראל, פסגות ומור ● הגופים הפודים הגדולים: מודלים, אנליסט ואי.בי.אי ● הנעלם הגדול: קרנות תמיר פישמן שאיבדו מתחילת השנה 30% מנכסיהן, למרות התשואות החזקות בשווקים

קרנות נאמנות / צילום: שאטרסטוק
קרנות נאמנות / צילום: שאטרסטוק

"חודש יוני היה סיום חזק למחצית שנה ראשונה מעולה". כך אומר ל"גלובס" בכיר בשוק קרנות הנאמנות, שמסביר כי "חודש יוני היה חיובי בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים ובכך סיכם מחצית שנה ראשונה, שמסתמנת כאחת הטובות שידע שוק ההון בשנים האחרונות". למעשה, יוני היה תיקון לחודש מאי החלש, שבתורו בא לאחר שלישון ראשון חזק מאוד, שגם הוא בא כתמונת ראי לרבעון רביעי חלש מאוד שסגר את 2018.

הודות לתשואות החיוביות שנרשמו בשווקים, כמו גם גיוסים שנרשמו בקרנות הנאמנות - ביוני בלבד וגם מתחילת השנה - צמח שוק קרנות הנאמנות מתחילת השנה בכ-7.7%. נכון לסוף יוני מנוהלים בקרנות הנאמנות נכסים בשווי מצרפי של כ-330.5 מיליארד שקל, המהווים גידול אבסולוטי של כ-23.7 מיליארד שקל ביחס לסך הנכסים שנוהלו בשוק זה בסוף 2018.

רוח גבית מארה"ב

הגידול האמור קרה משתי סיבות, כאמור: הגיוסים, שהוסיפו לקרנות כ-4.75 מיליארד שקל והיוו כחמישית מהגידול הכולל, והתשואות. אם ננטרל את התרומה של הגיוסים לגידול בנכסים המנוהלים בקרנות הנאמנות, הרי שהתשואות החיוביות בשווקים הוסיפו לחוסכים בקרנות הנאמנות סך כולל של כמעט 19 מיליארד שקל. סכום זה מהווה תשואה ממוצעת של קצת יותר מ-6% שרשמו קרנות הנאמנות במחצית הראשונה של 2019. מדובר בתשואה גבוהה, בטח עבור חצי שנה, כשגורם בשוק ציין לגביה כי "בהסתכלות שנתית ניתן להגיד כי כל משקיעי קרנות הנאמנות רושמים השנה רווחים, וככל שהמשקיעים נטו לכיוון של נכסי סיכון, ככה הצליחו להרוויח יותר".

קרנות הנאמנות הגיוסים והפדיונות בשוק ביוני ובמחצית הראשונה במיליוני שקלים

מהיכן הגיעה התשואה האמורה? לדברי אותו גורם בכיר בשוק הקרנות, "מדדי המניות בארה"ב רשמו עליות חדות, כשגם מדדי המניות באירופה עלו בשיעורים נאים. גם שוק המניות בישראל הפגין מגמה חיובית". בהסתכלות לקטגוריות ההשקעה מפרט אותו גורם ואומר כי "קרנות מניות ישראל ממשיכות להוביל. בסיכום חצי שנתי הקטגוריה המנצחת היא קרנות מניות ישראל עם עלייה חציונית של 13%", כשהוא מוסיף כי "קרנות מניות חו"ל מתבססות במקום השני עם תשואה מרשימה של כ-10.5%".

לדבריו, "מניתוח תוצאות קרנות הנאמנות נראה שרוב מנהלי הקרנות בחרו להשקיע באופן שונה ממדדי ת"א 35 ומדד ת"א 125 ובכך הצליחו להניב למשקיעים תשואות גבוהות ממדדי המניות בארץ וגם תשואות גבוהות מהמשקיעים שבחרו להשקיע בקרנות מניות חו"ל". בכל אופן, גם משקיעי קרנות האג"ח מסכמים מחצית שנה טובה. כך, קרנות 30/70 וקרנות 80/20 עלו מתחילת השנה בכ-6% ובכ-5% בממוצע ובהתאמה. גם קרנות אג"ח מדינה נהנו מרווחי הון ומאי העלאת הריבית בישראל ורשמו עליות של מעל 3%. ביחס לאלטרנטיבות הסולידיות שקיימות כיום בשוק, דוגמת פיקדונות בנקאיים שנותנים ריבית אפסית, מדובר בתשואה גבוהה במיוחד.

מומנטום חיובי בשוק

התשואות החיוביות יצרו מומנטום חיובי בשוק, שמוביל לגיוסים מצרפיים. אולם הגיוסים הללו באו לאחר שבשנת 2018, לאור הירידות בשווקים והתנודתיות הרבה, נפדו מהקרנות כמעט 18 מיליארד שקל - שרובם עדיין לא חזר לשוק, כאמור מעלה. בכל אופן, בכל מה שנוגע לגיוסים וליצירות בקרנות המגמה היא חיובית, כשמאז חודש פברואר נרשם רצף גיוסים חודשיים חיוביים בתעשיית הקרנות, גם אם בקצב גיוסים איטי מבעבר. במרץ בלבד נרשמו בשוק גיוסים בהיקף מצרפי של כ-1.4 מיליארד שקל - החודש החזק ביותר מאז ינואר 2018.

ומה הלאה? מגמת הגיוסים היא פועל יוצא של מה שקורה בשווקים, ובפיגור מה ביחס לביצועי המדדים. כך, אייל גורן, מנכ"ל פסגות קרנות נאמנות, מעריך היום כי "הרגיעה המסתמנת במלחמת הסחר לצד האפשרות של הפחתת ריבית קרובה בארה"ב, ימשיכו לתמוך במגמה החיובית בשווקים גם בחציון השני של 2019, ופוטנציאל התשואה של הלקוחות גם בראייה קדימה עדיין קיים".

גם גיל קורן מקרנות אפסילון אופטימי, כשהוא מעריך כי "נאום הפד האחרון והכרתו בכך שהריבית לא צפויה להמשיך ולעלות לאחר תשע העלאות ריבית שהחלו בשנת 2016, יכולים להמשיך ולספק דלק להמשך עליות ולהאריך את הסייקל הכלכלי". בנוסף הוא אומר כי "להערכתנו רמת התשואות באג"ח לצד המשך צמיחה ופתרון בטווח הנראה לעין בנושא מלחמת הסחר, בהחלט תומכים בהארכת הסייקל הכלכלי ומאפשרים מקום נוסף לעליות בשווקים".

קרנות הנאמנות מספקות הסתכלות כוללת על הצטיינות בתשואות, בעיכוב ובצורה כוללנית, וזאת באמצעות טבלאות הגיוסים והפדיונות. מדובר בנתונים שקשורים לביצועי הקרנות לאורך זמן, כפי שמערכי הייעוץ בבנקים רואים אותם. למעשה הגיוסים זורמים לקרנות המצטיינות בדירוגי הבנקים בעוד שהקרנות בתחתית הדירוגים חוות פדיונות. דבר זה נותן מושג כללי על תמונת התשואות ביותר מ-2,000 קרנות נאמנות כוללות בשוק.

כך, בצמרת טבלת הגיוסים לחודש יוני ניצבים ארבעה גופים (בסדר יורד): פסגות, מגדל שוקי הון, מור וילין לפידות, שגייסו יותר מרבע מיליון שקל בחודש אחד. מנגד, ביוני נפדו כספים מהקרנות של שמונה או תשעה גופים - פחות ממספר הגופים שגייסו (ושעומד על עשרה).

מתחילת השנה התמונה של המצטיינים שונה רק במקצת, בשורה העליונה, כשהראל פיננסים עומד בראש עם גיוס מצטבר של יותר מ-3.4 מיליארד שקל מתחילת השנה. אחריו (בסדר יורד) פסגות, מור, מגדל שוקי הון וילין לפידות, שגייסו הרבה יותר ממיליארד שקל, כל אחד, כשרק פורסט הקטן בהרבה מתקרב לרף זה.

מנגד, במחצית הראשונה של 2018 יש כמה גופים שבולטים בתחתית הטבלה, עם פדיונות של יותר ממיליארד שקל כל אחד. מדובר בקרנות מודלים, קרנות אנליסט וקרנות אי.בי.אי, שפדו יותר מ-1.9 מיליארד שקל.

תמיר פישמן: תעלומה ופידיון

ונסיים בגוף שחווה שנה קשה, ושמעדיף להסתיר זאת: תמיר פישמן. כבר כמה חודשים שתמיר פישמן לא מעביר את נתוני הגיוסים והפדיונות כמו יתר השוק. לכן בדקנו באתר הבורסה מה היקף הנכסים בקרנות שהוא מנהל נכון לסוף יוני, ומצאנו כי סכום זה מסתכם בפחות מ-1.5 מיליארד שקל. סכום זה נמוך בכ-30% מיתרת הנכסים שהיו בקרנות של תמיר פישמן רק בסוף 2018, ושעמדה אז על יותר מ-2.1 מיליארד שקל. כך, בהנחה המאוד סבירה שקרנות אלה גם רשמו תשואות חיוביות השנה, הרי שכל הקיטון נזקף, קרוב לוודאי, לפדיונות, ואלה ככל הנראה מסתכמים במאות רבות מיליוני שקלים. 

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00