גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במשרד השיכון מתכננים: תיקון לחוק המכר יגביר את ההגנה על רוכשי הדירות

הממונה על חוק המכר, עמית גריידי, בוחן יוזמה לתיקון החוק במטרה להגביר את ההגנה על רוכשי דירות • הסיבה: החלטה יוצאת דופן שהתקבלה בבית המשפט לבטל הערות אזהרה של רוכשי דירות חדשות בפרויקט תמ”א 38 שנתקע • גריידי: "פס"ד בעייתי מבחינת ההגנה על רוכשי דירות"

משה כחלון ויפעת שאשא ביטון / צילום: אלעד מלכא
משה כחלון ויפעת שאשא ביטון / צילום: אלעד מלכא

הסתבכות של פרויקט תמ"א 38 ברמת גן וחילוצו, בין היתר על ידי ביטול הערות אזהרה, עשוי להביא לתיקון בחוק המכר. במאי האחרון הורתה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איריס לושי-עבודי, לבטל הערות האזהרה שנרשמו לרוכשי דירות חדשות בפרויקט תמ"א 38 בעיר, ורכישת הדירות בוטלה. ערעור שהגישו שניים מרוכשי הדירות לבית המשפט העליון על ההחלטה יוצאת הדופן, נדחה.

תמ"א 38 ברחוב יהודה הנשיא בר"ג, / צילום: תמר מצפי

ביחידת חוק המכר במשרד השיכון קיבלו בדאגה את פסק הדין, שמטיל, לטענתם, צל על הגנת כספים של רוכשי דירות, וכעת הממונה על חוק המכר במשרד, עמית גריידי, בוחן את תיקון החוק. זאת באופן שתתחזק ההגנה על כספי רוכשי דירות חדשות.

"פסק הדין בעייתי מאד מבחינת ההגנה על רוכשי הדירות ולכן אנחנו בוחנים כעת ביצוע שינויים בחוק על מנת שתהיה הגנה על רוכשי הדירות", הודה גריידי בשיחה עם "גלובס", והוסיף כי מגוון אפשרויות נבחנות לרבות שינוי בהערת האזהרה הבטוחה באופן שאנו מכירים היום.

הבטוחה כבר לא בטוחה

מדובר בהחלטה יוצאת דופן, היות ורישום הערת אזהרה נחשבת לפעולה משפטית בסיסית במסגרת עסקת מקרקעין. על פי הדין "הערת אזהרה" נרשמת במרשם המקרקעין (טאבו) ומצביעה על התחייבות של בעל נכס או בעל זכות בנכס, לעשות בנכס מסוים עסקה, או להימנע מלעשות בו עסקה. לאחר שנרשמה הערת אזהרה וכל עוד לא נמחקה, לא ניתן לרשום בטאבו שום עסקה אחרת שסותרת את תוכן ההערה. לרישום הערת אזהרה שתי מטרות: להזהיר ולהודיע, לכל מי שמתעניין בנכס שלגביו רשומה הערת אזהרה, כי קיימת התחייבות מצד בעל הנכס לעשות בו עסקה או להימנע מלעשות בו עסקה. וכן למנוע מבעל הנכס שהתחייב לעשות עסקה עם קונה א', לקיים עסקה סותרת עם אדם ב’ באותו נכס, ללא הסכמתו של קונה א' או ללא קבלת צו מבית משפט.

במאי האחרון חשף "גלובס" כי בצעד נדיר בית המשפט המחוזי בתל-אביב התיר למנהל המיוחד של חברה יזמית שנקלעה לפירוק, לבטל הסכמי מכר לרכישת דירות חדשות שנחתמו בינה לבין רוכשי דירות בפרויקט תמ"א 38 שבנייתו נעצרה ברמת גן. הסיבה: לאחר שהחברה נקלעה לקשיים ובניית הפרויקט נעצרה, אף חברה יזמית לא הסכימה להיכנס בנעליה ולהשלים את בניית הפרויקט. חברות היססו להיכנס לפרויקט כל עוד נמכרו בו בעבר דירות לרוכשים שעל שמם היתה רשומה הערת אזהרה בטאבו. בית המשפט קיבל את טענת המנהל המיוחד מור נרדיה ממשרד לוי טילר, נרדיה, הר צבי, ברא"ז ושות', כי הדירות המכורות בפרויקט והערות האזהרה מהוות "נכסים מכבידים", והורה למחוק את הערות האזהרה שנרשמו לטובת רוכשי הדירות.

כנגד ההחלטה הגישו בתחילת יוני 2019 שניים מרוכשי הדירות החדשות, בקשה לעיכוב ביצוע וערעור לבית המשפט העליון. המנהל המיוחד מצידו טען כי עיכוב ביצוע יביא לנזקים עצומים לקופת הפירוק ולדיירי הבניין עצמו.

"אין הצדקה למתן עיכוב ביצוע"

בפסק דין שניתן בימים האחרונים, דחה שופט בית המשפט העליון מני מזוז את הערעור וקבע כי "מאזן הנוחות מעלה שאין הצדקה למתן עיכוב ביצוע. ההחלטה לבטל את הסכמי המכר ואת הערות האזהרה שנרשמו לטובת הרוכשים נעשתה כמוצא אחרון, ולאחר שלא נמצא כל פיתרון אחר שיביא להשלמת הבנייה ולהצלת חלק מן המשאבים שהושקעו בפרויקט עד כה. במצב כזה קיים חשש כי היעתרות לבקשה תביא להנצחת קיפאון הפרויקט.

"מן העבר השני עומדים הנזקים הוודאיים שנגרמים לדיירי הבניין ובהם בעיות בטיחות שהמצב הנוכחי יוצר והנזק מחלוף הזמן ופגעי מזג האוויר שנגרמים לפרויקט, ולצידם החשש כי המשך הקיפאון השורר בפרויקט יביא לכך שיידרשו עלויות נוספות לצורך השלמתו".
במשרד השיכון הוסיפו כי, "הנושא בבחינה. אנחנו עושים בדיקה איך אפשר להגן על רוכשי הדירות ואם נבין שיש צורך בשיתוף פעולה עם משרדים אחרים, גם את זה אנחנו יודעים לעשות".

גלגולו של פרויקט תמ"א: כך הסתבך חיזוק הבניין ברמת גן

תחילת הפרשה בנובמבר 2011 כאשר התקשרה חברת דרך התאנה עם דיירי הבניין ברחוב יהודה הנשיא 7 ברמת גן בהסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38. החברה לא נטלה מימון בנקאי לטובת הפרויקט, והבנייה היתה אמורה להתבצע באמצעות מימון שהעמידו שני שותפים שחברו לפרויקט ובאמצעות תמורה ממכירת הדירות החדשות בפרויקט.

במרץ 2015 קיבלה החברה היתר בנייה לתוספת 10 דירות חדשות לבניין, ובמהלך 2015-2016 התקשרה בהסכמי מכר למכירת כל הדירות החדשות. לטובת הרוכשים נרשמו הערות אזהרה. על פי ההסכם, הבנייה אמורה היתה להסתיים בספטמבר 2016, אך החברה נקלעה לקשיים והבנייה נעצרה בתחילת 2016. שנתיים וחצי לאחר מכן, ביולי 2018, ניתן צו פירוק לחברה ומונה לה מנהל מיוחד, עו"ד מור נרדיה.

בספטמבר 2018 הגיש המנהל המיוחד דוח מפורט, כי מצב הפרויקט בכי רע, וכי לא בוצעו בו עבודות נחוצות רבות, והוא כולל ליקויי בנייה רבים שיצרו מפגעים בטיחותיים שמחייבים השלמת הפרויקט בדחיפות. המנהל המיוחד בחן השלמה של הפרויקט מול שישה יזמים שונים המתמחים בהתחדשות עירונית, וכולם שללו על הסף אפשרות לכניסה לפרויקט, שעה שהוא כפוף להסכמי מכר והערות אזהרה. זאת כאשר מדובר בפרויקט קטן יחסית שממילא סובל מבעיות תכנון וביצוע רבות.

המנהל המיוחד פנה באוקטובר 2018 לבית המשפט המחוזי בבקשה שיורה על ויתור על הסכמי מכר בהיותם נכסים מכבידים ועל מחיקת הערות האזהרה שנרשמו לטובת הרוכשים. בנוסף התבקש בית המשפט להכיר ברוכשי הדירות כנושים מובטחים. לפני חודשיים קבע לבסוף בית המשפט כי אין מנוס מביטול הסכמי המכר. עקב כך, הורה בית המשפט למחוק את הערות האזהרה ולאפשר למנהל המיוחד להציע ליזמים לרכוש את הפרויקט נקי מכל שעבוד.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35