גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תא"ל במיל' נגד מפקד הטייסת לשעבר: תביעת מיליונים נגד בעלי אפריל בטענה לתרמית משקיעים

דדי גולדברגר, מפקד טייסת בעברו, ושותפו אייל יגב, נתבעים בסכום של 7.5 מיליון שקל על ידי משקיעים פרטיים מהם גייסו כספים עבור פרויקט נדל"ן בברוקלין ● בראש קבוצת התובעים, שהשקיעו מאות אלפי שקלים כל אחד, עומד תא"ל במיל' בחיל האוויר ● שנה לפני קריסת "ברוקלנד אפריל", בה הוחזק הפרויקט הכושל, מכרו גולדברגר ויגב את מניותיהם בה לשותפם בועז גלעד תמורת מיליוני דולרים ● עדכון: בדצמבר 2020 ביהמ"ש המחוזי מחק על הסף את התביעה. בדצמבר 2022 ביהמ"ש העליון (ע"א 1148/21) דחה את הערעור שהגישו התובעים 

אייל יגב ודדי גולדברג, Upreal נדל"ן / צילום: תמר מצפי
אייל יגב ודדי גולדברג, Upreal נדל"ן / צילום: תמר מצפי

טענות חדשות נגד בעלי השליטה לשעבר בחברת האג"ח הזרה "ברוקלנד אפריל", שקרסה באחרונה, מגלות צד שטרם נחשף בפרשה העגומה: קבוצות הרכישה לפרויקטים שאירגנו יזמי חברת אפריל.

12 משקיעים פרטיים, ובהם תא"ל במיל' ובעליה של חברת בנייה, שהשקיעו כל אחד מאות אלפי דולרים בפרויקט נדל"ן בברוקלין ששיווקו דוד (דדי) גולדברגר ואייל יגב, הגישו תביעה נגד השניים ונגד חברות אפריל שבבעלותם. 

בתביעה, טוענים התובעים כי גולדברגר, יגב וחברות שבבעלותם (שמאוחר יותר העבירו את פעילותן לתוך ברוקלנד אפריל, לפני הנפקת האג"ח לציבור), "ביצעו מהלכים פסולים, חסרי תום לב ומנוגדים לדין", כאשר התקשרו "בתרמית, בהטעיה ובחוסר תום לב" עמם בקשר ל"פרויקט איסטרן" - פרויקט בנייה למגורים ברובע ברוקלין שבניו יורק.

ברוקלנד אפריל, שאליה הועברו הפרויקטים של אפריל, שנמצאת בשליטת גולדברגר ויגב, גייסה בשנים האחרונות אג"ח בבורסת ת"א, כחלק מגל גיוסי החוב של חברות נדל"ן זרות הפועלות בארה"ב, אבל כשלה בהחזרת החוב למחזיקי האג"ח. בנובמבר 2018 החברה דיווחה כי נקלעה לקשיים פיננסיים חמורים, ולמעשה קרסה, עם חוב של כ-150 מיליון שקל למחזיקי האג"ח. עוד קודם לכן הספיקו גולדברגר ויגב למכור את חלקם בברוקלנד לשותפם, בועז גלעד, תמורת סכום של 7.5 מיליון דולר. 

"רשלנות רבתי בכל חזית אפשרית"

ההשקעות בפרויקט איסטרן הסתכמו ב-4.8 מיליון דולר. מתוכם, השקעותיהם של 12 התובעים הסתכמו ב-1.3 מיליון דולר.

לטענת התובעים, השקעתם ירדה לטמיון, כשבדיעבד התברר להם כי גולדברגר ויגב הוליכו אותם שולל, בשעה שהציגו להם מצגים כוזבים ונמנעו מלספר להם פרטים קריטיים על הפרויקט, הפרו את ההסכמים עמם, "התנהלו ברשלנות רבתי בכל חזית ונגזרת אפשרית", וכן "איפשרו העלמת כספם של התובעים לצרכים בלתי ידועים, שבינם לבין הפרויקט אין מאומה".

גולדברגר ויגב פעלו מול המשקיעים הישראלים באמצעות ארבע חברות שונות, שבכולן הופיע וריאציה כזו או אחרת של המלה "אפריל". עם זאת, טוענים המשקיעים הישראלים, בתביעה על סך 7.5 מיליון שקל שהגישו באמצעות עו"ד חגי נצר ממשרד איבצן-נצר-וולצקי, באף שלב לא הוצג להם כי ביום מן הימים יעבור הפרויקט לבעלותה של חברת ברוקלנד אפריל - מהלך שלטענתם, הוביל לכך שהשקעתם ירדה לטמיון.

גולדברגר ויגב, טוענים המשקיעים, ניסו לטשטש את הקשר, שלימים התברר למשקיעים, ביניהם לבין ברוקלנד אפריל, שאליה בסוף הועבר כאמור הפרויקט. לטענת התובעים, גולדברגר ויגב "עשו שימוש פסול במסכי התאגידים הרבים באמצעותם הם פעלו על מנת להונות את המשקיעים, באופן המצדיק ומחייב הרמת מסך, התעשרו ולא במשפט על חשבון התובעים, ונתנו יד, בין במעשה ובין במחדל, להעלמה ולאובדן של כספי המשקיעים".

המשקיעים נפלו בקסמי "הקברניט"

לדברי התובעים, גולדברגר ויגב הציגו את עצמם כיזמי נדל"ן בינלאומיים, המומחים בהשקעות בברוקלין, ו"כמי שבמקביל לניהול שמרני וסולידי של הפרויקטים, השיגו למשקיעים בפרויקטים שלהם תשואות גבוהות ביותר על כספם".

עוד טוענים התובעים, ובהם גם תא"ל איתי רייס, לשעבר מפקד בסיס פלמחים של חיל האוויר, כי גולדברגר, שגם לו עבר בחיל האוויר בהיותו מפקד טייסת, הוצג בפני המשקיעים כ"קברניט" הפרויקט, וכי הרקורד שלו מחיל האוויר "שימש פעם אחר פעם לצורך גיוס המשקיעים, וכמעין אסמכתא כביכול לכך שמדובר ביזמים רציניים שניתן לסמוך עליהם". לטענת התובעים, חלק לא מבוטל מהמשקיעים הם אנשי חיל אוויר, ששמו מבטחם בגודלברגר. עם התובעים נמנים גם מיכה בראון, דבי קנדלי, אלון בירנבוים, ברוך טרנטר ואליאור וייסברג.

אלא שהמצגים שהציגו גולדברגר ויגב, לטענת התובעים, לא תאמו את מה שאירע בשטח, במה שעולה לטענתם לכדי "מצגי שווא בוטים". "גולדברגר ויגב כלל לא ניהלו, לא טיפלו ולא היו מעורבים בביצוע מיזמי הבנייה בברוקלין, אלא עסקו ביסודו של דבר ב'גיוס' המשקיעים, כשאת השליטה והניהול בפרויקטים עצמם ואת כספי המשקיעים הם מסרו באופן מלא לידיהם של שני ישראלים לשעבר ותושבי ארה"ב בהווה - בועז גלעד ואסף פיטוסי, בעלי חברת ברוקלנד - שהם אלה שביצעו, ניהלו ושלטו בפרויקטים", נטען בתביעה. נציין, כי גלעד ופיטוסי אינם נתבעים על ידי המשקיעים.

עוד מציינים המשקיעים בתביעתם כיצד ערב ההנפקה של ברוקלנד, העבירו גולדברגר ויגב את כל זכויותיהם בחברות אפריל, שתחתיהן נוהל תחילה הפרויקט באיסטרן, לחברת ברוקלנד אפריל (במסגרת עסקת מיזוג), והשאירו את ניהול החברה המאוחדת לגלעד ולפיטוסי, תוך מסירת דיווח מטעה למשקיעים. בשנים 2014-2015 הנפיקה ברוקלנד אפריל שתי סדרות אג"ח בדירוג BBB, בהיקף כולל של כ-260 מיליון שקל. 

שנה לפני קריסת החברה, בדצמבר 2017, מכרו גולדברגר ויגב את מניותיהם בברוקלנד (49%) לגלעד תמורת 7.5 מיליון דולר. בדיווח לבורסה נמסר כי התמורה  תשולם "על פני שלוש שנים בהתאם לאבני דרך שנקבעו, בכפוף להתאמות".

לטענת התביעה, מכירת המניות על ידי השניים "הותירה את התובעים (ומשקיעים רבים נוספים) מול שוקת שבורה". בכך, טוענים התובעים, ניצלו גולדברגר ויגב את האמון שנתנו בהם המשקיעים, זנחו אותם לצד הדרך ו"שלשלו לכיסם סכומי עתק - על חשבון התובעים ושאר המשקיעים".

המשקיעים טוענים: כך גזלו מאיתנו כספים בתרמית

צו הפסקת עבודה לפרויקט בברוקלין

פרויקט איסטרן בברוקלין (991 Eastern Pky) כלל רכישת שני נכסים הצמודים זה לזה. לטענת התובעים, הם השקיעו את כספם בפרויקט, שבמסגרתו תוכננה הריסתם החלקית של המבנים שבשטחו, ולאחר מכן שיפוץ והקמה של שני בנייני דירות הצמודים זה לזה. עלות הפרויקט הוצגה בהיקף של כ-10 מיליון דולר, והוא היה אמור להניב להם, על פי המצג שקיבלו, תשואה של 55% על כספם בתוך 24 חודשים בלבד.

אלא שבפועל, טוענים המשקיעים, שש שנים לאחר ההתקשרות בקשר לפרויקט, כל שנעשה בשטח הוא הריסה של המבנים הקיימים ויציקת מרתף באחד המגרשים. ואולם הבעיה הגדולה, לטענתם, לא נוגעת רק לעיכוב המשווע בהשלמת הפרויקט. לטענת התובעים, אף שעד כה בוצעה רק הריסה של המבנים והקמת המרתף, השקיעה החברה בפרויקט כבר 8.5 מיליון דולר - 80% יותר מהסכום הנקוב בתוכנית העסקית.

התובעים טוענים עוד כי כיום תלוי ועומד נגד הפרויקט צו הפסקת עבודה, וכל זאת, כשהחברה שאליה העבירו גולדברגר ויגב את השליטה בפרויקט שבו השקיעו את כספם, ברוקלנד אפריל, קרסה כלכלית וניתן נגדה צו הקפאת הליכים בבית המשפט המחוזי ת"א.

נוסף על כך, טוענים התובעים, לימים התברר להם כי פרויקט איסטרן התנהל ללא כל פיקוח, וכי בעלי המקצוע שנשכרו לליווי הפרויקט, לרבות מהנדסים, קבלנים ומנהלי עבודה, הוחלפו בקצב מסחרר.

"תביעת סרק נגד מרשינו"

בתגובה מסרו עוה"ד גיא נאמן ושגיא רויזר, ממשרד CBA & NTK, המייצגים את חברת אפריל ואת גודלברגר ויגב: "אנו מבינים את אכזבת המשקיעים מההשקעה שלא צלחה, ומכבדים את תחושותיהם. ואולם אנו סבורים כי הדבר אינו מצדיק הגשת תביעת סרק נגד מרשינו, שכוללת מסכת עובדתית ומשפטית בלתי נכונה וחליפית למציאות. מובן שנשקף את הדברים במלואם בפני בית המשפט, ואנו משוכנעים כי בית המשפט הנכבד יבהיר לתובעים באופן ברור ורם כי דין הטענות כלפי מרשינו להידחות".

נוסף על הטענות נגד גודלברגר, יגב והחברות שבבעלותם, מעלים המשקיעים טענות גם נגד מי ששימש נאמן לכספים שהשקיעו התובעים בפרויקט, עו"ד אבירם דוויק, שלטענתם, הפר את חובותיו כנאמן באופן יסודי ושיחרר את כספי המשקיעים בפרויקט לגלעד ופיטוסי, בלי שהתקיימו התנאים לכך כקבוע בהסכמי ההשקעה. עוד טוענים המשקיעים התובעים כי בהמשך חבר הנאמן לגולדברגר ויגב כדי להחזיק עמם בצוותא בחלק ממניות המיעוט שלהם בברוקלנד.  

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא