גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכבות מהירות בין מקדשים עתיקים: טייוואן היא גן עדן לפודיז, חובבי מרחצאות, היסטוריה ואמנות

טייוואן מציעה שילוב יוצא דופן בין גורדי שחקים וטכנולוגיה מודרנית למקדשים עתיקים ● בין פסטיבלים מסורתיים לחקיקה מתקדמת, בין אוכל רחוב מסורתי לקולינריה מתוחכמת, לצד מגוון אתני מרתק, מעיינות חמים ונופים מרשימים

חדש וישן בטייפה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
חדש וישן בטייפה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

בטייוואן אוהבים להשוות את עצמם למדינת ישראל. שתי המדינות בגודל דומה. שתיהן נוסדו בסוף שנות ה-40, והצליחו להתקדם ממצב של מחסור ועוני לשגשוג כלכלי יחסי. שתיהן מבודדות משכנותיהן - טייוואן היא אי ללא גבולות יבשתיים עם שכנותיה, וישראל גם היא סוג של אי, שגבולותיה עם שכנותיה אינם נראים כמו אלה של אירופה, כידוע. גם טייוואן מתמודדת מיום הקמתה עם איום ביטחוני מצד שכן גדול ואגרסיבי, ועם תחושה של "ארץ קטנה מוקפת אויבים". וכשרואים את ההפגנות הסוערות המתקיימות בהונג קונג בימים אלה, אפשר להבין לליבם.

אפשר להגדיר את היחסים בין טייוואן וישראל כרומן יציב מחוץ לנישואים. לא ניתן למסד את היחסים הדיפלומטיים בגלל מעמדה הבינלאומי הבעייתי של טייוואן מול סין הגדולה (שמחרימה מבחינה מדינית וכלכלית כל מדינה שמכירה בטייוואן). ובכל זאת, מתקיימים בין השתיים יחסי מסחר פרודוקטיביים במיוחד, בעקבות פתיחת משרדי כלכלה וסחר מקבילים, בטייפה ובתל-אביב.

ובכן, האי הגדול הזה, שמומלץ להקדיש לו מינימום עשרה ימים, מציע שילוב יוצא דופן בין גורדי שחקים וטכנולוגיה מתקדמת לבין מקדשים עתיקים ופסטיבלים מסורתיים. בין שוקי לילה עם אוכל רחוב מסורתי לבין קולינריה מתוחכמת. בין מלונות שהם חוד החנית של המודרניזציה והטרנדיות באסיה, לבין לינה כפרית בבתים של תושבים מקומיים בעיירות ציוריות, שביקור בהן הוא טעימה מטייוואן של פעם, הפחות מוכרת.

יש בטייוואן שבטים ילידיים, אבוריג'יניים, נוף הררי קסום עם מעיינות חמים ופארקים ירוקים; והיסטוריה שכוללת אימפריאליזם סיני וקולוניאליזם יפני (ששלט באי מסוף המאה ה-19 ועד סוף מלחמת העולם השנייה) שהטביע את חותמו גם בבתי תה, ושמקורותיו הם דווקא בשכנה הסינית.

אגב, על תעשיית התה המקומי, שניטע ביערות באזורים הרריים בידי התושבים המקוריים של האי, כבר המלכה ויקטוריה גמרה את ההלל ושיבחה את התה הלבן שהובא אליה מטייוואן.

דוכן דמפלינג / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מהצד המודרני, מעניין לשים לב שטייוואן היא המדינה היחידה באסיה שהנשיאה שלה היא אישה, שמקדמת במרץ חקיקה בנושאי מניעת אלימות נגד נשים, הפסקת הפליית נשים וצמיחה משמעותית של ייצוג נשי בקבינט. ואולי ההוכחה המובהקת ביותר לפלורליזם ולקדמה היא שממש לאחרונה אישר הפרלמנט של טייוואן נישואים חד-מיניים.

הייטק, אריגה וקעקועים

אבל מכל סממני הקדמה - מגורדי השחקים ועד לחברות ההייטק והתעשייה המתקדמת - כמי שמרבה לטייל סולו ברחבי העולם, הכי התרשמתי מהפרסום שהגדיר את טייוואן כאחת מעשר המדינות הכי בטוחות בעולם לנשים שמטיילות לבד.

ואכן, יש תחושת ביטחון ביעד. זה לא דבר של מה בכך, לטייל לבד בשוקי הלילה ולהתמצא בהם, גם בלי לדעת סינית. אבל זה קורה, כי המקומיים הם ידידותיים ומסבירי פנים באופן יוצא דופן, וגם כי בתחבורה העיקרית בטייפה, רכבות, יש שילוט באנגלית, והן מוארות בלילות ונקיות בצורה מופתית. וזה לא הכול: שלטים גדולים מבהירים איפה יש חדרי הנקה לאימהות, ובתאי השירותים לנשים יש לחצני מצוקה. הפתיע אותי גם לראות "אזורי המתנה בטוחה" בכל הפלטפורמות המרכזיות של הרכבת התחתית, שמקושרות למוניטור מצלמות, מגובה בנוכחות של פטרול משטרתי ולחצני מצוקה, שמזניקים עזרה במקרים של אלימות והטרדה מינית.

המסע שלי בטייוואן עמד כולו בסימן נשי, כמו גם בסימן הדילוג המרתק שבין עבר, הווה ועתיד. הייתי סקרנית להכיר קצת יותר את התרבות האבוריג'ינית של ילידי האי המקוריים.

לשם כך נסעתי לאולי (Wulai) - עיירה ציורית השוכנת בהרים, כ-40 דקות נסיעה מטאיפיי הבירה. באולי חיים בני האטיאל, שהם השבט האבוריג'יני השלישי בגודלו בטייוואן, מתוך כ-16 שבטים שקיבלו הכרה רשמית בייחודיותם. במוזיאון של בני האטיאל אפשר ללמוד הרבה על ההיסטוריה של העיירה ועל הגיאוגרפיה המעניינת של האזור. אבל מה ששבה את לבי במיוחד הוא עבודת הרקמה הכי גדולה במוזיאון, פרי יצירתן של קבוצת אורגות בהנחייתה של המאסטרית סאיון יוראו (Sayun Yuraw). סאיון הסבירה על מקומה החשוב של האריגה בתרבות ובזהות שלהן כנשים ילידיות. התוצר המוחשי הזה, הטקסטיל, הוא למעשה הטקסט והסאב-טקסט שלהן, הסבירה. לאבוריג'ינים אין שפה כתובה, ובדומה לתרבויות לא-כתובות אחרות, התרבות החומרית מעבירה מסרים.

אחד משווקי האוכל הליליים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ואכן, כשהכיבוש הזר רצה לנתק את הילידים ממסורתם, נאסר עליהם לעסוק במלאכתם. "בתקופת הכיבוש היפני נאסר עלינו לארוג, וגם לקעקע את הפנים בצבע כחול, שזו הייתה ההכרה בכך שאישה השיגה את ייעודה בחיים כאורגת טובה, שתמכה בכלכלת משפחתה", סיפרה סאיון. "לפי האמונה שלנו, מי שאין לה קעקוע על פניה, לא תוכל במותה לקבל את ‘הקשת בענן', שמשמעותה היא לחצות את ‘הגשר של אלוהים' כדי להתאחד עם אבותיה. "כיום, הדרך שלנו לשחזר את המורשת היא רק באמצעות מלאכת האמנות".

סאיון היפה, שהתברר להפתעתי שהיא כבר סבתא, התחילה ללמוד אריגה רק בגיל 40, וכיום היא המורה הכי בכירה בתחום, שנותנת השראה לאמניות צעירות הלומדות ממנה.

מהמפגש המרתק עם העבר, נסעתי ברכבת מהירה כשעה וחצי מטייפה למחוז מיאולי (Miaoli) כדי לפגוש את העתיד בדמותה של סאנדי צ'אנג (Sandy Chung), אשתו ושותפתו של טייקון מקומי, הבעלים של תאגיד הג'ינס הגדול באסיה - Nien Hsing Textile ואחד מחמשת יצרני הג'ינס הגדולים בעולם, שמייצר עבור ליווי'ס, טומי הילפיגר, רנגלר, גאפ, אמריקן איגל ועוד מותגים. כ-80% מעובדי המפעל הן נשים, כ-11 אלף עובדות, גם בשלוחותיו בדרום אפריקה, מקסיקו ווייטנאם.

"תפירה היא מיומנות נשית, כמו עוד שלבי עבודה שדורשים תשומת לב לפרטים. לכן אנחנו מעסיקים בעיקר נשים וגם מתייחסים אליהן ככוח חשוב בכלכלת המשפחה", הסבירה צ'אנג, ובכך טוותה חוט מקשר בין הג'ינס המערבי-מודרני המיוצר בטכנולוגיה מודרנית לאריגת הביגוד הטקסי שמקודד בשפת הסימנים האבוריג'ינית.

מהמפעל הרווחי והמסקרן לקחתי את הרכבת המהירה, שהיא ממש חללית שממריאה ב-230 קמ"ש אל בירת התרבות של טייוואן; טאינן. במוזיאון לאמנות, שהוא חדש בעיר, פגשתי את אוצרת האמנות, וירג'יניה יו-טינג-חן (Virginia hui-ting chen), שהתגאתה בפסלי החוצות שמוצבים בשטחו.

אחד מהם, "זמנים טובים", הוא יצירה אופטימית של האמן הישראלי-ירושלמי דוד גרשטיין. מתברר שגרשטיין הוא אמן מוכר ומוערך ברחבי אסיה, במיוחד בקוריאה הדרומית ובסינגפור. עוד התברר שגרשטיין משתף פעולה עם חברה שבבעלותה של יו-טינג, שנקראת בשם המפתיע Shalom Arts והיא מתווכת בין גופים ממשלתיים לאמנים, וגרשטיין ביניהם. כך זכה במכרזים בינלאומיים ופסליו מוצגים במקומות מרכזיים.

המוזיאון לאמנות מודרנית של טאינן, שיש בו מיצבים ותערוכות מתחלפות, נמצא במרחק הליכה מרובע אנפינג (Anping), שראשיתו במבצר שהקימו סוחרים הולנדים במאה ה-17 והיה בשעתו מרכז הפעילות המסחרית ההולנדית באזור. אבל מי שבאמת הפך את הרובע הזה לשוקק היו היפנים, שהשתלטו על טייוואן מסוף המאה ה-19 והחזיקו בה עד תבוסת יפן ב-1945.

היפנים אומנם בנו גשרים ורכבות ותרמו רבות לפיתוח האי, אבל מנגד עשו כל מאמץ לדכא ולטשטש את הזהות המקומית. תושבי האי הוכרחו לעבור "חינוך מחדש" כדי להיות חלק בלתי נפרד מהאימפריה היפנית. במיוחד האבוריג'ינים סבלו - התעמרו בהם, העבידו אותם בפרך ודיכאו באלימות קשה כל ניסיון של התקוממות מצדם.

במהלך הכיבוש הדורסני שלהם באי, סחרו היפנים במלח שיש בו בשפע והקימו מזח לספינות, בתי אריזה, משרדים ואכסניות לפועלים ולחיילים. רבים מהמבנים שוחזרו והוסבו למבנים היסטוריים או למרכזי אמנות. אחד מאלה הוא "בית העץ של אנפינג", שנבנה במאה ה-19 כמחסן למסחר במלח על-ידי תעשיין יפני. כשהמבנה ננטש, החל לגדול בו פרא עץ בניאן, ששורשי האוויר שלו השתלטו על הקירות ויצרו פיסול סביבתי דמיוני.

מעיינות, ספא תה וקולינריה

משמעות המילה "אולי" היא מעיינות חמים, והיא מגיעה מהניב השבטי המקומי. ביקור באולי אינו שלם בלי טבילה מרגיעה באותם מעיינות חמים, צלולים ועשירים במינרלים, מול נוף נהדר. מצדה השני של טייפה, במרחק של כ-20 דקות נסיעה מהתחנה המרכזית, נמצאים מעיינות בייטו (Beitu). המקומיים טובלים במעיינות הטבעיים שסובבים את העיר, לצד מרחצאות פרטיים, שרובם נמצאים בתוך מלונות. שימו לב, יש בהם הקפדה נוקשה על רחצה בעירום.

ביקרתי במרחץ ציבורי חינמי, שממנו עלו אדים רותחים (40 מעלות) וריח גופרית עז. רוב האנשים עמדו במים ולא ישבו, בעודם מזפזפים בטלפון נייד או קוראים בספר, מה שקצת העיב על הרעיון העתיק של מינגלינג חברתי. בדוכן סמוך מכרו מתאבן: ביצה מבעבעת, שבושלה במי המעיין ונחשבת למעדן. אני נמנעתי, בגלל הריח.

אם מדברים על גסטרונומיה, זהו חלק חשוב בתרבות, וטייוואן נחשבת לגן עדן לפודי'ז. שעטנז של טעמים מכובשים שהשאירו מסורות חקלאיות וקולינריות התפתח לסצנת אוכל מפעימה.

בטייוואן, מתברר, לא נהוג לבשל בבית: הדירות מיניאטוריות, ברבות מהן אין מטבח מצויד כהלכה, ותרבות העבודה הקשה לא משאירה לאנשים פנאי. חם מאוד לשהות בדירות בעונת המונסונים, ולכן התפתחו מאוד מקומות האכילה בחוץ, משוקי הלילה כמוקד אכילה זול וכמקום בילוי ועד מסעדות גורמה אנינות. בחרתי לסיים בתיאור של שתי ארוחות, שהן לא רק טעימות אלא משקפות את הרוח המרתקת של טייוואן, ומשתוות בעיניי לביקור במוזאון.

מרחצאות בייטו / צילום: גילי מצא

ארוחה בתלת־ממד: "לה פטיט שף". לארוחה הזו חייבים להגיע בזמן, כי היא מתנהלת כמו קונצרט מתוזמר היטב. ארוחת "השף הקטן".מתקיימת במסעדה שנקראת "המעבדה" במלון ריג'נט טייפה, והיא חוויה פסיכדלית ממש. מדובר בהקרנה של סרטוני אנימציה בחלל חשוך, שבהם מופיעה המנה בתזמון מושלם על הצלחת וכוללת לובסטר, סטייק, כבד אווז ושאר מעדנים שמוגשים כחוויה ויזואלית מדהימה.

חייבים לשריין מקום בשולחן מראש, והוא מוגבל ללא יותר מ-12 משתתפים. חברת פנסוניק היא הספונסרית, אבל הסטארט-אפ הוא בלגי.

עוד גימיק ייחודי בריג'נט: העיסוי בספא-תה שלו מתבסס על שילוב מוצרים שמופקים מתה אולונג לבן. החוויה בו מתחילה בטיפול באמבט רגליים שרוי בתמציות תה, ואחרי עיסוי מפוגג מתחים, מוזמנים לשהות באמבטיה ספוגת שקיקי תה וצמחים, שממנה עולים ריחות נעימים.

מסעדת "מודרן טוילט" בטייפה: התחילה כגימיק לממכר גלידה והפכה למסעדת בית קפה בקונספט מדליק ומשעשע. המושבים הם אסלות צבעוניות, במרכז השולחנות יש כיורים ובמרכזם גלידה דמויית צואה. המשקאות מוגשים בגביעים דמויי משתנות, אבל בצורה צבעונית ומעוצבת, כך שאין פה שום דבר מגעיל או דוחה תיאבון.

בגלל הביקוש - לעיתים יש בכניסה אליה תורים ועשרות סקרנים שמצטלמים על האסלה או באמבטיה - חייבים להזמין לפחות מנה אחת. המסעדה מדורגת גבוה ברשימת האטרקציות בעיר ומזמן הפכה ויראלית ברשתות החברתיות בעולם.

מידע מעשי

טיסות: אין טיסה ישירה מישראל לטייוואן. מקובל לטוס להונג קונג ולהמשיך משם. בין החברות הטסות גם אל על, טורקיש איירליינס ולופטהנזה, אבל הטיסה הכי זולה היא לא הכי מהירה ולכן אם במצטבר מגיעים ל-23 שעות של הגעה ליעד, שווה לשקול את העלות מול התועלת. קתאי פסיפיק מפעילה טיסה יומית מישראל לטייוואן עם עצירת ביניים בבסיס שלה בהונג קונג, שעד לאחרונה היתה במבצע של 888 דולר. כדאי לעקוב אחרי מבצעים נוספים בעתיד. מהונג קונג יש לה כ-23 טיסות ביום לערים שונות בטייוואן.

סיורי הליכה: מומלץ להשתתף בטיולי הליכה להכרת המרחצאות באזור בייטו, טיול קניות, ביקור לילי בשוק הדגים ועוד.

מדריך מומלץ: ז'אק וונג (Jack wang), שמדבר אנגלית מצוינת, ידע רחב וגם יכול לשמש כנהג עם וואן מרווח לעד שבעה אנשים. הגעתי איתו למקומות שהם לא על מפת התיירות וזה היה בונוס אדיר. טל' 886-935009317.

עוד כתבות

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

החשיפה האמריקאית שמעיבה על פגישת נתניהו וטראמפ בשבוע הבא

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תמיכה ישראלית חשאית בדרוזים בסוריה נחשפה בדיווח אמריקאי, בית משפט בבריטניה הרשיע שני תושבים בתכנון מתקפת טרור נגד יהודים, והאם תוקם ועדת חקירה ממלכתית לטבח בסידני שבאוסטרליה? • כותרות העיתונים בעולם

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות - ביום השביעי ברציפות; המדדים בשיא

הדולר נסחר סבהב כ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי-טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● בוול סטריט ג'ורנל ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי ה-7 באוקטובר ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח, ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שבע תשע, 103FM, 21.12.25 / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

האם הפיגועים בישראל נמצאים במגמת ירידה?

השר איתמר בן גביר טען כי הפיגועים נמצאים כבר שנתיים בירידה, וייחס זאת להצלחות של "השוטרים שלו" ● ללא המלחמה, בשנה האחרונה אכן נרשמה ירידה, אבל היא באה רק אחרי שנתיים רצופות של עלייה ● המשרוקית של גלובס

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: אלעד זגמן, ענבה, לע''מ

הכפלת הפטור ממע"מ נכנסה לתוקף: איך יסתיימו המהלכים הבאים של השר סמוטריץ'

בניגוד לעמדת אגף התקציבים במשרד, שר האוצר חתם על הצו שיעלה את תקרת הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ־75 ל־150 דולר ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר מחו נגד המהלך וטענו כי יפגע בעסקים הקטנים ● המאבקים הבאים: הטלת מס רווחי יתר של 15% על הבנקים, רפורמת החלב, החזרת המס על בעלי קרקעות פנויות והטלת מס יסף על משקיעי נדל"ן

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאספת בעלי מניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות, וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת־ימי", צוין

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת–העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?