גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר היא רק חלק ממשהו הרבה יותר גדול

ייתכן מאוד שמאחורי מלחמת הסחר והתחרות הטכנולוגית בין ארה"ב וסין מסתתר הסיפור האמיתי - ניסיון אמריקאי לשחזר את ההצלחה מול בריה"מ וליזום מלחמה קרה מול סין ● מה סיכוייו של מהלך אפשרי כזה להתממש?

נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, KEVIN LAMARQUE
נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, KEVIN LAMARQUE

לפני שבוע נפגשו נשיאי ארה"ב וסין במסגרת דיוני ה-G-20 באוסקה שביפן והחליטו על חידוש המשא ומתן להשגת הסכם סחר בין שתי המעצמות ללא תנאים מוקדמים, ותוך התחייבות שלא להטיל לפי שעה מכסים נוספים זו על זו, כלומר, שלא להסלים את מלחמת הסחר. היה זה עוד מהלך, אחד מיני רבים, בשרשרת של מהלכים שנקטה כל אחת מהן, זו כנגד רעותה, שבמסגרתם הוטלו מכסי מגן זו על זו, והושמעו התבטאויות פסימיות ואופטימיות כחלק ממלחמה פסיכולוגית ביניהן.

על אף שדונלד טראמפ הגדיר את מפגש הפסגה הזה כ"מצוין", ספק אם הוא השיג הרבה, ובשלב הנוכחי זה נראה יותר כמהלך יחצ"ני, מסוג המהלכים שנועדו למנוע מבוכה מן הצדדים. המהלך לא פיזר את הספקות ואת האי-ודאות, אלא בשלב זה הוא מצטייר כסוג של "הפסקת אש" ופסק זמן שנוחים לשני הצדדים. נראה שהתעקשותה של סין מול ארה"ב הוכיחה, לפי שעה, את עצמה.

כל הנשיאים האמריקאים שקדמו לטראמפ ב-30 השנים האחרונות, רפובליקנים וגם דמוקרטים, דיברו בגנותה של סין ברמה כזו או אחרת, בטענה שהיא נוהגת בפרקטיקות פסולות ביחסי הסחר שלה עם ארה"ב, לרבות גניבת קניין רוחני, הכבדה ביורוקרטית על יבוא אליה, דרישתה מחברות זרות שפועלות בה להשלים עם 50% בעלות סינית, מניפולציות בשער המטבע שלה ועוד. כל זאת, בניגוד למחויבויות שהיא נטלה על עצמה כאשר הצטרפה לארגון הסחר העולמי לפני כמעט 20 שנה.

ארה"ב נגד "הגניבה הגדולה בהיסטוריה"

ואולם, הנשיא טראמפ, שהירבה לדבר על כך עוד בטרם נבחר לנשיא, הוא הראשון לעשות מעשה של ממש, ומאז המהלך הראשון שלו, של הטלת מכסים מוגבלת על תוצרת סינית, מלחמת הסחר ארה"ב-סין רק החריפה כאשר כל התבטאות של צד אחד גוררת התבטאות חריפה מן הצד השני, וכל מהלך של צד אחד מביא למהלך נגדי של הצד השני.

אבל מרוב עיסוק במלחמת הסחר, שהוא כשלעצמו נושא חשוב מאין כמותו עם השלכות הרבה מעבר לארה"ב ולסין, על כל הכלכלה העולמית, ובכך עסקתי בלא מעט במאמרים במדור זה, נשכחת העובדה שמלחמת הסחר הזו היא רק חלק ממשהו הרבה יותר גדול - מלחמה על עליונות טכנולוגית בין שתי המעצמות בתחומים, כמו חלל, סייבר ובינה מלאכותית, מלחמה שיש לה גם משמעות גיאו-פוליטית.

בראיון שפורסם ב"גלובס" בימים האחרונים (27.6.19) דיבר כריסטופר קרבס, ראש הסוכנות לאבטחת סייבר של ארה"ב, על האתגר שמציבה סין בתחום זה בפני ארה"ב, וכך הוא אמר: "סין היא מדינה שהקדשנו לה זמן רב לאחרונה. היא ידועה בגין גניבת הקניין הרוחני והעברת העושר הגדולות ביותר בהיסטוריה העולמית. היא הולכת להמשיך לחתור להשגת יתרון אסטרטגי, דומיננטיות כלכלית ועמדה גלובלית בשוק - והיא תעשה זאת באמצעות שוד וחיקויים... היא מפתחת יכולות הרבה יותר מדאיגות מבחינה אסטרטגית ומבחינת התשתיות, כמו אלה שמבחינה היסטורית מאפיינות את הרוסים. למשל, הסינים מפתחים גם יכולות טירגוט של תשתיות אסטרטגיות".

ואחרי שאמרנו את זה, נוסיף מימד אפשרי נוסף לשני המימדים האלה: ייתכן שמאחורי שתי המלחמות האלה - סחר וטכנולוגיה - מסתתרת עוד מלחמה, ועליה אני רוצה להרחיב כאן.

המלחמה שמתפתחת בין ארה"ב לבין סין, היא לכל עניין ודבר מלחמה קרה, כזו שמזכירה יותר ויותר את המלחמה הקרה בין ארה"ב לבין ברית-המועצות. המלחמה ההיא הייתה מלחמה בין שתי תפיסות עולם ובין שתי שיטות כלכליות שהיו ביטוי לתפיסות העולם השונות, זו הדמוקרטית המעמידה את הפרט וזכויותיו במרכז, המעודדת ביזור, תחרות וחדשנות, לבין זו הטוטליטרית המעמידה את המדינה במרכז והמקבעת תכנון מרכזי של המדינה בכל התחומים לרבות הכלכלה.

ב-1989 ברית-המועצות קרסה. בפרספקטיבה של 30 שנה אפשר לומר שזו הייתה בראש ובראשונה קריסה כלכלית שהתממשקה עם קריסה תודעתית ועם הרצון של הפרט להשיג יותר חירויות, כמו גם הרצון של עמי ברית-המועצות לשעבר להשתחרר מעולה. זה היה הניצחון המתוק של הקפיטליזם על הקומוניזם. ארה"ב לא נזקקה ליכולותיה הצבאיות כדי להביא לקריסת ברית-המועצות, מה שעלול היה להביא להכחדת האנושות. די היה לה לעשות שימוש ביכולותיה הכלכליות העדיפות בהרבה מול ברית-המועצות שסבלה מכלכלה ריכוזית ולא יעילה.

כשהגולם קם על יוצרו

יחסי ארה"ב-סין ידעו עליות ומורדות מאז מלחמת העולם השנייה. ארה"ב התייצבה במלחמת האזרחים הגדולה בסין לצד צ'אנג קאי שק, מנהיג התנועה הלאומנית, שנלחם במאו דזה דונג - מנהיג הקומוניסטים הסינים, שנעזרו בברית-המועצות הקומוניסטית.

המלחמה הזו הסתיימה בניצחון הקומוניסטים ובכינון משטר ברוח זו בסין, סין העממית הגדולה, כאשר מנהיג הלאומנים ברח לאי השכן פורמוזה והקים מדינה סינית קטנה בהשוואה לסין העממית, טייוואן של היום, שבה הכירה ארה"ב כנציגת העם הסיני. בימים הראשונים, פורמוזה הקטנה, ולא סין העממית הגדולה, הייתה נציגת העם הסיני באו"ם עם מקום קבוע במועצת הביטחון, עד אשר היא שילמה את מחיר ההתקרבות בין ארה"ב לבין סין העממית שראשיתה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, לפני כ-50 שנה.

מנקודת ראותה של ארה"ב באותם ימים, ההתקרבות הזו נועדה לשרת אותה בהתמודדות העיקרית שלה מול ברית-המועצות, ונועדה לסייע לה להיחלץ מהסתבכותה במלחמת וייטנאם. ארה"ב סייעה לסין בפיתוחה הכלכלי גם מתוך מחשבה שככל שזו תצא מנחשלותה, היא תגלה את הקסם שבקפיטליזם, והכלכלה הצומחת שלה תייצר משטר דמוקרטי ותרחיק אותה מברית-המועצות, שגם כך, למרות ששתיהן - ברית-המועצות וסין - היו מדינות קומוניסטיות, היחסים ביניהן היו מורכבים.

אלא שהמחשבה הזו על כינונו של משטר דמוקרטי בסין התבררה כנאיבית. מהפכת התרבות הזוועתית שכונן מאו דזה דונג בסין מ-1966 עד למותו ב-1976, והדיכוי בכיכר טיינמאן בדיוק לפני 30 שנה, חיסלו את התקווה הזו להרבה מאוד שנים. המשטר הפוליטי בסין נשאר טוטליטרי, זכויות האזרח תחת דיכוי, המפלגה הקומוניסטית נוכחת בכל והמשטר הכלכלי הוא תערובת מוזרה של קומוניזם וקפיטליזם - ריכוזיות וביזוריות משמשים בו בערבוביה, ודמוקרטיה אמיתית - אין.

ובינתיים, סין התעצמה הן מבחינה צבאית ויש לה דרישה לריבונות על ים סין הדרומי, והן מבחינה כלכלית ויש לה יומרות גם הרבה מעבר לגבולותיה שמתבטאת, בין היתר, ב"דרך המשי הימית" ובתוכנית 2025 שמיועדת להביא אותה בשנה זו לעליונות טכנולוגית בתחומי מפתח, תחומי העתיד. מתברר, איפוא, שהגולם - סין, מבקש "לקום על יוצרו" - ארה"ב.

עכשיו ארה"ב ניצבת מול מציאות חדשה והיא צריכה להתמודד איתה. טראמפ הקיף את עצמו באנשי ממשל ויועצים שחלקם "סובלים" מסינופוביה. הם חוששים מסין, כשם שלפני 40 שנים חששו אחרים בארה"ב מיפן, אבל הפעם בעוצמה הרבה יותר גדולה. אחד מהם, פיטר נאברו, כתב עוד ב-2012 ספר בשם "Death by China". כאן מתגנבת המחשבה שאולי מלחמת הסחר שיזמה ארה"ב היא בעצם חלק קטן מן הסיפור, והסיפור הגדול הוא שארה"ב מבקשת, בדומה לסיפור שלה עם ברית-המועצות, להשתמש ביכולותיה הכלכליות שעדיין עדיפות בהרבה על אלו של סין, כדי להביא לקריסתה הכלכלית, או לפחות, לנסיגתה הכלכלית, גם אולי כדי לחולל שינוי במשטר הכלכלי והפוליטי שלה, וגם על ידי יצירת לחץ פנימי מלמטה, מאזרחי סין. גישה זו לא זרה לארה"ב והיא מופעלת הלכה למעשה בימים אלה כלפי איראן.

טראמפ ששידר מהרגע הראשון לנשיאותו תפיסה בדלנית לגבי מדיניות החוץ של ארה"ב, מבחינת "ארה"ב אינה השוטר של העולם", מגלה שהעולם מורכב מעט יותר, ושבתוקף מעמדה של ארה"ב בזירה הגיאו-פוליטית, הצבאית והכלכלית, היא אינה יכולה להרשות לעצמה מדיניות בדלנית. העידן הזה, שהיה אולי אפשרי לפני 100 שנה, הוא, להערכתי, מאחורינו. העולם פשוט נעשה קטן הרבה יותר.

ארה"ב מפעילה, איפוא, אמצעי לחץ מגוונים על סין מעבר להטלת מכסים, אמצעים שנוגעים גם לחברות סיניות ספציפיות, וגם לגבי סטודנטים סינים שלומדים או מתכוונים ללמוד באוניברסיטאות בארה"ב. מנופי הלחץ האלה פוגשים את סין בנקודת חולשה כלכלית, בשעה שההתרחבות הכלכלית שלה נבלמת, והיא סובלת ממגוון של בעיות יסודיות וביניהן - בועת נדל"ן, בועת אשראי, בעיקר של הסקטור העסקי, וחששות לגבי יציבותה של המערכת הבנקאית.

לסין, כמובן, יש כלים להגיב, כלים עליהם עמדתי בלא מעט מאמרים במדור זה (כמו פיחות היואן, הכבדה על חברות אמריקאיות, מכירת אג"ח ממשלת ארה"ב ועוד), אבל בסך הכל היא בעמדת חולשה. זה אינו אומר, כמובן, שסין תתכופף. הכבוד הלאומי והמשמעת של הציבור הם כל כך חזקים בסין, שהיא תהיה מוכנה לחיות עם קשיים כלכליים, אם זה ייגזר עליה.

האם ייתכן שטראמפ, שמוקף, כאמור, ביועצים שחוששים מאוד מסין, מכוונותיה וממעשיה, ושהוא, טראמפ, מושפע מאוד מתורת הכאוס ומהצורך לכונן סדר עולמי חדש, מבקש שלא להסתפק בהשגת יתרונות כלכליים באמצעות הסכם סחר, אלא שואף להרבה מעבר לכך מבחינה כלכלית, כדי להביא לשינוי המשטר בסין? האם יש כאן ניסיון לשידור חוזר של התמוטטות ברית-המועצות? האם טראמפ מבקש להיעזר ברוסיה של היום לעניין הזה ורק ההסתבכות הרוסית שלו מקשה עליו בכך? ואם זו אכן מטרתו, אז מדוע הוא רב גם עם אירופה, גוש האירו, וברית נאט"ו? ובכלל, האם ארה"ב לא איחרה את המועד כי ה"גולם" חזק דיו לעמוד בכך? רק לאלוהים, בשלב זה לפחות, הפתרונים. 

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

מגמה חיובית באסיה; ההנג סנג מטפס בכ-1%

הניקיי עולה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● 
"עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"