גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבותינו שורשים, אבל אנחנו לא משקיעים לפי ענפים

בעוד שגישת ההשקעות הסקטוריאלית מצליחה בעולם ומרכזת סביבה מיליארדים רבים, דווקא אצלנו בארץ עוד לא נולד המדד הענפי שסחף עימו את המשקיעים ● האם הצעדים שנקטה הבורסה יובילו לשינוי מגמה?

השקעות ענפיות / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
השקעות ענפיות / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

בשבועות האחרונות ביצעה הבורסה בתל-אביב שני צעדים חשובים, שמטרתם להעניק "דחיפה" לגישת השקעות שאיננה מצליחה להתרומם בישראל, אף על פי העובדה כי מחוץ לה, מדובר באחת האסטרטגיות המובילות בעולם הפיננסי - השקעה סקטוריאלית.

למעשה, פרט לגישה המרכזית שרווחת בתחום מדדי המניות בעולם - השקעה במדדי שווי שוק שמכסים מדינה מסוימת - למשל רכישת קרן סל על מדד דאקס בגרמניה או FTSE 100 בבריטניה, השקעה על בסיס התמחות ענפית זוכה לפופולריות עצומה בקרב משקיעים רבים בעולם, מפרטיים ועד גופי ענק, כולל כאן בישראל.

מנתוני השקעות של גופים מוסדיים בארץ, אשר מעודכנים לסוף רבעון ראשון, עולה כי למעלה מ-30 מיליארד שקלים, התופסים נתח של כשליש מסך ההשקעה של הגופים המקומיים בקרנות סל גלובליות על מדדי מניות בחו"ל, הושקעו במוצרי השקעה "סקטוריאליים".

במדדי מניות בארה"ב המתמקדים במגזר הפיננסים, הבריאות והתעשייה, מחזיקים גופים ישראלים מיליארדי שקלים. אפילו בענפים נישתיים יותר כדוגמת חברות אינטרנט, מכשור רפואי ובנייה, יש משקיעים רבים שמקצים להם חלק ניכר מתיק ההשקעות.

מרחק גדול בין הארץ לחו"ל

אל מול המספרים המרשימים של השקעות ענפיות בחו"ל די עצוב לראות את תמונת המצב המקומית.

אמנם במבט חטוף, המספר הכולל של הנכסים העוקבים אחרי מדדים ענפיים בארץ עומד כיום על 6.5 מיליארד שקלים, אשר מהווים יותר מרבע מכלל הנכסים המנוהלים במוצרי מדד על שוק המניות בארץ.

השקעות במדדים ענפיים בישראל

אולם, בחינה מעמיקה יותר מגלה כי הרוב המוחלט שלהם מושקע במדד אחד בלבד - ת"א-בנקים-5 , כאשר הסיבה האמיתית להיקף הנכסים הנכבד המנוהל במדד זה היא רגולטורית, שהרי החזקה ישירה בבנקים מעל אחוז מסוים מחייבת היתר מראש של בנק ישראל, ועל כן המדד מהווה פתרון חשיפה נוח למניות הבנקים הגדולים בישראל ללא צורך בקבלת אישורים מיוחדים.

אם נוסיף להשקעה העקיפה במדד הבנקים את הסכומים המנוהלים בשני המדדים הבאים בתור - מדדי הביטוח והפיננסים - נגיע לשיעור מזערי של 1.4% אשר מוקצה על ידי משקיעים מקומיים למוצרי מדד המתמחים בענף ריאלי מסוים בבורסה המקומית.

מפרידים בין הבנייה לגבייה

נחזור למהלכים שהוכרזו לאחרונה על ידי הבורסה. הראשון הינו הפרדת כוחות בחברות המקומיות המתמחות בנדל"ן. עד כה ענקיות כמו עזריאלי ומליסרון, שעיקר פעילותן בהשכרת שטחי מסחר ומשרדים, חלקו את אותו סיווג ענפי עם יזמי נדל"ן למגורים כדוגמת צרפתי ופרשקובסקי.

אולם, מתחילת החודש הנוכחי בוצע שינוי במסגרתו ענף נדל"ן ובינוי, אשר משויכות אליו לא פחות מ-93 מניות הנסחרות בבורסה (קרוב לרבע מכלל החברות הציבוריות), פוצל לשניים - תת-ענף בנייה, שמהווה מעתה את האכסניה למניות של חברות הפועלות בעיקר בתחום ייזום בנייה, קבלנות בניין, התחדשות עירונית ועבודות תשתית ותת-ענף נדל"ן מניב, שכולל את החברות שעיקר פעילותן בהשקעות נדל"ן המניבות הכנסה שוטפת.

הסיווג של החברות לכאן או לכאן מתבסס על הדוחות הכספיים שלהן, באופן שעל מנת להיכלל בסיווג מסוים, חברה נדרשת להציג כי 60% ומעלה מהכנסותיה מקורן מעסקי נדל"ן מניב או בנייה, ובנוסף לכל הפחות 60% מנכסיה יהיו מאותו תחום.

פיצול זה מייצר מדד נדל"ן מניב כחול-לבן, במסגרתו נכללות יותר מ-50 מניות בשווי מצרפי של למעלה מ-100 מיליארד שקלים ומדד חברות בנייה מקומיות שכולל 30 מניות ושווי שוק של כ-20 מיליארד שקלים.

כעת נראה האם מהלך זה יגרום להגדלה משמעותית של הקצאת כספי המשקיעים למדדי הנדל"ן של הבורסה, אשר כיום מנהלים סכום מאכזב יחסית של 150 מיליון שקל בלבד, נמוך ביחס להיצע הניירות הקיים ולמיקומו של הענף במשק המקומי.

מחברים בין התשתיות לאנרגיה

צעד נוסף שהוכרז לאחרונה על מנת להגדיל את סל הפתרונות הסקטוריאליים עבור המשקיע הישראלי הוא השקת מדד מניות שיתמחה במניות תשתיות אנרגיה.

מדובר בהכלאה של שני תחומים שמתקדמים בפתרונות מקבילים: אנרגיה "רגילה" ואנרגיה "ירוקה". מדד זה מורכב ממניות של חברות הכלולות בתת-ענף אנרגיה של הבורסה וממניות של חברות אנרגיה הכלולות בתת-ענף קלינטק.

נכון למועד זה, כמות החברות הציבוריות בארץ שעוסקות בזיקוק, שינוע, שיווק ומכירה של מקורות אנרגיה, הפעלה של תחנות כוח או הפקה של אנרגיה ירוקה, אינו גדול. עם השקת המדד בתחילת החודש, נמנו בו בסך הכל 12 מניות, מחציתן מתחום אנרגיה ומחציתן מהקלינטק, כאשר גם המשקל המצרפי של כל תחום במדד מתחלק כמעט שווה בשווה.

בדומה למדד הנדל"ן, גם מדד ת"א-נפט וגז מרכז סכום צנוע יחסית של 144 מיליון שקלים בלבד במוצרי המדד העוקבים אחריו, ויהיה מעניין לראות האם המדד החדש יביא לעלייה בהיקף ההשקעה בתחום זה. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים