גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בניין שעובר תמ"א 38 מונע ממתחם שלם לעבור פינוי-בינוי"

כך אמר ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, בכנס של הארגון הארצי להתחדשות עירונית ● סגנית ראש מטה הדיור, מירי כהן: "ברור שתמ"א 38 לא תיעלם ביום אחד; מי שיכריע בגורלה של תמ"א 38 היא המועצה הארצית ולא מינהל התכנון"

ראש עיריית גבעתיים, רן רוניק / צילום: עיריית גבעתיים
ראש עיריית גבעתיים, רן רוניק / צילום: עיריית גבעתיים

הסחרור שאליו נקלע ענף הנדל"ן מאז הודעת מינהל התכנון כי נבחנת האפשרות שלא להאריך את תוקפה של תמ"א 38 אחרי מאי 2020, ממשיך לתת את אותותיו. "לא נעמוד מן הצד נגד מי שיוצא בכותרת שצריך לאייד את תמ"א 38" - כך אמר עו"ד אברהם ללום, סגן יו"ר לשכת עורכי הדין, בכנס של הארגון הארצי להתחדשות עירונית, בשיתוף אוניברסיטת בר-אילן והתאחדות בוני הארץ. "נכון שיש תיקונים שנדרשים לעשות בתמ"א 38, ולכן אנחנו פועלים מול מינהל התכנון ומול התאחדות בוני הארץ בנושא תיקוני חקיקה בתחום בכנסת, ונמצאים שם".

גם סגן נשיא התאחדות בוני הארץ, חיים פייגלין, התייחס לנושא ההתחדשות העירונית ואמר: "בשנת 2018 התחילה בניית 12 אלף דירות במסגרת תמ"א 38, ועוד 3,000 יחידות דיור החלו להיבנות במסגרת פינוי-בינוי. מדוע להרוס את הכלי החשוב של תמ"א 38, שהתחיל לתת את פירותיו, מתוך ארגז הכלים הכל-כך מדולדל שעומד לרשותנו?".

פייגלין הוסיף והתייחס להעדפה של מינהל התכנון לקדם תכנון מתחמי, ואמר כי "עד שתהיה ראיה מתחמית, אל תהרסו מה שיש. ועד שנגיע לחלופה שמוסכמת על מינהל התכנון, ראשי ערים, הציבור, והקבלנים, בואו נשמר את הקיים ולא נהרוס אותו".

מנגד אמר ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, כי התמ"א הפכה לכלי שמטרתו העיקרית היא התחדשות עירונית: "אתם לא מפנימים שככל שתהיה יותר תמ"א 38, ככה תהייה פחות התחדשות עירונית. הערבוב של תמ"א 38 בשיח על התחדשות עירונית הוא פסול. אי אפשר להגיד "בינתיים עד שתהייה התחדשות עירונית אמיתית, בואו נעשה תמ"א 38, כי המשמעות היא "לדפוק" מתחם שלם של בניינים בגלל שבניין אחד בודד עושה תמ"א. זאת עבודה בעיניים".

קוניק הוסיף ואמר כי הבעיה היא לא בראשי הערים, אלא במדינה שלא מאפשרת באמת התחדשות עירונית אמיתית ומשמעותית. "מה שצריך לעשות במדינה נורמלית, זה להגיד לרשויות המקומיות, קחו שנתיים וקחו תקציבים, ותתכננו, ובשנתיים האלה לא בונים שום דבר. המטרה לתכנן כמו שצריך מתחמים אמיתיים. אני לא צריך לריב בוועדה המחוזית עם אנשים שבחיים לא היו בגבעתיים, על כמה עצים לכרות בשביל להקים אולם ספורט. מהסיבות האלה תכנון משמעותי לוקח 15 שנה. ואז, כשנותנים לדיירים אופציה להחליט אם הם רוצים להתאגד ב-10 בניינים, לפרויקט גדול שלוקח 15 שנה, או לעשות תמ"א 38 בבניין בודד שלוקח 4 שנים, אז ברור שהם יבחרו בבניין בודד. לא ייתכן שהיזמים מבטיחים לדיירים הבטחות שהם בחיים לא יכולים לממש, ואז הולכים לריב עם העיריות בוועדות הערר, ואת מי מאשימים בסוף? את ראשי הערים".

עמדה שונה הביאה עו"ד ענת בירן, לשעבר יו"ר ועדת הערר מחוז תל-אביב, שהתייחסה לשיח על תכנון מתחמי: "להרוס מתחמים שלמים ולבנות מגדלים במקומם, זה לא בהכרח מה שהציבור רוצה" אמרה בירן. "יש מקומות שרוצים לשמור על האופי שלהם, ומעדיפים תכנון מרקמי שמוסיף 2 קומות, שהן פורפורציונאליות לקיים, על פני מגדלים. לא כולם רוצים לגור במגדלים".

סגנית ראש מטה הדיור, מירי כהן, חלקה על הדברים וטענה כי "תכנון מתחמי של פינוי-בינוי הוא לא בהכרח מגדלים. המטרה היא לחשוב על שכונה שלמה והתשתיות הציבוריות שלה. ואת זה עושים פעם ב-60 שנה". כהן התייחסה לעמדת מינהל התכנון ואמרה: "מי שיקבע בסוף זה המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ומטה הדיור יגיש את עמדתו בנושא בעוד שבועיים. מה שברור הוא שתמ"א 38 לא תיעלם ביום אחד, וגם ברור שמדינת ישראל תתוכנן בסופו של יום בפינוי-בינוי של מתחמים שלמים".

פייגלין התייחס לנתונים הנוגעים לבנייה הנדרשת ביחס לכמות האוכלוסייה. "על פי הנתונים שלנו, עד שנת 2050, בהתבסס על הגידול ההטבעי בלבד, יצטרכו במדינת ישראל 3 מיליון יחידות דיור נוספות, כאשר היום ישנן בישראל 2.7 מיליון יחידות דיור. כלומר, צריך להכפיל את שוק המגורים בישראל. מאחר ואנחנו בונים היום פרויקטים שתוכננו לפני 30 שנה, כמו שכונת קריניצי החדשה ברמת גן, ההתחדשות העירונית בערים, זה אמצעי עוגן להשיג את היעד. ואם נצליח להגיע למיליון דירות באמצעות התחדשות עירונית זה יהיה הישג אדיר. אבל בשביל זה, צריך 30 אלף דירות בהתחדשות עירונית בלבד בשנה".

העיר בה הורגש שינוי המדיניות המשמעותי ביותר בתחום היא רמת גן. סגן ראש העירייה עו"ד רועי ברזילי התייחס לנתונים: "רמת גן הייתה העיר הראשונה לממש את תמ"א 38 וגם הראשונה להחליט לבטל אותה. רמת גן הבינה שהמדינה התבלבלה בכל מה שקשור לתמ"א 38. התוכנית הפכה מתוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, לתוכנית שנוספו לה מטרות אחרות כמו מחסור בדיור והתחדשות עירונית. אם היה מדובר בחשש מידיי מרעידת אדמה, הפתרון היה להרוס בניינים ישנים ולבנות במקומם בניינים חדשים במהירות. אבל על מה כולם מדברים? על מחסור בדירות. אז שיחליטו לאיזו בעיה צריכים איזה פיתרון. ברגע שבמסגרת תמ"א 38, לקחו וילה ברמת גן, הרסו אותה ובנו במקומה 70 דירות לדונם, המטרה איבדה את עצמה. ואז כבר לא היו גני ילדים, ולא היה כסף כי אין היטלי השבחה".

גם אבי גרובר, ראש עיריית רמת השרון, הסביר: "כראש עיר הכי כיף ללכת לגן ילדים לקרוא סיפור ולשתול פרחים. אבל מה לעשות שאנחנו צריכים להכריע בנושא תכנון, ואנחנו לא אויבים של הקבלנים. ברמת השרון קבענו מכסות להיתרי בנייה. לכל איזור יש מכסה משלו. לפני שאומרים אין יותר תמ"א 38, אפשר להגדיר לכל אזור בכל עיר מכסה מסויימת של היתרי בנייה. ובינתיים להכניס כלי נוסף".

חווה ארליך מתכננת מחוז תל-אביב הנכנסת במינהל התכנון הסבירה את עמדת מינהל התכנון, "שכחו שהיו טלטלות רבות שעברה התמ"א לפני המכתב של מינהל התכנון. לקח הרבה זמן עד שהשוק הסתגל לתמ"א. אחר כך לקח שנתיים עד שהבינו את חישוב הזכויות בנוגע לתיקון השלישי, ואחר כך נושא השיפוי עיכב את התמ"א. לאורך השנים היו הרבה הפסקות בפעילות הרציפה של התמ"א ורק בשנתיים שלוש האחרונות היה מפעל יצור שעובד. השלטון מקומי היה אמביוולנטי כלפי התמ"א בגלל נוסאים כמו תשתיות והיטלי השבחה. לא לגמרי הצלחנו לייצר שפה אחת בין מינהל התכנון לרשות המקומית. הכוונה של מינהל התכנון הייתה שצריך להחליף את הכלי. חייבים כלי חדש שיאפשר התחדשות עירונית מקומית וחיזוק מבנים כי הכלי שיש היום הוא מוגבל ולא מושלם וצריך גם לראות חדשנות בתכנון. יש היום כלים טכנולוגיים ודינאמיים וצריך להביא אותם למימוש בבנייה בשנים הקרובות".

עוד כתבות

מופע האבוקות בדרבי התל־אביבי שפוצץ / צילום: יהודה הליקמן, ספורטס רבי

האלימות משתוללת והכדורגל הישראלי ניצב בצומת דרכים: איך מצילים אותו?

הביטול השנוי במחלוקת של הדרבי התל־אביבי העלה שוב לכותרות את חוליי הענף ● עזבו אשמים, השאלה היא איך מונעים הסלמה ● לתשומת לב משטרת ישראל: בעולם כבר מצאו פתרונות ● כמה מילים מאוהד כדורגל מושבע

מכוניות חדשות מחכות ליצוא בנמל ינטאי, סין / צילום: Shutterstock

יותר ממחצי מהמכירות: מותגי הרכב מסין שברו שיא נוסף באוקטובר

ישראל מטפסת לצמרת יעדי היצוא של סין ברכבים בהנעה היברידית וחשמלית ● במקביל: טסלה מתקרבת לקבלת אישור על מערכת הנהיגה האוטונומית שלה בישראל, ורנו ואופל משיקות דגמים חדשים בשוק המקומי ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בירידות; נטפליקס הכריזה על פיצול מניות של 10 ל-1

נעילה מעורבת באירופה ● מטא מגייסת 30 מיליארד דולר באג"ח, ההנפקה הגדולה ביותר מאז 2023 ● הרשי: המכירות לעונת האלווין היו מאכזבות מהצפוי ● באירופה הבנק המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי ● הביקוש העולמי לזהב זינק לשיא כל הזמנים ברבעון השלישי של השנה, בהובלת גל השקעות בקרנות סל ומחירי זהב חסרי תקדים ●  הדולר האמריקאי מתחזק לשיא של שלושה חודשים

מלכוד המנהלים הצעירים בארגונים הוותיקים / צילום: Shutterstock

מנהלים צעירים נוטים למהפכות בארגונים ותיקים. יש לזה מחיר

מנהלים חדשים נוטים לא פעם למחוק את העבר הארגוני, מה שעלול לעלות ביוקר ● אלה הסיבות להתנהלות הבעייתית הזאת, וכך תוכלו לחולל שינוי ששומר על השורשים

טילי MR-SAM של התעשייה האווירית / צילום: משרד הביטחון

המטוסים של הצבא הטורקי זוכים לשדרוג, והודו רוכשת טילים מתע"א

מינהל הרכש הביטחוני של הודו יתכנס בשבועות הקרובים לאישור עסקאות ביטחוניות בשווי של כ-3.7 מיליארד דולר, כולל טילים שפיתחה התעשייה האווירית ● הענקית הביטחונית לוקהיד מרטין מעוניינת ליטול חלק בתוכנית ההגנה האווירית של הנשיא טראמפ ● וגם: הבריטים משדרגים את מטוסי התובלה הצבאיים של ארדואן ● השבוע בתעשיות הביטחונית

בודקים את המיתוס. גלדיאטור לא היה מקצוע לעבדים בלבד / צילום: ציור: ז'אן־לאון ז'רום (1872)

עם כל הכבוד לסרט, בפועל קרבות הגלדיאטורים לרוב לא היו עד המוות

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הקרבות לא היו נטולי אלימות או סיכון, אך רבים מהלוחמים זכו לתהילה וליחס טוב

מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום

"הקושנר הישראלי" - מאחורי מינוי מייקל אייזנברג לנציג במפקדה האמריקאית

רק לפני מספר שבועות מונה מייקל אייזנברג לנציג הישראלית במפקדת התיאום מול הכוחות האמריקאים בקרית גת ● על פניו נראה היה שמדובר במינוי המושלם: בכיר בעל שורשים אמריקאים עם אוריינטציה עסקית וכישורים פוליטיים ● אלא שכעת, המינוי שלו הוקפא ● האם זה קשור לאמירות מהעבר בהן ביקר את מדיניות הממשלה?

מה רוצים המנהלים הגדולים בראיון עבודה / צילום: AP

בזוס עסוק בביוב ובגוגל סופרים פסנתרים: מה רוצים המנהלים הגדולים בראיון עבודה

בעולם שבו כולם יודעים לכתוב קורות חיים מרשימים, המבחן האמיתי מתחיל בשאלות לא צפויות בראיון העבודה ● מה הייתם עושים בשעון חול של 7 דקות - ואיך זה קשור לקריירה שלכם? ● שאלות של יזמי ההייטק הגדולים שמראות שהיגיון יצירתי חשוב לא פחות מידע טכני

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה עדיף: גמל להשקעה או קרן נאמנות – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

היכן להשקיע? בניהול עצמי דרך קרנות נאמנות שקופות ונזילות, או בניהול מנוטרל רגשות בקופת גמל להשקעה? ● אל שני המדדים שהושקו לאחרונה בבורסת ת"א יצטרפו בקרוב עוד שלושה - בתחומי הנדל"ן, התעשיות הביטחוניות והתשתיות - בבורסה בונים על ביקושים גבוהים על רקע צפי להורדות ריבית ● אלטשולר שחם רושם חודש חמישי רצוף של אובדן כספים למתחרים בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל ● וגם: אנבידיה שברה שיא נוסף, והגיעה בפתיחת המסחר לשווי של חמישה טריליון דולר

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר גיא לרון / צילום: גלובס

המומחה שמסביר: גם זו הסיבה שלוויטקוף וטראמפ היה דחוף לסיים את המלחמה בעזה

שיחה עם ד"ר גיא לרון, חוקר גיאופוליטיקה מהאוניברסיטה העברית ● על האינטרסים הכלכליים של נשיא ארה"ב ושליחו למזרח התיכון והאופן שבו הם מעצבים את האזור

דרמה בשישים שניות: הישראלים שמביאים את הטרנד הסיני למערב

הן קצרצרות, ורטיקליות ומסתיימות בקליף האנגר: המיקרו־סדרות שכבשו את סין בקורונה תופסות תאוצה ומגלגלות מאות מיליוני דולרים בעולם - בעיקר בארה"ב ● כעת, יזמי גיימינג ומפיקי על ישראלים מסתערים על השוק שנשלט עד כה ע"י חברות סיניות, כשהם חמושים במודל תשלום חכם מעולם משחקי המובייל, שממיר סקרנות בהכנסה ● האם זהו טרנד חולף, או תחילתו של עידן חדש ורווחי במיוחד בבידור?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס הכריזה על ספליט. איך זה יעבוד והאם בעלי המניות יפגעו?

ענקית הסטרימינג הודיעה אתמול (ה') על מהלך של פיצול מניות ● למה חברות מבצעות ספליט, האם זה יקרה באופן מיידי ואיך זה ישפיע על בעלי המניות הנוכחיים? ● גלובס עושה סדר

קושיניה במסעדת קולומבו / צילום: נורית פורן

אם תצליחו להשיג מקום למסעדה הזאת, זו ארוחה שלא תשכחו

ארוחת בוקר מושחתת, פטיסרי כמו בפריז, אמן שיצירותיו מוצגות גם במרכז פומפידו וחוויה קולינרית ייחודית עם תפריט שמשתנה בכל יום ● ביקור בלוחמי הגטאות ● חגית אברון תופרת יום 

אורן זאב / צילום: תמר גרין

הישראלי עם אחזקה של מיליארד דולר בהנפקת נבאן: "השקעתי מתוך תחושת בטן"

זאב ונצ'רס, קרן ההון סיכון של הישראלי של אורן זאב, היא אחת המרוויחות הגדולות ביותר בהנפקה של החברה הישראלית נבאן ● נבאן שהוקמה כ-TripActions מפתחת תוכנה להזמנת נסיעות וניהול הוצאות עבור חברות - תחום שהגיע לעצירה כמעט מוחלטת בשנות הקורונה ואז זכה לצמיחה יוצאת דופן

בנייה בקריית שמונה. אלפי דירות בקנה / צילום: אייל מרגולין

"יותר מ-11,000 דירות חדשות": המדינה משווקת חלומות דמיוניים לקריית שמונה הגוססת

בקריית שמונה התוכניות חוגגות, ולציבור מוצעים מגוון סוגי יח"ד, מרכז תחבורתי - רק תבואו ● אבל מילים גבוהות לא מחליפות ביטחון, תעסוקה ורפואה זמינה, וכבר כיום יש בעיר כ־9,200 דירות - וחלק לא קטן מהן ריקות ● ככה זה כשיש יותר מדי תוכניות ופחות מדי מציאות

כוחות צה''ל בדרום לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

"אין זמן": האזהרה של השליח האמריקאי - והאיום

חמאס ממשיך לבצע הפרות: אמש ישראל קיבלה מהצלב האדום ממצאים של 3 גופות שעברו לבדיקת המכון לרפואה משפטית - בבדיקה התברר כי הממצאים אינם שייכים לחטופים חללים • דובר צה"ל הודיע כי חיסל אתמול מחבל מכוח רדואן של חיזבאללה בדרום לבנון ● במצרים הזהירו: בהיעדר תגובה אמריקאית להפרות ההסכם מצד ישראל - ההסכם יקרוס ● שר החוץ האיראני מזהיר: "ישראל תספוג תבוסה נוספת" ● עדכונים שוטפים

יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

מדוע התפטרה הפצ"רית ומתי הדלפה לתקשורת היא עבירה פלילית? שאלות ותשובות

הודעתה של האלופה יפעת תומר-ירושלמי כי תתפטר בעקבות מעורבותה בפרשת ההדלפה של סרטון ההתעללות בעציר פלסטיני בשדה תימן הובילה לסערה ציבורית ומשפטית ● מה עומד מאחורי ההתפטרות, אילו חשדות עולים בפרשה, ומה צפוי כעת? ● גלובס עושה סדר

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

תמורת 520 מיליון שקל: סלקום מוכרת את חלקה במיזם הסיבים IBC

רשמית: סלקום משלימה את עסקת המכירה של מיזם הסיבים IBC, ותקבל 520 מיליון שקל - רווח נאה ביחס להשקעה שעמדה על 121 מיליון ● במקביל, החברה מתכננת להמשיך בהליך התביעה שהגישה לאחרונה נגד המיזם

חזית המדע / צילום: Shutterstock

חוקרי תזונה חשבו שצום לסירוגין מאט הזדקנות ובריא לגוף. מה גרם להם לשנות את דעתם?

צום לסירוגין הפך ללהיט בעולם הדיאטות והבטיח לא רק ירידה במשקל ● אבל מחקרים חדשים מעלים ספקות לגבי התועלת שלו, ואחד מהם אפילו מרמז שהוא עלול להזיק ● שאלנו מומחים לתזונה על השינוי בעמדת המדע ועל הפער שבין הממצאים במעבדה לחיים עצמם

הרצל בקונגרס הציוני הראשון בבאזל, 1897 / צילום: לשכת העיתונות הממשלתית

בין הרצל ליאיר נתניהו: מה התפקיד של המוסדות הלאומיים?

השר מיקי זוהר הכריז על מינוי בנו של ראש הממשלה להנהלת ההסתדרות הציונית, ופרצה סערה רבתי ● מהם אותם מוסדות לאומיים, מי נהנה מהכסף שלהם ומאיפה בכלל הוא מגיע? ● וגם: על הגורל של הניסיונות לסגור אותם