גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלטרנטיבות באפיק האלטרנטיבי: מדריך למשתמש

הצמיחה הדרמטית בקטגוריית ההשקעות האלטרנטיביות בעולם לא פסחה על ישראל ● כיום האתגר לגופים המוסדיים הוא לסנן את מנהלי ההשקעות וההזדמנויות הטובות ביותר מתוך שפע היצע שבפניהם ● אולם עבור משקיעים קטנים יותר, בדגש על פרטיים, האתגרים שונים בתכלית ● עליהם לזהות לא רק אפיקי השקעה ראויים, אלא גם לבחור מנהלים וכלים מתאימים, מתוך היצע מוגבל בהרבה ● כתבה ראשונה

השקעות אלטרנטיביות. מתנהלות אחרת משוק ההון/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות אלטרנטיביות. מתנהלות אחרת משוק ההון/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

בעשור האחרון חווה עולם ההשקעות הגלובלי צמיחה דרמטית בהיקף הקטגוריה המכונה השקעות אלטרנטיביות - בעיקר בתחומי הפרייבט אקוויטי, האשראי הפרטי, הנדל"ן והתשתיות. המגמה לא פסחה על ישראל וההשקעות האלטרנטיביות הפכו מחלק אזוטרי בתיקי ההשקעות של הגופים המוסדיים לאפיק משמעותי וצומח, שחלק מהגופים כבר מקצים לו למעלה מ-10% מהתיק.

כחלק ממגמה זו, בשנים האחרונות מוצעות ההשקעות האלטרנטיביות גם למשקיעים פרטיים. זאת, בעיקר באמצעות גופים ישראליים שהחלו לפתח יכולות ניהול ושיווק השקעות כאמור. במאמר זה נעסוק בהתפתחויות הגלובליות בתחום הנכסים האלטרנטיביים, בהזדמנויות שהן מספקות ובאתגרים שהן מציבות למשקיעים המוסדיים, השונים מהותית מאלה שחווים המשקיעים הפרטיים. בכך נניח את הרקע למאמר ההמשך, שידון באפשרויות ההשקעה בנכסים אלטרנטיביים בחו"ל עבור משקיעים פרטיים ישראליים.

שינויים במפת ההשקעות

מאז המשבר הפיננסי, אפיק ההשקעה הצומח ביותר בעולם הוא ההשקעות הפסיביות, ובעיקר קרנות הסל (ETF), העוקבות אחרי מדדים. בעשור האחרון זינק היקף הנכסים של קרנות הסל ביותר מפי שבעה. במידה רבה, הצמיחה באה על חשבון הקרנות האקטיביות, ובעיקר קרנות הנאמנות. לפי נתוני EPFR, חברת מחקר שעוקבת אחרי תנועות כספים לקרנות, ב-2018 צמחו קרנות המניות הפסיביות ב-472 מיליארד דולר, בעוד האקטיביות איבדו 488 מיליארד דולר.

הסיבה העיקרית לכך היא כישלונם המתמשך של מנהלי ההשקעות בקרנות האקטיביות "לנצח את השוק". כך למשל, מחקר מכה גלים שפרסמה S&P ב-2016 הצביע על כך ש-99% מקרנות הנאמנות המנייתיות בארה"ב מניבות פחות ממדדי הבנצ'מרק. מחקר אחר שפורסם לפני מספר חודשים בחן ביצועים של 9,400 קרנות אירופיות במשך עשר שנים, וקבע שב-47 מתוך 49 מהקטגוריות שנבדקו, המנהלים לא הצליחו להכות ביצועי קרנות סל מקבילות.

במקביל לעלייה הגוברת בכספים המוזרמים לקרנות הסל, התחרות בין קרנות אלה התגברה משמעותית. הקושי שלהן ליצור בידול ממשי הביא לכך שתוך חמש שנים העמלות הממוצעות שגובות הקרנות הפסיביות הצטמצמו דרמטית - מ-0.2% ל-0.15% בלבד. שיעורים אלה נמוכים משמעותית משיעורי העמלות של הקרנות האקטיביות המסורתיות הפועלות בנכסי בסיס דומים, מהן כאמור נפדים הכספים.

שילוב מגמות זה פוגע ברווחיות מנהלי הנכסים, וגורם להם לחפש אפיקי פעילות חדשים. כחלק מכך, רבים מהם פונים לניהול מכשירי השקעות אלטרנטיביים, בהיקפים הולכים וגדלים.

יתרונות למנהלי ההשקעות ולמשקיעים

על רקע האמור, למנהלי נכסים רבים יש מוטיבציה להיכנס לתחום ההשקעות האלטרנטיביות, אשר נובעת משלושה גורמים מרכזיים.

ראשית, מטעמי הכנסות ורווחיות. לפי הערכות, ההשקעות האלטרנטיביות מהוות כיום בין 10% ל-15% מסך הנכסים המנוהלים גלובלית. ברם, שיעור תרומתם להכנסות המנהלים גבוה יותר משמעותית - ונע בין 30% ל-40%. בהתאם, גם שיעורי הרווחיות בניהול מוצרים אלטרנטיביים עולים פי שלושה ולעתים ארבעה על הרווחיות בניהול מוצרים מסורתיים - אקטיביים ופסיביים.

קיים הגיון בדמי הניהול הגבוהים יותר, על רקע המומחיות הנדרשת בניהול השקעות אלה, התחרות הפחותה בין מנהלי ההשקעות לעומת האפיקים המסורתיים, וקשיי הגישה אליהן באופן ישיר.

שנית, מטעמי יציבות. לרוב, השקעות אלטרנטיביות מתבצעות באפיקים לא נזילים, לתקופות זמן ממושכות. לפיכך, הן ממזערות את חשיפת המנהלים למשיכות מצד לקוחות, וכך מאפשרות למנהלי ההשקעות להבטיח לעצמם שנים ארוכות של דמי ניהול.

שלישית, מטעמי פיזור סיכונים והתרחבות עסקית. מנהלי נכסים רבים שבעבר עסקו בניהול השקעות מסורתיות גרידא, מפתחים יכולות אלטרנטיביות לצורך פיתוח עסקי ופיזור סיכונים בפעילותם. כך למשל, ענקית ההשקעות בלאקרוק, המנהלת נכסים בלמעלה מ-6 טריליון דולר ומתמחה בתחום הפסיבי, החלה השנה לפתח את תחום ההשקעות האלטרנטיביות באופן מסיבי.

בצד השני, להשקעות האלטרנטיביות יתרונות רבים גם עבור המשקיעים. בפרט, משום שהן מהוות אחת הדרכים העיקריות להנבת תשואות בסביבת הריביות האפסיות השוררת בשנים האחרונות. גורם מרכזי לכך שנכסים אלה נוטים להשיג תשואות הגבוהות יותר מאשר אלה שמשיגים נכסים "מסורתיים" הוא שרובם נסחרים בשווקים פרטיים. כתוצאה, המשקיעים בהם "מתוגמלים", לפחות תיאורטית, בפרמיית אי נזילות - תשואה עודפת כתוצאה מכך שאינם יכולים לפדות או למכור את השקעתם באופן מידי.

לצד זאת, ההשקעות האלטרנטיביות גם מאפשרות למשקיעים להגדיל את פיזור התיק שלהם, באמצעות הקצאת כספים לאסטרטגיות וסוגי נכסים שאינם נסחרים בשווקים הציבוריים. יתרון נוסף שלהן הוא שהשקעות שאינן סחירות אינן משוערכות למחירי שוק באופן שוטף. באופן זה, התנודתיות במחירן נמוכה בהרבה ומאפשרת למשקיעים ליצור "עוגנים" יציבים יותר בתיקי ההשקעות, וכן להימנע מלחצים הנובעים מירידות מחירים חדות בשווקים הסחירים, שלעתים מובילים למימוש נכסים בעיתוי לא אופטימלי.

עלייה חדה בהיצע למוסדיים

כתוצאה, בעשור האחרון שיעור ההשקעות האלטרנטיביות בתיקי המוסדיים בישראל עולה בהתמדה. להערכתנו הוא ימשיך לצמוח, וזאת ממספר טעמים עיקריים.

ראשית, בהשוואה גלובלית, היקף הנכסים האלטרנטיביים בתיקי המוסדיים, שבחלקם מגיע לכ-10% ובאחרים נמוך יותר, רחוק משיעורם בתיקי ההשקעות של משקיעים מוסדיים בשווקים מפותחים יותר. לדוגמה, קרנות הפנסיה הגדולות בארה"ב מחזיקות נכסים אלטרנטיביים בשיעור העומד בדרך כלל על 25% ויותר מהתיק שלהן.

צמיחה משמעותית בהיקף השקעות המוסדיים בחול

בנוסף, גודלו העצום של השוק המוסדי בישראל, המנהל כיום כ-1.7 טריליון שקל, והפערים בין קצב צמיחת החסכונות הפנסיוניים (בשיעור של כ-10%-12% בשנה) לזה של הכלכלה המקומית (כ-3% לערך) מלמדים שהכלכלה המקומית איננה מייצרת ואינה יכולה לייצר עבור תיקי הענק המוסדיים די הזדמנויות ראויות להשקעה. לפיכך נראה שאין מנוס מהמשך הגדלת ההשקעות המופנות לחו"ל.

לא בכדי, שיעור כספי הפנסיה בחו"ל עלה מפחות מ-5% מהתיקים ב-2005 - לכמעט 30% כיום. להערכתנו, הפערים בדפוסי הצמיחה האמורים עשויים להביא לכך ששיעור ההשקעה בחו"ל יגיע לכמחצית מתיקי ההשקעות המוסדיים תוך טווח זמן של כעשור, ושחלק משמעותי מהצמיחה יופנה להשקעה בנכסים אלטרנטיביים.

על רקע ההיקף האדיר של הכספים המחפשים יעד, בשנים האחרונות חל גידול דרמטי בהיקף מנהלי הנכסים הזרים המבקשים לגייס כספים בישראל. במסגרת זו, מנהלי ההשקעות המובילים בעולם פוקדים את השוק בישראל באופן תדיר ומציעים למוסדיים להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות - בקרנותיהם ובהשקעות משותפות לצידם.

צמיחת הנכסים האלטרנטיביים המנוהלים בשווקים לא-סחירים

לפיכך, עבור הגופים המוסדיים הישראלים בישראל המבקשים להיחשף לתחומים אלה, לא קיימת בעיית היצע של השקעות אלטרנטיביות. נהפוך הוא, האתגר העיקרי הוא סינון של מנהלי הנכסים והקרנות הזרות כדי לבחור בהשקעות הראויות.

לשם כך, הגופים המוסדיים, בעיקר הגדולים, פיתחו בשנים האחרונות מומחיות גבוהה בניהול השקעות אלטרנטיביות ובפרט הקימו מחלקות המתמחות בהשקעות בתחומי הנדל"ן, התשתיות והאשראי.

אתגרים בבחירת מנהלים למשקיעים פרטיים

אולם בניגוד למוסדיים, לגופים קטנים יותר, ובפרט למשקיעים פרטיים, אין נגישות גבוהה להשקעות אלטרנטיביות. זאת, בין היתר משום שהם אינם יכולים להשקיע את סכומי המינימום שדורשים מנהלי הנכסים הזרים הגדולים, שעשויים להגיע ל-10 מיליון דולר ומעלה. בנוסף, אין באפשרות המשקיעים הפרטיים להגיע לרמת ההתמקצעות הפרטנית של גופים מוסדיים באפיקי השקעה אלטרנטיביים. לכן, עבורם האתגר אינו מסתכם בזיהוי האפיקים האלטרנטיביים בהם ראוי להשקיע - אלא עליהם גם לזהות את הכלי המיטבי להשקעה בהם, מתוך מבחר מוגבל בהרבה של אפשרויות.

לכן, בביצוע השקעה אלטרנטיבית בסכומים נמוכים יחסית מצד משקיעים פרטיים השיקול העיקרי הוא איתור מנהל השקעות אשר מצד אחד יהיה מוכן ליטול את כספם ולנהלו - ומצד שני יוכל להעניק ערך מוסף בשוק בו הוא מתיימר לפעול. על רקע זה, לאחרונה התרבו מנהלי השקעות מקומיים, המציעים למשקיעים פרטיים לנהל עבורם השקעות אלטרנטיביות בחו"ל.

חלק מהגופים הישראלים מציעים השקעות אלטרנטיביות באמצעות מבני השקעות משותפות למשקיעים ספורים, כגון השקעת כספים משותפת בפרויקט נדל"ן. אחרים פועלים באמצעות קרנות השקעה המיועדות למשקיעים כשירים בלבד, או לחלופין מנפיקים יחידות השתתפות לציבור בבורסה בתל אביב, תוך פרסום תשקיף. המגמה מתרחשת בעיקר בתחומי הנדל"ן והאשראי, שהפכו נגישים להשקעה אפילו בסכומים נמוכים יחסית, למשקיעים שאינם בעלי הון גבוה או מומחיות פיננסית (כלומר, אינם משקיעים כשירים).

להערכתנו, על אף שרבים ממנהלי השקעות אלה מציעים למשקיעים הפרטיים, לכאורה, הזדמנויות השקעה באפיקים שאינם נגישים להם באופן ישיר, עם פוטנציאל לתשואות גבוהות - המציאות בפועל עלולה להיות שונה בתכלית. הסיבה לכך היא שלמרבית מנהלים אלה אין התמחות גבוהה בניהול השקעות בחו"ל בתחומים מורכבים כאלה, או נגישות מועדפת להזדמנויות השקעה.

לכן, לדעתנו, רבים ממבני ההשקעה המוצעים למשקיעים פרטיים עלולים לחשוף אותם לסיכונים מוגברים, ואף להפסדים. בהיבטים אלה נעסוק בהרחבה במאמר הבא. 

הכותבים הם, בהתאמה, מייסד ושותף בחברת הייעוץ הפיננסי C.O.A.F - Complex of Alternative Finance. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי