גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרצאות, סדנאות, קמפינג וספורט "גברי": כך נראית תעשיית טיפולי ההמרה בנטייה מינית

תמיכתו של שר החינוך רפי פרץ בטיפולי המרה עוררה סערה ציבורית, אבל לעמדתו יש אחיזה מוצקה בקרב חלק מרבני הציונות הדתית והיא מקבלת ביטוי בפעילויות ממוסדות של עמותות וארגונים ● כמעט בכל אחת ממאות הישיבות התיכוניות יש אחראי מיוחד לנושא הנטייה המינית ובשטח פועלים מאות "מטפלים", רובם מטעם עצמם, שתפקידם לדכא נטייה מינית שאינה הטרוסקסואלית

רפי פרץ / צילום: דוברות הכנסת
רפי פרץ / צילום: דוברות הכנסת

הסערה שחולל שר החינוך ויו"ר הבית היהודי הרב רפי פרץ בראיון לדנה ויס שבו הביע תמיכה ב"טיפולי ההמרה" לבני נוער בעלי נטיות חד מיניות, מעידה על הצד שהוא נוטה אליו בוויכוח העז בקרב חובשי הכיפות הסרוגות על הטיפול בתופעה. פרץ דוגל בקו הרואה בכך מחלה הניתנת לריפוי, קו שמובילים רבים מהרבנים והוא הבסיס האידאולוגי לקיומם של טיפולים אלה.

הקו האידאולוגי הזה הוא גם הבסיס למאבקים נגד מצעדי הגאווה בערים השונות ולקמפיינים תקשורתיים בעד משפחות "נורמליות" שאותם מובילים ארגונים דתיים כמו "חזון" ו"חותם". ארגונים אלו הובילו מאבקים נגד חברות מסחריות שיצרו פרסומות ובהן משפחות חד מיניות, והפיצה שלטי חוצות עם תמונות בהן רואים משפחות המורכבות מגבר, אישה וילדים עם כיתובים כמו "משפחה לא מוחקים" ו"לא יהיה ילד עם אבא ואבא".

טיפולי ההמרה מתחילים בהרצאות הכלליות של הרבנים בישיבות התיכוניות והאחרות כשהנושאים הם חטא משכב זכר, מוסר וענייני משפחה. המסר המחלחל הוא שמדובר בחטא הלכתי חמור ושמי שמגלה נטיות כאלה פוגע בעצמו, באל ובסביבתו. לפי גורם בכיר בהנהלת הישיבות התיכוניות, כמעט בכל ישיבה תיכונית יש לפחות אדם אחד שאחראי על התחום והוא זה שנותן "טיפול ראשוני" לבני הנוער ובמידה והוא אינו מצליח במשימתו, הוא מפנה אותם לטיפול חיצוני. באולפנות, אצל הבנות, רק במקצתן יש מי שאחראית על הנושא, ובדרך כלל מפנים שם לטיפול חיצוני את המקרים הבעייתיים יותר מבחינתם.

רוב הפניות לטיפול באות מהנערים והנערות עצמם המפנימים את המסר בהרצאות ובשיעורים, ומיעוטן מבני משפחה דואגים שגילו את נטיית ילדם. הטיפולים נעשים לרוב בישיבות עצמן ולעיתים בעמותות שהוקמו לשם כך.

יש מאות מטפלים המפרסמים את עצמם ברשתות החברתיות, מפה לאוזן, בישיבות, בישובים ובשכונות של המגזר. לרוב רובם אין כל הכשרה פסיכולוגית. מיעוטם עושים קורסים בסיסיים וסדנאות טיפול אצל מטפלים ותיקים בתחום. סדנאות כאלה למטפלים מתקיימות בין השאר באריאל, בגוש עציון, בירושלים ובפתח תקווה. המטפלים מסיימים בדרך כלל לאחר 12 פגישות, מעין הסמכה לטיפול. אין לכך בקרה או פיקוח ממשלתי ומשרד הבריאות הגדיר את "טיפולי ההמרה" מסוכנים.

הטיפול: שטיפות מוח, קמפינג וספורט "גברי"

לפני 15 שנה הקים הרב שלמה אבינר את ארגון "עצת נפש" העוסק בטיפול בנערים ונערות דתיים המגלים נטיות חד מיניות. צביקה דנטלסקי מראשי הארגון אומר כי הוא מכיר אישית מאות מטופלים שהתגברו על הנטייה והקימו משפחות רגילות. לדבריו אין מדובר בטיפולי כפיה שהוא מסכים כי הם גורמים נזק, אלא בטיפולים המשלבים פסיכולוגיה וגישות מתקדמות. באתר הארגון מדגישים כי אין מחקר המראה כי נטייה הומוסקסואלית היא מולדת.

פסיכולוגים העוסקים בכך גורסים כי אם יש "הצלחה" בטיפול כזה היא קיימת רק בקרב מי שנמצא קרוב לקוטב הסטרייטי בספקטרום הדו-מיני .ד"ר צבי פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל קובע כי אין טיפול שיכול להמיר את האוריינטציה המינית של אף אדם. "טיפולי ההמרה שמתיימרים לשנות אוריינטציה מינית, לא רק שהוכחו מדעית שהנם חסרי תועלת, הם מהווים סכנה, ומסבים נזק חמור לנפשו של המטופל בעצם תחושת הכישלון ועלולים להוביל עד להתאבדות".

הסתדרות הפסיכולוגים פרסמה הודעה חמורה אף יותר ולפיה, מתבגרים ומתבגרות הנחשפים לטיפולי המרה, נמצאים בסיכון לפיתוח הפרעות נפשיות חמורות, כגון דיכאון, הפרעת דחק פוסט-טראומטית, התנהגויות פגיעה עצמית והחמורה מכולן - אובדנות. מעבר לכל זאת אומר הארגון כי נטייה מינית להטב"ית אינה פתולוגיה נפשית ובאופן מהותי אינה צריכה לעבור שינוי או המרה. 

דניאל יונס מארגון "חברותא" שפועל לקידום סובלנות וקבלה בחברה הדתית בנושא נטייה מינית ושונות מגדרית, אומר כי הטיפולים הללו ניתנים על ידי אנשי חינוך ורבנים ולא על ידי מטפלים מוסמכים והם מדגישים את ההשלכות השליליות של קבלת הנטייה, ואת הצורך ואפילו החובה להגיע למטרה "הנכספת", סטרייטיות. לדבריו, טיפולי ההמרה מובילים לדיכאונות חריפים שמגיעים עד אובדנות.

ד', הומוסקסואל דתי בן 22 אומר ל"גלובס" כי במהלך טיפול המרה שעבר בגיל 17 בישיבה בירושלים, היה בוכה שעות ארוכות, המחשבה להתאבד הייתה מוחשית. "בשלב מסוים הלכתי לבדוק את לוח הזמנים של הרכבות בתחנה ליד גן החיות התנ"כי מתוך מחשבה להפיל את עצמי למסילה כשהיא עוברת", הוא מספר.

ומה עושים בטיפולים שגורם ללחץ ולדיכאונות? יונס וד'. מספרים כי המטופל עובר מעין שטיפת מוח המציגה את הנטייה שלו כמחלה, ואת השלכותיה כהרסניות בעיקר על משפחתו. האדוקים יותר מקבלים אזהרות כי אמונתם אינה שלמה ושהפגיעה באל ובתורתו כתוצאה מהנטייה עמוקה.

ברמה המעשית ניסו ב"עצת נפש" לקיים מחנות וסדנאות שבהם הרבו בפעילויות "גבריות" - ספורט, קמפינג בשטח ועוד. אבל לדברי דניאל יונס, אלה הופסקו כשהתברר שההשפעה הפוכה ובמקומות האלה מצאו כמה מהנערים את בני הזוג הראשונים שלהם. "עצת נפש" הוא בעצם הארגון ההומוסקסואלי הדתי הראשון, הוא אומר בחיוך.

שיטות טיפול אחרות הן שימוש בסרוגייט, מטפלות מיניות המעניקות לנערים המבולבלים חוויות מיניות הטרוסקסואליות, ויש גם דיווחים על שליחת הנערים ליצאניות לקבלת חוויות כאלה שידחקו את הנטייה החד מינית לאחור. עוד שיטות לעידוד המשיכה לנשים הן הטלת משימות כמו צילום נשים בביקיני על שפת הים, חשיפה למגזינים פורנוגרפיים ועוד.

שיטת טיפול נוספת היא פגיעה העצמית: המטופל מסתובב עם גומייה צמודה על היד, ובכל פעם שעולה בו מחשבה הומוסקסואלית הוא מהדק את הגומייה ומכאיב לעצמו. המטרה היא יצירת תגובה אוטומטית של כאב במוח למחשבות הללו, מתוך אמונה כי הדבר ידכא את הנטייה.

סכנה נוספת בטיפול: תקיפה והטרדה מינית

א.נ שהיה רב, מורה ומטפל בנטייה מינית בישיבה תיכונית בישוב בשומרון, אומר כי הטיפול תלוי מאוד באופיו של המטפל. "במקרים רבים היה לי ברור שהלחץ על הנער המטופל לא יועיל והלחץ הנפשי שלו כה גדול שהעדפתי לוותר ולשלוח אותו לסיוע חיצוני. לא כולם נהגו כמוני, וחלק מעדיפים להמשיך ולנסות להשפיע ולטפל גם כשהסיכויים אפסיים". הוא סיפר על מקרה כזה כאשר המטופל לכאורה התגבר על נטייתו ובמהלך השירות הצבאי אף התחתן, אבל לאחר שלוש שנות נישואין אומללות נפרד מאשתו.

א.נ מוסיף כי "האווירה במוסדות הלימוד במגזר שבהם הבנים לא רואים בנות כלל ומנותקים מהן, עשויה לעודד נטיות חד מיניות. יש מי שחושב שהדרך לטיפול היא מוסדות לא מופרדים לגמרי, ויש מי שדווקא מקצין ואומר שחייבים להגביר את ההפרדה, ושולל בין השאר את השירות המעורב בצה"ל ואת גיוס הבנות".

בעיה אחרת היא ההטרדות והתקיפות המיניות מצד מטפלים או רבנים. המקרה החמור ביותר הידוע הוא של הרב מוטי אלון. ב-2005 בעקבות תלונות שהגיעו לפורום "תקנה" של הציונות הדתית המטפל בבעיות מוסר, הרב התחייב להפסיק ללמד או להיפגש ביחידות עם תלמידים. הדבר התפרסם רק שנים אחר כך ואז יצאו לאור עוד תלונות של צעירים שלמדו אצלו ולפיהן תקף או הטריד אותם מינית. רבים מהמקרים הללו מטופלים פנימית, בישיבות או בפורומים כמו תקנה, ורק מיעוטן מגיע לטיפול המשטרה.

יונס אומר כי הסיטואציה שבה נער מבולבל ופגיע מספר את סודותיו הכמוסים לרב שלו או למורה, והכל בחשאי, היא פוטנציאל של ממש לפגיעות מיניות כאלה.

אתמול ניסה הרב פרץ להבהיר את דבריו בראיון ואמר כי "לא טענתי שצריך לשלוח ילד או ילדה לטיפולי המרה. במהלך שנותיי כמחנך נפגשתי עם תלמידים שחשו מצוקה נוראית עם נטייתם המינית, ובחרו להיעזר באנשי מקצוע כדי לשנות את נטייתם. מה שאמרתי בריאיון נאמר מתוך היכרות אישית שלי עם מקרים דומים. מערכת החינוך בישראל בראשותי תמשיך לקבל את כל ילדות וילדי ישראל באשר הם, ללא שום הבדלים של נטייה מינית". 

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר