גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעלות מחירים או לא: בכל מקרה ספקיות המזון ממשיכות לצמוח

שוק המזון והמשקאות מסכם את המחצית הראשונה של השנה עם צמיחה מתונה במכירות הכספיות, שחלקה הושג בזכות העלאה במחירי המוצרים • תנובה ומחלבות גד הצטיינו, ואסם־נסטלה עדיין ממתינה להזדמנות להעלאת מחירים

רשת מזון /צילום:  Shutterstock  א.ס.א.פ קריאייטיב
רשת מזון /צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

שוק מוצרי הצריכה גדל ב-2.7% במחצית הראשונה של 2019 ונהנה מתוספת כספית למכירות של כ-604 מיליון שקל לעומת התקופה המקבילה אשתקד - כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס". לפי מדד המחירים של סטורנקסט, בששת החודשים הראשונים של השנה נרשמה עליית מחיר של 1.2% על כלל הקטגוריות בסופרמרקט ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, כך שהגידול הריאלי במכירות נמוך יותר ועומד על 1.5% בלבד.

הקטגוריה הצומחת ביותר היא קטגוריית המוצרים לבית, שמציגה גידול של 4.4%, וזאת לצד עליות מחירים של 1%, בראשן של מוצרי נייר או מוצרים לכביסה, חלקן באמצעות הקטנת אריזה. הקטגוריה השנייה בקצב הצמיחה שלה היא טיפוח הפרט, שבה נרשם גידול במכירות הכספיות של 3.8% במחצית הראשונה, כשמדד המחירים עלה ב-1.2%.

עליות המחירים הללו אינן כוללות עליות מחיר שנרשמו במחירי הקצביה ובמחירי הפירות והירקות - כך שעליית המחיר שהציבור מרגיש בכיסו גבוהה יותר מן הנתונים שסטורנקסט בוחנת.

שוק המזון לבדו רשם גידול של 2.5%, לצד עליית מחירים בשיעור של 1%. לעומתם, שוק המשקאות הסתכם אמנם בגידול של 1.1%, אך במדד המחירים נרשמה ירידה של 2.6%, כך שהשינוי הריאלי מציג ירידה של 1.5% ביחס למחצית המקבילה ב-2018.

העלייה ביוני - בזכות ייקור מוצרי החלב בפיקוח ושבועות

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס ובשליטת ברייט פוד הסינית, מסכמת את המחצית הראשונה של השנה עם גידול של 3.1% במכירותיה הכספיות, שהסתכמו בכ-2.8 מיליארד שקל. זהו החודש הראשון שבו סטורנקסט מנטרלת את הפסקת פעילות הפצת העופות של תנובה מתוך כלל הפעילות שלה. בחודש יוני עצמו נהנתה תנובה מצמיחה משמעותית של 10.2% במכירות הכספיות, וזאת בזכות חג השבועות שחל השנה ביוני - לעומת מאי בשנה שעברה. אלא שתנובה נהנתה לא רק מגידול כמותי, כי אם גם מגידול במכירות שנובע מייקור בשיעור של 3.4% במוצרי החלב המפוקחים שנכנס לתוקף ביוני, שמהווים חלק ניכר מפעילותה בתחום מוצרי החלב, וזאת בנוסף לייקור של יתר מוצרי החלב שלה בקיץ שעבר. בסיכום המחצית עמד נתח השוק של תנובה על 14.4%.

גם שטראוס, ספקית המזון השנייה בגודלה בשוק המקומי שבשליטת משפחת שטראוס, שאת פעילותה בישראל מנהל אייל דרור, מסכמת מחצית מוצלחת עם צמיחה של 4.4% במכירות הכספיות - גידול כספי כולל של כ-97 מיליון שקל. ביוני נהנתה גם שטראוס מצמיחה על רקע שבועות, ורשמה גידול של 5.4% במכירות הכספיות. בסיכום המחצית עמד נתח השוק של החברה בשוק המזון והמשקאות על 11.9%. בדומה לתנובה, גם שטראוס נהנתה ביוני מייקור מוצרי החלב המפוקחים, אלא שבניגוד לתנובה, עבור שטראוס מדובר במספר בודד של מוצרים; את יתר מוצריה, בתחום החלב ומחוץ לו, נמנעה שטראוס מלייקר.

אסם-נסטלה, ספקית המזון השלישית בגודלה, בניהולו של אבי בן-אסאייג ובבעלות נסטלה השוויצרית, גם היא מסכמת מחצית ראשונה של צמיחה, גם אם בקצב מתון יותר, עם גידול של 1.5% במכירות בשוק המזון. ואולם בחודש יוני רושמת אסם-נסטלה ירידה בשיעור של 1% במכירות הכספיות, לצד שחיקה בנתח השוק שלה. אלה מביאים אותה לסיכום המחצית עם נתח שוק של 9.9% בשוק המזון והמשקאות. אסם-נסטלה ניסתה לפני כחצי שנה להעלות מחירים, אך זו הוקפאה על רקע מחאה ציבורית. מבחינתה הסוגיה הזו נותרה על השולחן, ואין ספק כי תבקש לשוב ולהעלות מחירים בהזדמנות הראשונה.

מה קרה במחצית הראשונה של 2019 שוק המזון והמשקאות בישראל

החברה המרכזית למשקאות קלים, בראשות יורם שגיא ובשליטת דודי ורטהיים (הידועה גם כקבוצת קוקה קולה ישראל, הבעלים של מחלבות טרה), מסכמת את המחצית הראשונה של 2019 עם ירידה של 2.5% במכירות הכספיות שלה - אובדן מכירות של כ-33 מיליון שקל ביחס למחצית המקבילה אשתקד. סך המכירות של החברה עמד על 1.275 מיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה. הירידה במכירות הכספיות אירעה למרות ייקור של רבים ממוצריה בקיץ שעבר, בהם מוצרי חלב לא מפוקחים, משקאות קלים ומשקאות אלכוהוליים. עם זאת, את יוני מסכמת החברה, שנהנתה גם היא מייקור של מוצרי החלב שבפיקוח, בגידול של 1% במכירות הכספיות. בסיכום המחצית עמד נתח השוק של החברה על 5.5% מהמכירות בשוק המזון והמשקאות.

יוניליוור, בניהולה של ענת גבריאל, אשר לה פעילות הן בתחום המזון והן בתחום הטואלטיקה, רשמה ירידה של 0.9% במכירות הכספיות במהלך המחצית הראשונה של 2019, שחיקה שבאה לידי ביטוי בשני תחומי הפעילות שלה, עם אובדן מכירות כולל של כ-8 מיליון שקל. לפיכך עמדו מכירותיה במחצית על כ-957 מיליון שקל. עם זאת, את יוני מסכמת יוניליוור דווקא עם גידול של 2.1% במכירות הכספיות ביחס ליוני אשתקד, ועיקר הצמיחה מגיע דווקא מתחום הטואלטיקה. את המחצית מסכמת יוניליוור עם נתח שוק של 4.1% בשוק מוצרי הצריכה.

נטו, ספקית המזון הציבורית שחוותה בימים האחרונים חילופים בצמרת - עדי עזרא התפטר מתפקיד יו"ר דירקטוריון הקבוצה והוחלף באביו, דודי עזרא - מסכמת גם היא מחצית מוצלחת. המכירות הכספיות גדלו ב־3.1% והסתכמו בכ-696 מיליון שקל, לא כולל מכירות בשר ודגים טריים שאינן נספרות בסטורנקסט אך מהוות חלק משמעותי ממכירותיה. נטו היא אחת מקבוצות המזון הגדולות בישראל, אף שבציבור היא מוכרת יותר באמצעות המותגים שלה, ביניהם שלושת האופים, טיבון ויל, ויליגר ואחרים.

גם טמפו, יצרנית המשקאות בהובלתו של ג'קי בר, נהנתה ממחצית ראשונה מוצלחת, ומציגה גידול של 3.9% במכירות הכספיות - שהסתכמו בכ-418 מיליון שקל במונחים קמעונאיים. טמפו ייקרה את המשקאות שלה - הקלים והאלכוהוליים - בקיץ שעבר. את המחצית מסכמת טמפו עם נתח שוק של 2.2% מתוך כלל שוק המזון והמשקאות.

ביפאורה תבורי נמשכת מגמת השחיקה

מבין ספקיות המזון הגדולות היו גם כאלה שסיכמו מחצית שלילית. כזו למשל היא יצרנית המשקאות יפאורה תבורי בהובלת רוני גת, אשר גם היא ביצעה ייקור של מוצריה בסוף הקיץ שעבר. יפאורה תבורי מסכמת את ששת החודשים הראשונים של 2019 עם ירידה במכירות בשיעור של 5.2%, המבטאת אובדן מכירות של כ-19 מיליון שקל. מבחינת יפאורה תבורי מדובר במגמת שחיקה שנמשכת כבר חודשים ארוכים, ואפיינה גם את חודש יוני שבו ספגה ירידה מתונה יותר של 0.8% "בלבד".

ספקית נוספת שמרכזת עניין בימים אלה היא סוגת, בניהולו של ג'יל גמון ובבעלות התאגיד הבריטי מאן, ששכר את שירותיה של לאומי פרטנרס כדי למצוא רוכש לחברה. סוגת, שמזוהה בעיקר עם מוצרי סוכר, אורז וקטניות, רושמת ירידה במכירות בשיעור של 0.8% בסיכום המחצית הראשונה של השנה, שמסתכמות בכ-201 מיליון שקל, וזאת לאחר שייקרה את מוצריה בשיעור של כ-30% בקיץ שעבר. עם זאת, ביוני צמחה סוגת בשיעור של 1.5%. 

צמיחה מרשימה של 48% למחלבות גד ביוני

מי שנהנתה מצמיחה יוצאת דופן במחצית הראשונה של 2019 היא מחלבות גד, בראשות עזרא כהן המחזיק ב-50% מהמחלבות, ובבעלות משותפת של קרן גרין לנטרן (30%) ודיסקונט קפיטל (20%). מחלבות גד נהנתה מגידול של 11.7% במכירות הכספיות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד אשר הסתכמו בכ-193 מיליון שקל. ביוני לבדו, בין היתר בזכות עיתוי חג השבועות ומבצעי העומק שביצעה בחלק ניכר מהרשתות, רשמה גד צמיחה מרשימה במיוחד בשיעור של כ-48% - המבטאים תוספת של 13 מיליון שקל למכירות.

שחקנית נוספת שמציגה צמיחה אגרסיבית גם בסיכום המחצית וגם בסיכום החודש היא וילי פוד, שבשליטת האחים צביקה ויוסי ויליגר ובניהולו של מיכאל לובושיץ. וילי פוד צמחה בסיכום המחצית בשיעור של כ-30% במכירות הכספיות, המבטאים תוספת כספית של 47 מיליון שקל. גם את חודש יוני סיימה וילי פוד עם צמיחה יוצאת דופן בשיעור של 41.6%. בדומה ליתר המחלבות היא נהנתה מעיתוי חג השבועות על רקע כניסתה המחודשת לתחום החלב באמצעות המותג מחלבות יורו. 

עוד כתבות

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת במזרח התיכון? / צילום: Shutterstock

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת בים התיכון?

היכן נמצא הפארק הלאומי ביג בנד, מיהו האסטרונום הראשון שגילה כי פני הירח אינם חלקים ובאילו מדינות יתקיים המונדיאל ב–2026? ● הטריוויה השבועית

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקרית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

"צורה חדשה של אנטישמיות": למה השתנה היחס של סין כלפי יהודים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מנסה לגייס סוכנים נגד ישראל במדינות אפריקה, הביקור הסודי של סגן שר החוץ מטייוואן בישראל, האם ישראל ולבנון יכולות להשיג נורמליזציה, ולמה האנטישמיות מרימה ראש בסין ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הירידות בוול סטריט החריפו לקראת הנעילה: ברודקום צללה 11%, השקל נחלש

נעילה שלילית באירופה ● מניות הקנאביס קפצו בעקבות כוונת טראמפ להקל על הרגולציה ● הסקפטיות סביב תחום ה-AI נמשכת: אורקל נפלה במעל 10% בעקבות הדוחות, ברודקום צנחה על אף שפרסמה תוצאות חזקות ● מחיר הנפט עלה לשיא של מעל שבעה שבועות ● הביטקוין נסחר סביב 90 אלף דולר

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

ג'ו ביידן / צילום: ap, Nam Y. Huh

רויטרס: "ביידן השעה את שיתוף המודיעין מעזה לישראל בשל חשש לפשעי מלחמה"

ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● בוול סטריט ג'ורנל דווח כי בחודש שעבר ארה"ב פשטה על ספינה באוקיינוס ההודי והחרימה משלוח צבאי חריג מסין לאיראן ● עדכונים שוטפים 

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

המאמצים לא הניבו את התוצאות המקוות. מנהיגי אירופה באחת משיחותיהם עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

השבוע שבו ארה"ב לא רק נטשה את אירופה, אלא פנתה נגדה

מסמך מדיניות חדש שפרסמה ארה"ב מכריז כי אירופה "בדרך להכחדה תרבותית" בשל הגירה מוסלמית וכי על וושינגטון לעודד מפלגות ימין ● אחרי שנה של חנופה, אירופה הופתעה לגלות השבוע כי טראמפ רק מגביר את ההתקפות עליה. הקרמלין, מצידו, מברך על המסמך האמריקאי

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

זום גלובלי / צילום: Shutterstock

המכסים החדשים על סין, והבלונים שגרמו למצב חירום

ברקע האיומים של טראמפ להטיל מכסים על מקסיקו, האחרונה נוקטת צעדים נגד סין ● בליטא הכריזו על מצב חירום. הסיבה: בלונים ● ואיך פרסומת אחת עוררה זעם בהולנד - עד שנאלצה לרדת מהמסך? ● זום גלובלי, מדור חדש 

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

בודקים את המיתוס. על היוונים וחנוכה / צילום: אייל פישר

בניגוד למה שמספרים: החשמונאים לא הביסו את היוונים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: אנטיוכוס בכלל לא מלך ביוון, והממלכה שלו לא הסתלקה בגלל החשמונאים