גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות אלימות ויותר ילדים ביציעים: התוכנית למשיכת בעלי הון לכדורגל הישראלי

ההכנות לפתיחת ליגת העל בשיאן, וקברניטי הכדורגל בישראל מתמודדים עם דאגות כבדות ● רק לקבוצות מעטות יש בעלים שמכניס את היד לכיס ומעניק שקט, ומחציתן יפתחו את העונה ללא מגרש ביתי קבוע ● למנהלת הליגות, הגוף שאחראי על הענף, יש תוכנית לשינוי המצב

טקס האליפות בעונה שעברה / צילום: עודד קרני
טקס האליפות בעונה שעברה / צילום: עודד קרני

בליגות הגדולות של אירופה עוסקים במסע הצטיידות במיליארדי אירו ברכש שחקנים לקראת פתיחת עונת הכדורגל 2019/20. המסע הזה הוא מרכיב אי הוודאות היחיד פחות או יותר של הקבוצות. כמעט לכולן יש בעלים אמידים, אצטדיון ביתי, התפוסה ביציעים עוברת ברוב המקרים שיעור של 90%, והסכמי הטלוויזיה - המנוע העיקרי של התעשייה - נמצאים בעלייה מתמדת, שמבטיחה שאפשר יהיה להמשיך לרכוש שחקנים כמעט בכל מחיר בעתיד הקרוב.

ואצלנו? עונת 2019/20 נפתחת בימים אלה באופן רשמי, עם המשחקים של הקבוצות הישראליות במפעלים האירופיים, תחת לא מעט סימני שאלה.

יותר מדי קבוצות לא יפתחו את העונה באצטדיון הביתי שלהן, לחלקן אפילו אין אחד כזה. גם סביב בעלי הקבוצות יש לא מעט סימני שאלה, והסכם הטלוויזיה הנוכחי שהבטיח סכום שיא לקבוצות תלוי ועומד בבוררות ארוכה בעקבות דרישה של הזכיין להפחתה משמעותית של הסכום.

רגע לפני פתיחת העונה, בדקנו מהן הנקודות המרכזיות שמעסיקות את הקבוצות ואת אנשי מינהלת הליגות, הגוף שאחראי על ניהול הכדורגל המקצועני בישראל. מצאנו הרבה קשיים, אבל גם כמה נקודות אור.

דרושים: עוד מיץ גולדהארים

משה חוגג צעק השבוע, שוב, "תחזיקו אותי" ואיים לעזוב את בית"ר ירושלים אם הגזענות לא תיפסק. בשנה שעברה מאז רכש את הקבוצה, חוגג מציג את כל הסימנים האפשריים לכך שהוא לא הגיע לרוץ מרתון עם הקבוצה.

במינהלת לא מסתירים את העובדה שהם מוטרדים מעניין הבעלות. נכון להיום יש שני בעלי הון עם ודאות להעמיד קבוצות בכסף גדול - מיטש גולדהאר במכבי ת"א ויעקב שחר במכבי חיפה. זה מעט מדי. משה חוגג הוא הצלע השלישית, שהיא הרבה פחות בטוחה.

אלונה ברקת שאחרי הסיבוב הפוליטי לא נראית מחויבת ברמת ההשקעה כמו אלונה ברקת של לפני שנתיים. זאת למרות העובדה שאנשי המינהלת טוענים כי "היא מגיעה כרגיל לישיבות של הליגה ומאוד מעורבת". יותר מדי קבוצות נשענות העונה על כספי הרשויות המקומיות ובנויות סביב תקציב צנוע יחסית. הפועל ת"א היא כבר לא קבוצה גדולה מבחינת יכולת כלכלית ומוחזקת מעל המים בהשקעה מינימלית של בעלים.

יו"ר המינהלת ארז כלפון אומר ל"גלובס" כי הדרך לייצב את הכדורגל חייבת לעבור דרך משיכת בעלי הון, שייהנו מהקלות והטבות רגולטוריות בעקבות ההשקעה הזאת. "הייתי רוצה למשוך לפה יותר אנשים שמנהלים חברות בארץ ובחוץ לארץ", הוא אומר, "להביא לפה יותר יהודים כמו מיטש גולדהאר או אלכס שניידר - שישקיעו פה בקבוצות כדורגל וכתוצאה מכך יקבלו הנחות רגולטוריות כאלו ואחרות".

לדבריו, "זו בהחלט חלק מהתוכנית שלנו - למשוך בעלים חדשים בכדורגל הישראלי. אבל הקלות רגולטוריות הן לא דבר שקל לקבל. כדי למשוך משקיעים צריך לנסות ולפעול להקלה במיסוי".

איזה אינטרס יש למדינה, ובעיקר למשרד האוצר לנוע בכיוון הזה? לטענת כלפון, "רשויות המס ומשרד האוצר צריכים להבין שיש לקבוצת כדורגל משמעות רחבה - מתחת לקבוצת ליגת על יש מחלקת נוער וילדים, והמשמעויות של להביא ילדים לכך שיתאמנו וישחקו במקום להסתובב ולהידרדר למקומות לא נעימים היא גדולה".

חצי מהקבוצות ללא מגרש ביתי

האם בלומפילד יהיה מוכן לפתיחת עונת 2019/20? נדמה שכולם יודעים את התשובה, אבל ממשיכים לשאול את השאלה. זה יהיה נס אם בלומפילד, פרויקט שבו השקיעו כחצי מיליארד שקל, יהיה מוכן בתוך חודש. "אני לא יודע מתי זה יקרה, אני מקווה שמדובר בחודשים לכל היותר", אומר כלפון.

אבל בלומפילד הוא רק סימפטום. יותר מדי קבוצות מקומיות לא מחזיקות באצטדיון ביתי וייאלצו לנדוד גם השנה למגרשים אחרים. ולא מדובר רק בתל אביביות שמחכות לבלומפילד. בסך הכול שבע מתוך 14 הקבוצות בליגה יפתחו את העונה מחוץ לעיר שאליה הן משתייכות.

"לנושא האצטדיונים צריך להיכנס לעומק - חייבים לפעול להקמת שני אצטדיונים בטווח הקרוב, ביחד עם קרן המתקנים, כי זה קריטי", אומר כלפון. הבעיה שעיריות לא ממהרות להקים אצטדיון - שיטת המאצ'ינג להקמת מתקני ספורט לא הוכיחה שהיא מתמרצת עיריות לבנות מתקנים.

העלות ההתחלתית גבוהה גם אחרי ההשתתפות של קרן המתקנים, ומתנפחת בעשרות עד מאות אחוזים, שכולן נופלות על העירייה. ואחר כך יש את עלויות תחזוקה שהן גבוהות מאוד ולא דומות לשום מתקן אחר. בכל אזור הדרום יש היום מתקן אחד ראוי בלבד - בבאר שבע - וגם במרכז ובצפון המצב לא הרבה יותר טוב.

הפועל אשקלון ואשדוד משחקות במתקנים מיושנים וגרועים; נס ציונה, תנדוד צפונה לפתח תקווה; לחדרה ולרעננה אין מגרשים ואין פיתרון באופק. פתח תקווה, שכבר בנתה אצטדיון ראוי, "מבזבזת" אותו אחרי ששוב היא פותחת עונה ללא אף נציגה בליגת העל אחרי שגם מכבי פ"ת נשרה ללאומית.

ילדים במגרשים או כסף משידורים

במינהלת מצהירים שהמטרה המרכזית העונה היא "למלא את האצטדיונים במשפחות". אין שום ענף בידור בישראל שמושך בסוף שבוע אחד כמות אנשים כמו הכדורגל - בעונה שעברה הגיעו לאצטדיונים מספר שיא של 1,430,652 צופים, ממוצע של 41,481 צופים בכל מחזור - וזה בעונה שבה האלופה כבר הייתה ידועה כבר באמצע העונה.

המכשול בדרך למטרה הוא שעות המשחקים, שנקבעות בהתאם להסכם השידורים. המשחק המרכזי משוחק לרוב ביום שני בשעה 21:00, איך אפשר גם לקחת את הילדים וגם להעיר אותם בבוקר לביה"ס? יו"ר המינהלת מבטיח כי "במכרז הבא נדאג לכך שהמשחקים ישוחקו בשעות שיאפשרו לילדים לבוא".

מכשול נוסף הוא התדמית הבעייתית של הענף, שנתפס לעתים כאלים. לכן במינהלת השיקו קוד אתי שיחייב את הקבוצות והשחקנים להתנהלות נאותה גם מחוץ למגרש, בין היתר תוך הפעלת סנקציות כלכליות על אלו שיפרו אותו. זה אולי צעד יותר הצהרתי ותדמיתי מאשר כלי ענישה אפקטיבי, אבל כזה שבטח לא יזיק.

בכל מקרה, הכדורגל הישראלי של היום הוא הרבה פחות אלים מאשר בעבר - כך מראים הנתונים שהוצגו על ידי המשטרה. כמות המעצרים ירדה מ-109 בעונת 2018/19 ל-49 בעונה החולפת; נרשמה ירידה בכמות התיקים שנפתחה מ-255 בעונת 2018/19 ל-194, וגם כמות האוהדים המורחקים מהמגרשים הסתכמה ב-72 בלבד בעונה החולפת לעומת 129 בעונה שלפני כן.

עם זאת, חלק מזה ניתן לשייך לרפורמת השיטור שהובילה לכך שהתקצוב לפעולות אבטחה ושיטור במגרשים נופל כעת על המשטרה ולא על הקבוצות. וכאשר זה המצב, אומרים גורמים שלא לייחוס, המשטרה שנהגה עד היום לדרוש "כמויות מנופחות של אנשי אבטחה ומשטרה" - צמצמה משמעותית את כוח האדם במגרשים. במלים אחרות: פחות שוטרים, פחות מעצרים וחיכוכים עם המשטרה.

במינהלת מציינים כי הורדת רף האלימות ושיפור התדמית היו בין הסיבות לכך שהבורסה לניירות ערך הפכה לספונסר הראשי של הליגה, בהסכם לשלוש שנים. במסגרת ההסכם תשלם הבורסה 12 מיליון שקל ובתמורה תיקרא הליגה "ליגת הבורסה לניירות ערך".

צ'רלטון דורשת לשלם פחות 

נושא אחרון ומהותי לטווח הרחוק הוא הסכם הטלוויזיה. ההסכם הזה הוא המנוע העיקרי של המינהלת והכסף העיקרי שזורם לקבוצות. בעוד שנתיים יפוג הסכם הטלוויזיה הגדול בין צ'רלטון, בבעלות אלי עזור ופיני זהבי, לבין המינהלת. הסכם שאמור להבטיח 126.5 מיליון שקל בשנה.

למה אמור? כי זמן קצר לאחר שזכתה צ'רלטון במכרז - בעקבות התמחרות קשה מול פרטנר שהקפיצה את מחיר הזכויות ב-400% - היא פתחה בהליך בוררות מול המינהלת. לפי גורמים המעורים בפרטים, דורשת צ'רלטון להפחית את הסכום בכ-10 מיליון שקל בשנה. בסך הכול מדובר על יותר מ-50 מיליון שקל. בין היתר, טוענת צ'רלטון כי המכרז לא התנהל באופן תקין וכי הזמן שניתן לה במהלך ההתמחרות להגיב לעליית המחיר לא היה זהה לזמן שניתן לפרטנר. בצ'רלטון דורשים להוריד בדיעבד את המחיר לנקודה האחרונה שבה נוצר פער בלוחות הזמנים. 

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו