גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזכות החידושים הטכנולוגיים: הפיראטיות משגשגת, והתעשייה נותרת חשופה

המגמה בעולם ברורה: יותר תוכן עובר לרשת האינטרנט על חשבון חברות התקשורת המסורתיות ● אתרי התוכן הפיראטי מנצלים את ההתקדמות הטכנולוגית ומציעים מנויים חודשיים בתשלום קבוע ● מחקר חדש מצא כי כחצי מיליון אמריקאים מאבדים בכל שנה את עבודתם בגלל התופעה

צפייה בטלוויזיה / צילום: Shutterstock
צפייה בטלוויזיה / צילום: Shutterstock

נזקי הפיראטיות ברשת הפכו מזמן לבעיה כלל-עולמית. אין מדינה שלא מנסה להתמודד עם הבעיה, ועד כה נדמה שההצלחה מוגבלת. מחקר שערכה חברת הייעוץ הבינלאומית NERA, מעריך כי פיראטיות מקוונת עולמית עולה לכלכלת ארה"ב בהפסד של לפחות 29.2 מיליארד דולר בשנה.

בינתיים אצלנו: זה שנים שמוטי אמיתי, יו"ר זיר"ה ומנכ"ל הפדרציה למפיקי המוזיקה בישראל, נלחם נגד האתרים הפיראטיים. השבוע הוא שלח מכתב למנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן. במכתב קרא אמיתי למשרד לקחת אחריות על התחום ולהקצות לו את המשאבים הדרושים לצורך אכיפה. לטענתו, מדינת ישראל חווה גידול הולך וגובר בהיקפי הפיראטיות והפרות זכויות היוצרים, ואם הרגולטורים לא יתערבו, "מכת המדינה" הזו לא תיפסק.

בעבודה של NERA מציינים איום שהולך ומחריף: טכנולוגיות מהפכניות ושיטות חדשות להפצת תוכן, שמאפשרות לצרכנים לגשת למקורות להזרמת וידאו מכל מכשיר מחובר ומכל מקום. החל מ-2018, יש יותר מנויים שצורכים וידאו מאשר מנויי טלוויזיה בתשלום ברחבי העולם, ואשר נגישים ליותר מ-500 פורטלי וידאו מקוונים מורשים.

כתוצאה מהתרחבות הביקוש הצרכני, התעשייה מפיקה תכנים מקוריים בקצב חסר תקדים ויוצרת דרכים חדשות וחדשניות לצפות בספורט האהוב עליהם ברחבי העולם, בסדרות הטלוויזיה האהובות עליהם, בסרטים האהובים עליהם, ובאינספור אפשרויות אחרות לצרכן.

ריבוי האפשרויות מתבטא בהסתגלות מהירה של תעשיות וטכנולוגיות המעסיקות כ-2.6 מיליון עובדים בארה"ב ומייצרות לכלכלת ארה"ב כ-229 מיליארד דולר הכנסות בשנה.

"אין פתרון אחד לבעיה"

עם זאת ובמקביל, יש גם פיראטיות דיגיטלית. גם השחקנים בזירה הזו מסתגלים לטכנולוגיות חדשות ומזהים את התנהגויות הצרכן הפוטנציאלי. לפי המחקר, יותר מ-80% ממקרי הפיראטיות ברשת מיוחסים לווידאו שמועבר בצורה לא חוקית.

השפעת הפיראטיות הדיגיטלית על כלכלת ארה"ב בוחנת מקרוב כיצד פיראטיות חונקת צמיחה כלכלית. המחקר מראה כי כל היתרונות שהטכנולוגיה מביאה איתה למעשה נכתשים באופן מלאכותי על-ידי פיראטיות דיגיטלית. דיויד הירשמן, מי שעומד בראש המרכז לחדשנות גלובלית במשרד המסחר האמריקאי ואשר כתב את הפתיח למחקר, אומר שהמחקר מעריך כי פיראטיות מקוונת עולמית עולה לכלכלת ארה"ב לפחות 29.2 מיליארד דולר בהכנסות שאבדו מדי שנה.

"פיראטיות וידאו דיגיטלית גורמת להפסדים משמעותיים לכלכלת ארה"ב", הוא אומר, "אין פתרון אחד. שיתוף-פעולה עולמי בין תעשיות וממשלות שייחנך את הצרכנים אודות הסכנות של פיראטיות, יחד עם הרחבת אפשרויות משפטיות במקרים של הפרה, ירסנו את ההשפעות השליליות".

ממצאי העבודה מעלים כי וידאו מוזרם ("סטרימינג") אחראי לחלק הולך וגדל בתעשיית התוכן. יש יותר מ-500 פורטלי וידאו מקוונים מורשים בסוף 2018 ומספר משתמשים גדול יותר מאשר מנויים בתשלום.

המחקר מצא שכ-26.6 מיליארד צפיות בסרטים ו-26.7 מיליארד צפיות של פרקי טלוויזיה המופקים בארצות הברית מועברים באופן פיראטי ודיגיטלי מדי שנה, בעיקר מחוץ לארה"ב.

עוד נמצא כי פיראטיות וידאו דיגיטלית לא רק גורמת לאיבוד הכנסות בענף ייצור התוכן בארה"ב, אלא גם גורמת להפסד לכלכלה האמריקאית שנע בין 230,000 ל-560,000 משרות בשנה. רוב ההפסדים הללו לא נגרמים בשל העובדה שתושבי ארה"ב צורכים תוכן פיראטי, אלא בשל הצריכה של אנשים מחוצה לה.

"הפיראטיות אצלנו חצופה"

בשיחה עם "גלובס" אומר אמיתי כי "הפיראטיות ברשת האינטרנט היא מכת מדינה, תרתי משמע, עם פסול מוסרי, נזקים בלתי הפיכים לכלכלה, ליצירת תוכן מקור ישראלי, ליוצרים ובטווח הארוך, לציבור הרחב שעלול להיוותר בלא תשתית של גופי שידור המחויבים לתכנים מקוריים בשפה העברית".

לדבריו, מהסיבות הללו, המאבק בפיראטיות ובהפרות זכויות היוצרים ברשת האינטרנט אינו רק תכלית של בעלי זכויות היוצרים, אלא הוא גם אינטרס ציבורי המיועד להגן על יעדי המדיניות של מדינת ישראל, ובכללם: כניסת שחקנים חדשים לשוק התקשורת, תחרותיות, גיוון, השקעה בהפקות מקור ותוכן ישראלי, גמול צודק והולם ליוצרים ולמפיקים ישראלים והיעדר "תיוג של המדינה כפורעת חוק".

בהתייחסו לתפקידה של המדינה, אומר אמיתי כי יחידת להב 433 ניהלה חקירה מקיפה בתיק שמתנהל היום בבית משפט נגד אתר מוביל, אבל זה רק תיק אחד מתוך תיקים רבים שהועברו אליהם. לדבריו "המשך הפעילות הפיראטית שומט את הקרקע תחת כל אחד מיעדי המדיניות של מדינת ישראל, מחליש את גופי הפצת התוכן והתוכן הקיימים, מקטין את היקף ההשקעה שלהם בהפקות מקור, מרתיע כניסת שחקנים חדשים לשוק ואף מונע ממפיקים ויוצרים אפשרויות מסחור וסינדיקציה בשוק המשני על הגמול הכספי הנובע מכך עבורם. ללא מעורבות המדינה במאבק בפיראטיות ברשת האינטרנט ונקיטת צעדי חינוך ואכיפה כנגד הפרות זכויות היוצרים ברשת האינטרנט, מכת המדינה הנוכחית לא תיפסק".

הפיראטיות בישראל שונה מאשר הפיראטיות בעולם?

"הפיראטיות אצלנו היא פיראטיות חצופה - לאנשים אין בושה. אם אתר כלשהו גובה 30 דולר בחודש ויש לו 100 אלף מנויים זו מכפלה מאוד פשוטה. מיותר לציין שמדינת ישראל לא רואה מכך שקל במסים. תוסיף לזה את הפגיעה באנשים, בתרבות, בתעשייה, החברות וכו', הפקות המקור ועוד".

מה היקף הנזק אצלנו?

"הנזק הישיר מדבר על 450 מיליון שקל בשנה".

לדברי יעל פאינרו, מנהלת Synamedia ישראל: "המחקר מראה את מה שמפעילי שירותי טלוויזיה בתשלום ותעשיית המוזיקה גילו מזמן - פיראטיות יכולה לפגוע בהשקעה בתוכן ובמקרים מסוימים להרוס תעשייה. תעשיית המוזיקה מצאה דרכים אלטרנטיביות להבטיח המשך השקעה בתוכן איכותי - הופעות חיות ויצירת הכנסות אלטרנטיביות מהמותג שהוא האמן. לתעשיית הווידאו והטלוויזיה אין כזו אלטרנטיבה והשחקנים בתעשייה - מיצרני התוכן ועד המפיצים - מתחילים להבין את זה. כדי שהצופים ימשיכו ליהנות מתוכן איכותי, תעשיית הווידאו והטלוויזיה תצטרך למגר, או לפחות להפחית את השפעת הפיראטיות. המלחמה הזו דורשת דור חדש של פתרונות". 

יעל פאינרו, מנהלת Synamedia ישראל / צילום: יהודה סימון

מחובר:

צריך גוף עם סמכויות למלחמה בפיראטיות

אם באמת רוצים להילחם בתופעה הפיראטיות ברשת צריך לתקן את חוק התקשורת ולהקים גוף מדינתי מומחה שיפעל כמו רשות התחרות. הגוף הזה צריך לייצר שיתוף-פעולה עם משטרת ישראל וגורמים בינלאומיים, ולזכות בסמכויות חיקור, אכיפה ועיכוב. הוא גם זקוק ליכולות מחקר ולעבודה בשיתוף-פעולה עם גורמים מטעם זיר"ה והתעשייה. הגוף המתאים ביותר למשימה זו הוא המועצה לשידורי כבלים ולוויין, שכבר היום מהווה גורם פיקוח תוכן יעיל ומקצועי על שוק השידורים הרב ערוצי וממילא צועד לעבר ניטרליות טכנולוגית ורגולציה על כלל שוק שידורי האינטרנט.

מנותק:

משרד התקשורת תוקע את הסיבים

עופר רז-דרור, סמנכ"ל כלכלה במשרד התקשורת, פרסם פוסט בלינקדין, שבו הוא מהלל את מדיניות המשרד על כך שפריסת הסיבים בישראל על-ידי פרטנר וסלקום הגיעה ל-20% ממשקי-הבית. לטענתו, לא היה דבר כזה במשך 30 שנה. צריך לברך על כל שקל שמופנה להשקעה בתשתיות, ולכן רז-דרור צודק שמדובר בהישג.

אבל מאחורי ההישג הזה מסתתר כישלון אדיר שלו ושל משרד התקשורת שעליו הוא לא מדבר. רז-דרור מבצע במדינת ישראל ניסוי כלים שאולי לא היה כדוגמתו בהיסטוריה. הוא כופה על הרוב המוחלט של הציבור פיגור טכנולוגי קשה, כאשר הוא מסרב לאפשר לחברות התשתית בזק והוט לשדרג את תשתיותיהן, כדי לעזור לפרטנר. אלא שפרטנר וסלקום לעולם לא יפרסו תשתית בקריית מלאכי, למשל, וגם לא בשפרעם או בנתיבות. הסיבה היא שלא כדאי להן, והמשרד מעולם לא דרש זאת אפילו כאופציה לשיפור מצב הפריפריה. יוצא כי המדיניות של רז-דרור טומנת בחובה פגיעה קשה מאוד בדמות עיכוב הפריסה ב-70-80% ממשקי-הבית. בשביל מדיניות שמאפשרת לפרטנר ולסלקום לפרוס סיבים היכן שהן רוצות לא צריך רגולטור.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה