גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חזית לשמירת הילדים": הורי הפעוטונים הפגינו ברחבי הארץ

אלפי הורים הפגינו במוקדים שונים נגד "אוזלת היד של מוסדות המדינה". הם קוראים להחמרת הענישה ולחיוב תנאי סף למטפלות ● כבישים נחסמו בתל-אביב, בחיפה, בראשון-לציון ובירושלים ● המשטרה: "זו מחאה לא חוקית. אתם מסכנים את ילדיכם"

הפגנת ההורים נגד התעללות בפעוטות בגני הילדים / צילום: כדיה לוי / צילום: כדיה לוי
הפגנת ההורים נגד התעללות בפעוטות בגני הילדים / צילום: כדיה לוי / צילום: כדיה לוי

אלפי בני אדם הפגינו אמש (א') ברחבי הארץ נגד "אוזלת היד בטיפול מוסדות המדינה בהתעללות בפעוטות בגני הילדים". זאת בעקבות הסערה שהתעוררה בשל פרשת התעללות המטפלת כרמל מעודה.

כמאתיים הורים שהתרכזו במרכז שרונה בתל-אביב החלו לצעוד לכיוון רחוב קפלן. המפגינים ירדו אל הכביש וחסמו את הנתיבים. כוחות משטרה שהיו במקום אמרו למפגינים כי מדובר במחאה לא חוקית, שהם מסכנים את ילדיהם וכי "אם לא תעלו למדרכה נשתמש בכוח". בהמשך, רחוב קפלן נחסם לתנועה מכיוון רחוב אבן גבירול עד דרך מנחם בגין.

אחד ההורים שעמד על הבמה שהוצבה בשרונה אמר: "בכל יום שעובר אנחנו שומעים על עוד מקרה על התעללות בחסר ישע. ואין בטחון לילדים שלנו. הגענו היום לזעוק ולהביא לשינוי, רפורמה בגיל הרך. לא ייתכן שיש במדינה פיקוח על הבנקים ולא על תינוקות, לא יתכן שבמדינה מתוקנת מטפלות יעזו להתעלל בחסרי ישע והעונשים לא יהיו דומים לרצח". ח"כ פנינה תמנו-שטה הוסיפה: "ילדי ישראל אינם הפקר, האלימות והזוועה המשתוללת כנגד פעוטות כבר מזמן הפכה לתופעה שדורשת מאבק עיקש של כלל המערכות. הגיע הזמן להחמיר את הענישה, להכניס את תקנות הפיקוח, ולדאוג שרק מטפלות עם הכשרה יגעו בילדינו".

בד בבד, עקב מחאה מול מעון ראש הממשלה, המשטרה חסמה לתנועה את רחוב ארלוזורוב. באשקלון, הצטרף להפגנה ראש העיר תומר גלאם שאמר: "מחזק את ההורים שיצאו היום למחות כנגד התעללות בפעוטות חסרי ישע בפעוטונים במספר מקומות בארץ. כרשות לא נעמוד מנגד. נפעל לכך שיהיה פיקוח הדוק על הגנים הפרטיים, תהיינה מצלמות אבטחה, ומי שלא יעמוד בדרישות החוק, פשוט לא יורשה להפעיל גן ולא יוכל לטפל בילדים". גלאם הוסיף: "הילדים שלנו צריכים לחוש בטוחים במסגרות שבחרנו להם ולקבל מעטפת של תמיכה, חום ואהבה. אנחנו, כהורים, צריכים להיות בטוחים שהפקדנו את הילדים היקרים שלנו בידיים נאמנות ואוהבות".

במקביל, מאות בני אדם, בהם נשים וילדים, מפגינים במרכז הכרמל בחיפה. במקום נישאים נאומים והורים מניפים שלטים ועליהם הכיתוב: "לא ננוח עד שנקבל פיקוח", "סייעת לפשע - די לשתיקת הסייעות", "מי שרע לו ורותח שיזעק", "מכות ואיומים זה לא משחק ילדים" וגם "ביבי תתעורר ילדינו לא הפקר". אם לפעוטה ממעון פרטי שלפני מספר חדשים נעצרה בו מטפלות בחשד להתעללות נשאה דברים. היא קראה למצות את הדין עם אלה ושכמותן. אחד מהנואמים אמר כי "בישראל קל יותר לפתוח גן ילדים מאשר דוכן פלאפל". בין המפגינים גם הפעיל החברתי גדי וילצ'רסקי. במקביל מפגינים מאות גם בצומת צבר בקריות. שדרות הנשיא נחסמו לסירוגין. 

ההורים דורשים להחמיר את הענישה באמצעות מאסר ממושך יותר והקמת רשות שתיתן מענה להורים שילדיהם ספגו התעללות, חיוב תנאי סף של המטפלות שכוללות קיום מבחן אישיותי ובדיקות רקע, הכפפת חובה ליציאה להכשרות כגון התמודדות עם מצבי לחץ והתקנת תקנות פיקוח, "על מנת ליצוק תוכן לחוק הפיקוח". בנוסף לכך, ההורים דורשים להקטין את היחס בין מספר אנשי הצוות לבין הילדים.

אחז אגם, יו"ר ועד הורי הגנים הארצי וממארגני המחאה, אמר בטרם ההפגנות כי "כמות המוקדים שנפתח, מעידה על כך שההורים לא מוכנים יותר לשבת בחיבוק ידיים והחליטו לעשות מעשה ולצאת לרחובות. אנחנו נעשה הכול כדי שתמונות האלימות שראינו יהיו האחרונות שנראה ונשיג שינוי מהותי בתפישה של המדינה את הגיל הרך. אנחנו קוראים לכולם לצאת מהבית ולהראות שכולנו חזית אחידה שתכליתה לשמור על הילדים שלנו".

מוקדם יותר הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד מעודה בגין התעללות ב-11 תינוקות פעוטות בפעוטון "בייבי לאב" ב-18 מקרים שונים. לקראת הגשת כתב האישום, הורי הפעוטון הפגינו אתמול מול כלא נווה תרצה. נטלי בוזגלו, ממארגנות המחאה וממקימי קבוצת הפייסבוק "נלחמים ונאבקים למען הילדים, אמרה: "קיבלנו גל מרגש של פניות הורים שרוצים לצאת יחד איתנו לרחובות וברור לנו שהפעם המחאה תהיה חסרת תקדים. בואו נלחם כולנו עבור ילדנו ונוביל אותם לעתיד בטוח יותר".

לדבריה הצטרפה מור דקל, ממארגנות המחאה, שאמרה כי "זה הזמן שהמדינה תיקח אחריות מלידה ותוודא שמקרים כגון פרשיות ההתעללות שאליהן נחשפנו לאחרונה לא יישנו. אנחנו מצפים לגננות בעלות הכשרה מתאימה שעברו מבחני התאמה, למתקנים הולמים עבור תינוקות, לפיקוח מתמיד של המדינה, חופשת לידה עד גיל שנה וחוק חינוך חינם מגיל שנתיים לפחות".

"כל אישה בעלת דופק יכולה לפתוח פעוטון"

לאורך השנים, ניסה שר העבודה והרווחה חיים כץ להעביר את תחום המעונות לאחריותו של משרד החינוך. אלא שהאחרון נתקל בסירובו של שר החינוך נפתלי בנט, שלא קידם את המהלך, וקרא להקמת וועדה בין-משרדית שתבחן את הסוגיה. ממצאי הוועדה טרם התקבלו.

אל קריאה זו הצטרפה היום מנכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד, ששלחה לראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב בבקשה לקחת אחריות ולהעביר את תחום הפיקוח על המעונות תחת אחריות משרד החינוך. "מדי יום אנו שומעים על הרעות החולות ועל הפגיעה בפעוטות שמתחוללת במשפחתונים ובמעונות הלא מפוקחים", כתבה בן דוד במכתבה. "המצב המזעזע שאנו עדים לו הוא תוצאה של הפקרות מוחלטת שהמדינה הותירה בידי השוק החופשי".

בן דוד טענה כי "ללא מדינה שלוקחת אחריות, וללא כל גורם מפקח, הרי שכל אישה בעלת דופק יכולה לפתוח פעוטון. שוב ושוב ישלמו הילדים את המחיר. שוב ושוב, ציבור שלם של גננות מוקע, והכל בגלל שהמדינה אינה מוכנה לקחת אחריות".

לדברי בן דוד, היא מתואמת בעמדתה עם שר הרווחה, חיים כץ. "שר הרווחה הבהיר לי כי עמדתו כעמדתנו, קרי משרד הרווחה ימשיך לבנות את המעונות, אך משרד החינוך יהיה הגורם המפקח והמוביל את הקו בכל מוסדות החינוך בישראל מגיל לידה", אמרה.

היא הוסיפה כי "מדינת ישראל לא יכולה לחסוך על גבם של הילדים הרכים שלנו. מדינת ישראל צריכה לדאוג שכל מוסדות החינוך בגיל הרך יופעלו במוסדות מפוקחים, על ידי גננות מוסמכות, שהוכשרו במשך ארבעה שנים ומחזיקות בתעודת הוראה לגיל הרך וכמובן בפיקוח מרכזי של משרד החינוך, כפי שמתקיים היום מגיל שלוש".

מנכ"לית הסדרות המורים זועמת על המצב שבו כל מטפלת מגדירה את עצמה כגננת מבלי שהוכשרה לכך, וטוענת שתפעל לקדם חוק שיאשים נשים שהגדירו את עצמם כך כמתחזות. "הממשלה חייבת להתעורר רגע לפני שיהיה מאוחר ולהעביר את הסמכות והאחריות לנושא הפיקוח והפדגוגיה בגיל הרך לידי משרד החינוך", התריעה. "המדינה חייבת להפסיק לברוח מאחריותה. אם המצב לא ישתנה ובמהרה אנו נמשיך לראות מקרי קיצון שכאלה. הגננות צריכות להתעסק בחינוך. המדינה צריכה לספק את המשאבים והפיקוח. ברגע שהכנסת תשוב לתפקוד רגיל נמשיך לקדם הצעת חוק שתגדיר כי כל מי שתכנה עצמה גננת ולא הוכשרה לכך כנדרש בחוק תואשם כמתחזה".


 

עוד כתבות

משלוחי קוקאין שנתפסו על ידי משמר החופים האמריקאי בפורט אוורגליידס, פלורידה / צילום: ap, Rebecca Blackwell

טראמפ מתמקד במלחמה בסמים, והסטארט-אפים בתחום הביטחון מרוויחים

רחפנים, חיישנים ופלטפורמות בינה מלאכותית זוכים למיתוג מחדש ככלים למאבק ב"טרור סוחרי הסמים" ● כך, הטכנולוגיה שעיצבה את מלחמת עיראק ואפגניסטן - ולא פסחה על אוקראינה - עוברת מיתוג מחדש ומוצבת במשמר החופים בקריביים ובמדבריות הגבול המקסיקני

עופר ינאי / צילום: ליאב פישל

עופר ינאי לאחר ביצור השליטה בנופר: "לוקח צעד אחורה בהפועל ת"א"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית נופר השלים מהלך להגדלת החזקותיו באמצעות לאומי פרטנרס: "עסקה שמפגישה אותי עם נזילות" ● ינאי, שגם מחזיק בהפועל ת"א בכדורסל, מציין כעת כי ייקח צעד אחורה בניהול הקבוצה

מלמעלה: קוואי לנארד, באלמר וסנברג. הכוכב, הבעלים והספונסר בעסקה / צילום: AP - David Zalubowski, Eric Thayer

העסקה שמסבכת את מנכ"ל מיקרוסופט האגדי בחקירה מתוקשרת של ה-NBA

הבנק שהקים היזם ג'ו סנברג משך משקיעים נוצצים, בהם רוברט דאוני ג'וניור, ליאונרדו דיקפריו ומנכ"ל מיקרוסופט לשעבר ובעלי הלוס אנג'לס קליפרס סטיב באלמר ● אלא שאז נקלע לקשיים, רקם תרמית של מאות מיליוני דולרים וגם הודה בה ● עסקה תמוהה שחתם עליה דווקא בשיא הפרשה מסבכת את באלמר בחקירה מתוקשרת של ה–NBA

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

סלקום רוצה לרכוש את הפעילות העסקית של הוט במאות מיליוני שקלים

סלקום בוחנת רכישה של הפעילות הקווית והעסקית של הוט במאות מיליוני שקלים, אשר חברת פרטנר הביעה בה עניין לפני מעל לחודשיים ● הצעה פורמלית ככל הידוע טרם הוגשה לבנק ההשקעות רוטשילד המרכז את מכירת הפעילויות השונות

מבצעי בלאק פריידי בישראל / צילום: שירה ספיר

כך מתמודדים הישראלים עם המחיר האמיתי של בלאק פריידי: בעיית ההחזרות

המחיר האמיתי של הקמעונאים ייחשף רק בינואר, כשהצרכנים יבקשו החזרים על מוצרים שקנו בהנחות הבלאק פריידי ● לראשונה: בית קפה צפוי להיפתח באולם המזוודות של טרמינל 3 בנתב"ג ● תקציב מותג הרכב החשמלי מקסוס עובר למשרד הפרסום זרמון ● וזה המינוי החדש בצמרת בנק ישראל ● אירועים ומינויים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו לא הגיש בקשת חנינה אלא כתב "אני מאשים"

המסמך שהגיש רה"מ לנשיא המדינה לא כולל הודאה באשמה ומבהיר כי לא יפרוש ● היועמ"שית צפויה להתנגד, אבל הנשיא הרצוג עשוי לתמוך – ובאקלים הנוכחי המהלך עשוי אף לקבל את ברכת בג"ץ ● התנהלות שופטי נתניהו מבהירה כי גם זיכוי על הפרק

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב־2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

ישראייר רשמה שיא במספר המטוסים שהפעילה ברבעון; הרווח הנקי זינק ב-75%

הכנסות ישראייר ברבעון השלישי זינקו ב-55% והסתכמו ב-258 מיליון דולר ● מניית החברה נסחרת בעלייה של 1.3% בבורסה, אך מתחילת השנה עדיין ירדה בכ-4% ● שווי השוק המגולם לחברה עומד על 488 מיליון שקל

אהרון סנקרי / צילום: פרטי

"הייתי בן 21 וחשבתי שאני מרוויח בענק": כך איבד משקיע צעיר את הכסף בפרויקט בחו"ל

אהרון סנקרי הוא רק אחד ממאות משקיעים שטוענים כי הולכו שולל בפרשת בראשית־סיגנצ'ר, שבה גויסו לכאורה כ־44 מיליון שקל במרמה ● מה אפשר ללמוד מסיפורו על זהירות בהשקעות בכלל ובחו"ל בפרט

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

לפני 5 שנים היא הייתה חברה קיבוצית קטנה. היום קוראים לה בשוק "חברת חשמל 2"

יצרנית החשמל משק אנרגיה, שנמצאת בבעלות 280 קיבוצים, החלה את דרכה הציבורית בתור חברה קטנה ומדשדשת, שלפי גורמים "התקשתה לעשות עסקים אפילו עם התנועה הקיבוצית" ● אבל אחרי שינוי דרמטי באסטרטגיה ושורת עסקאות ענק עמוסות סיכון, היא זינקה לשווי של מעל 4.5 מיליארד שקל, כשהמניה קפצה רק בשנה האחרונה ב־200% ● מהעסקה השנויה במחלוקת עם ג'ורג' חורש ועד לדומיננטיות הגוברת בשוק החשמל

אסף אלמגור, מנכ''ל בזן / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל בזן עוזב את תפקידו לאחר שלוש שנים

מנכ"ל קבוצת בזן, אסף אלמגור, הודיע לדירקטוריון הקבוצה על רצונו לפרוש מניהול הקבוצה לאחר שלוש שנים בתפקיד ● החברה פועלת למינוי מנכ"ל חדש ותעדכן עם השלמתו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: תמר מצפי

3.5 מיליארד דולר: ישראל ויוון מתקרבות לסגירת עסקת ענק

ישראל ויוון מתקרבות לסגירת עסקת ענק, של מכירת שלוש מערכות הגנה אווירית ישראליות, הצפויות להשתלב למערך מחודש לצד פטריוט ● "יש התעצמות ברכישת מערכות הגנה אווירית. ההתעניינות לא מסתכמת רק ביוון", מסר לגלובס בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

המלכודת שעשויה להסתתר מאחורי ההצעה ל"שיפור דירוג אשראי"

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום, אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

רחפן של איירובוטיקס שאותה רכשה אונדס / צילום: יוני בן חיים

מתרחבת בקצב גבוה: החברה האמריקאית שלא מפסיקה לרכוש דיפנס־טק ישראלי

אונדס רכשה בשנים האחרונות, בין היתר, את איירובוטיקס, איירון דרון, ורובו-טים כדי לבנות מערך אוטונומי של רחפנים ורובוטים קרקעיים ● החברה נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של מעל 3 מיליארד דולר, לאחר שהשקיעה מאות מיליוני דולרים ברכישות ובגיוסי הון

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

לפנות בוקר: עשרות עצורים בפשיטה על ארגוני פרוטקשן

המשטרה פשטה לפנות בוקר על עשרות יעדים של ארגוני הפשיעה חרירי ואבו לטיף, אשר חלק מהעומדים בראשם כבר מרצים עונשי מאסר ● עשרות חשודים נעצרו, כולל בשטחים

קורטני קרדשיאן בסרטון הקמפיין. כל המשפחה משתתפת בקידום / צילום: צילום מסך יוטיוב

החברה מטירת הכרמל פיתחה תוסף מזון. קורטני קרדשיאן התאהבה בו

המותג Lemme של קורטני קרדשיאן השיק תוסף מזון בקמפיין שזכה ליותר מ–8.4 מיליון צפיות ● המוצר, בצורת סוכריות גומי, מבוסס על פיתוח של סטארט–אפ ישראלי שמפיק אבקת חלבונים עם סגולות ייחודיות מחלב פרה ● "זה המותג הכי סקסי שקנה מאיתנו", מספרת המייסדת מאיה אוטמזגין–אשכנזי, ומשוכנעת: בקרוב הטרנד יגיע לישראל

מימין: אורי וטרמן, רם גב, יפית גריאני / צילום: טלי בוגדנובסקי, יונתן בלום, כדיה לוי, צילום מסך

מינוי מנכ"ל כאל בישורת האחרונה: אלה שלושת המועמדים המובילים

זהות מנכ"ל כאל החדש תוכרע בימים הקרובים בצל עסקת המכירה שדיסקונט מוביל, אשר עדיין ממתינה לאישורים רגולוטריים חשובים ● מי שייבחר יידרש להציג ביצועים בתקופת אי־ודאות שתקבע את שווי חברת האשראי לבעלים החדשים ● הבכירים בעלי הסיכויים הגבוהים ביותר: יפית גריאני, שפרשה לאחרונה מישראכרט; אורי וטרמן, מנכ"ל שופרסל לשעבר; ורם גב מבנק הפועלים

דירת 4 חדרים בקריית אונו / צילום: דיויד לוין

"נמוך מהממוצע בעיר": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בקריית אונו?

מדובר בדירה שנוספה בפרויקט חיזוק ובינוי, ומחירה נמוך מזה של דירות 4 חדרים בעיר ● העסקה ממחישה את הפערים הגדולים בין דירות חדשות לבין דירות שהורחבו בתמ"א 38/1

בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש בקשת חנינה לנשיא הרצוג

סנגורו של נתניהו כתב להרצוג כי "על רקע הצורך להביא לאיחוד העם ואיחוי הקרעים, ראש הממשלה נכון לצעוד בדרך זאת של בקשת חנינה, למרות שבכך הוא יוותר על זכותו לנהל את ההליך המשפטי בעניינו עד תום - וזאת מתוך ראיית האינטרס הציבורי" ● בית הנשיא: "מדובר בבקשת חנינה יוצאת דופן, שתישקל באחריות ובכובד-ראש"