גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמזון חוגגת יום הולדת 25, וג'ף בזוס דואג לעתידה; האם החשש מוצדק?

במהלך שנות פעילותה הצליחה אמזון להמציא את עצמה מחדש פעם אחר פעם: מההתרחבות לתחומי קמעונאות נוספים ועד פעילות הענן הרווחית ● איך הגיעה אמזון להיות אחת החברות העוצמתיות בעולם, מה מאיים על החברה, ומה צופה לה מייסדה ג'ף בזוס?

מייסד ומנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס / צילום: רויטרס
מייסד ומנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס / צילום: רויטרס

ג'ף בזוס, מייסד אמזון והאיש העשיר בעולם, סיפר בעבר על ההחלטה לעזוב את החברה הפיננסית שבה עבד בניו יורק כדי להקים את אמזון: "עבדתי בחברה עם אנשים מאוד חכמים ובוס מבריק שהערכתי. אמרתי לו שאני רוצה להתחיל חברה שתמכור ספרים באינטרנט. הוא לקח אותי להליכה ארוכה בסנטרל פארק, הקשיב לי בקפידה ואמר לבסוף 'זה נשמע כמו רעיון מאוד טוב, אבל זה יהיה רעיון אפילו יותר טוב עבור מישהו שאין לו כבר עבודה טובה'. התלבטתי ובסוף החלטתי לנסות, לא חשבתי שאתחרט אם אנסה ואכשל. אבל חששתי שאם אחליט לא לנסות בכלל, זה תמיד ירדוף אותי". 

 המהלכים שהפכו את אמזון לתמנון עוצמתי / סרטון: טלי בוגדנובסקי

באותם ימים נחשבו אתרי מסחר מקוון לחדשניים מבחינת טכנולוגית, ושוק הספרים העולמי והבלתי נגמר היה בהחלט מקום טוב להתחיל בו. מאז התפתחה אמזון לכל תחום קמעונאי אפשרי - מביגוד ועד מוצרי מזון, ובמקביל השיקה מוצרים פיזיים כמו קורא הספרים האלקטרוניים קינדל והרמקול החכם אלכסה.

עם זאת, אם שמים בצד את שירותי הענן - שלא סינרגטיים לפעילות הקמעונאות שלה - קשה להגיד שמה שמניע את הצמיחה המהירה של אמזון הוא טכנולוגיות ברף הגבוה של החדשנות. פעילות הקמעונאות שלה, שאחראית למרבית הכנסותיה, לא מבוססת על שבבים זעירים או אלגוריתמים מתוחכמים. מה שכן, אמזון יודעת לנצל היטב את הטכנולוגיה כדי לשפר את יעילותה, כמו למשל השימוש ברובוטים במחסני החברה, הניסיונות שלה בפיתוח חנות ללא קופות - שהחיוב בהן מבוסס על מצלמות ועיבוד תמונה, והניסיונות לשלב רחפנים בשירות המשלוחים שלה. אמזון גם אוספת דאטה רב על הלקוחות שלה ומנצלת אותו לייעול הפעילות. היום קיימות בעולם חברות רבות שמחברות בין העולם הפיזי לטכנולוגי, כמו אובר או WeWork, אך גם בכך אמזון הייתה חלוצה.

בסופו של דבר, אמזון  היא בראש ובראשונה חברה תפעולית, עם פעילות יחסית מסורתית, ולא במקרה השחקניות שהכי מאוימות ממנה הן חברות השיווק, רשתות סופרמרקטים והקניונים הפיזיים. היתרון שלה, כמו בהרבה חברות תפעוליות, הוא היתרון לגודל. אולם אם בעבר תמנון זרועות אגרסיבי כמו אמזון היה ממנף את פעילותו באמצעות העלאת מחירים וניצול הלקוחות, אמזון המציאה עולם חדש - היא מצליחה לרמוס מתחרים על-ידי מחירים זולים יותר והעלאת שביעות-הרצון של הלקוח. גם הסטנדרטים הגבוהים שהציבה מבחינת רמת השירות - למשל משלוחים תוך שעות ספורות או ימים בודדים - מקשה על מתחרות לשרוד בשוק. כאן טמון אתגר בעבור רשויות ההגבלים העסקיים, שבדרך-כלל מטפלות במקרים של גופים דומיננטיים שפוגעים בתועלת של הלקוח. הרגולטורים צריכים לקחת בחשבון מה ההשפעה על המתחרות, ומה יהיה ביום שאמזון תישאר כמעט ללא תחרות.

כדי להגיע לעמדת השליטה הנוכחית, אמזון הייתה צריכה ליצור תקדימים גם בהיבטים פיננסיים - מעולם לא הייתה חברה שהגיעה לשווי כל-כך גבוה, עם שיעורי רווחיות כל-כך נמוכים. היום אמנם מקובל בעמק הסיליקון להקריב את השורה התחתונה לטובת צמיחה מהירה, אך מי שנחשבת לסמל השיטה ולזאת ששכללה וניצלה אותה יותר מכולן הייתה אמזון.

אולם אי-אפשר להתעלם מהפעילות שמאפשרת את חגיגת המחירים הנמוכים - פעילות הענן של אמזון, AWS. אמזון הייתה חלוצה בהשקת שירותי ענן ועד היום היא שולטת בשוק הזה עם נתח שוק כפול מהמתחרה שאחריה, מיקרוסופט. שירותי הענן הם דווקא כן בחזית הטכנולוגיה, וכוללים שבבים חדשניים, תוכנות מתוחכמות ויכולות אנליזה מתקדמות. פעילות הענן כוללת גם מרקטפלייס של תוכנות ללקוחות הענן של אמזון. אולם במקביל אמזון מציעה גם תוכנות משלה, דבר שמאפשר לה להשתמש בכוחה כדי לזהות את התחומים החזקים, לפתח תוכנות רלוונטיות, ולהשתמש בכוח ההפצה הנרחב שלה כדי להתחזק על חשבון הספקים האחרים שמציעים תוכנות במרקטפלייס.

באחרונה אמר בזוס לעובדיו: "אמזון היא לא גדולה מדי מכדי להיכשל, ולמעשה אני צופה שיום אחד היא תיכשל. אם תסתכלו על חברות גדולות, תוחלת החיים שלהן נוטה להיות שלושים ומשהו שנים, ולא מאה ומשהו שנים". עד כה אמזון מצליחה להמציא את עצמה מחדש, ושוק הרמקולים החכמים, למשל, עדיין רחוק מאוד ממימוש הפוטנציאל שלו. 

מה שהיה הוא מה שיהיה? האתגרים של אמזון בשנים הקרובות

צמיחה: ברבעון הראשון השנה רשמה אמזון רווח של 3.6 מיליארד דולר והכנסות של 60 מיליארד דולר. ברבעון זה הציגה החברה האטה דרמטית בצמיחה בהכנסותיה - עלייה של 18% לעומת גידול של 43% ברבעון המקביל. גם ההכנסות מחטיבת הענן צמחו ב-41%, לעומת 49% בשנה לפני. בנוסף, אמזון סגרה לאחרונה את המרקטפלייס בשוק הסיני, כך שלקוחות לא יוכלו לרכוש יותר מסוחרים סיניים. סין היא השוק הגדול בעולם לקניות אונליין, שיכול היה להוות הזדמנות לצמיחה.

תחרות: בעוד שאמזון סגרה את המרקטפלייס שלה בסין, הענקית הסינית עליבאבא הודיעה בחודש מאי כי היא מתרחבת גלובלית, בצעד שנראה כי מכוון לאתגר את אמזון. עלי אקספרס, פלטפורמת המסחר המקוון של עליבאבא דרכה קמעונאים סיניים יכולים למכור למעל 150 מדינות בעולם, עברה שינוי כך שתאפשר גם לקמעונאים ממדינות אחרות למכור בפלטפורמה באופן גלובלי - עם סוחרים מרוסיה, טורקיה, איטליה וספרד בתור צעד ראשון. בתוך ארה"ב, הענקית וולמארט מנסה להתחרות באמזון באמצעות השקעה בחדשנות ושיפור אפשרויות המסחר המקוון שלה.

אחריות משפטית: בשבוע שעבר פסק בית משפט פדרלי בארה"ב כי אמזון נושאת באחריות המשפטית למוצר פגום שנמכר בפלטפורמה דרך חברת צד שלישי. מדובר ברצועה לכלב שרכשה הת'ר אוברדורף, שעיוורה אותה בעין אחת לאחר שנקרעה והכתה בה. עד היום, אמזון לא הייתה אחראית למוצרים שנמכרו על-ידי סוחרי צד שלישי - מעל מחצית מהפריטים שנמכרים באתר - ואם הפסיקה תיושם באופן נרחב הדבר עשוי לסבך את החברה. אותם פריטים הם חלק חשוב במודל העסקי שלה, מאחר שהיא לוקחת עמלה על המכירות וגובה עמלה נוספת על אחסון, אריזה ושילוח.

תנאי העסקה: ביקורת מופנית כלפי אמזון גם בהקשר לתנאי העבודה במחסניה. תחקירים שפרסמו בנושא חשפו שעות עבודה ארוכות ללא הפסקות מספיקות, יעדים לא הגיוניים ויחס לעובדים כאל רובוטים. ברני סנדרס, שמתמודד על ראשות המפלגה הדמוקרטית בארה"ב, אמר לאחרונה כי "בזוס משלם לאלפים מעובדיו שכר כל-כך נמוך שהם צריכים להיות תלויים בתוכניות במימון משלם המסים, כמו תלושי מזון, עזרה בעלויות רפואיות וסבסוד דיור כדי לשרוד. אני לא מאמין שאמריקאים צריכים לסבסד את האנשים העשירים בעולם בגלל שהם לא משלמים מספיק לעובדים שלהם".

עובדים אקטיביסטיים: מגמת האקטיביזם של העובדים בעמק הסיליקון הגיעה גם לאמזון, כשלאחרונה אלפי עובדים חתמו על עצומה שדורשת מאמזון לפרט מהן תוכניותיה להתמודדות עם שינויי האקלים, וכיצד היא מתכוונת להפחית את פליטות הפחמן ולצמצם את השימוש שלה בדלקים פוסיליים. האופרציה העצומה של החברה גורמת לייצור פסולת רבה בשל אריזות מוצריה, שימוש מוגבר בחשמל עבור מרכזי הנתונים של AWS, פליטות מזהמות ממשאיות ועוד. עובדי החברה גם הביעו התנגדות למכירת מערכת זיהוי הפנים של אמזון לרשויות חוק.

מסים: החברה מתמודדת עם ביקורת גם בנוגע להקלות המס להן היא זוכה. ג'ו ביידן, שמתמודד גם הוא על ראשות המפלגה הדמוקרטית, אמר לאחרונה על אמזון כי "אף חברה עם רווחים של מיליארדי דולרים לא אמורה לשלם אחוז מס נמוך יותר מכבאים ומורים. אנחנו צריכים לתגמל על עבודה, ולא רק על עושר". גם ג'רמי קורבין, שמתמודד על ראשות ממשלת בריטניה, פרסם בסוף השבוע "ברכת יום הולדת" לאמזון, בה כתב "ג'ף היקר, יום הולדת שמח. אתה חייב לאזרחי בריטניה מיליונים במסים שמשלמים עבור השירותים הציבוריים שכולנו מסתמכים עליהם".

הטעיית לקוחות: אמזון מתמודדת עם טקטיקות רמייה של סוחרים לצורך קידום מוצריהם בפלטפורמה. בספטמבר נחשף ב"וול סטריט ג'ורנל" כי בתמורה לשוחד, עובדים הדליפו לסוחרים באתר מידע פנימי, עזרו להם להיות מדורגים בראש תוצאות החיפוש, למחוק ביקורות שליליות ועוד. בפברואר האחרון, רשות הסחר הפדרלית הגישה לראשונה תלונה נגד אדם שפרסם ביקורות מזויפות באמזון תמורת תשלום, וקנסה אותו ב-13 מיליון דולר. בסוף השבוע פורסם דוח של הארגון הצרכני הבריטי Which?, אשר מצא כי חלק מהסוחרים עדיין משתמשים בשוחד או בפריצה למערכות אמזון כדי לפרסם ביקורות מזויפות.

הגבלים עסקיים: העוצמה הגדולה של ענקיות הטכנולוגיה והפגיעה האפשרית שלהן בתחרות זוכה לאחרונה למיקוד רב בארה"ב ובעולם בכלל. לפי דיווחים, נפתחו חקירות הגבלים עסקיים בארה"ב נגד מספר ענקיות, ביניהן אמזון. אליזבת וורן, מתמודדת נוספת לראשות המפלגה הדמוקרטית, קוראת לפירוק הענקיות, ואם התוכנית שלה תצא לפועל היא עשויה, למשל, להביא להפרדת חטיבת AWS מאמזון, או לביטול המיזוג עם רשת הול פודס - שני מהלכים הרסניים בעבור החברה. 

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה