גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית החדשה להתמודדות עם העוצמה של ענקיות הטכנולוגיה

נייר עמדה שגובש באוניברסיטת שיקגו מנתח כיצד ענקיות הטכנולוגיה מתחזקות, וכולל המלצות לרגולציה מותאמת לגודל והקמת גופים רגולטורים חדשים ● פרופ' אריאל אזרחי, אחד מכותבי המסמך ומי שמוביל את תחום ההגבלים העסקיים באוניברסיטת אוקספורד: "יש טענה כי טכנולוגיה חדשה עשויה לשנות את השוק בכל רגע, ולכן לא צריך להתערב, אך המציאות שונה"

פרופ' אריאל אזרחי מאוניברסיטת אוקספורד / צילום: אוניברסיטת אוקספורד
פרופ' אריאל אזרחי מאוניברסיטת אוקספורד / צילום: אוניברסיטת אוקספורד

האם צריך לרסן את ענקיות הטכנולוגיה, מה השפעתן על החדשנות בעולם, והאם חוקי ההגבלים העסקיים הקיימים מסוגלים להתמודד עם האתגרים שיוצרים הענקיות? כל אלה הן שאלות איתן מתמודדים פוליטיקאים, רגולטורים, ואנשי תעשיית ההייטק ברחבי העולם.

קריאות לפירוק או החלת רגולציה מוגברת על ענקיות הטכנולוגיה נשמעות תדיר, ואפילו בכירים בפייסבוק כבר קראו לגיבוש רגולציה חדשה. באחרונה גם פורסם בארה"ב כי פעילותן של ענקיות הטכנולוגיה צפויה לעמוד במרכזן של חקירות הגבלים עסקיים.

"הכלכלה הדיגיטלית שינתה את הדינמיקה של התחרות, באופן שמקצין תופעות אותן הכרנו בעבר. לאור קיומם של חסמי כניסה וגדילה, שליטה במידע, ויכולת לעצב את הממד התחרותי - לא ניתן עוד להניח כי כוחות השוק יובילו לתוצאה האולטימטיבית", אומר פרופ' אריאל אזרחי, ראש המכון להגבלים עסקיים באוניברסיטת אוקספורד, בראיון עם "גלובס".

אזרחי לקח חלק בכתיבת נייר עמדה שפרסם באחרונה מרכז סטיגלר לחקר הכלכלה והמדינה בשיקגו, אשר עוסק בהשפעתן של פלטפורמות דיגיטליות על מבנה השוק והתחרות. החוקרים שגיבשו את נייר העמדה המליצו על הקמת רשות חדשה על מנת להתמודד עם האתגרים הייחודיים שהשווקים הדיגיטליים מציבים בפני התחרות - רשות דיגיטלית. נייר העמדה נכתב על ידי שמונה חוקרים מאוניברסיטאות מובילות וגופים נוספים, כחלק מוועדה שהוקמה במכון. את הפרויקט יזמו פרופ' לואיג'י זינגאלס והעיתונאי גיא רולניק מ"דה מרקר".

החוקרים מציינים כי שווקים דיגיטליים מאופיינים בכך שהפלטפורמה הדומיננטית בשוק מחזיקה ביתרונות משמעותיים על פני המתחרות, מה שמוביל לחסמי כניסה גבוהים לשוק. הפלטפורמה הדומיננטית זוכה ליתרונות שנובעים מגודל הפעילות וכמות הדאטה שהיא אוספת. פחות חברות חדשניות נכנסות לשווקים בהם פועלת ענקית טכנולוגיה - מה שגורר האטה בקצב החדשנות. "קרן הון סיכון תחשוש להשקיע בסטארט-אפ חדשני שמתחרה בענקית טכנולוגיה. התקווה הגדולה ביותר לחברה כזו היא להוות מוצר משלים לפלטפורמה, ולהירכש על ידה בשלב מוקדם. אולם אם חסמי הכניסה יופחתו, החברה לא תצטרך להסתפק בשביב קטן של רווחי הפלטפורמה, ותוכל להתחרות על כל רווחיה ולנסות להחליף אותה - מה שייצור תמריץ גדול בהרבה לחדשנות", כתבו החוקרים.

אזרחי הוסיף כי "אחת הטענות שנשמעות היא כי טכנולוגיה חדשה עשויה לשנות את השוק בכל רגע, ולכן עלינו להימנע מכל התערבות בשוק. המציאות היא שונה. ראשית, לעתים קרובות החברות הדומיננטיות רוכשות את מי שעשוי לשבש את מעמדן בשוק, ומסכלות יכולת לשינוי. שנית, השליטה של מספר חברות בפלטפורמות החדשנות ובגישה לצרכן, והיכולת שלהן להכתיר מנצחים או מפסידים בשוק, משפיעות על המאפיינים של טכנולוגיות חדשות ועל כיווני הפיתוח".

לפי החוקרים, הצרכנים עצמם מתנהגים באופן שמתחזק את הסטטוס קוו ויוצרים חלק מהחסמים שפוגעים בהם - למשל בכך שהם לא משנים את הגדרות ברירת המחדל של שירותים שונים או בכך שהם לא גוללים מטה לבחון תוצאות חיפוש נוספות. אזרחי מסביר כי "לעתים אסטרטגיות מסוימות מהוות ניצול לרעה של המעמד הדומיננטי. חברה שמפעילה מנוע חיפוש למשל, יכולה לדחוק מתחרים ולהציג שירותים שהיא מציעה גבוה בתוצאות החיפוש, גם אם באופן רגיל היו מוצגים בתחתית החיפוש בגלל נחיתותם מול שירותים אחרים. צרכנים עדיין יכולים לחפש את הלינק לאותה החברה בתחתית העמוד, אבל מחקרים התנהגותיים מראים שרובינו נקליק על התוצאות בראש העמוד".

"צריך לשנות את הנחות הבסיס שלנו"

אחד האתגרים הקיימים בשירותים דיגיטליים כמו מנועי חיפוש ורשתות חברתיות הוא העובדה כי הם ניתנים בחינם, לכאורה, אך למעשה המשתמש משלם בכך שהוא מספק את המידע האישי שלו: איפה הוא מסתובב, מה התחביבים שלו, איזה תוכן מעניין אותו ועוד. זה מה שאפשר לגוגל, פייסבוק ואחרות להפוך לפלטפורמות פרסום עוצמתיות.
החוקרים מציינים כי "המחיר של סחורה שניתנת בחינם הוא אפס, אך בנוסף אליה המוכר עשוי לצרף תנאים וחובות. צרכנים משלמים על שירותים דיגיטליים באמצעות בארטר - הפרטיות והמידע שלהם. ייתכן שהדאטה של המשתמשים הינו בעל ערך רב כל כך שהפלטפורמה הייתה משלמת עבורו, אך הקושי הטכני לעשות זאת מוביל אותה לתת את השירות בחינם. עדיין, למידע הזה יש מחיר בשוק שניתן לנתח אותו". הם הוסיפו כי "דאטה של צרכנים אינו מפוקח בארה"ב בצורה שנותנת לצרכנים שליטה, ורובם לא יודעים איזה מידע נאסף עליהם ונמכר".

החוקרים ציינו כי עסקים דיגיטליים יכולים להשתמש במאגרי המידע שלהם כדי לחקור כל פן של התנהגות הצרכנים בזמן אמת - ולהשתמש בתובנות כדי לעצב את הממשק באופן שיכוון את הצרכן לבצע בחירות שיהיו הרווחיות ביותר עבור הפלטפורמה. לדוגמה, להציע לו מכירות בהתאם למצבו הרגשי. כך נפגעת איכות התוכן שהמשתמשים נחשפים אליו. החוקרים מציינים כי העוצמה הזאת עשויה להוביל להתייקרות מחירים עבור מפרסמים.

החוקרים הגיעו למסקנה כי בגלל מאפייני השירותים האלה, תיקון עצמי מהיר בשווקים שנשלטים על ידי פלטפורמות דיגיטליות גדולות אינו סביר, ולכן מציגים בנייר העמדה שורה של הצעות לפתרונות אפשריים לטיפול במצב.

אזרחי התייחס בהרחבה לבעיות הקיימות בכלים החוקיים היום, והסביר כי "אם מפנימים את השינוי במאפייני התחרות וביכולת להיכנס לשוק ולערער את הסטטוס קוו, אנו נדרשים לשינוי מסוים בהנחות הבסיס שלנו, בחוקי התחרות או באופן האכיפה. יש גישות שונות במדינות שונות, בכפוף להיקף דיני התחרות ואופן האכיפה. בארה"ב למשל - בה באופן מסורתי דיני התחרות לעניין כוח שוק נאכפו באופן מצומצם - יש היום הצעות לשינוי רדיקלי של החוק, באופן שבו המחוקק יפרק את חברות הענק על מנת להחזיר תחרות ודינמיקה לשוק. מנגד, קיים לובי איתן בארה"ב הטוען כנגד כל שינוי חקיקתי.

"באירופה, דיני התחרות הוגדרו ונאכפו באופן רחב יותר והנציבות האירופית עושה בהם שימוש תדיר בתחומי הכלכלה הדיגיטלית. אולם גם באירופה קיימות מגבלות על אכיפת הדין באופן אפקטיבי. חקירות נמשכות מספר שנים, והחלטות הנציבות נבחנות בערר במשך מספר שנים - כך שההליך הוא ארוך. הצעדים לרוב אינם מחזירים את המצב לקדמותו, אלא רק מונעים מההפרה להמשיך. קנסות, על אף היותם משמעותיים, הם משניים לאסטרטגיה של ענקיות הדיגיטל. בהתחשב בדינמיקה של השווקים הדיגיטליים ומגבלות כוח האדם של רשויות התחרות, ברור כי דיני התחרות - גם כאשר הם מוחלים באופן אפקטיבי - מוגבלים בכוחם".

בין השינויים המוצעים בנייר העמדה ישנה האפשרות לשקול חקיקה חדשה בארה"ב, שתייצר אכיפת הגבלים עסקיים שמתאימה לאתגרי העידן הדיגיטלי. בנוסף, החוקרים כתבו כי כלכלנים ועורכי דין יצטרכו לפתח כלים שיסבירו לבתי המשפט כיצד הניצול של ההטיות ההתנהגותיות של המשתמשים מסייע ליצירת עוצמה בשוק ופוגע באיכות התוכן.

נטל ההוכחה: על החברות או הרגולטור?

בנייר העמדה מוצעת גם הקמה של בית משפט ייעודי המתמחה בתחרות, שיסייע לשופטים לפתח מומחיות בתחום, וכן הצעה לקונגרס האמריקאי לשקול הקמת רגולטור מיוחד - רשות דיגיטלית - מאחר ש"גם אכיפה אפקטיבית של החוקים הקיימים לא תייצר שווקים תחרותיים במהירות". לרשות הדיגיטלית יהיה מנדט לפתח רגולציה, לפקח ולאכוף אותה. היא תפעל בהתאם לתקנות רשות ההגבלים הדורשות פיקוח מתמשך, וגם תפתח רגולציות נוספות במקומות בהם כלים מסורתיים של הגבלים עסקיים אינם מספיקים.

אותה רשות תוכל לפעול באפיקים מגוונים. למשל, היא תוכל לייצר תנאים כלליים שתורמים לתחרות, כמו ניידות דאטה - כלומר קביעת כללים שיאפשרו למשתמשים להעביר את הדאטה שלהם מספק שירות אחד לאחר. כך, תוכל הרשות לאסוף דאטה באופן שגרתי על אינטראקציות ועסקאות דיגיטליות שיאפשר לקובעי מדיניות וחוקרים להעריך את פעילות הסקטור, וכן להפריד בין רגולציה שתוחל על כל החברות בשוק לכזאת שתוחל רק על חברות דומיננטיות.

אזרחי מסביר כי "חיזוק המשטר הרגולטורי בנושאי פרטיות, גישה למידע וכו' צריך להיעשות באופן מתוחכם שאינו יוצר עומס רגולטורי על חברות צעירות בשוק וחל רק כאשר הינו אפקטיבי, כלומר רגולציה חכמה - כזו שמוטלת רק על חברות גדולות עם אפקט משמעותי על השוק. רשות דיגיטלית תאגד את הרגולציה הרלוונטית לתחום ותפעל ליצור תמריצים לחברות על מנת שיפעלו באופן שתומך בצרכנים. רשות כזו יכולה לסייע לעצב את כללי המשחק בשוק ובכך למנוע מראש את הפגיעה התחרותית. היא יכולה למשל לאכוף איסור על שימוש באלגוריתמים שפועלים לניצול חולשות פסיכולוגיות אצל המשתמשים, לסייע בקביעת נורמות לעניין גישה למידע אישי, מסחר במידע והזכות לפרטיות. היא יכולה לעצב כללים - או לאכוף רגולציה קיימת - על היכולת לדחוק מתחרים החוצה מהשוק".

בנייר העמדה הוצע גם שהרשות הדיגיטלית תקבל סמכות לבחון מיזוגים הנוגעים לחברות עוצמתיות במיוחד, ולהגן מפני רכישת חברה שעשויה להתחרות בענקית עצמה. אזרחי התייחס ליתרונות שיש היום לחברות הענק על פני רגולטורים כשהן רוכשות חברות שעשויות להפוך למתחרות בעתיד, כמו ברכישות שביצעה פייסבוק - של ווטסאפ ואינסטגרם.

"ניתוח מיזוגים בתחום דיני התחרות הוא מאתגר, בעיקר בשווקים דינמיים. האינפורמציה לעניין הצעת מיזוג היא לרוב א-סימטרית. בעוד החברה הרוכשת יודעת היטב על מה היא משלמת, רשות התחרות נסמכת על מידע אותו קיבלה במסגרת התיק או מחברות בשוק. הקושי הוא לא רק בהשגת המידע, אלא גם בניתוח ההשלכות העתידיות של העסקה על התחרות. האם החברות אכן יהפכו למתחרות בשוק עתידי, או שזו רכישה שמסייעת לחברה קטנה לצמוח? יש כאלו הטוענים כי כדי להתמודד עם פערי הידע בין החברות לרשויות התחרות, צריך לשנות את נטל ההוכחה ולדרוש מהחברות להוכיח שהמיזוג ייצר יעילות בשוק, במקום לדרוש מהרשות להגבלים עסקיים להוכיח שהוא בעייתי". 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר