גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההלוואה חסרת התקדים שביקש לעצמו מנכ"ל מליסרון הייתה יותר מדי עבור ליאורה עופר

אבי לוי עוזב את חברת מליסרון כשהיא נסחרת בשווי שיא, על רקע חילוקי דעות סביב בקשתו כי בעלת השליטה תממן עבורו רכישת מניות החברה ● לוי: "מתוך אמונה בחברה וביכולותיה ומתוך רצון להמשיך ולהוביל את צמיחתה, ביקשתי לרכוש מניות ב-300 מיליון שקל. ההלוואה היתה אמורה להיות מובטחת במניות הנרכשות ובערבות אישית מלאה שלי"

אבי לוי, מנכ"ל מליסרון / צילום: איל יצהר
אבי לוי, מנכ"ל מליסרון / צילום: איל יצהר

סאגת חידושו של הסכם ההעסקה של אבי לוי, מנכ"ל ענקית הנדל"ן המניב מליסרון , הסתיימה הבוקר בצורה דרמטית, עם הודעתו של לוי לדירקטוריון החברה על סיום כהונתו בתום תקופת החוזה בשבוע הבא.

במליסרון ציינו כי לוי "נעתר לבקשת החברה להמשיך ולהעמיד משירותיו לחברה בתקופת ביניים ובמתכונת שטרם נקבעו", וכי יו"רית החברה ובעלת השליטה, ליאורה עופר, והדירקטוריון ביקשו להודות לו "על תרומתו לחברה בשנים הרבות שבהן כיהן כמנכ"ל".

עניין עתידו של לוי במליסרון עלה לכותרות באחרונה בעקבות פרסום בתקשורת אודות חילוקי דעות בינו לבין בעלת השליטה בסוגיית הרכיב ההוני שיקבל לוי כחלק מחידוש הסכם העסקתו. חילוקי דעות אלה נגעו לחבילה של מניות מליסרון שרצה לוי לרכוש באמצעות הלוואה של מאות מיליוני שקלים מידי עופר.

בתגובה לפרסום בעניין, מסרה מליסרון לפני כשבועיים כי "למועד זה, טרם הגיעו הצדדים להסכמה בקשר עם התנאים לחידוש הסכם ההעסקה של המנכ"ל לתקופה נוספת, ואין ודאות לגבי המשך כהונתו". על פי ההודעה אז, הצדדים טרם הגיעו "להסכמה בקשר עם התנאים לחידוש הסכם ההעסקה של המנכ"ל לתקופה נוספת".

באותו שלב, מרבית ההערכות בשוק היו כי הסיכוי שלוי יעזוב את החברה בשל חילוקי הדעות נמוך למדי, וכי סביר להניח שהצדדים יגיעו להבנות, וזאת בשל העובדה כי הוא נחשב למקורב לעופר, ומלווה את פעילות הנדל"ן שלה כבר שנים רבות. ואולם, היום הערכות אלה התבררו כשגויות, ונראה כי למרות הקרבה בין לוי לבין עופר, הפערים ביניהם היו גדולים מדי לגישור. זאת, כשככל הידוע, לא זכורה בשוק ההון המקומי דרישה דומה לזו שהציב לוי בפני עופר, גם מבחינת היקף ההלוואה שביקש וגם בנוגע למקור המימון שלה.

לוי הבהיר היום: "מעולם לא ביקשתי הלוואה בסך 400 מיליון שקל (סכום ההלוואה שפורסם בתקשורת; א"ל). אכן, מתוך אמונה בחברה וביכולותיה, ומתוך רצון להמשיך ולהוביל את צמיחתה, ביקשתי לרכוש מניות נוספות של החברה בסכום של כ-300 מיליון שקל, כשבכוונתי היה להשקיע מהוני העצמי סכום של 60-75 מיליון שקל, ואכן ביקשתי מבעלת השליטה, ולא מחברת מליסרון, הלוואה צמודה למדד בסכום של כ-225 מיליון שקל. ההלוואה היתה אמורה להיות מובטחת במניות הנרכשות ובערבות אישית מלאה שלי, עם תנאי 'ריקורס' מלא".

צבר הון המוערך בחצי מיליארד שקל

במהלך שנות עבודתו במליסרון צבר לוי הון עצום, שהפך אותו לאחד המנהלים השכירים העשירים במשק. ההון שצבר במהלך שנות עבודתו בחברה מוערך בסכום כולל של חצי מיליארד שקל - עיקר הסכום שווי השוק של מניותיו בחברה, והשאר מימושי מניות שביצע ועלויות העסקתו השנתיות השוטפות.

כיום מחזיק לוי בקרוב ל-4.5% ממניות מליסרון, שחלק גדול מהן נרכשו בשוק, בשווי נוכחי של כ-360 מיליון שקל. זאת, לאחר שבימים האחרונים מימש אופציות לרכישת נתח של 0.3% מהון החברה תמורת 18 מיליון שקל, וברווח "על הנייר" של כ-10 מיליון שקל (בעלת השליטה, ליאורה עופר, מחזיקה בכ-58% ממניות מליסרון, בשווי שוק נוכחי של 4.9 מיליארד שקל). 

הסכם העסקתו הנוכחי של לוי אושר ביולי 2015, וכלל הענקת כ-440 אלף כתבי אופציה לכ-1% מהונה של מליסרון במועד ההענקה ובשווי שעמד אז על כ-9 מיליון שקל. גם ב-2015 הסכם ההעסקה של לוי לא עבר בשקט, אז אישר דירקטוריון החברה את תנאי העסקתו וכן את מדיניות התגמול של מליסרון, למרות התנגדות בעלי מניות המיעוט. עוד לפני כן, גם הסכם העסקתו הקודם של לוי כלל רכיב אופציות משמעותי.

עלות העסקת אבי לוי במליסרון

עלות שכרו השנתית של לוי אינה חריגה (עלות שכר חודשית של 166 אלף שקל, צמוד למדד ותנאים נלווים נוספים), אבל יחד עם המענקים והתגמול ההוני שהוא מקבל לצד זאת, הוא מתברג מדי שנה בין שיאני השכר בבורסה. ב-2018 עלות העסקתו של לוי הסתכמה ב-5.3 מיליון שקל, ובסך הכל בשבע שנות כהונתו (2012-2018) בחברה, עלות זו הצטברה ליותר מ-45 מיליון שקל. נוסף על כך, במהלך השנים מימש לוי חלק ממניותיו בתמורה כוללת של עשרות מיליוני שקלים.

הרוחות סוערות בעקבות הפרישה

בענף האופנה והקניונים סערו היום הרוחות סביב הודעת הפרישה הדרמטית של מנכ"ל מליסרון. לוי התנהל ביד חזקה אל מול השוכרים, ויש רבים הטוענים כי אף ביד חזקה מדי, וכי נדרש לו זמן להפנים את השינוי שעובר הענף ואת ההתאמות שנדרשות מבחינת גובה שכר הדירה שהשוכרים מסוגלים לשלם, על רקע השינויים בענף, ובראשם הקניות המקוונות וגידול במספר הנוסעים לחו"ל. 

מאז שהתחיל לוי (65) לנהל את מליסרון, פעילותה צמחה בצורה משמעותית, וכיום היא מחזיקה ב-24 נכסים מניבים בשווי כולל של כ-18.5 מיליארד שקל וב-811 אלף מ"ר שטחי השכרה המאוכלסים ב-97%. מליסרון היא בעלת שווי השוק השני בגודלו בין חברות הנדל"ן בבורסה, אחרי קבוצת עזריאלי, ודומה לשוויה של חברת אמות. 

לפני מינויו למנכ"ל שימש לוי מנכ"ל החברה הפרטית עופר השקעות, שבאמצעותה מחזיקה כיום ליאורה עופר בשליטה במליסרון. מאז שמונה למנכ"ל מליסרון במרץ 2012 ועד כה, מניית החברה טיפסה בכ-270%. 

מניית מליסרון, שנחלשה היום בשעות הצהריים בכ-2% במחזור מסחר ער, נסחרת סמוך לרמת השיא שלה ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-8.4 מיליארד שקל. זאת, לאחר קפיצה של כ-20% בשווי המניה מתחילת השנה, כחלק מהראלי המאפיין את מניותיהן של חברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל באחרונה, בתמיכת תנאי השוק המסייעים לצמיחתן.

למרות התקופה המאתגרת של ענף הקמעונאות המקומי, בעיקר בתחום האופנה, מליסרון, בדומה למתחרותיה הבולטות, סיכמה את הרבעון הראשון של 2019 במגמה חיובית, עם שחיקה של 1% בהכנסותיה, ל-382 מיליון שקל, ועלייה של כ-6% ברווח הנקי שלה, לכ-138 מיליון שקל, תוך שהציגה שיפור בפרמטרים התפעוליים המרכזיים.

שני הקניונים המרכזיים של מליסרון (מבחינת שווי שוק) הם הקריון בקרית ביאליק וקניון רמת אביב בתל אביב (עם החזקה של כ-73%), בשווי של כ-2.3 מיליארד שקל כל אחד.

בנימה אישית, ביקש היום לוי, המלווה את עסקיה של משפחת עופר כבר כ-40 שנה, "להודות, בראש ובראשונה, לאבות המייסדים של הקבוצה, יולי עופר ז"ל וסמי עופר ז"ל, שנתנו בי את אמונם והפקידו בידי, אז נער בן 25, את מערכת הנהלת החשבונות והכספים של הקבוצה, וברבות הימים את ניהול קבוצת הנדל"ן". לוי גם הודה לליאורה עופר, "אשר צעדה אתי כל הדרך, ויחד בנינו חברה לתפארת, מהגדולות והמוצלחות במשק הישראלי".

עופר עצמה, בהודעה שמסרה לעובדי מליסרון, ביקשה "לנצל את ההזדמנות להודות לאבי מעומק לבי על שנים רבות של חברות קרובה, על שיתוף פעולה, עשייה ותרומה, שהפכו את החברה למה שהיא כיום", והוסיפה כי לוי "תרם רבות לפיתוחה ושגשוגה של קבוצת מליסרון, מחברה קטנה לחברת הקניונים הגדולה בישראל, המחזיקה ומנהלת מאות אלפי מ"ר של מרכזי קניות, מסחר ומשרדים". 

כך נכנס מנכ"ל מליסרון להיכל התהילה של דרישות השכר המוגזמות

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר