גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חזית לשמירת הילדים": הורי הפעוטונים הפגינו ברחבי הארץ

אלפי הורים הפגינו במוקדים שונים נגד "אוזלת היד של מוסדות המדינה". הם קוראים להחמרת הענישה ולחיוב תנאי סף למטפלות ● כבישים נחסמו בתל-אביב, בחיפה, בראשון-לציון ובירושלים ● המשטרה: "זו מחאה לא חוקית. אתם מסכנים את ילדיכם"

הפגנת ההורים נגד התעללות בפעוטות בגני הילדים / צילום: כדיה לוי / צילום: כדיה לוי
הפגנת ההורים נגד התעללות בפעוטות בגני הילדים / צילום: כדיה לוי / צילום: כדיה לוי

אלפי בני אדם הפגינו אמש (א') ברחבי הארץ נגד "אוזלת היד בטיפול מוסדות המדינה בהתעללות בפעוטות בגני הילדים". זאת בעקבות הסערה שהתעוררה בשל פרשת התעללות המטפלת כרמל מעודה.

כמאתיים הורים שהתרכזו במרכז שרונה בתל-אביב החלו לצעוד לכיוון רחוב קפלן. המפגינים ירדו אל הכביש וחסמו את הנתיבים. כוחות משטרה שהיו במקום אמרו למפגינים כי מדובר במחאה לא חוקית, שהם מסכנים את ילדיהם וכי "אם לא תעלו למדרכה נשתמש בכוח". בהמשך, רחוב קפלן נחסם לתנועה מכיוון רחוב אבן גבירול עד דרך מנחם בגין.

אחד ההורים שעמד על הבמה שהוצבה בשרונה אמר: "בכל יום שעובר אנחנו שומעים על עוד מקרה על התעללות בחסר ישע. ואין בטחון לילדים שלנו. הגענו היום לזעוק ולהביא לשינוי, רפורמה בגיל הרך. לא ייתכן שיש במדינה פיקוח על הבנקים ולא על תינוקות, לא יתכן שבמדינה מתוקנת מטפלות יעזו להתעלל בחסרי ישע והעונשים לא יהיו דומים לרצח". ח"כ פנינה תמנו-שטה הוסיפה: "ילדי ישראל אינם הפקר, האלימות והזוועה המשתוללת כנגד פעוטות כבר מזמן הפכה לתופעה שדורשת מאבק עיקש של כלל המערכות. הגיע הזמן להחמיר את הענישה, להכניס את תקנות הפיקוח, ולדאוג שרק מטפלות עם הכשרה יגעו בילדינו".

בד בבד, עקב מחאה מול מעון ראש הממשלה, המשטרה חסמה לתנועה את רחוב ארלוזורוב. באשקלון, הצטרף להפגנה ראש העיר תומר גלאם שאמר: "מחזק את ההורים שיצאו היום למחות כנגד התעללות בפעוטות חסרי ישע בפעוטונים במספר מקומות בארץ. כרשות לא נעמוד מנגד. נפעל לכך שיהיה פיקוח הדוק על הגנים הפרטיים, תהיינה מצלמות אבטחה, ומי שלא יעמוד בדרישות החוק, פשוט לא יורשה להפעיל גן ולא יוכל לטפל בילדים". גלאם הוסיף: "הילדים שלנו צריכים לחוש בטוחים במסגרות שבחרנו להם ולקבל מעטפת של תמיכה, חום ואהבה. אנחנו, כהורים, צריכים להיות בטוחים שהפקדנו את הילדים היקרים שלנו בידיים נאמנות ואוהבות".

במקביל, מאות בני אדם, בהם נשים וילדים, מפגינים במרכז הכרמל בחיפה. במקום נישאים נאומים והורים מניפים שלטים ועליהם הכיתוב: "לא ננוח עד שנקבל פיקוח", "סייעת לפשע - די לשתיקת הסייעות", "מי שרע לו ורותח שיזעק", "מכות ואיומים זה לא משחק ילדים" וגם "ביבי תתעורר ילדינו לא הפקר". אם לפעוטה ממעון פרטי שלפני מספר חדשים נעצרה בו מטפלות בחשד להתעללות נשאה דברים. היא קראה למצות את הדין עם אלה ושכמותן. אחד מהנואמים אמר כי "בישראל קל יותר לפתוח גן ילדים מאשר דוכן פלאפל". בין המפגינים גם הפעיל החברתי גדי וילצ'רסקי. במקביל מפגינים מאות גם בצומת צבר בקריות. שדרות הנשיא נחסמו לסירוגין. 

ההורים דורשים להחמיר את הענישה באמצעות מאסר ממושך יותר והקמת רשות שתיתן מענה להורים שילדיהם ספגו התעללות, חיוב תנאי סף של המטפלות שכוללות קיום מבחן אישיותי ובדיקות רקע, הכפפת חובה ליציאה להכשרות כגון התמודדות עם מצבי לחץ והתקנת תקנות פיקוח, "על מנת ליצוק תוכן לחוק הפיקוח". בנוסף לכך, ההורים דורשים להקטין את היחס בין מספר אנשי הצוות לבין הילדים.

אחז אגם, יו"ר ועד הורי הגנים הארצי וממארגני המחאה, אמר בטרם ההפגנות כי "כמות המוקדים שנפתח, מעידה על כך שההורים לא מוכנים יותר לשבת בחיבוק ידיים והחליטו לעשות מעשה ולצאת לרחובות. אנחנו נעשה הכול כדי שתמונות האלימות שראינו יהיו האחרונות שנראה ונשיג שינוי מהותי בתפישה של המדינה את הגיל הרך. אנחנו קוראים לכולם לצאת מהבית ולהראות שכולנו חזית אחידה שתכליתה לשמור על הילדים שלנו".

מוקדם יותר הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד מעודה בגין התעללות ב-11 תינוקות פעוטות בפעוטון "בייבי לאב" ב-18 מקרים שונים. לקראת הגשת כתב האישום, הורי הפעוטון הפגינו אתמול מול כלא נווה תרצה. נטלי בוזגלו, ממארגנות המחאה וממקימי קבוצת הפייסבוק "נלחמים ונאבקים למען הילדים, אמרה: "קיבלנו גל מרגש של פניות הורים שרוצים לצאת יחד איתנו לרחובות וברור לנו שהפעם המחאה תהיה חסרת תקדים. בואו נלחם כולנו עבור ילדנו ונוביל אותם לעתיד בטוח יותר".

לדבריה הצטרפה מור דקל, ממארגנות המחאה, שאמרה כי "זה הזמן שהמדינה תיקח אחריות מלידה ותוודא שמקרים כגון פרשיות ההתעללות שאליהן נחשפנו לאחרונה לא יישנו. אנחנו מצפים לגננות בעלות הכשרה מתאימה שעברו מבחני התאמה, למתקנים הולמים עבור תינוקות, לפיקוח מתמיד של המדינה, חופשת לידה עד גיל שנה וחוק חינוך חינם מגיל שנתיים לפחות".

"כל אישה בעלת דופק יכולה לפתוח פעוטון"

לאורך השנים, ניסה שר העבודה והרווחה חיים כץ להעביר את תחום המעונות לאחריותו של משרד החינוך. אלא שהאחרון נתקל בסירובו של שר החינוך נפתלי בנט, שלא קידם את המהלך, וקרא להקמת וועדה בין-משרדית שתבחן את הסוגיה. ממצאי הוועדה טרם התקבלו.

אל קריאה זו הצטרפה היום מנכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד, ששלחה לראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב בבקשה לקחת אחריות ולהעביר את תחום הפיקוח על המעונות תחת אחריות משרד החינוך. "מדי יום אנו שומעים על הרעות החולות ועל הפגיעה בפעוטות שמתחוללת במשפחתונים ובמעונות הלא מפוקחים", כתבה בן דוד במכתבה. "המצב המזעזע שאנו עדים לו הוא תוצאה של הפקרות מוחלטת שהמדינה הותירה בידי השוק החופשי".

בן דוד טענה כי "ללא מדינה שלוקחת אחריות, וללא כל גורם מפקח, הרי שכל אישה בעלת דופק יכולה לפתוח פעוטון. שוב ושוב ישלמו הילדים את המחיר. שוב ושוב, ציבור שלם של גננות מוקע, והכל בגלל שהמדינה אינה מוכנה לקחת אחריות".

לדברי בן דוד, היא מתואמת בעמדתה עם שר הרווחה, חיים כץ. "שר הרווחה הבהיר לי כי עמדתו כעמדתנו, קרי משרד הרווחה ימשיך לבנות את המעונות, אך משרד החינוך יהיה הגורם המפקח והמוביל את הקו בכל מוסדות החינוך בישראל מגיל לידה", אמרה.

היא הוסיפה כי "מדינת ישראל לא יכולה לחסוך על גבם של הילדים הרכים שלנו. מדינת ישראל צריכה לדאוג שכל מוסדות החינוך בגיל הרך יופעלו במוסדות מפוקחים, על ידי גננות מוסמכות, שהוכשרו במשך ארבעה שנים ומחזיקות בתעודת הוראה לגיל הרך וכמובן בפיקוח מרכזי של משרד החינוך, כפי שמתקיים היום מגיל שלוש".

מנכ"לית הסדרות המורים זועמת על המצב שבו כל מטפלת מגדירה את עצמה כגננת מבלי שהוכשרה לכך, וטוענת שתפעל לקדם חוק שיאשים נשים שהגדירו את עצמם כך כמתחזות. "הממשלה חייבת להתעורר רגע לפני שיהיה מאוחר ולהעביר את הסמכות והאחריות לנושא הפיקוח והפדגוגיה בגיל הרך לידי משרד החינוך", התריעה. "המדינה חייבת להפסיק לברוח מאחריותה. אם המצב לא ישתנה ובמהרה אנו נמשיך לראות מקרי קיצון שכאלה. הגננות צריכות להתעסק בחינוך. המדינה צריכה לספק את המשאבים והפיקוח. ברגע שהכנסת תשוב לתפקוד רגיל נמשיך לקדם הצעת חוק שתגדיר כי כל מי שתכנה עצמה גננת ולא הוכשרה לכך כנדרש בחוק תואשם כמתחזה".


 

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית ברומא / צילום: Reuters, Anadolu

האשמת ישראל הפכה למנוף עולמי לרווח פוליטי והסחת דעת מצרות פנימיות

כמעט "שנתיים של חקירה מדוקדקת" היו נחוצות כדי להחיל על ישראל 4 קטגוריות של רצח עם ● חוקרי האו"ם מייחסים זאת להכרזת נתניהו מ־7 באוקטובר על עונשה הצפוי של "עיר הרשע" ● הם שוללים מישראל רמז של שעת חסד ומסתמכים על תרגום עברי לא מדויק

אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית / צילום: Reuters, Yves Herman

עדיין טעון אישור: הנציבות האירופית ממליצה על השעיית הסכם הסחר החופשי עם ישראל

בנציבות האירופית התכנסו היום כדי לגבות את הצהרת הנשיאה להמליץ צעדים משמעותיים נגד ישראל, ובראשם דרישה להשעות את הסכם הסחר החופשי ● אלא שהיא זקוקה לרוב מיוחס שעד כה לא התגבש ● הפוקוס על איטליה, שעד כה הביעה התנגדות למהלכים כאלה והייתה לצד גרמניה הבלם האחרון ● כך או אחרת, בממשלה לא יכולים לטעון שמדובר בהחלטה "חפוזה ומפתיעה"

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

באופן חריג: בית המשפט הכלכלי פסק נגד רשות ני"ע והזהיר מפני עודף דיווחים לציבור

ביהמ"ש קבע כי חברת הנדל"ן דקמא והמנכ"ל נתנאל לורנצי לא היו צריכים לדווח על הפרה של הסכם הלוואה שהעניקה החברה בגובה 10 מיליון שקל, שכן ההפרה לא הייתה מהותית ● הרשות אף חויבה בתשלום הוצאות בגובה 20 אלף שקל ● רשות ני"ע: "לומדים את פסק הדין"

כבד שומני | אילוסטרציה: shutterstock

חברת ביומד ישראלית שהוקמה ע"י יוצאי טבע נרכשת בעד 3.5 מיליארד דולר

תאגיד רוש ירכוש את חברת 89bio תמורת 2.4 מיליארד דולר מיידית, עם אופציה להכנסות נוספות עד סכום כולל לעסקה של 3.5 מיליארד דולר ● 89bio פועלת בשוק הענק של כבד שומני, אך רוש מתעניינת לא פחות במוצר של החברה לטיפול גם במחלות נוספות

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

בנייה / צילום: Shutterstock

200 אלף דירות בבנייה: קצב התחלות הבנייה וההיתרים בשיא, אבל סיום הפרויקטים מתעכב

נתוני הלמ"ס מלמדים על קצב התחלות בנייה גבוה במיוחד: ב-12 החודשים האחרונים עד ליוני האחרון החלו להקים 77 אלף דירות ● בירושלים ובת"א נוספו בשנים האחרונות דירות בהיקף של ערים גדולות ● עם זאת, ענף הבנייה בישראל תקוע בין נתונים מרשימים של התחלות, לבין מספר גדל והולך של דירות שמצויות בפיגורים במהלך בנייתן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט לאחר הורדת הריבית הצפויה בארה"ב

הפד הוריד את הריבית, צופה עוד שתי הורדות השנה אך רק אחת ב-2026 ● מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, דיבר על אכזבתו לאחר הדיווח לפיו סין אסרה על חברות הייטק במדינה שלא לרכוש שבבים שלה ● וגם: ב-CNBC מסמנים שלוש מניות שירוויחו מהורדת הריבית המסתמנת

החיסכון שלנו עבר לידיים של המוסדיים בעקבות רפורמת בכר / איור: Shutterstock

השליטים החדשים של כספי הציבור: המוסדיים קיבלו ביצת זהב ומינפו אותה

לא סתם צבי סטפק ממיטב מכנה את רפורמת בכר "המפץ הגדול של שוק ההון". היא הפכה את חברות הביטוח ואת בתי ההשקעות למנהלים של טריליוני שקלים של הציבור בקופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות נאמנות ● הללו הפכו לקבוצה עם כוח עצום, ויש הטוענים שאף ריכוזית לא פחות מהבנקים ● אבל בשוק מסבירים: התחרות ללא ספק מגיעה גם לשם ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד 

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

מתוך ההגרלה של נגה / צילום: צילום מסך

לוטו גרסת נגה: הדרך החריגה שבה החליטו מי יזכה להתחבר לחשמל

בצל ביקוש אדיר לחיבור לרשת המתח העליון, בקבוצת נגה נאלצו לערוך הגרלה כדי לקבוע אילו פרויקטים יעברו סקירה ● שיכון ובינוי זכו ב־57% מההספק שנכנס לסקירה - כל ארבעת הפרויקטים שהגישו עברו ● אנלייט, שהגישה את ההספק הגדול ביותר, נאלצת להמתין לתורה ● בשוק מותחים ביקורת על חוסר הוגנות בהליך

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

תשעה חודשים של ציפייה: האירוע שכל הכלכלה העולמית מחכה לו מגיע

בשוק מעריכים בהסתברות של 96% שהפד יוריד את הריבית הערב ב-0.25% - לראשונה השנה ואחרי חמש החלטות רצופות ללא שינוי ● ב-CNBC סימנו מספר מניות שצפויות להרוויח מהורדת הריבית המסתמנת

אילוסטרציה: Shutterstock

בית הדין הרבני באמירה תקדימית: ניתן לחייב בעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים

באמירה יוצאת דופן, בית הדין הרבני ציין כי במקרה בו יוגש הליך גירושים חדש המבוסס על עילה, קיימת אסמכתא הלכתית להמשך חיוב הבעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים, עד לקבלת חלקה ברכוש 

פרויקט &EAST של רבוע כחול נדל''ן / צילום: רבוע כחול נדלן

כפי שנחשף בגלובס: Jfrog תשכור משרדים בעסקה של כ־650 מיליון שקל

על פי ההסכם עם רבוע כחול נדל"ן, תתפוס חברת התוכנה שטח של 15 אלף מ"ר בפרויקט, ותוכל להתרחב עד ל־20 אלף מ"ר • ההכנסות המוערכות לרבוע כחול נדל"ן בגין כל תקופת השכירות, כולל תקופות האופציה הן כ־500 מיליון שקלים

בנייה / צילום: Shutterstock

העדכון ההיסטורי של מדד תשומות הבנייה הפתיע לרעה את הקבלנים

בלמ"ס שינו את הרכב המדד לראשונה זה 14 שנה, ובענף ציפו לקפיצה חדה ● לאחר שנרשמה עלייה של 0.4% בלבד, הקבלנים טוענים: לא משקף את העלויות האמיתיות של שכר העובדים

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

פעם שנייה תוך שנה: שופרסל תיקנס ב-2 מיליון שקל. האם זה מספיק?

הרשות להגנת הצרכן מטילה את הקנס על שופרסל בגין אי-הצגת מחיר והטעיה במחיר המוצר בקופה ● קנסות דומים הוטלו על יוחננוף, קרפור ורמי לוי, אך לא בטוח שהם מצליחים לייצר הרתעה ● הממונה על הרשות להגנת הצרכן: "הכול שיקול כלכלי. אם היו מקבלים קנס של 100 מיליון שקל, היו מעסיקים מאה אנשים שיסמנו מחירים ומשלמים בהתאם"

בלוקסמבורג מנסים להבין: למה המדינה הפרו-פלסטינית נבחרה להנפיק אג"ח ישראליות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בריטניה צפויה להכריז על הכרה במדינה פלסטינית, בגרמניה מתווכחים על התמיכה בישראל, ובלוקסמבורג מבקרים את ההחלטה לסייע להנפיק אג"ח ישראליות ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויו''ר ה־SEC פול אטקינס / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

טראמפ רוצה לבטל את הדיווחים הרבעוניים. וול סטריט לא תיתן לו

נשיא ארה"ב קרא השבוע לבטל את הדוחות הכספיים הרבעוניים וטען: "פעם בשישה חודשים זה אמור להספיק". ברשות ני"ע החלו לקדם את השינוי ● אלא שירידה בדיווחים עלולה להוביל לתנודתיות במחירי המניות וייתכן שחברות ימשיכו בתדירות הנוכחית כדי לזכות באמון השוק

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

שתי אוניברסיטאות ישראליות בצמרת הדירוג הבינלאומי הנחשב

אוניברסיטת תל אביב נכנסה זו השנה השנייה ברציפות למדד היזמות היוקרתי של PitchBook ומדורגת שוב במקום השביעי בעולם, ובמקום הראשון מחוץ לארה"ב ● הטכניון נכנס לראשונה לעשירייה הפותחת עם יותר מ־1,300 יזמים וגיוסים של כ־43 מיליארד דולר גיוסים ● ישראל היא המדינה היחידה מחוץ לארה"ב עם שני מוסדות בצמרת