גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תא"ל במיל' נגד מפקד הטייסת לשעבר: תביעת מיליונים נגד בעלי אפריל בטענה לתרמית משקיעים

דדי גולדברגר, מפקד טייסת בעברו, ושותפו אייל יגב, נתבעים בסכום של 7.5 מיליון שקל על ידי משקיעים פרטיים מהם גייסו כספים עבור פרויקט נדל"ן בברוקלין ● בראש קבוצת התובעים, שהשקיעו מאות אלפי שקלים כל אחד, עומד תא"ל במיל' בחיל האוויר ● שנה לפני קריסת "ברוקלנד אפריל", בה הוחזק הפרויקט הכושל, מכרו גולדברגר ויגב את מניותיהם בה לשותפם בועז גלעד תמורת מיליוני דולרים ● עדכון: בדצמבר 2020 ביהמ"ש המחוזי מחק על הסף את התביעה. בדצמבר 2022 ביהמ"ש העליון (ע"א 1148/21) דחה את הערעור שהגישו התובעים 

אייל יגב ודדי גולדברג, Upreal נדל"ן / צילום: תמר מצפי
אייל יגב ודדי גולדברג, Upreal נדל"ן / צילום: תמר מצפי

טענות חדשות נגד בעלי השליטה לשעבר בחברת האג"ח הזרה "ברוקלנד אפריל", שקרסה באחרונה, מגלות צד שטרם נחשף בפרשה העגומה: קבוצות הרכישה לפרויקטים שאירגנו יזמי חברת אפריל.

12 משקיעים פרטיים, ובהם תא"ל במיל' ובעליה של חברת בנייה, שהשקיעו כל אחד מאות אלפי דולרים בפרויקט נדל"ן בברוקלין ששיווקו דוד (דדי) גולדברגר ואייל יגב, הגישו תביעה נגד השניים ונגד חברות אפריל שבבעלותם. 

בתביעה, טוענים התובעים כי גולדברגר, יגב וחברות שבבעלותם (שמאוחר יותר העבירו את פעילותן לתוך ברוקלנד אפריל, לפני הנפקת האג"ח לציבור), "ביצעו מהלכים פסולים, חסרי תום לב ומנוגדים לדין", כאשר התקשרו "בתרמית, בהטעיה ובחוסר תום לב" עמם בקשר ל"פרויקט איסטרן" - פרויקט בנייה למגורים ברובע ברוקלין שבניו יורק.

ברוקלנד אפריל, שאליה הועברו הפרויקטים של אפריל, שנמצאת בשליטת גולדברגר ויגב, גייסה בשנים האחרונות אג"ח בבורסת ת"א, כחלק מגל גיוסי החוב של חברות נדל"ן זרות הפועלות בארה"ב, אבל כשלה בהחזרת החוב למחזיקי האג"ח. בנובמבר 2018 החברה דיווחה כי נקלעה לקשיים פיננסיים חמורים, ולמעשה קרסה, עם חוב של כ-150 מיליון שקל למחזיקי האג"ח. עוד קודם לכן הספיקו גולדברגר ויגב למכור את חלקם בברוקלנד לשותפם, בועז גלעד, תמורת סכום של 7.5 מיליון דולר. 

"רשלנות רבתי בכל חזית אפשרית"

ההשקעות בפרויקט איסטרן הסתכמו ב-4.8 מיליון דולר. מתוכם, השקעותיהם של 12 התובעים הסתכמו ב-1.3 מיליון דולר.

לטענת התובעים, השקעתם ירדה לטמיון, כשבדיעבד התברר להם כי גולדברגר ויגב הוליכו אותם שולל, בשעה שהציגו להם מצגים כוזבים ונמנעו מלספר להם פרטים קריטיים על הפרויקט, הפרו את ההסכמים עמם, "התנהלו ברשלנות רבתי בכל חזית ונגזרת אפשרית", וכן "איפשרו העלמת כספם של התובעים לצרכים בלתי ידועים, שבינם לבין הפרויקט אין מאומה".

גולדברגר ויגב פעלו מול המשקיעים הישראלים באמצעות ארבע חברות שונות, שבכולן הופיע וריאציה כזו או אחרת של המלה "אפריל". עם זאת, טוענים המשקיעים הישראלים, בתביעה על סך 7.5 מיליון שקל שהגישו באמצעות עו"ד חגי נצר ממשרד איבצן-נצר-וולצקי, באף שלב לא הוצג להם כי ביום מן הימים יעבור הפרויקט לבעלותה של חברת ברוקלנד אפריל - מהלך שלטענתם, הוביל לכך שהשקעתם ירדה לטמיון.

גולדברגר ויגב, טוענים המשקיעים, ניסו לטשטש את הקשר, שלימים התברר למשקיעים, ביניהם לבין ברוקלנד אפריל, שאליה בסוף הועבר כאמור הפרויקט. לטענת התובעים, גולדברגר ויגב "עשו שימוש פסול במסכי התאגידים הרבים באמצעותם הם פעלו על מנת להונות את המשקיעים, באופן המצדיק ומחייב הרמת מסך, התעשרו ולא במשפט על חשבון התובעים, ונתנו יד, בין במעשה ובין במחדל, להעלמה ולאובדן של כספי המשקיעים".

המשקיעים נפלו בקסמי "הקברניט"

לדברי התובעים, גולדברגר ויגב הציגו את עצמם כיזמי נדל"ן בינלאומיים, המומחים בהשקעות בברוקלין, ו"כמי שבמקביל לניהול שמרני וסולידי של הפרויקטים, השיגו למשקיעים בפרויקטים שלהם תשואות גבוהות ביותר על כספם".

עוד טוענים התובעים, ובהם גם תא"ל איתי רייס, לשעבר מפקד בסיס פלמחים של חיל האוויר, כי גולדברגר, שגם לו עבר בחיל האוויר בהיותו מפקד טייסת, הוצג בפני המשקיעים כ"קברניט" הפרויקט, וכי הרקורד שלו מחיל האוויר "שימש פעם אחר פעם לצורך גיוס המשקיעים, וכמעין אסמכתא כביכול לכך שמדובר ביזמים רציניים שניתן לסמוך עליהם". לטענת התובעים, חלק לא מבוטל מהמשקיעים הם אנשי חיל אוויר, ששמו מבטחם בגודלברגר. עם התובעים נמנים גם מיכה בראון, דבי קנדלי, אלון בירנבוים, ברוך טרנטר ואליאור וייסברג.

אלא שהמצגים שהציגו גולדברגר ויגב, לטענת התובעים, לא תאמו את מה שאירע בשטח, במה שעולה לטענתם לכדי "מצגי שווא בוטים". "גולדברגר ויגב כלל לא ניהלו, לא טיפלו ולא היו מעורבים בביצוע מיזמי הבנייה בברוקלין, אלא עסקו ביסודו של דבר ב'גיוס' המשקיעים, כשאת השליטה והניהול בפרויקטים עצמם ואת כספי המשקיעים הם מסרו באופן מלא לידיהם של שני ישראלים לשעבר ותושבי ארה"ב בהווה - בועז גלעד ואסף פיטוסי, בעלי חברת ברוקלנד - שהם אלה שביצעו, ניהלו ושלטו בפרויקטים", נטען בתביעה. נציין, כי גלעד ופיטוסי אינם נתבעים על ידי המשקיעים.

עוד מציינים המשקיעים בתביעתם כיצד ערב ההנפקה של ברוקלנד, העבירו גולדברגר ויגב את כל זכויותיהם בחברות אפריל, שתחתיהן נוהל תחילה הפרויקט באיסטרן, לחברת ברוקלנד אפריל (במסגרת עסקת מיזוג), והשאירו את ניהול החברה המאוחדת לגלעד ולפיטוסי, תוך מסירת דיווח מטעה למשקיעים. בשנים 2014-2015 הנפיקה ברוקלנד אפריל שתי סדרות אג"ח בדירוג BBB, בהיקף כולל של כ-260 מיליון שקל. 

שנה לפני קריסת החברה, בדצמבר 2017, מכרו גולדברגר ויגב את מניותיהם בברוקלנד (49%) לגלעד תמורת 7.5 מיליון דולר. בדיווח לבורסה נמסר כי התמורה  תשולם "על פני שלוש שנים בהתאם לאבני דרך שנקבעו, בכפוף להתאמות".

לטענת התביעה, מכירת המניות על ידי השניים "הותירה את התובעים (ומשקיעים רבים נוספים) מול שוקת שבורה". בכך, טוענים התובעים, ניצלו גולדברגר ויגב את האמון שנתנו בהם המשקיעים, זנחו אותם לצד הדרך ו"שלשלו לכיסם סכומי עתק - על חשבון התובעים ושאר המשקיעים".

המשקיעים טוענים: כך גזלו מאיתנו כספים בתרמית

צו הפסקת עבודה לפרויקט בברוקלין

פרויקט איסטרן בברוקלין (991 Eastern Pky) כלל רכישת שני נכסים הצמודים זה לזה. לטענת התובעים, הם השקיעו את כספם בפרויקט, שבמסגרתו תוכננה הריסתם החלקית של המבנים שבשטחו, ולאחר מכן שיפוץ והקמה של שני בנייני דירות הצמודים זה לזה. עלות הפרויקט הוצגה בהיקף של כ-10 מיליון דולר, והוא היה אמור להניב להם, על פי המצג שקיבלו, תשואה של 55% על כספם בתוך 24 חודשים בלבד.

אלא שבפועל, טוענים המשקיעים, שש שנים לאחר ההתקשרות בקשר לפרויקט, כל שנעשה בשטח הוא הריסה של המבנים הקיימים ויציקת מרתף באחד המגרשים. ואולם הבעיה הגדולה, לטענתם, לא נוגעת רק לעיכוב המשווע בהשלמת הפרויקט. לטענת התובעים, אף שעד כה בוצעה רק הריסה של המבנים והקמת המרתף, השקיעה החברה בפרויקט כבר 8.5 מיליון דולר - 80% יותר מהסכום הנקוב בתוכנית העסקית.

התובעים טוענים עוד כי כיום תלוי ועומד נגד הפרויקט צו הפסקת עבודה, וכל זאת, כשהחברה שאליה העבירו גולדברגר ויגב את השליטה בפרויקט שבו השקיעו את כספם, ברוקלנד אפריל, קרסה כלכלית וניתן נגדה צו הקפאת הליכים בבית המשפט המחוזי ת"א.

נוסף על כך, טוענים התובעים, לימים התברר להם כי פרויקט איסטרן התנהל ללא כל פיקוח, וכי בעלי המקצוע שנשכרו לליווי הפרויקט, לרבות מהנדסים, קבלנים ומנהלי עבודה, הוחלפו בקצב מסחרר.

"תביעת סרק נגד מרשינו"

בתגובה מסרו עוה"ד גיא נאמן ושגיא רויזר, ממשרד CBA & NTK, המייצגים את חברת אפריל ואת גודלברגר ויגב: "אנו מבינים את אכזבת המשקיעים מההשקעה שלא צלחה, ומכבדים את תחושותיהם. ואולם אנו סבורים כי הדבר אינו מצדיק הגשת תביעת סרק נגד מרשינו, שכוללת מסכת עובדתית ומשפטית בלתי נכונה וחליפית למציאות. מובן שנשקף את הדברים במלואם בפני בית המשפט, ואנו משוכנעים כי בית המשפט הנכבד יבהיר לתובעים באופן ברור ורם כי דין הטענות כלפי מרשינו להידחות".

נוסף על הטענות נגד גודלברגר, יגב והחברות שבבעלותם, מעלים המשקיעים טענות גם נגד מי ששימש נאמן לכספים שהשקיעו התובעים בפרויקט, עו"ד אבירם דוויק, שלטענתם, הפר את חובותיו כנאמן באופן יסודי ושיחרר את כספי המשקיעים בפרויקט לגלעד ופיטוסי, בלי שהתקיימו התנאים לכך כקבוע בהסכמי ההשקעה. עוד טוענים המשקיעים התובעים כי בהמשך חבר הנאמן לגולדברגר ויגב כדי להחזיק עמם בצוותא בחלק ממניות המיעוט שלהם בברוקלנד.  

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?