גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה מציעה לדחות את הרפורמה למינוי נאמנים באופן שוויוני

כיום, מינוי הנאמן מבוסס על הצעות נושים מרכזיים, על הצעת החייב או על המלצות ביהמ"ש, ובין היתר פוגע בכניסת אנשי מקצוע חדשים לתחום ● החוק החדש קובע שנאמנים בהליכי חדלות פירעון ימונו מתוך רשימה סגורה שתגובש על ידי ועדה מקצועית שתבטיח מינוי אובייקטיבי, שוויוני ושקוף ● עקב הקדמת הבחירות לכנסות ה-21 וה-22, לא הושלמה ההיערכות למינוי הנאמנים

פתיחת הכנסת ה 21/ צילום: יוסי זמיר
פתיחת הכנסת ה 21/ צילום: יוסי זמיר

האם הבשורה שהביאה עמה מהפכת חדלות הפירעון בכל הנוגע להליך מינוי שוויוני יותר של נאמנים בתיקי חדלות פירעון - עומדת להידחות? ועדה מיוחדת תדון מחר (ב') בדחיית הכניסה לתוקף של הליך מינוי הנאמן בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שאמור להיכנס לתוקף בספטמבר הקרוב.

בעוד כחודשיים, בחודש ספטמבר השנה, עתיד להיכנס לתוקפו "חוק חדלות פירעון החדש", שצפוי לחולל מהפכה גדולה בתחום חדלות הפירעון, ונחשב לאחד ממהלכי החקיקה הגדולים והמורכבים ביותר שנעשו בישראל בשנים האחרונות. החוק החדש, המחליף חקיקה מנדטורית בת למעלה מ-80 שנה, מגדיר כמטרה ראשונה את השיקום הכלכלי של החייב וקובע, בין היתר, כי תהליך השיקום יוגבל לארבע שנים, שבסופן יקבל החייב פטור מחובותיו. בשורה גדולה נוספת שאמור החוק להביא עמו קשורה להליכי מינוי בעלי תפקיד בהליכי חדלות פירעון.

כיום, מינוי הנאמן מבוסס על הצעות נושים מרכזיים, על הצעת החייב או על המלצות ביהמ"ש. בשתי האפשרויות הראשונות קיים חשש שיופעלו על הנאמן לחצים לפעול לטובת נושה כזה או אחר. בנוסף, הנוהל הקיים פוגע בכניסת אנשי מקצוע חדשים לתחום ופיתוח הענף. החוק החדש קובע שנאמנים בהליכי חדלות פירעון ימונו מתוך רשימה סגורה שתגובש על ידי ועדה מקצועית שתבטיח מינוי אובייקטיבי, שוויוני ושקוף. החידוש העיקרי במינוי הנאמנים הוא ביצירת רשימות נאמנים לסוגים שונים של הליכים, קביעת הליך הקבלה שיעברו המועמדים והסדרת עבודת הוועדה הציבורית שתגבש את רשימות הנאמנים.

ואולם, עקב הקדמת הבחירות לכנסות ה-21 וה-22, לא הושלמה ההיערכות למינוי הנאמנים לפי ההסדר הקבוע בחוק החדש. לפיכך, הממשלה מציעה לקבוע הסדר ביניים למינוי נאמנים, בהוראת שעה עד ליום 1 ביולי 2020, שתאפשר להשלים את ההיערכות הנדרשת למינוי נאמנים לפי החוק החדש. עיקרו של ההסדר הוא שמירת הדין הישן לעניין תנאי הכשירות של הנאמנים והליך המינוי שלהם. בנוסף, לאור זאת שלא הוקמה ועדת חוקה בכנסת ה-21, מוצע לקבוע כי באופן זמני, ועדה מיוחדת שתיקבע, תוכל להתקין תקנות אגרות חדשות שיסדירו את גביית האגרות לפי החוק החדש.

הוועדה המיוחדת, בראשות חברת הכנסת אוסנת הילה מארק, תתכנס מחר ב-9:00 בבוקר בחדר ועדת החוקה על מנת לדון באפשרות הדחייה האמורה.

סמכויות רחבות הופקדו בידי הנאמנים

מדובר במכה לעוסקים בתחום חדלות הפירעון, אשר קיבלו בשמחה את הבשורה על עשיית הסדר בתחום, בעיקר אלה שמודרו מההמלצות או שלא הצליחו להיכנס למעגל הנאמנים הקבועים שממונים פעם אחר פעם בהליכי חדלות פירעון.

החוק החדש עשה האחדה של כל סוגי ההליכים להליך אחד של חדלות פירעון שנפתח עם הגשת בקשה לקבלת צו לפתיחת הליכים, ושבמסגרתו יכול להתמנות "נאמן" - בעל תפקיד מן השוק הפרטי האחראי לניהול הליכי חדלות הפירעון. הסמכויות שהופקדו בידי הנאמנים הן רחבות, ובהן: לגבי יחידים - הסמכות לחקור את היחיד בדבר מצבו הכלכלי, הסמכות לדרוש מידע אודותיו, וכן הסמכות לנהל את הליכי חדלות הפירעון בעניינו. לגבי תאגידים - הנאמן יכריע בתביעות החוב, יפעל לכינוס נכסי קופת הנשייה וניהולם, יגבש את הדרך המיטבית להפעלת התאגיד או יפעל למימוש הנכסים ועוד. כדי לאפשר פיקוח הולם על סמכותם של הנאמנים, נקבעו בחוק החדש מנגנונים המאזנים את כוחם, ובהם מנגנון חשוב הקובע הליך מסודר של מינוי ותנאי כשירות ברורים. מינוי הנאמנים לפי החוק החדש ייעשה בהליך מינוי רב-שלבי, במסגרתו על שר המשפטים למנות ועדה ציבורית שתגבש רשימה של נאמנים כשירים, וזאת תוך הסתמכות על תקנות שמוטל על השר להתקין.

בנובמבר האחרון פרסמה שרת המשפטים דאז איילת שקד להערות הציבור טיוטת תקנות העוסקת במינוי נאמנים בהליכי חדלות פירעון, וכן טיוטת תקנות להכשרה להתנהלות כלכלית נכונה של חייבים. מטרת התקנות על פי הודעת השרה הייתה "להסדיר, לאזן ולשקם", וזאת, לקראת כניסתו לתוקף, בספטמבר 2019 של החוק .

על פי טיוטת התקנות, יהיו ארבע רשימות נאמנים נפרדות לפי סוגי הליכי חדלות הפירעון השונים, כאשר לכל אחת תנאי סף אחרים, משום שלכל הליך נחוץ ניסיון שונה: רשימה מחוזית ליחידים - הרשימה תיקבע בנפרד לכל מחוז וכשירים להיכלל בה מועמדים שיש להם ניסיון של שלוש שנים בתחום חדלות הפירעון. מספר הנאמנים ברשימה זו מוגבל וייקבע לפי צרכי השוק; רשימה מחוזית לתאגידים לפני פירוק - הרשימה תיקבע בנפרד לכל מחוז וכשירים להיכלל בה מועמדים להם ניסיון של שלוש שנים; רשימת נאמנים מפעילים - ממנה ימונו נאמנים בהליכים של תאגידים שפניהם לפירוק או לשיקום כלכלי (הבראה), כאשר במהלך ההליכים עסקי התאגיד ממשיכים לפעול. הרשימה ארצית, וכשירים להיכלל בה מועמדים שמונו בכמה הליכי פירוק תאגיד; ורשימה להליכים מורכבים: ממנה ימונו נאמנים בהליכים שהכנ"ר סיווג כהליך מורכב (למשל היקף גדול, סיכונים מיוחדים או פריסה גיאוגרפית רחבה). הרשימה תהיה ארצית וכשירים להיכלל בה מועמדים עם ניסיון רב שכיהנו כנאמנים בהליכים בהיקפים משמעותיים.

עוד עלה מטיוטת התקנות כי הליך המיון יתקיים כל 3 שנים, כדי לאזן בין כניסת שחקנים חדשים לבין הרצון במחויבות של הנאמנים הנמצאים ברשימה; בשלב ראשון תפורסם הזמנה לציבור להגיש בקשות להימנות על רשימת הנאמנים; בשלב השני הוועדה הציבורית תבחן עמידה בתנאי הסף ובסייגים ותזמין את המועמדים המתאימים להיבחן בבחינה מקצועית. בשלב שלישי תתקיים בחינה מקצועית; ובשלב רביעי ייערך ראיון אישי למועמדים שעמדו בבחינה המקצועית. על פי התקנות, בסופו של ההליך תיקבענה הרשימות אשר תפורסמנה באתר האינטרנט של הכנ"ר.

הטיוטה מציעה גם לקבוע תשלום אגרה, קביעת תנאים לשימור ציון הבחינה המקצועית ואפשרות לגריעת נאמן מהרשימה או להקפאה זמנית את הופעתו ברשימה.

ואולם, כאמור, בשל המצב הייחודי שנוצר עקב הקדמת הבחירות לכנסות ה-21 וה-22, לא הושלמה ההיערכות למינוי הנאמנים לפי ההסדר הקבוע בחוק החדש, והממשלה מציעה לקבוע הסדר ביניים למינוי נאמנים, שיאפשר להשלים את ההיערכות הנדרשת למינוי נאמנים לפי החוק החדש.

בנוסף, בטרם ייכנס החוק לתוקף יש צורך להתקין תקנות אגרות חדשות שיסדירו את גביית האגרות לפי החוק החדש. ואולם, לפי החוק החדש אישור של תקנות אגרות ייעשה רק על ידי ועדת חוקה. כדי לאפשר את התקנת התקנות בכנסת ה-21 , שבה לא הוקמה ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, מוצע לקבוע בהוראת השעה כי באופן זמני ניתן יהיה להתקין תקנות אגרות כאמור על ידי ועדה אחרת שתיקבע לשם כך.

עוד כתבות

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחשש לתקיפה איראנית: קטאר מפנה מתקן גז מרכזי

דיווחים על שני פיצוצים עוצמתיים בריאד שבסעודיה, במקביל למתיחות הגוברת במפרץ ●  עשרות מטסי תקיפה הושלמו ביממה האחרונה במערב ובמרכז איראן ● בפעם הרביעית מהבוקר: ירי מאיראן לעבר ישראל, התרעות הופעלו מהגולן ועד השפלה ● ישראל אישרה ששר המודיעין האיראני חוסל: "צפויות הפתעות בכל הזירות" ● עדכונים שוטפים

מאזדה CX / צילום: יח''צ

את יבוא המכוניות תקבלו כמעט בחינם: תעלומת הדיסקאונט של מניית דלק רכב

למרות שהיא מרוויחה מאות מיליוני שקלים, משקף מחיר המניה של יבואנית הרכב שווי נמוך לפעילותה המסורתית ● בין הסיבות לכך: ירידה במכירות המותג המרכזי, איחור בכניסה לטרנד הסיני וחוב גדול ● גורם בשוק: "מי שרכש את המניה כשהיא נפלה בעבר, הרוויח"

אילוסטרציה: Shutterstock

יוצאי AWS וצ'ק פוינט מגייסים 42 מיליון דולר לחברה חדשה

הסטארט-אפ נייטיב, שהוקם ע"י יוצאי AWS וצ'ק פוינט, מבקש לצמצם את הפער בין כלי האבטחה של ספקיות הענן ליישום בפועל בארגונים

רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock

הנחות של 30 אלף שקל ויותר: יבואני הרכב יצאו במבצעים אגרסיביים בחסות המלחמה

בצל הלחימה, ענף הרכב הישראלי מציג מבצעים אגרסיביים ותנאי מימון משמעותיים ● החל מהנחות של עד 15% לכלי רכב חדשים ועד הטבות אבזור, עמדות טעינה וטיפולים חינם לכמה שנים ● מה כדאי לדעת לפני שמגיעים לאולמות התצוגה?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בבורסה בתל אביב; מניות הנפט והביטחוניות הובילו את העליות

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.2% ● מחירי הנפט בעולם זינקו, על רקע התקיפה הישראלית במתקן הנפט הגדול באיראן ● אלביט ירדה ב-3%, באיי.בי.איי הורידו את מחיר היעד ב-28% ● מניית ריטיילורס זינקה בקרוב ל-15% ● הפד צפוי להותיר הערב את הריבית על כנה ● ענקיות הטכנולוגיה בדרך לשיא בהנפקות אג"ח ● בבנק אוף אמריקה ממליצים בחום על אנבידיה בפרמיה של 60%, ועל שתיים נוספות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: Reuters, Kyodo

השאיפות אסטרונומיות, אך המניה מהססת: מה מטריד את המשקיעים באנבידיה

שורת ההכרזות של אנבידיה באירוע הדגל השנתי שלה הייתה אמורה להזניק את המניה ● הוצב יעד הכנסות שאפתני של טריליון דולר משוק ה־AI, ונחשפו עולמות חדשים שאליהם תיכנס ● אולם השוק כבר לא מתרשם מהבטחות גדולות, אלא מחפש הוכחות לכך שהן אכן יתממשו

גדעון תדמור, מייסד ויו''ר נאוויטס / צילום: דניאל קמינסקי

לפני הצפת ערך: נאוויטס שוקלת מכירת 15% משננדואה לפי 10 מיליארד דולר

השותפות דיווחה על הכנסות שיא של 365 מיליון דולר ותחלק דיבידנד עצום ● מייסדי נאוויטס בראשות היו"ר גדעון תדמור קיבלו אשתקד 60 מיליון שקל ● תדמור: "הנפט כאן בשביל להישאר"

אושר טובול, מנכ''ל מיטב טרייד / צילום: מיטב טרייד

הדלק של מיטב טרייד: הכנסה של 2,300 שקל בשנה מכל משקיע ריטייל

בתוך שלוש שנים הכפילה מיטב טרייד את מספר לקוחותיה ל־121 אלף, גידול המתבטא בזינוק בהכנסות וברווחי החברה ● המניה השלימה זינוק של 400% בשנתיים ומשקפת לה שווי של 1.2 מיליארד שקל

מכליות נפט מחכות מחוץ למצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

איך נראה בשטח המצור האיראני בהורמוז?

באוויר ובמצולות - אלה האיומים האיראניים שלא משאירים לספינות בהורמוז אפילו שתי דקות להתגונן ● בינתיים כלי השיט ברחו, ויש לזה גם סיבה כלכלית

מגדלי טיילת דוד בתל אביב / צילום: איל הרטוגס

בעיצומו של המבצע: זוג אמריקאי רכש דירה בטיילת תל אביב בכ-17 מיליון שקל

דירת שלושה חדרים בפרויקט מגדלי טיילת דוד נמכרה ע"י תושבי חוץ לזוג אמריקאי ב-5.5 מיליון דולר, ותשמש עבורם כדירת נופש ● יו"ר בזק מממש אופציות לאחר זינוק חד במניה ● וגם: פארק עתידים בתל אביב מציע משרדים ללא עלות לעסקים שנפגעו במלחמה ● אירועים ומינויים

חבילת הטבות למשקיעים / אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות על משקיעי הריטייל רותחת: ההצעה החדשה של לאומי

הבנקים השונים מנסים למשוך את המשקיעים הפרטיים בשוק ההון, שבשנים האחרונות נודדים בשיעורים גבוהים לבתי ההשקעות ● בפפר, הפלטפורמה הדיגיטלית של בנק לאומי, מציעים כעת חבילת הטבות, לרבות בלי עמלות קנייה ומכירה למשך שנה

טראמפ, סטארמר ומרץ / צילומים: AP-Mark Schiefelbein, Ariel Schalit

באירופה מסרבים לסייע לטראמפ באיראן. חוץ ממדינה מפתיעה אחת

בזה אחר זה דחו מנהיגי אירופה את בקשת טראמפ לסיע באבטחת השיט במצרי הורמוז ● אבל מחיר הסירוב עלול לעלות ביוקר ליבשת: מהתפרקות ברית נאט"ו והפקרת חזית האנרגיה ועד נטישת המחויבות האמריקאית להגנת אירופה ● ורק נשיא פינלנד קרא לחבריו "לקחת ברצינות את הבקשה האמריקאית"

אייל בן-חיים,  סמנכ''ל בישראכרט / צילום: שלומי יוסף

"בעם כלביא החשש שיתק את המשק. עכשיו הציבור יוצא החוצה וקונה"

המשנה למנכ"ל ישראכרט, אייל בן-חיים, נכנס לתפקידו עם תחילת המערכה באיראן ומזהה שינוי דרמטי בפסיכולוגיה של הצרכן: בניגוד לקיפאון במבצע הקודם, הפעם המשק מסרב לעצור ● בראיון ל"חזית הכלכלית" הוא מסביר למה הצפון נותר מאחור, ומה העצה הכי חשובה שלו לעסק קטן שמנסה לשרוד

אברהם נובוגרוצקי / צילום: מיכאל טופיול

נשיא התאחדות התעשיינים לרשות המסים: הכירו בהסעות מאורגנות לעובדים

לדברי אברהם נובוגרוצקי, "המלחמה חידדה את הצורך הקריטי ברציפות תפקודית; כאשר התחבורה הציבורית מוגבלת, והוודאות בכבישים נמוכה, ההסעות המאורגנות הן הדרך היחידה להבטיח הגעה בטוחה ומדויקת של עובדים למשמרות" ● ההתאחדות מבקשת מהרשות להכיר בהוצאות אלו לצורכי מס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט למרות שמחיר הנפט ממשיך לטפס; שתי הישראליות שזינקו

נאסד"ק עולה ב-0.6% ● נביוס מגייסת 3.75 מיליארד דולר באג"ח להמרה, המניה נופלת ● מניית חברת הרחפנים שזינקה ב-450% ביומה הראשון ● למונייד זינקה בעקבות המלצה ממורגן סטנלי ● אלביט זינקה לאחר הדוחות ומשלימה קפיצה של 70% מתחילת השנה ● הפדרל ריזרב יפרסם מחר את החלטת הריבית בארה"ב לחודש מרץ

משפחתון / צילום: Shutterstock

האוצר מציע פיצוי למעונות תמורת החזר להורים, ללא מתווה ייעודי

בזמן שהגנים סגורים בעקבות המלחמה וההורים ממשיכים לשלם, באוצר מציעים מענה חלקי בלבד למעונות דרך מתווה הפיצויים הכללי לעסקים ● הפיצוי אינו מלא ואינו מתייחס לייחודיות של גן פרטי, וההורים והמפעילים נמצאים תחת אי-וודאות וחששות כבדים

אוטובוס של אגד / צילום: שלומי יוסף

שתי עסקאות ענק בחודש אחד: חברות האוטובוסים הפכו להשקעה לוהטת

מיטב גמל נכנסת לגרעין השליטה באגד לפי שווי של 6 מיליארד שקל לחברת האוטובוסים. חברת הגמל תרכוש 10% מהשותפות מידי קרן התשתיות קיסטון ● העסקה מצטרפת לגל של השקעות בענף בתקופה האחרונה שמשקפות תשואות נאות בתחום

סניף של רשת רמי לוי / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשולש העסקי של ישראייר, רמי לוי וישראכרט תופס תאוצה

ישראייר תרכוש 10% ממועדון הלקוחות של רמי לוי לפי שווי של 200 מיליון שקל, במהלך שמעמיק את שיתוף הפעולה עם ישראכרט; במקביל, מערכת רחפנים נפתחת לשימוש מתנדבים וכוחות הביטחון בזירות חירום ● אירועים ומינויים

בדיקות כולסטרול / צילום: Shutterstock

יש לכם כולסטרול? כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזו

איגוד רופאי בריאות הציבור בארה"ב פרסם הנחיות אגרסיביות לטיפול בכולסטרול ומציע להתחיל את הבדיקות כבר בגיל הנעורים ● בישראל מקובלת כיום הגישה האירופית, אבל במערכת הבריאות כבר מתחילים להטמיע את השינויים

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

פוקס לקניונים הגדולים: מקפיאים את תשלום דמי השכירות

על רקע אובדן ימי העבודה והירידה בפדיונות מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", פוקס הודיעה לקניונים כי היא עוצרת את הוראת הקבע של דמי השכירות, צעד שגורם בשוק הגדיר כ"מהלך פתיחה למשא ומתן" ● בינתיים, דוחות חברות האופנה מציגים תמונה רוחבית של האטה במכירות במהלך השנה החולפת