גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאיזה דוח להאמין? זיהום האוויר במפרץ חיפה – הצצה לקרב על הנרטיב

דוח חדש של המשרד להגנת הסביבה קובע כי זיהום האוויר במפרץ חיפה לא מגיע לרמות חריגות וזהה למטרופולינים אחרות ברחבי העולם • אלא שרק בחודש הקודם מבקר המדינה לשעבר, יוסף שפירא, הגיע למסקנה הפוכה וביקר בחריפות את מערך בדיקת הזיהום • אם כל זה לא הספיק, המשרד להגנת הסביבה הוציא דוח נוסף שמסרבל את התמונה עוד יותר

מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי
מפרץ חיפה / צילום: תמר מצפי

המשרד להגנת הסביבה פרסם היום (ב') דוח, עוד דוח, על המצב במפרץ חיפה. הפעם נקבע כי המפעלים במקום לא מהווים סכנה חריגה לציבור, אפילו בקנה-מידה בינלאומי. זאת, לאחר שרק בחודש שעבר הוא פרסם דוח מקיף אחר, שקבע כי מצב זיהום האוויר באותו אזור לא חריג ביחס למטרופולינים אחרים בישראל. בשורה התחתונה, המשרד לא רואה בעיה מיוחדת בזיהום שנפלט מהמפעלים במקום.

בין שני הדוחות שפרסם המשרד להגנת הסביבה, יצא לאור דוח נוסף שמצייר תמונה חמורה הרבה יותר - זה של מבקר המדינה לשעבר, השופט (בדימוס) יוסף שפירא. המבקר פרסם דוח חריף עם ממצאים מפורטים ומדאיגים אודות המצב במפרץ, שמתאפיין לדבריו בפעילות נרחבת של תעשייה מזהמת ובריכוזים גבוהים של חומרים מסוכנים. הפערים שעולים מהדוחות, שלעתים גם סותרים אחד את השני, גדולים והבלבול שנגרם כתוצאה מהם גדול. אז כיצד ייתכן ששתי רשויות מגיעות למסקנה שונה לחלוטין?

מבקר המדינה מצא כי מדדים רבים שקשורים לזיהום האוויר במפרץ חיפה כלל לא נמדדים באופן שוטף על ידי המשרד להגנת הסביבה, וזאת בשל קושי מובנה באמצעים הטכנולוגיים שקיימים גם במקומות אחרים בעולם למדוד אותם. בנוסף, המבקר הצביע על ליקויים במערך הניטור בארובות שפועלות במפרץ חיפה - ומצא כי הוא לא אפשר קבלת תמונת מצב מהימנה ומדויקת.

בהמשך הדוח שלו, המבקר מצא כי המפעלים בעצמם הם אלה שמתקשרים עם חברות הניטור - שינטרו את כמות הפליטות שלהם לסביבה. המשרד להגנת הסביבה הבהיר כי ההתקשרות שבין המפעלים לבין חברות הניטור מבטאת את העיקרון "המזהם משלם" ושם אמרו כי אנשיו עושים פעולות בקרה במטרה להבטיח את שימור האינטרס הציבורי הרחב. 

בין החברות למבקר: הקרב על התודעה

הקרב על התודעה של תושבי אזור חיפה אודות מצבו הסביבתי של המפרץ מתנהל כשברקע הקמפיינים היקרים והמושקעים של חברות תעשייתיות שפועלות במפרץ, שלהן אינטרס מובהק להצטייר כבלתי מזהמות. הדוגמה הבולטת ביותר היא הקמפיין שהשיקה לאחרונה קבוצת בזן אודות מהלכיה מהשנים האחרונות לשיפור איכות הסביבה. מנגד, עולות עמדות הפוכות שמשמיעים הארגונים הירוקים, שקוראים כל העת להנהיג גישה תקיפה יותר נגד תעשייה מזהמת.

בתווך, נמצא הרגולטור, המשרד להגנת הסביבה, שמשקיע בשנים האחרונות מאות מיליוני שקלים על שורה של מהלכים שאמורים לשפר דרמטית את איכות הסביבה באזור חיפה.

למשרד אינטרס להציג את המהלכים שהוא מוביל בנושא כמוצלחים, וכך לפני חודש הוא פרסם דוח שבחן את איכות האוויר במפרץ חיפה בין השנים 2015 ל-2018 אל מול היעדים של התכנית הלאומית שהוא מקיים בה. לפי אותו דוח, מהלכיו של המשרד הובילה להפחתת של 56% בפליטות המזהמים לסביבה וכי רמת הזיהום במפרץ חיפה אינה חריגה ביחס לאזורים אחרים ברחבי הארץ.

אלא ששבועיים לאחר מכן מבקר המדינה לשעבר פרסם דוח ביקורת קשה על התוכנית הלאומית שמקיים המשרד להגנת הסביבה באזור זה. הדוח בדק בדיוק את התכנית שעליה פרסם זמן קצר לפני כן המשרד להגנת הסביבה, אלא שממצאיו היו שונים לחלוטין: הוא קבע כי מפרץ חיפה הוא אחד ממוקדי הזיהום הסביבתי הבולטים בארץ, שמתאפיין בתחלואה עודפת בסרטן בקרב מבוגרים ובמחלות אסתמה בקרב ילדים.

המבקר קבע כי חלק מהבדיקות לפליטת מזהמים שנעשות באזור לא אמינות; חלק ניכר ממכשירי הניטור של המשרד להגנת הסביבה לא עומדים בדרישות שעולות מנוהל שגובש בנושא; המדידות של פליטות המזהמים לא רציפות וריבוי של מתקנים מסוכנים בתא שטח קטן - עלול לגרום לאירוע רב נפגעים במפרץ חיפה.

הקריטריונים שעדיין לא נבחנו

הדוח האחרון פורסם היום (ב') באיחור של כשנתיים וחצי מהמועד המקורי שבו היה אמור להיות מוגש. המשרד להגנת הסביבה פרסם אותו להערות ולתגובות הציבור, והוא מבוסס על תוצאות השלב הראשון של סקר סיכונים מצרפי למפרץ חיפה. לפי הסקר, ככל שמדובר בתקריות תפעוליות שמקורן במפעלים ובמתקנים שפועלים כיום באותו אזור - לא נשקף לאוכלוסייה שנמצאת בסמוך "סיכון שאינו קביל בהשוואה לרמת הסיכון המקובלת במדינות מפותחות ובהן הולנד ואנגליה". במשרד להגנת הסביבה אמרו כי לרשות הציבור, כמו גם לעיריות ולמועצות אזוריות שפועלות באזור יעמוד חודש כדי למסור את עמדותיהם על הנושא.

חלקו הראשון של הסקר התמקד ב-67 מפעלי תעשייה שמקיימים פעילויות ותהליכים רבים שנעשה בהם שימוש בחומרים מסוכנים מסוגים שונים. בנוסף, במסגרתו נבחנו עוד כ-1,500 מקורות שמהווים סיכון פוטנציאלי לציבור הרחב.

הסקר העלה כי ככל שמדובר בתקריות תפעוליות במפעלים - אין באזור מפרץ חיפה "רצפטור ציבורי" שנמצא בסיכון לא קביל בהשוואה לקריטריונים בינלאומיים מחמירים שנהוגים במדינות במערב אירופה. לפי הגדרת עורכי הסקר, "רצפטור ציבורי" הוא אזור מגורים, מסחר קמעונאי, משרדים משרתי קהל, מקומות בילוי ועוד - שקיימת בהם שהייה ממושכת של אוכלוסייה.

הסקר נערך במסגרת התכנית הלאומית למפרץ חיפה, שהחלה בשנת 2015 ומוביל אותה המשרד להגנת הסביבה. הוא נוהל בידי הד"ר אלי שטרן, שנחשב מומחה בעל שם בינלאומי בתחום הערכת הסיכונים מחומרים מסוכנים ועל פי מתודולוגיה שמקובלת במדינות המערב. בנוסף, בהכנת הסקר היו מעורבות ארבע חברות ייעוץ שמתמחות בהערכת סיכונים.

לפי המשרד להגנת הסביבה, סקר הסיכונים המצרפי שנערך במפרץ חיפה הוא בין סקרי הסיכונים המצרפיים הבודדים שנערכו עד כה ברחבי העולם. שם ציינו כי משך זמן העבודה על השלב הראשון של הסקר היה כשלוש שנים והושקעו בו כחמישה מיליון שקל.

במשרד להגנת הסביבה טוענים כי תוצאות הסקר משקפות את יישום דרישותיו הרגולטוריות מהמפעלים ומגורמי הסיכון השונים באזור זה לאורך השנים. דרישות אלה כוללות יישום מדיניות של מרחקי ההפרדה בין מתקן למתקן ועמידה בתנאים שהוא מציב לפניהם במעמד קבלת היתרי הרעלים שעל פיהם הם פועלים. במשרד להגנת הסביבה אמרו עוד כי הסקר מהווה "שכבת הגנה" נוספת לאוכלוסייה באזור המפרץ, וציינו שהוא נעשה בהתייחס לערכי קצה מחמירים יותר מהמקובל במדינות העולם.

המפעלים שנמצאים בסיכון גבוה

עם זאת, חלקו הראשון של הסקר שהתפרסם היום לא בדק את הסיכונים שנשקפים לציבור במפרץ חיפה כתוצאה מהזרמה של חומרים מסוכנים בצנרת תת-קרקעית ובצנרת עילית; משינוע של מכליות המכילות חומרים מסוכנים; רעידות אדמה ופגיעה עוינת במתקנים ובמפעלים שונים במפרץ בעקבות חבלה או מלחמה. מידת הסיכון המצרפי שנשקפת לציבור במצבי קיצון אלה צפויה להיבדק בשלב השני של הסקר. במשרד להגנת הסביבה התקשו להעריך מתי שלב זה יחל וכמה זמן יימשך.

אף שחלקו הראשון של הסקר לא חשף סיכונים "בלתי קבילים לציבור", הניתוח ראשוני שלו הוביל לסימון של ארבעה מפעלים שהוגדרו במשרד להגנת הסביבה כ"מסתמנים כגורמים לעומסי סיכון גבוהים יחסית". מדובר במפעלים דשנים, דור, גדיב (המשתייך לקבוצת בזן שבשליטת עידן עופר) וגדות מזרח.

במשרד להגנת הסביבה ציינו כי על רקע סימונם של מפעלים אלה כ"גורמים לעומסי סיכון גבוהים יחסית" - תיעשה כלפיהם פעילות ממוקדת למען קיצור לוחות הזמנים לגבי פעולות שיעשו לעמידתם ביעדי ההפחתה של מזהמים לסביבה.

מנכ"ל הארגון הסביבתי אדם טבע ודין, עמית ברכה, מסר בהתייחס לסקר כי "הדוח רק מוכיח שוב כי שבזן מהווה איום על תושבי חיפה והסביבה וזולת רמות הזיהום החריגות שנפלטות מהמתחם שלו - יש פוטנציאל סכנה ממשי בשעת משבר ביטחוני או תקלה במפעלים".

לעומת זאת, מבזן נמסר בתגובה: "לאחר שלוש שנים של בדיקה - מסתבר שלא קיים סיכון לאוכלוסייה באזור מפרץ חיפה וזאת בהשוואה לקריטריונים בינלאומיים מחמירים ביותר שנהוגים בעולם".

איגוד הכימיה של התאחדות התעשיינים הגיב כי "הדוח קובע באופן ברור וחד משמעי כי אין סיכון מחוץ לשטחי המפעלים במפרץ ולמרות התוצאות הטובות - מדובר בדוח שמחמיר ביחס למקובל במדינות המערב".

המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה מסר בהתייחס לדוח כי "התעשייה במפרץ חיפה לא מסכנת את הציבור והמשרד להגנת הסביבה מחמיר איתה, באופן בלתי מידתי, ויש לתהות מה הסיבה ומי ומרוויח מכך". 

עוד כתבות

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה

ריק ריידר, מבכירי בלקרוק, וג'רום פאוול, יו''ר הפד היוצא / צילום: ap, Jacquelyn Martin,  Richard Drew

מאבק הירושה על תפקיד יו"ר הפדרל ריזרב עולה מדרגה ומאיים על הדולר

המרוץ להחלפת פאוול מתכנס לארבעה מועמדים סופיים, כשריק ריידר מסתמן כפייבוריט ● ריידר, מנהל השקעות מוערך, נחשב כמי שצפוי לצלוח את משוכת הסנאט ללא קושי ● זאת בשעה שסוגיות יוקר המחיה, הריבית ושער הדולר ממשיכות להכביד על הכלכלה האמריקאית

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מי יהיה המדד הבא בבורסת ת"א שיחצה את רף ה־4,000 נקודות?

השווקים יגיבו למתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן, כמו גם למכסים החדשים שהטיל טראמפ על שמונה מדינות בנאט"ו ● המעבר לימי הפעילות החדשים של הבורסה בת"א מקפיץ את מחזורי המסחר ● אלביט וטאואר הדואליות צפויות לעלות בפתיחה ● מדד המחירים לצרכן הצביע על התייקרות מפתיעה במחירי הטיסות לחו"ל ● וגם: האם 2026 תהיה השנה של המניות הקטנות בוול סטריט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

דורי (משמאל) ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום

רשות המסים נגד האחים נאוי: טוענת לאי־דיווח על הכנסות של כ־180 מיליון שקל

השומות האישיות לשאול ודורי נאוי הוצאו בדצמבר האחרון, רגע לפני התיישנות שנת המס 2019 ● במרכז המחלוקת: הלוואות ענק שעברו בין חברותיהם הפרטיות, שלפי הרשות "נמחלו" והפכו לרווח אישי חייב במס ● תגובת האחים נאוי: "ניסיון להחיות מחלוקת מלפני 16 שנה"

''גרינלנד לא למכירה''. הפגנה נגד כוונות טראמפ בנוק, בירת גרינלנד / צילום: ap, Evgeniy Maloletka

המשקיעים נזכרו מחדש במכסים של טראמפ - והם לא אוהבים את זה

הנשיא טראמפ מחריף את המאמצים להשגת שליטה בגרינלנד ומאיים במכסים של עד 25% על שמונה מדינות אירופיות ● בזמן שבאיחוד שוקלים להקפיא את הסכם הסחר הטרי עם וושינגטון, המומחים מעריכים כי השווקים יגיבו באיפוק, וכי המערכה היותר דרמטית מתרחשת באיראן ● עם זאת החוזים העתידיים מגיבים הבוקר בירידות ● ברקע ממשיכה לרחף שאלת חוקיות הטלת המכסים

סטארט־אפים שגייסו באופוריה של תחילת העשור, שילמו את המחיר ב־2025 / איור: גיל ג'יבלי

בקיזוז וויז: אלה התשואות האמיתיות של ההייטק הישראלי

מחקר של IVC ולאומיטק מגלה כי לצד סכומי העתק בהם נמכרו חברות סייבר כמו וויז, חברות שנחשבו למבטיחות בעבר נמכרו השנה במכירת חיסול ● זאת לאחר שהן לא הצליחו לצמוח במהירות ולהשיג תשואה מבוקשת לבעלי המניות ●​ עלייה נרשמה בהיקף האקזיטים הכולל

רצף הירידות במחירי הדיור נקטע? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

חושבים שירידת מחירי הדירות נבלמה? תקראו את זה קודם

מדד מחירי הדיור עלה בדצמבר ב־0.7%, והשאלה הגדולה היא האם הכיוון משתנה ● בהפניקס ערכו ניתוח מקיף של מגמות הדיור ולא פוסלים תרחיש כזה, אך מעריכים כי לא בטווח הקרוב

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מצוקת דיור? מספר יחידות הדיור בישראל עולה על מספר משקי הבית

על אף שמלאי הדירות חצה את רף ה־3 מיליון ועקף את מספר משקי הבית, כשל תכנוני מעמיק את משבר הדיור ● שלוש נקודות על שוק הנדל"ן בישראל, בעקבות נתוני למ"ס חדשים לשנת 2025

פורום דאבוס / צילום: Reuters, Denis Balibouse

הדנים מחרימים, טראמפ צפוי לנאום: פורום דאבוס ייפתח הערב

הערב יתקיים קונצרט חגיגי לפתיחת הדיונים, ומחר יחלו האירועים עצמם, כאשר על כולם מאפיל אירוע אחד – הנאום ביום רביעי של דונלד טראמפ ● נשיא ארה"ב מגיע לכינוס לאחר שהטיל מכסים חדשים על שמונה מדינות אירופיות בעקבות תמיכתן בדנמרק בנושא גרינלנד

צילום: Shutterstock

עיר מעל האיילון: התוכניות להקמת מתחמי התחבורה החדשים של גוש דן

התוכנית להקמת שבעה מרכזי תחבורה לאורך תוואי המטרו עולה שלב עם אישור התוכניות למחלפי השלום וההגנה ● הפרויקטים ישלבו מוקדי תחבורה ציבורית עם שטחי מסחר, תעסוקה ומבני ציבור

טרנד המכוניות החשמליות מאבד גובה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הולך ומתכווץ: מאחורי היחלשות המומנטום של הטרנד החם בשוק הרכב

עלות הרכישה הממוצעת של כלי רכב חשמליים ירדה בכ־15% בשנים האחרונות, כשבמקביל מספר עמדות הטעינה צמח, וערך הרכבים נשמר ● למרות זאת טרנד המכוניות החשמליות מאבד גובה ● הסיבה: שורה של רגולציות שפוגעות בו כדי לשמר את ההכנסות מדלק

טראמפ ופוטין / צילום: ap, Susan Walsh

הקרמלין: טראמפ הזמין את פוטין להצטרף למועצת השלום של עזה

צה"ל תקף תשתיות של חיזבאללה בלבנון ● במערכת הביטחון מוטרדים משילוב קטאר וטורקיה בעזה: "אסור למדינת ישראל לעמוד מנגד" ● בכיר אמריקאי על התקיפה באיראן שבוטלה בשבוע שעבר: "זה לא היה פייק או הונאה, זה היה אירוע אמת" ● סמוטריץ': "להציב לחמאס אולטימטום קצרצר ולהסתער על עזה בכל הכוח" ● צה"ל: כוחות הביטחון פתחו במבצע נרחב לסיכול טרור בעיר חברון ● עדכונים שוטפים

קרן שתוי, מנכ''לית קבוצת הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

מהלך הבעת האמון החריג של מנכ"לית הולמס פלייס: רוכשת מניות תמורת 51 מיליון שקל

קרן שתוי, המשמשת כמנכ"לית הולמס פלייס, רוכשת מחברת הגמל של מור 7.5 מיליון מניות של רשת מועדוני הכושר ● היא תשלם מכיסה 6 מליון שקל, והתשלום הנוסף יבוצע באמצעות הלוואת נון-ריקורס שתצמצם עבורה את הסיכון ● בשנה האחרונה עלתה מניית הולמס פלייס ב-20%, והרשת נסחרת לפי שווי שוק של כ-690 מיליון שקל

הדמיית פרויקט איינשטיין / צילום: 3dvision

ב-34.6 מיליון שקל: הפנטהאוז שנמכר בצפון תל אביב

היזמים חן ואיתי גינדי וחברת רמי שבירו דיווחו כי מכרו פנטהאוז דופלקס ברחוב איינשטיין 15 בתל אביב ● המבנה, שכולל מרפסת ובריכה פרטית, נמכר בעסקה שמשקפת 90 אלף שקל למ"ר

אשפוזי בית במקום אשפוזים בבתי החולים / צילום: Shutterstock

באוצר מתכננים: תמריצים בעשרות מיליוני שקלים לבתי חולים שיעבירו מטופלים לאשפוזי בית

רפורמה של עשרות מיליוני שקלים בחוק ההסדרים מנסה להפחית עומס במחלקות הפנימיות: משרדי האוצר והבריאות יציעו לבתי החולים "דמי תיווך" או הסבת מיטות לאשפוז ביתי ● האם המודל החדש יצליח לשכנע את המנהלים לוותר על המטופלים במסדרון לטובת טיפול מרחוק?

אורי יהודאי / צילום: סיון פרג'

אורי יהודאי, יו"ר רפא: "ניקח את תרימה לחו"ל, ואז היא תוכל להרוויח"

תרימה הוקמה ב-1935 ע"י חיים ויצמן, הנשיא הראשון של ישראל, וכעת היא צפויה להירכש תמורת 45 מיליון שקל ● בתחילת השנה שעברה נבחנה אפשרות למכור את תרימה לכצט שבבעלות קרן פורטיסימו, אך בסופו של דבר העסקה לא יצאה לפועל

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

ועדת השרים אישרה את החוק שיאפשר לאובר לפעול בישראל

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת חוק התחבורה השיתופית של חברי הכנסת משה פסל ואיתן גינזבורג ● החוק נועד להסדיר את פעילותם של שירותי הסעה שיתופיים בישראל, בדומה למודלים הפועלים במדינות אחרות

מתקן של מקורות / צילום: בר - אל

במקורות מזהירים: צפויה ירידת ערך של יותר ממיליארד שקל בנכסי החברה

חברת המים הלאומית מדווחת לבורסה כי תיתכן ירידה מהותית בערך נכסי החברה ובהון העצמי שלה, באומדן המצוי בטווח שבין כ-1.3 מיליארד שקל לכ-2.3 מיליארד שקל ● בנוסף, אומדן זה לא כולל את עלויות הפיתוח שהחברה צריכה להוציא בהיקף שנתי של כ-1.5 מיליארד שקל

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

בנק הפועלים נותן הטבה חדשה לנוטלי המשכנתאות. מי זכאי?

אחרי שחילק ללקוחותיו ארבע מניות, בנק הפועלים מציע החזר של עד 5,000 שקל ללקוחות שנטלו משכנתא ברבעון האחרון של השנה שעברה ● המהלך מגיע כחלק ממתווה ההקלות עליו הכריז בנק ישראל בתחילת השנה שעברה

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שניב מציגה: הפספוס של סנו, הרווח של משפחת ברנט

בעלי השליטה בחברת הנייר ומוצרי הניקיון במו"מ למכירת מניותיהם לפי 485 מיליון שקל – לאחר שב-2008 רכשו את מניות סנו בחברה לפי 60 מיליון שקל בלבד