גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להסדיר את היחסים בין עמותות לעסקים

חשיבה במונחים של שוויון ערך ויצירת ערך משותף יכולה להביא מהלכים כאלה להצלחות גדולות

קמפיין איקאה דיסאייבלס / צילום: מתוך קמפיין הנגישות של איקאה מקאן
קמפיין איקאה דיסאייבלס / צילום: מתוך קמפיין הנגישות של איקאה מקאן

מערכות יחסים בין עסקים ועמותות, במסגרת פעילות "תרומה לקהילה" או "אחריות חברתית", עשויות להיות עניין רגיש שלא מדברים עליו בקול רם. לעתים קרובות קיימת תלות של העמותה בתרומה הכספית שהיא מקבלת מהעסק, מה שיוצר יחסי כוחות לא שוויוניים עם השלכות בעייתיות. הגיע הזמן לשנות את הגישה ליחסים אלה ולאמץ גישה המבוססת על שותפות, שהוכיחה את עצמה כמוצלחת ואפקטיבית גם בישראל.

קשרים בין עסקים לבין ארגונים חברתיים ללא מטרות רווח (להלן: עמותות) הם עניין נפוץ למדי. בדרך-כלל מדובר בקשרים שמבוססים על תרומה כספית או על תרומה שווה-כסף (מוצרים, שירותים, שעות התנדבות של עובדים). לחברות יש מגוון סיבות לתרום לעמותות, כגון רצון כן לסייע לקהילה, חיזוק הגאווה של העובדים במקום העבודה, חיזוק מוניטין ואמון בחברה או במותג, ורצון לפתור בעיות חברתיות שקשורות בדרך זו או אחרת לחברה, לצרכנים שלה או לעובדים שלה.

למרבה הצער, רבים מהאנשים במגזר העסקי תופסים את העמותות באופן שגוי, וסבורים כי הן ועובדיהן אמורים לעשות את מלאכתם בהתנדבות או בתשלום סמלי, שכן תכלית קיומן של העמותות היא "לעשות טוב". אומנם נכון שתכלית העמותות והעובדים בהן היא ליצור תועלת חברתית, אך מדובר גם במקור פרנסה ובארגון הזקוק לתקציב כדי לפעול. תפיסה שגויה זו גורמת לעתים לתופעות הגובלות בניצול הרצון הטוב של העמותות, אשר מצידן שואפות לרצות את העסקים כדי לשמור על פוטנציאל התרומה שחיוני כל-כך לפעילותן.

יש עמותות שמקיימות ימי התנדבות לעובדים של העסק התורם, גם כשהדבר לא נחוץ לצורכי העמותה ואף מהווה נטל תפעולי מיותר עבורה; עמותות חוברות לקמפיינים של שיווק חברתי של מותגים (תרומה קטנה לעמותה על כל רכישה של מוצר מוגדר או על כל תיוג של הקמפיין ברשת חברתית) תמורת סכום צנוע של תרומה, ללא כל פרופורציה לתועלת שמפיק המותג המסחרי מהמוניטין של העמותה ומהסיפור החברתי המרגש שהיא מייצרת ומצמידה למותג. בשתי הדוגמאות שציינתי מוחמץ פוטנציאל הפקת התועלת החברתית, ולכן גם נפגע הסיכוי להצלחה ארוכת-טווח של מהלכים כאלה.

לפני שבוע נחשף ב"גלובס" מקרה שבו עסק גדול התייחס לעמותה כאל ספקית לביצוע של רעיון לפרויקט חברתי, ובשלב מסוים חתך את הדיאלוג עמה באופן חד-צדדי, לדבריו בגלל אי-שביעות-רצון מתפקוד. מבלי להיכנס לפרטי המקרה (גילוי נאות: אני קשורה אליו בעקיפין), גם מקרה זה מבטא את חוסר האיזון ביחסי הכוחות.

מחקרים עדכניים מראים כי בעוד שהציבור מגלה חשדנות, ולעתים אף עוינות, כלפי עסקים ומותגים, הוא גם מצפה מהם לקחת חלק פעיל בפתרון בעיות חברתיות ואקולוגיות של הקהילה המקומית ושל החברה הרחבה.

זוהי הזדמנות ליצירת שיתופי-פעולה איכותיים בין עסקים לבין עמותות, המתמחות בסוגיות חברתיות עליהן עסקים רוצים להשפיע לטובה.

שיתופי-פעולה אלה צריכים להתבסס על הכרה בחוזקות ובצרכים של כל אחד מהשותפים, מתוך ראייה שוויונית ומכבדת. אמנם העסקים הם בעלי המאה, אך לעמותות יש יתרונות יקרים מפז: הן מומחיות ומנוסות בסוגיות חברתיות והן בעלות יכולות ביצוע בשטח, יש להן חיבורים לנטוורק רלוונטי מחוץ למגזר העסקי, לעתים גם ברמה גלובלית, ויש להן נחישות ומחויבות שיכולות לתדלק את המהלכים הכי מאתגרים.

סקר מעלה-גלובסקאן, שפורסם השבוע, הראה כי רמת אמון הציבור בעמותות כפולה מרמת האמון של הציבור בתאגידים, כך שחיבור של עמותה לעסק או למותג יכול לחזק את אמון הציבור והצרכנים במהלך החברתי המשותף. השותף העסקי יכול לתרום לשותפות משאבים רבים בנוסף לכסף, כגון מומחיות בתחומי תוכן ובתהליכים, תשתיות, מרחב ליצירת חדשנות, חוזקות המותג וקשרים עם גורמים במגזר העסקי.

לאור העובדה שלעסקים ולעמותות יש תרבויות ארגוניות שונות, חשוב מאוד ששיתופי-פעולה כאלה ינוהלו באופן מסודר ושקוף לכל המעורבים, לאחר בדיקת נאותות הדדית: החל משלב תיאום הציפיות והגדרת מטרות משותפות (עסקיות וחברתיות) ומדדים להצלחה, הסכמה על שלבי עבודה ולוחות זמנים, זיהוי מראש של נקודות תורפה וסיכונים אפשריים - כולל ניגודי אינטרסים פוטנציאליים, ודרכי ההתמודדות במצבים בעייתיים.

אפשר ורצוי לנסח יחד הסכם מחייב לשותפות. וכמובן, המרכיב התקציבי צריך להיות חלק משיתוף-הפעולה. עמותות זקוקות לכסף כדי לקיים את הפעילויות שלהן, וגם כדי להחזיק את התשתית הארגונית שמאפשרת לפעילויות להתקיים: משכורות לאנשים מוכשרים, מערכות ניהול ממוחשבות ופיתוח ידע. כל אלה מהווים תשתית להצלחה של שיתופי-הפעולה.

שותפויות בין עסקים ועמותות (ולאחרונה גם בין עסקים ועסקים חברתיים - כאלה שתכליתם יצירת השפעה חברתית מיטיבה, אך מודל ההכנסה שלהם אינו מבוסס על תרומות), בישראל ובעולם כולו, הצליחו ליצור אימפקט משמעותי במגוון תחומים, אשר הועיל גם לקהילה וגם לעסקים - לעתים באמצעות פיתוח מוצרים ושירותים חדשים הנותנים מענה לאנשים מאוכלוסיות שהיו מחוץ לרדאר השיווקי, או באמצעות חיזוק אנשים וקהילות מוחלשות לאורך שרשרת הערך העסקית. חשיבה במונחים של שוויון ערך של השותפים ויצירת ערך משותף - יכולה להביא מהלכים כאלה להצלחות גדולות.

הכותבת היא יועצת לאסטרטגיה עסקית-חברתית. מלווה ב-20 השנה האחרונות תאגידים ומותגים בפיתוח אחריות תאגידית, שיווק ואימפקט חברתיים

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי