גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חזית לשמירת הילדים": הורי הפעוטונים הפגינו ברחבי הארץ

אלפי הורים הפגינו במוקדים שונים נגד "אוזלת היד של מוסדות המדינה". הם קוראים להחמרת הענישה ולחיוב תנאי סף למטפלות ● כבישים נחסמו בתל-אביב, בחיפה, בראשון-לציון ובירושלים ● המשטרה: "זו מחאה לא חוקית. אתם מסכנים את ילדיכם"

הפגנת ההורים נגד התעללות בפעוטות בגני הילדים / צילום: כדיה לוי / צילום: כדיה לוי
הפגנת ההורים נגד התעללות בפעוטות בגני הילדים / צילום: כדיה לוי / צילום: כדיה לוי

אלפי בני אדם הפגינו אמש (א') ברחבי הארץ נגד "אוזלת היד בטיפול מוסדות המדינה בהתעללות בפעוטות בגני הילדים". זאת בעקבות הסערה שהתעוררה בשל פרשת התעללות המטפלת כרמל מעודה.

כמאתיים הורים שהתרכזו במרכז שרונה בתל-אביב החלו לצעוד לכיוון רחוב קפלן. המפגינים ירדו אל הכביש וחסמו את הנתיבים. כוחות משטרה שהיו במקום אמרו למפגינים כי מדובר במחאה לא חוקית, שהם מסכנים את ילדיהם וכי "אם לא תעלו למדרכה נשתמש בכוח". בהמשך, רחוב קפלן נחסם לתנועה מכיוון רחוב אבן גבירול עד דרך מנחם בגין.

אחד ההורים שעמד על הבמה שהוצבה בשרונה אמר: "בכל יום שעובר אנחנו שומעים על עוד מקרה על התעללות בחסר ישע. ואין בטחון לילדים שלנו. הגענו היום לזעוק ולהביא לשינוי, רפורמה בגיל הרך. לא ייתכן שיש במדינה פיקוח על הבנקים ולא על תינוקות, לא יתכן שבמדינה מתוקנת מטפלות יעזו להתעלל בחסרי ישע והעונשים לא יהיו דומים לרצח". ח"כ פנינה תמנו-שטה הוסיפה: "ילדי ישראל אינם הפקר, האלימות והזוועה המשתוללת כנגד פעוטות כבר מזמן הפכה לתופעה שדורשת מאבק עיקש של כלל המערכות. הגיע הזמן להחמיר את הענישה, להכניס את תקנות הפיקוח, ולדאוג שרק מטפלות עם הכשרה יגעו בילדינו".

בד בבד, עקב מחאה מול מעון ראש הממשלה, המשטרה חסמה לתנועה את רחוב ארלוזורוב. באשקלון, הצטרף להפגנה ראש העיר תומר גלאם שאמר: "מחזק את ההורים שיצאו היום למחות כנגד התעללות בפעוטות חסרי ישע בפעוטונים במספר מקומות בארץ. כרשות לא נעמוד מנגד. נפעל לכך שיהיה פיקוח הדוק על הגנים הפרטיים, תהיינה מצלמות אבטחה, ומי שלא יעמוד בדרישות החוק, פשוט לא יורשה להפעיל גן ולא יוכל לטפל בילדים". גלאם הוסיף: "הילדים שלנו צריכים לחוש בטוחים במסגרות שבחרנו להם ולקבל מעטפת של תמיכה, חום ואהבה. אנחנו, כהורים, צריכים להיות בטוחים שהפקדנו את הילדים היקרים שלנו בידיים נאמנות ואוהבות".

במקביל, מאות בני אדם, בהם נשים וילדים, מפגינים במרכז הכרמל בחיפה. במקום נישאים נאומים והורים מניפים שלטים ועליהם הכיתוב: "לא ננוח עד שנקבל פיקוח", "סייעת לפשע - די לשתיקת הסייעות", "מי שרע לו ורותח שיזעק", "מכות ואיומים זה לא משחק ילדים" וגם "ביבי תתעורר ילדינו לא הפקר". אם לפעוטה ממעון פרטי שלפני מספר חדשים נעצרה בו מטפלות בחשד להתעללות נשאה דברים. היא קראה למצות את הדין עם אלה ושכמותן. אחד מהנואמים אמר כי "בישראל קל יותר לפתוח גן ילדים מאשר דוכן פלאפל". בין המפגינים גם הפעיל החברתי גדי וילצ'רסקי. במקביל מפגינים מאות גם בצומת צבר בקריות. שדרות הנשיא נחסמו לסירוגין. 

ההורים דורשים להחמיר את הענישה באמצעות מאסר ממושך יותר והקמת רשות שתיתן מענה להורים שילדיהם ספגו התעללות, חיוב תנאי סף של המטפלות שכוללות קיום מבחן אישיותי ובדיקות רקע, הכפפת חובה ליציאה להכשרות כגון התמודדות עם מצבי לחץ והתקנת תקנות פיקוח, "על מנת ליצוק תוכן לחוק הפיקוח". בנוסף לכך, ההורים דורשים להקטין את היחס בין מספר אנשי הצוות לבין הילדים.

אחז אגם, יו"ר ועד הורי הגנים הארצי וממארגני המחאה, אמר בטרם ההפגנות כי "כמות המוקדים שנפתח, מעידה על כך שההורים לא מוכנים יותר לשבת בחיבוק ידיים והחליטו לעשות מעשה ולצאת לרחובות. אנחנו נעשה הכול כדי שתמונות האלימות שראינו יהיו האחרונות שנראה ונשיג שינוי מהותי בתפישה של המדינה את הגיל הרך. אנחנו קוראים לכולם לצאת מהבית ולהראות שכולנו חזית אחידה שתכליתה לשמור על הילדים שלנו".

מוקדם יותר הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד מעודה בגין התעללות ב-11 תינוקות פעוטות בפעוטון "בייבי לאב" ב-18 מקרים שונים. לקראת הגשת כתב האישום, הורי הפעוטון הפגינו אתמול מול כלא נווה תרצה. נטלי בוזגלו, ממארגנות המחאה וממקימי קבוצת הפייסבוק "נלחמים ונאבקים למען הילדים, אמרה: "קיבלנו גל מרגש של פניות הורים שרוצים לצאת יחד איתנו לרחובות וברור לנו שהפעם המחאה תהיה חסרת תקדים. בואו נלחם כולנו עבור ילדנו ונוביל אותם לעתיד בטוח יותר".

לדבריה הצטרפה מור דקל, ממארגנות המחאה, שאמרה כי "זה הזמן שהמדינה תיקח אחריות מלידה ותוודא שמקרים כגון פרשיות ההתעללות שאליהן נחשפנו לאחרונה לא יישנו. אנחנו מצפים לגננות בעלות הכשרה מתאימה שעברו מבחני התאמה, למתקנים הולמים עבור תינוקות, לפיקוח מתמיד של המדינה, חופשת לידה עד גיל שנה וחוק חינוך חינם מגיל שנתיים לפחות".

"כל אישה בעלת דופק יכולה לפתוח פעוטון"

לאורך השנים, ניסה שר העבודה והרווחה חיים כץ להעביר את תחום המעונות לאחריותו של משרד החינוך. אלא שהאחרון נתקל בסירובו של שר החינוך נפתלי בנט, שלא קידם את המהלך, וקרא להקמת וועדה בין-משרדית שתבחן את הסוגיה. ממצאי הוועדה טרם התקבלו.

אל קריאה זו הצטרפה היום מנכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד, ששלחה לראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב בבקשה לקחת אחריות ולהעביר את תחום הפיקוח על המעונות תחת אחריות משרד החינוך. "מדי יום אנו שומעים על הרעות החולות ועל הפגיעה בפעוטות שמתחוללת במשפחתונים ובמעונות הלא מפוקחים", כתבה בן דוד במכתבה. "המצב המזעזע שאנו עדים לו הוא תוצאה של הפקרות מוחלטת שהמדינה הותירה בידי השוק החופשי".

בן דוד טענה כי "ללא מדינה שלוקחת אחריות, וללא כל גורם מפקח, הרי שכל אישה בעלת דופק יכולה לפתוח פעוטון. שוב ושוב ישלמו הילדים את המחיר. שוב ושוב, ציבור שלם של גננות מוקע, והכל בגלל שהמדינה אינה מוכנה לקחת אחריות".

לדברי בן דוד, היא מתואמת בעמדתה עם שר הרווחה, חיים כץ. "שר הרווחה הבהיר לי כי עמדתו כעמדתנו, קרי משרד הרווחה ימשיך לבנות את המעונות, אך משרד החינוך יהיה הגורם המפקח והמוביל את הקו בכל מוסדות החינוך בישראל מגיל לידה", אמרה.

היא הוסיפה כי "מדינת ישראל לא יכולה לחסוך על גבם של הילדים הרכים שלנו. מדינת ישראל צריכה לדאוג שכל מוסדות החינוך בגיל הרך יופעלו במוסדות מפוקחים, על ידי גננות מוסמכות, שהוכשרו במשך ארבעה שנים ומחזיקות בתעודת הוראה לגיל הרך וכמובן בפיקוח מרכזי של משרד החינוך, כפי שמתקיים היום מגיל שלוש".

מנכ"לית הסדרות המורים זועמת על המצב שבו כל מטפלת מגדירה את עצמה כגננת מבלי שהוכשרה לכך, וטוענת שתפעל לקדם חוק שיאשים נשים שהגדירו את עצמם כך כמתחזות. "הממשלה חייבת להתעורר רגע לפני שיהיה מאוחר ולהעביר את הסמכות והאחריות לנושא הפיקוח והפדגוגיה בגיל הרך לידי משרד החינוך", התריעה. "המדינה חייבת להפסיק לברוח מאחריותה. אם המצב לא ישתנה ובמהרה אנו נמשיך לראות מקרי קיצון שכאלה. הגננות צריכות להתעסק בחינוך. המדינה צריכה לספק את המשאבים והפיקוח. ברגע שהכנסת תשוב לתפקוד רגיל נמשיך לקדם הצעת חוק שתגדיר כי כל מי שתכנה עצמה גננת ולא הוכשרה לכך כנדרש בחוק תואשם כמתחזה".


 

עוד כתבות

סניף מקס סטוק בראשון לציון / צילום: מירו ממן

על רקע יוקר המחיה: מקס סטוק רושמת תוצאות שיא ברבעון השלישי

הכנסות מקס סטוק ברבעון האחרון גדלו ב–7% לשיא של כמעט 400 מיליון שקל, בהשוואה לכ–373 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה הקודמת ● הגידול נבע בעיקר מגידול בסל הממוצע, גידול במספר הלקוחות המבקרים בסניפים וגידול במכר העונתי - הן בציוד לקראת פתיחת שנת הלימודים והן לחגי תשרי

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

לאחר שלוש שנים גיא אזרד עוזב את גוגל

גיא אזרד צורף לפני שלוש שנים לתפקיד סמנכ"ל ההנדסה של פיתוח השבבים של גוגל קלאוד ישראל ● הוא עוזב את החברה שהגדילה מאוד את פעילות השבבים שלה, ואמונה בין השאר על פיתוח מעבדי הבינה המלאכותית של גוגל

משרד קופ''ח כללית / צילום: Shutterstock

מסתמן פתרון למשבר הביטוח הסיעודי שטלטל את קופות החולים

קופת החולים כללית נקלעה לפני שנה למשבר סביב הביטוח הסיעודי ומצאה עצמה תחת איום להיוותר ללא חברה מבטחת ● במשרד הבריאות אף הודיעו כי כלל הקופות לא יוכלו לקלוט מבוטחים חדשים החל מינואר 2026 ● לגלובס נודע כי מסתמן פתרון וכי בכללית נערכים לצאת למכרז חדש שצפוי למשוך לפחות חברת ביטוח אחת

הכתובת שרוססה הלילה על בניין רשת 13 / צילום: רשת 13

"דם הבוגדים עוד יותר לפרסום": ברשת 13 מגישים תלונה במשטרה על גרפיטי מסית

ברשת 13 הביעו זעזוע עמוק מהאירוע ומביטויי האלימות וההפחדה הגוברים כלפי עיתונאים וגופי תקשורת בישראל ● "מדובר בחציית קו אדום נוספת במסגרת גל מתמשך של איומים והפחדות"

ירושלים / צילום: Shutterstock

בשורה לירושלמים? הקפצת הארנונה על דירות חדשות עשויה להתבטל

בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישו שני תושבי העיר, נראה כי עיריית ירושלים נסוגה מהחלטתה להקפיץ את הארנונה ● כעת, עומד על הפרק מתווה פשרה שיפרוס את העלאת הארנונה על פני מספר שנים בהתאם לאזורים השונים

מנכ''ל שיבא יצחק קרייס וסמנכ''ל טכנולוגיות באנבידיה העולמית מיכאל כגן / צילום: יחידת הצילום שיבא

הביקור של סמנכ"ל אנבידיה העולמית שהוביל לפרויקט שאפתני יחד עם שיבא

שיבא ואנבידיה הכריזו על שיתוף פעולה שאפתני: פענוח הגנום האנושי ● בהסכם שותף גם בית החולים האמריקאי המוביל מאונט סיני ● "הפרויקט יכול להיות בסיס דרמטי לצמיחה כלכלית שלנו", אומר מנכ"ל שיבא, שיתארח ביום ראשון בוועידת ישראל לעסקים של גלובס

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מציגים רווחי שיא ומגדילים דיבידנדים, אז למה המניות שלהם יורדות?

למרות התוצאות החזקות של הבנקים והדיבידנדים העצומים עליהם הכריזו תודות להקלת מגבלות הפיקוח, המשקיעים בבורסה שלחו את מניותיהם ליומיים של ירידות ● נראה כי התחזית להפחתת ריבית בקרוב, לצד התקררות באינפלציה, מעוררות חששות לגבי התוצאות קדימה

צבי ויליגר, אייל רביד, איתן יוחננוף, איציק אברכהן / צילום: איל יצהר, גבע טלמור, סיון פרג'

רשות התחרות סגרה את התיקים נגד ויליפוד ויפאורה בפרשת תיאום המחירים. מה הלאה?

רשות התחרות סגרה את התיקים נגד ויליפוד ויפאורה־תבורי, לאחר שגם שטראוס, אושר עד ורמי לוי נחלצו מהחשדות בפרשה ● מנגד, אייל רביד ואיתן יוחננוף יצטרכו להתמודד בבית המשפט ● כעת, העיניים נשואות לשופרסל - השחקנית המרכזית האחרונה שטרם הוכרע בעניינה

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הקונגרס אישר סופית: כל תיקי ג'פרי אפשטיין ייחשפו; החוק בדרך לחתימת טראמפ

הקונגרס האמריקאי אישר ברוב מוחץ הצעת חוק דו-מפלגתית המחייבת את משרד המשפטים לשחרר את כל התיקים הקשורים לעבריין המין ג'פרי אפשטיין ● המסמך נשלח לחתימת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

מינוי חדש בצים: יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, יכהן כדירקטור

חברת התובלה הימית הודיעה היום על פרישה של שני דירקטורים ועל מינוי שניים אחרים במקומם - המפקח על הבנקים לשעבר יאיר אבידן וראש לשכת רה"מ לשעבר יואב טורבוביץ' ● המינויים מגיעים לאחר שקבוצת בעלי מניות, המחזיקה בכ-8% מצים, דרשו מוקדם יותר השבוע למנות שלושה דירקטורים חדשים מטעמה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

ועדת הכספים אישרה: נקודות זיכוי מס עד אלף שקל בחודש ללוחמי מילואים

לפי המדרג שנקבע, לוחם מילואים המשרת בין 20–24 ימי מילואים בשנה יקבל 0.75 נקודת זיכוי בשנה העוקבת ● על כל 5 ימי מילואים נוספים יקבל הלוחם 0.25 נקודת זיכוי, ובסך-הכול ניתן יהיה להגיע עד 4 נקודות זיכוי ● נכון ל-2025, שווי כל נקודת זיכוי הוא תוספת של 242 שקל לנטו בתלוש השכר

אילוסטרציה: Shutterstock

קרנות הגידור בנאמנות: נתונים מפתיעים על התשואה בפועל של המשקיעים

חברת גלבוע הכינה עבור גלובס את טבלת התשואות למשקיעים בקרנות הגידור בנאמנות דרך הבורסה בת"א ● מדובר בנתונים שמציגים את התשואה נטו - כלומר לאחר מרכיב הפרשה לתשלום דמי ההצלחה המגיעים למנהל הקרן בהתאם לתשקיף ● מי השיאנית?

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי החליט: ימכור את חלקו בחברת כאל תמורת 1.1 מיליארד שקל

החלטת הבנק התקבלה יומיים לפני הדד ליין ● הבנק שהחזיק ב-28% ממניות חברת כרטיסי האשראי, צפוי להרוויח כ-200 מיליון שקל ממימוש חלקו ● מנכ"ל כאל, לוי הלוי הודיע על פרישה, ימונה למנכ"ל אל על, הדירקטוריון מחפש מחליף

שמוליק נבון, מנכ''ל וולט מרקט / צילום: קוסטנסין גרוסמן לקבוצת שטיר

מנכ"ל וולט מרקט: "מתנהל שיח פורה עם רשות התחרות"

בזמן שבוולט מחכים להכרעה על הפטור מהסדר כובל - מנכ"ל וולט מרקט שמוליק נבון מבהיר כי המרקט הוא עסק קמעונאי נפרד ● לדבריו, "ביוון עלות הליקוט היא חמישית מישראל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הבנקים קפץ בכ-1.5%, אלביט נפלה

אלביט זכתה בחוזים ממשרד הביטחון בהיקף של כ־210 מיליון דולר ● קבוצת דלק דיווחה על רווחי שיא ● השקל יורד הבוקר ל-3.27 שקלים לאחר שנחלש בכ-2% בשבוע ● מנכ"ל ישראכרט, רן עוז מסכם את הקדנציה שלו ב שראכרט בצורה חיובית, הרווח זינק ב-23% ● בוול סטריט זוהי פתיחת נובמבר הגרועה ביותר מזה עשור, נמשכת הרוטציה אל המניות הקטנות, מדד השבבים בטריטוריית תיקון

רן עוז, מנכ''ל ישראכרט / צילום: יח''צ ישראכרט

הישראלים שחזרו לחו"ל ותיק האשראי סייעו לישראכרט להגדיל ב-23% את הרווח הנקי

מנכ"ל החברה רן עוז מסכם את הקדנציה שלו בישראכרט בצורה חיובית ● העלייה ברווח נבעה מהצמיחה בכל תחומי הפעילות ומהקיטון בהוצאות בגין הפסדי אשראי ● בקרוב, איתמר פורמן, ראש החטיבה העסקית מבנק הפועלים, ייכנס לתפקידו כמנכ"ל החברה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

המלכוד שמסתתר בדוחות של החברה הגדולה בעולם

הדוח של אנבידיה, שיפורסם הלילה, פוגש שוק שמפחד פתאום מהוצאות הבינה מלאכותית ● 320 מיליארד דולר יעופו כהרף עין לכאן או לכאן ● הצפי הוא לזינוק של מעל 50% בהכנסות וברווח ● בינתיים כמה ממשקיעי העל מהמרים על ירידה במניה ● וגם, האם יש בועה בוול סטריט? בכירי וול סטריט מספקים תשובות סותרות

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

בעקבות התכתבויות עם ג’פרי אפשטיין: הבכיר האמריקאי שהתפטר מדירקטוריון OpenAI

שר האוצר האמריקאי לשעבר, הודיע על התפטרותו מדירקטוריון OpenAI בעקבות פרסום התכתבויות שניהל עם ג’פרי אפשטיין ● אלו הם חילופי ההנהלה בצמרת של מספר סטארט-אפים ישראליים ● ג'ף בזוס מקים סטארט-אפ AI חדש, ויחזור לנהל חברה לראשונה מאז עזב את אמזון ● וגם: שלושה גיוסי הון בתחומי הנדל"ן המניב, הפינטק והבינה המלאכותית בלטו השבוע בקרב חברות טכנולוגיה ישראליות ● חדשות ההייטק

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ניר ברקת ואחיו בדרך להשקעה של מיליוני שקלים בעמוד האינסטגרם PUSH

קרן BRM של ניר ברקת ואחיו נכנסת לשותפות אסטרטגית עם מיזם החדשות באינסטגרם PUSH, במטרה לבנות את הדור הבא של התוכן הדיגיטלי ● עפ"י הערכות בשוק, הם מתכוונים להשקיע במיזם מיליוני שקלים יחד עם היועץ האסטרטגי מוטי שרף

מוצרי חלב / צילום: גלובס

סמוטריץ' מקדם מהפכה בענף החלב, אבל הוא עלול להישאר רק עם יבוא גבינות

תוכנית האוצר החדשה כוללת את ביטול התכנון הריכוזי בענף החלב, בדומה לרפורמה שאישר האיחוד האירופי ב־2015 ● מכיוון שהמהלך כרוך בהעברת תקציב המדינה בכנסת, הוגדלה בינתיים מכסת הגבינות המיובאות הפטורות ממכס ● הרפתנים מבטיחים מאבק