גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו הדור האחרון שיכול למנוע הרס בלתי הפיך לכדור הארץ"

חם לכם? עוד לא ראיתם כלום ● מומחי האקלים מזהירים מבצורת, הוריקנים ומחסור במזון ● גל החום שמשבש את החיים באירופה יגיע גם לישראל, ועוד לא אמרנו כלום על מיליוני פליטים רעבים שינסו להשתקע כאן כדי לברוח מההתחממות של אפריקה ● המשבר האקולוגי, מדור חדש ב"גלובס"

מגדל אייפל בגל החום הקיצוני בצרפת / צילום: REUTERS/Charles Platiau
מגדל אייפל בגל החום הקיצוני בצרפת / צילום: REUTERS/Charles Platiau

אירופה רותחת; גלי החום הקיצוניים שהכו השבוע ביבשת, גרמו לשריפות ענק בספרד, 16 ערים באיטליה הוגדרו כנתונות בסכנה בשל עומסי חום חריגים, כ-4,000 בתי ספר ברחבי צרפת הושבתו, אספלט כבישים לוהט בגרמניה נמס מעומס חום, ותושבים רבים היו נתונים לסיכון חיים ממשי. גם בשווייץ הצוננת ובאוסטריה נשברו שיאי חום. רק בחודשים האחרונים דווח על רוחות טרופיות שנדדו מאפריקה לספרד, וצרפת עודנה מלקקת את פצעיה מהמשבר ב-2003 בו מתו בגל חום כ-14 אלף איש, ומנסה ליישם אסטרטגיות התמודדות חדשות וזהירות עם עומסי החום הכבדים.

חוקרי אקלים וסביבה וארגון המטאורולוגי העולמי, קושרים בין גל החום לבין משבר האקלים העולמי ופליטת גזי החממה, ומעריכים כי שנת 2019 עומדת להיות השנה החמה ביותר בהיסטוריה מאז החלו המדידות, ושחצי העשור האחרון הוא החם ביותר שנמדד אי-פעם.

"גלי חום יהפכו להיות יותר קשים ויותר קיצוניים. הם יתחילו מוקדם יותר ויסתיימו מאוחר יותר", מזהירים בארגון ומעריכים שהתכיפות של אירועים כאלה עשויה להכפיל את עצמה עד 2050. בסוכנות הסביבה הבריטית מזהירים מפני תרחיש שבו תיאלץ בריטניה להתמודד עם עליית פני הים לגובה שביצורים לא יוכלו לגונן מפניו. גל החום הנוכחי, לפי החוקרים, חמור יותר ממה שחזו מודלי האקלים השונים, כשהטמפרטורה באירופה גבוהה בשלוש מעלות צלזיוס מעל הממוצע הרגיל לחודש יוני, והיא החמה ביותר שנמדדה בחודש יוני מאז שהחלו מדידות הטמפרטורה.

מומחים מזהירים במשך שנים מפני הסכנות שטמונות בשינויי האקלים הקיצוניים, שנגרמים כתוצאה מעלייה מואצת בפליטת גזי החממה, שמובילה להתחממות כדור הארץ. מדענים סבורים שעלייה של יותר ממעלה וחצי בטמפרטורה הממוצעת בעשור הקרוב, תהפוך נזקים קיצוניים לשגרת חיינו: בצורות, הוריקנים, האצה בהמסת הקרחונים ועליית גובה פני הים, מחסור במזון נגיש ופגיעה הרסנית בחקלאות ובדגה, הם רק חלק מהתרחישים.

פרופ' דניאל רוזנפלד, מומחה למדעי כדור הארץ ומערכת האקלים מהאוניברסיטה העברית, העביר את הימים האחרונים בכנס מדעי בפרנקפורט. "אתמול חוויתי כאן 40 מעלות יחד עם כולם. לחלק גדול מהאנשים אין כאן מזגנים, והם לא ערוכים להתמודד עם החום הגדול. קצב עליית הטמפרטורות הקיצוניות הן ביטוי לשינויים האקלימיים, והוא גדול מקצב ההתאמה של המערכות לכך", הוא מסביר. "גלי החום רוכבים על המגמה של עליית הטמפרטורה העולמית. עם עליית הטמפרטורה הממוצעת, עולים גם ערכי הקיצון. באירופה מגמת עליית הטמפרטורה גדולה מאשר הממוצע העולמי, וזה מחריף עוד יותר את ערכי הקיצון שם, וזאת רק ההתחלה. עם הזמן, נראה יותר ויותר אירועים קיצוניים".

דניאל רוזנפלד./ צילום: האוניברסיטה העברית

גל החום הקיצוני לא נעצר באירופה. בארה"ב הכה גל חום כבד ובלתי צפוי, עד כדי כך שבצפון קליפורניה מולים התבשלו בחוף הים כשהטמפרטורה האמירה ל-37 מעלות צלזיוס, והובילה להכחדה הגדולה ביותר של צדפות באזור מזה 15 שנה. במקסיקו החמה, התרחש תרחיש קיצון אקולוגי אחר; ביום שטוף שמש עם 31 מעלות, החלה לרדת כמות גדולה של ברד, שכיסתה את העיר עד גובה של מטר וחצי. לתושבים באזור לא זכורה סופת ברד אלימה כל כך. "ואנחנו עוד שואלים אם שינויי האקלים הם אמיתיים", אמר מושל המדינה, אנריקה אלפארו, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "זו תופעה שמעולם לא נראתה כאן".

סופת ברד במכסיקו/ צילום: רויטרס

200 הרוגים בהודו, השלטונות מחכים למונסון

בחודש האחרון גם הודו ופקיסטן מוכות חום. בניו דלהי לבדה נמדדו 48 מעלות, ברג'אסטאן שבצפון הודו 51 מעלות, וכבר דווח על מותם של למעלה מ-200 איש. גם כאן, מדובר בטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה במדינות אלה מאז תחילת המדידות. תת-היבשת ההודית נאלצת להתמודד עם ביטוי נוסף לנזקי אסון האקלים בשטחה. בעיר צ'נאי, בה מתגוררים חמישה מיליון תושבים, התייבשו בשבועות האחרונים כמעט לחלוטין ארבעת מאגרי המים, והותירו את התושבים תלויים במאגרים מאולתרים. על רקע משבר האקלים, חוקרים בהודו הזהירו ש-40% משטח המדינה עלול לסבול השנה מבצורת, ואילו הרשויות המתינו באופן פסיבי לגשמי המונסון, במקום לטפל במשבר המים. תושבי צ'נאי עומדים מדי בוקר בתורים ארוכים למשאיות האספקה, כדי למלא סירים במים, לפי הקצבה המותרת.

בכל העולם, לפי האו"ם, 12 מיליון דונם פוריים בשנה הופכים למדבר צחיח. מדובר בהיקף שטח בעל פוטנציאל תבואה של 20 מיליון טון. אם לא יימצא פתרון לבעיה, ייתכן שבשנים הקרובות יגדל משמעותית מספר פליטי האקלים בעולם; אנשים שיאלצו להגר או לברוח מביתם עקב שינוי בסביבה המקומית, שיסכן את חייהם ופרנסתם.

בין אם מדובר בבצורות מרובות, מדבור, עלייה במפלס פני הים, זיהום סביבתי קשה ובירוא יערות, חוקרי סביבה מדברים על סכנה ממשית של התרחבות התופעה. לפי דוח האו"ם, עד שנת 2050 עלול מספר פליטי האקלים להגיע למיליארד איש ברחבי העולם - בין אם הגירת אקלים בתוך המדינות עצמן, או מחוץ להן.

"התופעה של פליטות אקלימית כבר איתנו", אומר פרופ' רוזנפלד. "ההתייבשות שאנו חווים בעיקר בצפון מזרח הארץ ואגן ההיקוות של הכנרת, היא רק השוליים של התייבשות הרבה יותר רחבה באזור סוריה ועיראק. יש שטוענים כי הסדר החברתי הוא הגורם שהוביל למלחמת האזרחים בסוריה ומלחמות בעיראק, אך לעניין האקלימי יש חלק גדול בכך, וגל הפליטים משם כבר מציף את אירופה, ותופעות דומות אנחנו רואים בצפון אפריקה".

הצפת העולם בפליטי אקלים, עלולה להתדפק על דלתות ישראל. "ישראל צריכה לחשוב על זה", אומר פרופ' קולין פרייס, ראש החוג למדעי הסביבה באוניברסיטת תל-אביב, "פליטים מעיראק הגיעו לסוריה וסורים שמאגרי המים שלהם התייבשו היגרו לדמשק. נוצר מחסור של עבודות בעיר הגדולה והתחילו סכסוכים אלימים בין שבטים. בסופו של דבר, בעתיד, אסונות טבע אקלימיים כמו הוריקנים ועלייה של מפלס הים - יובילו לפינוי המוני של בני אדם, וערים שעלולות לשקוע במים.

"במצרים, ממש לידינו, מרבית האוכלוסייה מתגוררת על 4% משטח המדינה, בצפיפות סביב הנילוס הפורה. בעוד 30 שנה, יהיו שם 200 מיליון אנשים על שטח קטן, בזמן שמפלס הים עולה. יכול להיות שמיליוני אנשים יגיעו לגבול ישראל, ומה נעשה עם מיליון פליטים רעבים בלי מים ואוכל בגבול שלנו? צריכים לחשוב על זה שהבעיה הזו יכולה להתגלגל לפתחה של ישראל. ולא רק ממצרים, גם ממרכז אפריקה. אנחנו צריכים לדאוג מפני מצב כזה".

שריפות משתוללות, שיטפונות ופחות משקעים

המצב בישראל פחות חריף ביחס לאירופה. על פי השירות המטאורולוגי הישראלי, בשלושת העשורים האחרונים יש מגמת עלייה בטמפרטורה הממוצעת במדינה. העלייה בטמפרטורה משפיעה על ישראל כבר היום: תדירות של אירועי מזג אוויר קיצוניים כמו שריפות משתוללות, שיטפונות תכופים יותר מבעבר, מיעוט משקעים שמשפיע על מפלס הכנרת ועל החקלאות. בעיה נוספת היא שמדובר במעגל שמזין את עצמו וגדל כל הזמן. כך לדוגמה בתגובה לשינוייי האקלים, צריכת החשמל עולה, מה שמגביר את זיהום האוויר שמשפיע בתורו על שינויי מזג האוויר ולצריכת אנרגיה גדולה וכך הלאה.

"אנחנו כבר רואים מגמה של התחממות בישראל, וגם הארכה של עונת הקיץ", אומר פרופ' פרייס, "יותר חודשים מוגדרים כקיץ, פחות חודשים מוגדרים כחורף". לדבריו, כמות המשקעים בחורף הולכת ויורדת בישראל ובמזרח התיכון - הגשמים מגיעים בכמויות קטנות יותר אך בעוצמה גדולה יותר. אלה גורמים לשיטפונות שבתורם מקשים על אגירת המים.

"באירופה יש כרגע גלי חום וגם אנחנו נסבול מתקופות חמות יותר. אנחנו צריכים להיות מוכנים לזה שתקריות כאלה יקרו יותר ויותר גם בישראל", אומר קולין, "המגמה כרגע, שתמשיך, היא יותר גשם כבד אבל בסוף העונה פחות מים", הוא אומר. בעוד שבישראל כמעט ופתרו את בעיית המים לשתייה על ידי התפלה, "הטבע, בעלי החיים, וגם החקלאות - בבעיה, והבעיה הזו תחמיר בעתיד".

איזו מדיניות ישראל צריכה לאמץ כדי להתמודד עם החמרה במשבר האקלים?

"אנחנו מושפעים ממה שקורה בסין, הודו ואפריקה. אין גבולות באטמוספירה, והזיהום מגיע לכל מקום. אנחנו צריכים גם להסתגל למצב החדש וגם לשנות כיוון. ייקח שנים לראות את האפקט, אבל אנחנו צריכים להתחיל. ישראל התחייבה בהסכם פריז להפחית 26% מפליטת גזי החממה עד 2030. בשנה הבאה נחזור לשם והמדינות יצטרכו להסביר מה עשו ואיך הן יכולות לעשות יותר. מ-2015 ועד היום, חלק מהמדינות, בהן סין, עשו הרבה יותר ממה שהן התחייבו.

"הסינים היום מובילים את העולם בתחום הזה, ומנסים לפתור את הבעיה של זיהום האוויר עבור האזרחים שלהם. מצד שני, יש את האמריקאים שיצאו מהסכם פריז ולא עושים הרבה היום. במקביל, הכלכלה של קליפורניה הולכת קדימה עם אנרגיות מתחדשות. יכול להיות שבסופו של דבר כתוצאה מהיציאה של טראמפ מהסכם פריז, מדינות אחרות, וגם מדינות בתוך ארה"ב, מרגישות שהן צריכות לעשות יותר.

"רכב חשמלי זה דבר יקר היום, יותר מרכבים מזהמים. רוב האנשים לא יכולים להרשות לעצמם את זה. גם כאן צריך להיות תמריץ מהממשלה לשני הכיוונים: מסים גבוהים יותר על רכבים מזהמים ונמוכים על חשמליים. המדינה מרוויחה המון כסף על כל רכב שעולה על הכביש, ומעודדת אנשים לרכוש רכבים ולהמשיך לזהם, במקום לתת תמריצים ולשפר את התחבורה הציבורית, ומצד שני, למשל - לסגור את תל-אביב לכניסת רכב פרטי ולעבור למודלים של רכבים משותפים. זה היה חוסך זמן וכסף לאנשים, ועוזר לאקלים".

פרייס מוסיף כי "ישראל צריכה ללכת יותר לכיוונים של אנרגיה מתחדשת - 5% מכל האנרגיה שאנחנו משתמשים בה, מגיעה מהשמש. השמש שלנו הולכת לאיבוד. כמו שהובלנו את העולם עם דודי השמש - היום אנחנו יכולים לשים על כל בניין פאנל סולארי. אם יהיה תמריץ מהמשלה לאנשים ששמים פאנלים סולאריים על הגג, זה יכול להפחית את פליטת גזי החממה באופן משמעותי. המפתח הוא אנרגיה מתחדשת ורגולציה, ואנחנו לא מספיק שם".

עו"ד תמי גנות, מנהלת מדיניות ומרכזת נושא האקלים ב'אדם טבע ודין', מתבוננת בדאגה על האפתיות בציבור ובממשל בישראל: "אנחנו בארץ מסתכלים על מה שקורה באירופה, בגרינלנד ובעולם, כאילו שזה לא קשור אלינו, אבל האמת היא שישראל היא אזור רגיש במיוחד מבחינת השפעות שינוי האקלים, והאימפקט עשוי להיות משמעותי".

בינתיים, גופי הממשל וקובעי המדיניות מתנהלים בעצלתיים. "אין שום היערכות שחוצה את כל התחומים ונותן מענה אמיתי לעוצמת האיום. זה הולך לתקוף אותנו מכל הכיוונים", מזהירה גנות, "יש אפשרות להיערך ולצמצם את זה משמעותית, אבל צריך להשקיע בכך כסף ולשים את זה הרבה יותר גבוה בסדר העדיפויות הממשלתי. כרגע נראה שחוץ ממתי מעט - זה פשוט לא מעניין אף אחד".

התחזיות הקודרות אינן גזירת גורל. בקהילה המדעית קיים אמנם קונצנזוס באשר לאחריותם של בני האדם לתהליכי ההתחממות הגלובלית ונזקי האקלים, אך מוסכם גם שישנן דרכים לבלום את המשבר. יש לנו עוד 11 שנים, עד שנת 2030, לעצור את התחממות כדור הארץ. לפי IPPC (הפורום העולמי של האו"ם למעקב אקלימי) עלייה של מעלה וחצי עלולה להיות הרסנית, אך צמצום של לפחות 45% בפליטת גזי חממה בעשור הקרוב ולאחר מכן צמצום מוחלט עד לשנת 2050, עשוי לחלץ את העולם מהמשבר ולמנוע אסון. "אנחנו הדור האחרון שיכול למנוע הרס בלתי הפיך לכדור הארץ", אומרת מריה פרננדה אספינוסה, נשיאת מועצת האו"ם, וקראה לחבר המדינות לפעול במשותף ובאחריות, לפני שיהיה מאוחר מדי.

תנועת "המרד בהכחדה": "ישראל בסכנת חיים מיידית"

נציגים של תנועת המחאה העולמית 'המרד בהכחדה' הפגינו בחודשים האחרונים ברחבי העולם ודרשו מהפוליטיקאים ליישם באופן מיידי פתרונות למשבר האקלים.

אחרי שמדינות כמו אנגליה, קנדה וצרפת הכריזו על מצב חירום אקלימי, החליטו פעילי סביבה בישראל להצטרף לתנועה העולמית ולייסד שלוחה מקומית, על מנת להניע את השלטון ואת האזרחים לפעולה.

פעילי "המרד בהכחדה" באנגליה./ צילום:  רויטרס

אנשי התנועה מציבים לממשלות בעולם שלוש דרישות. הדרישה הראשונה היא לספר את האמת ולהכריז על מצב חירום אקלימי ואקולוגי.

הדרישה השנייה היא לפעול עכשיו. לדבריהם, אם נחכה שישראל תהיה בת 100, חלק מהמדינה יוצף וחלק אחר יעלה באש. הפעילים טוענים שהביטחון התזונתי שלנו מוטל בספק, ובגלל שהמשבר הוא גלובלי, יהיה יקר ואולי בלתי אפשרי לייבא מזון. לדבריהם הממשלה צריכה לפעול לעצירת אובדן המגוון הביולוגי ולעצור לחלוטין את פליטת גזי החממה עד 2025. התנועה טוענת שמה שהמדינות עושות היום, לא מספיק.

הדרישה השלישית היא לוותר על הפוליטיקה. לטענת הארגון, הממשלות צריכות להקים אסיפת אזרחים שתפקח על עבודת הממשלה בכל הנוגע לאקלים ולצדק סביבתי.

תמי צרי, מראשי היוזמה בישראל, אומרת: "אי אפשר להמשיך לשדר עסקים כרגיל ואי אפשר להמשיך לעשות עסקים כרגיל. סיסמאות ומחיאות כפיים כבר היו לנו מספיק. אנחנו בסכנת חיים מיידית. זהו מצב חירום. נצטרך הרבה זמן והרבה מאמצים משולבים ויצירתיים כדי לשקם את המערכות האקולוגיות שאנחנו הורסים במו ידינו, זה אפשרי - אבל חייבים להתחיל לפעול עכשיו בכוחות משולבים - מלמעלה עד למטה".

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה