גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאיזה דוח להאמין? זיהום האוויר במפרץ חיפה – הצצה לקרב על הנרטיב

דוח חדש של המשרד להגנת הסביבה קובע כי זיהום האוויר במפרץ חיפה לא מגיע לרמות חריגות וזהה למטרופולינים אחרות ברחבי העולם • אלא שרק בחודש הקודם מבקר המדינה לשעבר, יוסף שפירא, הגיע למסקנה הפוכה וביקר בחריפות את מערך בדיקת הזיהום • אם כל זה לא הספיק, המשרד להגנת הסביבה הוציא דוח נוסף שמסרבל את התמונה עוד יותר

מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי
מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי

המשרד להגנת הסביבה פרסם היום (ב') דוח, עוד דוח, על המצב במפרץ חיפה. הפעם נקבע כי המפעלים במקום לא מהווים סכנה חריגה לציבור, אפילו בקנה-מידה בינלאומי. זאת, לאחר שרק בחודש שעבר הוא פרסם דוח מקיף אחר, שקבע כי מצב זיהום האוויר באותו אזור לא חריג ביחס למטרופולינים אחרים בישראל. בשורה התחתונה, המשרד לא רואה בעיה מיוחדת בזיהום שנפלט מהמפעלים במקום.

בין שני הדוחות שפרסם המשרד להגנת הסביבה, יצא לאור דוח נוסף שמצייר תמונה חמורה הרבה יותר - זה של מבקר המדינה לשעבר, השופט (בדימוס) יוסף שפירא. המבקר פרסם דוח חריף עם ממצאים מפורטים ומדאיגים אודות המצב במפרץ, שמתאפיין לדבריו בפעילות נרחבת של תעשייה מזהמת ובריכוזים גבוהים של חומרים מסוכנים. הפערים שעולים מהדוחות, שלעתים גם סותרים אחד את השני, גדולים והבלבול שנגרם כתוצאה מהם גדול. אז כיצד ייתכן ששתי רשויות מגיעות למסקנה שונה לחלוטין?

מבקר המדינה מצא כי מדדים רבים שקשורים לזיהום האוויר במפרץ חיפה כלל לא נמדדים באופן שוטף על ידי המשרד להגנת הסביבה, וזאת בשל קושי מובנה באמצעים הטכנולוגיים שקיימים גם במקומות אחרים בעולם למדוד אותם. בנוסף, המבקר הצביע על ליקויים במערך הניטור בארובות שפועלות במפרץ חיפה - ומצא כי הוא לא אפשר קבלת תמונת מצב מהימנה ומדויקת.

בהמשך הדוח שלו, המבקר מצא כי המפעלים בעצמם הם אלה שמתקשרים עם חברות הניטור - שינטרו את כמות הפליטות שלהם לסביבה. המשרד להגנת הסביבה הבהיר כי ההתקשרות שבין המפעלים לבין חברות הניטור מבטאת את העיקרון "המזהם משלם" ושם אמרו כי אנשיו עושים פעולות בקרה במטרה להבטיח את שימור האינטרס הציבורי הרחב. 

בין החברות למבקר: הקרב על התודעה

הקרב על התודעה של תושבי אזור חיפה אודות מצבו הסביבתי של המפרץ מתנהל כשברקע הקמפיינים היקרים והמושקעים של חברות תעשייתיות שפועלות במפרץ, שלהן אינטרס מובהק להצטייר כבלתי מזהמות. הדוגמה הבולטת ביותר היא הקמפיין שהשיקה לאחרונה קבוצת בזן אודות מהלכיה מהשנים האחרונות לשיפור איכות הסביבה. מנגד, עולות עמדות הפוכות שמשמיעים הארגונים הירוקים, שקוראים כל העת להנהיג גישה תקיפה יותר נגד תעשייה מזהמת.

בתווך, נמצא הרגולטור, המשרד להגנת הסביבה, שמשקיע בשנים האחרונות מאות מיליוני שקלים על שורה של מהלכים שאמורים לשפר דרמטית את איכות הסביבה באזור חיפה.

למשרד אינטרס להציג את המהלכים שהוא מוביל בנושא כמוצלחים, וכך לפני חודש הוא פרסם דוח שבחן את איכות האוויר במפרץ חיפה בין השנים 2015 ל-2018 אל מול היעדים של התכנית הלאומית שהוא מקיים בה. לפי אותו דוח, מהלכיו של המשרד הובילה להפחתת של 56% בפליטות המזהמים לסביבה וכי רמת הזיהום במפרץ חיפה אינה חריגה ביחס לאזורים אחרים ברחבי הארץ.

אלא ששבועיים לאחר מכן מבקר המדינה לשעבר פרסם דוח ביקורת קשה על התוכנית הלאומית שמקיים המשרד להגנת הסביבה באזור זה. הדוח בדק בדיוק את התכנית שעליה פרסם זמן קצר לפני כן המשרד להגנת הסביבה, אלא שממצאיו היו שונים לחלוטין: הוא קבע כי מפרץ חיפה הוא אחד ממוקדי הזיהום הסביבתי הבולטים בארץ, שמתאפיין בתחלואה עודפת בסרטן בקרב מבוגרים ובמחלות אסתמה בקרב ילדים.

המבקר קבע כי חלק מהבדיקות לפליטת מזהמים שנעשות באזור לא אמינות; חלק ניכר ממכשירי הניטור של המשרד להגנת הסביבה לא עומדים בדרישות שעולות מנוהל שגובש בנושא; המדידות של פליטות המזהמים לא רציפות וריבוי של מתקנים מסוכנים בתא שטח קטן - עלול לגרום לאירוע רב נפגעים במפרץ חיפה.

הקריטריונים שעדיין לא נבחנו

הדוח האחרון פורסם היום (ב') באיחור של כשנתיים וחצי מהמועד המקורי שבו היה אמור להיות מוגש. המשרד להגנת הסביבה פרסם אותו להערות ולתגובות הציבור, והוא מבוסס על תוצאות השלב הראשון של סקר סיכונים מצרפי למפרץ חיפה. לפי הסקר, ככל שמדובר בתקריות תפעוליות שמקורן במפעלים ובמתקנים שפועלים כיום באותו אזור - לא נשקף לאוכלוסייה שנמצאת בסמוך "סיכון שאינו קביל בהשוואה לרמת הסיכון המקובלת במדינות מפותחות ובהן הולנד ואנגליה". במשרד להגנת הסביבה אמרו כי לרשות הציבור, כמו גם לעיריות ולמועצות אזוריות שפועלות באזור יעמוד חודש כדי למסור את עמדותיהם על הנושא.

חלקו הראשון של הסקר התמקד ב-67 מפעלי תעשייה שמקיימים פעילויות ותהליכים רבים שנעשה בהם שימוש בחומרים מסוכנים מסוגים שונים. בנוסף, במסגרתו נבחנו עוד כ-1,500 מקורות שמהווים סיכון פוטנציאלי לציבור הרחב.

הסקר העלה כי ככל שמדובר בתקריות תפעוליות במפעלים - אין באזור מפרץ חיפה "רצפטור ציבורי" שנמצא בסיכון לא קביל בהשוואה לקריטריונים בינלאומיים מחמירים שנהוגים במדינות במערב אירופה. לפי הגדרת עורכי הסקר, "רצפטור ציבורי" הוא אזור מגורים, מסחר קמעונאי, משרדים משרתי קהל, מקומות בילוי ועוד - שקיימת בהם שהייה ממושכת של אוכלוסייה.

הסקר נערך במסגרת התכנית הלאומית למפרץ חיפה, שהחלה בשנת 2015 ומוביל אותה המשרד להגנת הסביבה. הוא נוהל בידי הד"ר אלי שטרן, שנחשב מומחה בעל שם בינלאומי בתחום הערכת הסיכונים מחומרים מסוכנים ועל פי מתודולוגיה שמקובלת במדינות המערב. בנוסף, בהכנת הסקר היו מעורבות ארבע חברות ייעוץ שמתמחות בהערכת סיכונים.

לפי המשרד להגנת הסביבה, סקר הסיכונים המצרפי שנערך במפרץ חיפה הוא בין סקרי הסיכונים המצרפיים הבודדים שנערכו עד כה ברחבי העולם. שם ציינו כי משך זמן העבודה על השלב הראשון של הסקר היה כשלוש שנים והושקעו בו כחמישה מיליון שקל.

במשרד להגנת הסביבה טוענים כי תוצאות הסקר משקפות את יישום דרישותיו הרגולטוריות מהמפעלים ומגורמי הסיכון השונים באזור זה לאורך השנים. דרישות אלה כוללות יישום מדיניות של מרחקי ההפרדה בין מתקן למתקן ועמידה בתנאים שהוא מציב לפניהם במעמד קבלת היתרי הרעלים שעל פיהם הם פועלים. במשרד להגנת הסביבה אמרו עוד כי הסקר מהווה "שכבת הגנה" נוספת לאוכלוסייה באזור המפרץ, וציינו שהוא נעשה בהתייחס לערכי קצה מחמירים יותר מהמקובל במדינות העולם.

המפעלים שנמצאים בסיכון גבוה

עם זאת, חלקו הראשון של הסקר שהתפרסם היום לא בדק את הסיכונים שנשקפים לציבור במפרץ חיפה כתוצאה מהזרמה של חומרים מסוכנים בצנרת תת-קרקעית ובצנרת עילית; משינוע של מכליות המכילות חומרים מסוכנים; רעידות אדמה ופגיעה עוינת במתקנים ובמפעלים שונים במפרץ בעקבות חבלה או מלחמה. מידת הסיכון המצרפי שנשקפת לציבור במצבי קיצון אלה צפויה להיבדק בשלב השני של הסקר. במשרד להגנת הסביבה התקשו להעריך מתי שלב זה יחל וכמה זמן יימשך.

אף שחלקו הראשון של הסקר לא חשף סיכונים "בלתי קבילים לציבור", הניתוח ראשוני שלו הוביל לסימון של ארבעה מפעלים שהוגדרו במשרד להגנת הסביבה כ"מסתמנים כגורמים לעומסי סיכון גבוהים יחסית". מדובר במפעלים דשנים, דור, גדיב (המשתייך לקבוצת בזן שבשליטת עידן עופר) וגדות מזרח.

במשרד להגנת הסביבה ציינו כי על רקע סימונם של מפעלים אלה כ"גורמים לעומסי סיכון גבוהים יחסית" - תיעשה כלפיהם פעילות ממוקדת למען קיצור לוחות הזמנים לגבי פעולות שיעשו לעמידתם ביעדי ההפחתה של מזהמים לסביבה.

מנכ"ל הארגון הסביבתי אדם טבע ודין, עמית ברכה, מסר בהתייחס לסקר כי "הדוח רק מוכיח שוב כי שבזן מהווה איום על תושבי חיפה והסביבה וזולת רמות הזיהום החריגות שנפלטות מהמתחם שלו - יש פוטנציאל סכנה ממשי בשעת משבר ביטחוני או תקלה במפעלים".

לעומת זאת, מבזן נמסר בתגובה: "לאחר שלוש שנים של בדיקה - מסתבר שלא קיים סיכון לאוכלוסייה באזור מפרץ חיפה וזאת בהשוואה לקריטריונים בינלאומיים מחמירים ביותר שנהוגים בעולם".

איגוד הכימיה של התאחדות התעשיינים הגיב כי "הדוח קובע באופן ברור וחד משמעי כי אין סיכון מחוץ לשטחי המפעלים במפרץ ולמרות התוצאות הטובות - מדובר בדוח שמחמיר ביחס למקובל במדינות המערב".

המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה מסר בהתייחס לדוח כי "התעשייה במפרץ חיפה לא מסכנת את הציבור והמשרד להגנת הסביבה מחמיר איתה, באופן בלתי מידתי, ויש לתהות מה הסיבה ומי ומרוויח מכך". 

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה