גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני מיזוג כולנו לתוך הליכוד: התירוץ שיאפשר לנתניהו להיפרד מכחלון אם ירצה

שני ח"כים מתחתית רשימת הליכוד עתרו לביהמ"ש המחוזי נגד ההחלטה לשריין מקומות לחברי כולנו ● העילה: השיריון בוצע לפני פיזור הכנסת, בניגוד לחוק הבחירות ● אם ההחלטה תבוטל, לא בטוח שנתניהו יילחם כדי להשאיר את כחלון ואנשיו ● וגם, מה היא באמת התוכנית של אהוד ברק ● פרשנות

משה כחלון / צילום: רויטרס
משה כחלון / צילום: רויטרס

החלטת הליכוד להתמזג עם כולנו של משה כחלון לקראת הבחירות לכנסת ה-22, עשויה להיתקל במכשול. בעוד כמה ימים יתקיים דיון בפני השופט מגן אלטוביה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בשאלה אם יש לבטל או לאשר את ההחלטה.

ב-28 במאי, יום לפני פיזור הכנסת, העניק רה"מ ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו לשרים ולחברי הכנסת משה כחלון, אלי כהן, יפעת שאשא-ביטון ורועי פולקמן את המקומות 5, 15, 20 ו-35 ברשימת הליכוד. האישור במזכירות הליכוד בוצע במהירות ובניגוד מובהק לכתוב בחוקת המפלגה, המחייבת אישור מרכז המפלגה, גוף המונה כ-3,300 איש.

גם לאחר ההצבעה על פיזור הכנסת, כשניתן היה לבוא ולכנס את המרכז בדיעבד, בליכוד לא טרחו לעשות זאת. נתניהו לא רוצה ש-3,300 איש ידונו ויצביעו בנושאים פוליטיים פנים-ליכודיים, במיוחד אם עלולה להיות להם זכות ההצבעה החשאית, שאז השדים הפנימיים יתעוררו.

בעוד העניין נשמע פרוצדורלי ואולי אף שולי, חברי הכנסת הממוקמים במקומות 30 עד 35 ברשימת הליכוד בכנסת ה-21 הם הנפגעים המיידיים. מי שעמלו בפריימריז מתישים בחורף 2019 בפני 130 אלף מתפקדי הליכוד, אולי ייבעטו החוצה כלאחר יד בסתיו 2019. הם הצביעו בעד פיזור הכנסת, וישלמו את המחיר היקר.

גם אם הליכוד יזכה שוב ב-35 מנדטים, הם יהיו בחוץ. את מקומותיהם יתפסו ארבעה חברי סיעת כולנו. בליכוד התחייבו לחוקק את "החוק הנורבגי המרובע", כלומר חוק שיאפשר לארבעה שרים בכירים בליכוד להתפטר מהכנסת, בעוד הם ממשיכים לשרת כשרים, ובמקומם ייכנסו הח"כים הבאים ברשימה.

אולם אין מי שיכול לדעת היום אם לליכוד יהיה רוב לשינויים חוקתיים ואם יימצאו השרים מן הליכוד שיסכימו ליטול על עצמם את המחויבות הזו.

שני חברי כנסת, מיכל שיר (מקום 29) ואריאל קלנר (מקום 34) עתרו לבית הדין של הליכוד - ונדחו. משם הם פנו, באמצעות עו"ד שמחה רוטמן, לביהמ"ש המחוזי. בפני הליכוד ניצבת בעיה, שפורטה כבר על ידי עו"ד איציק בם, אחד מן השופטים של בית הדין הפנימי של המפלגה, שדעתו נותרה במיעוט.

עו"ד רוטמן כתב לבית המשפט, שההסכם שכרת נתניהו עם כחלון מנוגד לסעיף 57א לחוק הבחירות, שכן "במסגרתו ניתנה התחייבות שנועדה להבטיח מקום ברשימת מועמדים לכנסת לקבוצת אנשים. הסעיף אוסר על כריתת הסכם כזה לפני היום ה-90 שלפני הבחירות לכנסת".

השלכות ה"התרגיל המסריח" עדיין כאן

כששמעון פרס ניסה ב-1990 להקים ממשלת שמאל-חרדים צרה בראשותו במקום ממשלת האחדות בראשות יצחק שמיר, כינה זאת יצחק רבין "התרגיל המסריח". ובכן, אחת התוצאות של אותו תרגיל הייתה שינוי בחוק הבחירות, כך שלא ניתן יהיה להבטיח את נאמנותם של ח"כים בהצבעות גורליות באמצעות הבטחות על שיבוץ ברשימה.

סעיף החוק קובע, כי "לא ייעשה הסכם ולא תינתן התחייבות הבאים להבטיח מקום ברשימת מועמדים לכנסת לחבר כנסת מסוים או לקבוצת אנשים, אלא לאחר היום ה-90 שלפני הבחירות". על פניו, לפי החוק אסור היה לנתניהו ולכחלון לכרות את ההסכם, כשהבחירות היו עדיין רחוקות. חוק פיזור הכנסת טרם עבר באותו שלב, וממילא התאריך שעליו דובר, 17 בספטמבר, נראה אז מעבר להרי החושך, במרחק של יותר מ-111 ימים מהבחירות.

על נתניהו וכחלון, כל אחד בנפרד, להגיש את תשובתם לשופט אלטוביה עד ל-7 ביולי, יום א' הקרוב. אם הם יודיעו בתצהיר התשובה, שנכרת הסכם בין הצדדים - תהיה זו הודאה שהם עברו על החוק. אם יודיעו בתצהיר, שלא נכרת הסכם בין הצדדים, הרי שהם פותחים את הדרך, בקלות יתרה, לביטול המהלך. על הפרק עומדת גם האופציה לכנס את מרכז הליכוד ולאשרר בדיעבד את ההסכמה בין נתניהו לכחלון. אבל נתניהו מעדיף להימנע מכך.

מנגד, הסקרים ביממה האחרונה מוכיחים שהשותפות עם כולנו לא משרתת את הליכוד בטווח הנראה לעין. מספר המנדטים צונח. במקום 39 - 35 של הליכוד ו-4 של כולנו - הליכוד זוכה כעת ל-31-32 מנדטים. ירידה משמעותית. את הדבר שנתניהו היה צריך מכחלון - חוק פיזור הכנסת ה-21 - הוא הרי כבר השיג. כעת אפשר מבחינתו להיפרד מכחלון ומאנשיו, בתירוץ המיוחד, שמרכז המפלגה לא הותיר לו ברירה.

ברק קורץ לבוחרי כחול לבן

תוכנית ביטול חוק הגיוס של מפלגתו החדשה של אהוד ברק, היא בעלת תוכן פוליטי יותר מאשר בעלת תוכן מהותי. לפי ההצעה, צה"ל יגייס חיילים על פי צרכיו והמשרתים יזכו לשכר הולם. צעירים אחרים, בעיקר חרדים וערבים, יתרמו באמצעות שירות לאומי.

ברק לא הסביר מה יעלה בגורלם של רוב הצעירים המשרתים: חילוניים, דתיים-לאומיים ומסורתיים. האם כולם יקבלו את הזכות לבחור אם ללכת לצה"ל או לשירות לאומי?

יאיר גולן, אהוד ברק, יפעת ביטון וקובי ריכטר / צילום: כדיה לוי

התוכנית המלאה טרם פורטה, אבל המשמעות ברורה. היא מיועדת לסמל לציבור החרדי ולנציגיו שיש להם עם מי לעבוד בשמאל-מרכז. ברק הדגיש השבוע במסיבת עיתונאים כי "מה שחסר היה לניצחון בבחירות הקודמות זה ההכרה בגודל הגוש, ומניעת ריב פנימי בתוכו". זאת, על אף שדווקא לא היו מריבות עצומות בתוך הגוש. בין כחול לבן, לעבודה, למרצ, שררו הסכמות כלליות.

עוד טוען ברק, שבגוש השמאל-מרכז כשלו כישלון חרוץ כיוון שלא הקימו ממשלה. אבל מנקודת המבט של הבוחרים לשעבר של יש עתיד, התנועה, העבודה, מרצ והמרכז הפוליטי, שנהרו בהמוניהם לכחול לבן - 35 מנדטים הם שיא לא מבוטל. החיבור בין לפיד לגנץ, דווקא הוכיח את עצמו. זה היה המיזוג הפוליטי האפקטיבי ביותר בתולדות המדינה. לראיה, נתניהו לא הצליח להרכיב ממשלה.

על כל פנים, מן המהלכים עד כה של ברק, אפשר היה לחשוב שהוא פוזל שמאלה ומנסה לשלוט ולעמוד בראש השילוב של מרצ והעבודה. אבל לדברי אנשים הבקיאים בתוכניותיו, כולל עבודה עם סוקרים וקבוצות מיקוד, היעד האמיתי של ברק הוא זלילת המנדטים של כחול לבן. אנשי כחול לבן הם הכי פריכים, שבריריים וגם מקיפים את המספר הגדול ביותר של מנדטים. שם יש לו על מה לבנות.
זו הסיבה לפרסום תוכניתו לביטול גיוס חובה. אותה סיבה גם תניע את כל המהלכים הבאים, לרבות השמות הבאים שברק ינסה לעטר ברשימה. ברק לא יהיה מחויב לאפסן תחתיו רק את העבודה ומרצ, אלא יפעל בכל הכוח לגרוף כמה שיותר מנדטים מכחול לבן, להקטין אותם, ולהיות בעצמו המפלגה הגדולה ביותר בגוש, זו המטרה הממשית.

מה מתבשל ברחוב ראול ולנברג בת"א

העוברים והשבים ברחוב ראול ולנברג בתל-אביב יכולים לתצפת בימים שטופי שמש אלה על שלל פגישות שמקיימים בכירי כחול לבן עם אנשים מעניינים. הנה למשל, יום אחד באמצע השבוע, עלה המנכ"ל לשעבר של משרד ראש הממשלה, שמעון שבס, איש מחנה רבין, למספר תחנות רדיו כדי לשבח ולקדם את מועמדותו של עמיר פרץ לראשות מפלגת העבודה. שבס הסביר מדוע פרץ הוא האיש הנכון למפלגה והאיש החשוב לביצוע החיבורים והמיזוגים בשמאל-מרכז. הוא גם הסביר את הסכנות שבחבירת מפלגת העבודה לאהוד ברק ואת הסתייגותו הכללית מן האיש.

כעבור פחות מיממה, עוברים ושבים בראול ולנברג יכלו לראות את אותו שבס יושב בבית הקפה עם ח"כ גבי אשכנזי, מקום 4 בכחול לבן וחבר בקוקפיט המפלגתי. אשכנזי חבר קרוב של פרץ, אשכנזי הרי זה שהובא על ידו להיות מנכ"ל משרד הביטחון ואח"כ הרמטכ"ל. הוא גם האיש שבינו לבין ברק עבר הרבה דם רע. מה זה מעיד? שלא בטוח שפרץ יתמסר לברק.

האופציה שתועדף על אנשי כחול לבן היא לראות כמה סקרים נוספים, שבהם קבוצת אהוד ברק לא עוברת אחוז החסימה. כך ברק אולי ישקול מחדש את דרכו ויעצור את הקמפיין שעשוי לפצל ולפלג את השמאל-מרכז. 

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו