גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעלות מחירים או לא: בכל מקרה ספקיות המזון ממשיכות לצמוח

שוק המזון והמשקאות מסכם את המחצית הראשונה של השנה עם צמיחה מתונה במכירות הכספיות, שחלקה הושג בזכות העלאה במחירי המוצרים • תנובה ומחלבות גד הצטיינו, ואסם־נסטלה עדיין ממתינה להזדמנות להעלאת מחירים

רשת מזון /צילום:  Shutterstock  א.ס.א.פ קריאייטיב
רשת מזון /צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

שוק מוצרי הצריכה גדל ב-2.7% במחצית הראשונה של 2019 ונהנה מתוספת כספית למכירות של כ-604 מיליון שקל לעומת התקופה המקבילה אשתקד - כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס". לפי מדד המחירים של סטורנקסט, בששת החודשים הראשונים של השנה נרשמה עליית מחיר של 1.2% על כלל הקטגוריות בסופרמרקט ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, כך שהגידול הריאלי במכירות נמוך יותר ועומד על 1.5% בלבד.

הקטגוריה הצומחת ביותר היא קטגוריית המוצרים לבית, שמציגה גידול של 4.4%, וזאת לצד עליות מחירים של 1%, בראשן של מוצרי נייר או מוצרים לכביסה, חלקן באמצעות הקטנת אריזה. הקטגוריה השנייה בקצב הצמיחה שלה היא טיפוח הפרט, שבה נרשם גידול במכירות הכספיות של 3.8% במחצית הראשונה, כשמדד המחירים עלה ב-1.2%.

עליות המחירים הללו אינן כוללות עליות מחיר שנרשמו במחירי הקצביה ובמחירי הפירות והירקות - כך שעליית המחיר שהציבור מרגיש בכיסו גבוהה יותר מן הנתונים שסטורנקסט בוחנת.

שוק המזון לבדו רשם גידול של 2.5%, לצד עליית מחירים בשיעור של 1%. לעומתם, שוק המשקאות הסתכם אמנם בגידול של 1.1%, אך במדד המחירים נרשמה ירידה של 2.6%, כך שהשינוי הריאלי מציג ירידה של 1.5% ביחס למחצית המקבילה ב-2018.

העלייה ביוני - בזכות ייקור מוצרי החלב בפיקוח ושבועות

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס ובשליטת ברייט פוד הסינית, מסכמת את המחצית הראשונה של השנה עם גידול של 3.1% במכירותיה הכספיות, שהסתכמו בכ-2.8 מיליארד שקל. זהו החודש הראשון שבו סטורנקסט מנטרלת את הפסקת פעילות הפצת העופות של תנובה מתוך כלל הפעילות שלה. בחודש יוני עצמו נהנתה תנובה מצמיחה משמעותית של 10.2% במכירות הכספיות, וזאת בזכות חג השבועות שחל השנה ביוני - לעומת מאי בשנה שעברה. אלא שתנובה נהנתה לא רק מגידול כמותי, כי אם גם מגידול במכירות שנובע מייקור בשיעור של 3.4% במוצרי החלב המפוקחים שנכנס לתוקף ביוני, שמהווים חלק ניכר מפעילותה בתחום מוצרי החלב, וזאת בנוסף לייקור של יתר מוצרי החלב שלה בקיץ שעבר. בסיכום המחצית עמד נתח השוק של תנובה על 14.4%.

גם שטראוס, ספקית המזון השנייה בגודלה בשוק המקומי שבשליטת משפחת שטראוס, שאת פעילותה בישראל מנהל אייל דרור, מסכמת מחצית מוצלחת עם צמיחה של 4.4% במכירות הכספיות - גידול כספי כולל של כ-97 מיליון שקל. ביוני נהנתה גם שטראוס מצמיחה על רקע שבועות, ורשמה גידול של 5.4% במכירות הכספיות. בסיכום המחצית עמד נתח השוק של החברה בשוק המזון והמשקאות על 11.9%. בדומה לתנובה, גם שטראוס נהנתה ביוני מייקור מוצרי החלב המפוקחים, אלא שבניגוד לתנובה, עבור שטראוס מדובר במספר בודד של מוצרים; את יתר מוצריה, בתחום החלב ומחוץ לו, נמנעה שטראוס מלייקר.

אסם-נסטלה, ספקית המזון השלישית בגודלה, בניהולו של אבי בן-אסאייג ובבעלות נסטלה השוויצרית, גם היא מסכמת מחצית ראשונה של צמיחה, גם אם בקצב מתון יותר, עם גידול של 1.5% במכירות בשוק המזון. ואולם בחודש יוני רושמת אסם-נסטלה ירידה בשיעור של 1% במכירות הכספיות, לצד שחיקה בנתח השוק שלה. אלה מביאים אותה לסיכום המחצית עם נתח שוק של 9.9% בשוק המזון והמשקאות. אסם-נסטלה ניסתה לפני כחצי שנה להעלות מחירים, אך זו הוקפאה על רקע מחאה ציבורית. מבחינתה הסוגיה הזו נותרה על השולחן, ואין ספק כי תבקש לשוב ולהעלות מחירים בהזדמנות הראשונה.

מה קרה במחצית הראשונה של 2019 שוק המזון והמשקאות בישראל

החברה המרכזית למשקאות קלים, בראשות יורם שגיא ובשליטת דודי ורטהיים (הידועה גם כקבוצת קוקה קולה ישראל, הבעלים של מחלבות טרה), מסכמת את המחצית הראשונה של 2019 עם ירידה של 2.5% במכירות הכספיות שלה - אובדן מכירות של כ-33 מיליון שקל ביחס למחצית המקבילה אשתקד. סך המכירות של החברה עמד על 1.275 מיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה. הירידה במכירות הכספיות אירעה למרות ייקור של רבים ממוצריה בקיץ שעבר, בהם מוצרי חלב לא מפוקחים, משקאות קלים ומשקאות אלכוהוליים. עם זאת, את יוני מסכמת החברה, שנהנתה גם היא מייקור של מוצרי החלב שבפיקוח, בגידול של 1% במכירות הכספיות. בסיכום המחצית עמד נתח השוק של החברה על 5.5% מהמכירות בשוק המזון והמשקאות.

יוניליוור, בניהולה של ענת גבריאל, אשר לה פעילות הן בתחום המזון והן בתחום הטואלטיקה, רשמה ירידה של 0.9% במכירות הכספיות במהלך המחצית הראשונה של 2019, שחיקה שבאה לידי ביטוי בשני תחומי הפעילות שלה, עם אובדן מכירות כולל של כ-8 מיליון שקל. לפיכך עמדו מכירותיה במחצית על כ-957 מיליון שקל. עם זאת, את יוני מסכמת יוניליוור דווקא עם גידול של 2.1% במכירות הכספיות ביחס ליוני אשתקד, ועיקר הצמיחה מגיע דווקא מתחום הטואלטיקה. את המחצית מסכמת יוניליוור עם נתח שוק של 4.1% בשוק מוצרי הצריכה.

נטו, ספקית המזון הציבורית שחוותה בימים האחרונים חילופים בצמרת - עדי עזרא התפטר מתפקיד יו"ר דירקטוריון הקבוצה והוחלף באביו, דודי עזרא - מסכמת גם היא מחצית מוצלחת. המכירות הכספיות גדלו ב־3.1% והסתכמו בכ-696 מיליון שקל, לא כולל מכירות בשר ודגים טריים שאינן נספרות בסטורנקסט אך מהוות חלק משמעותי ממכירותיה. נטו היא אחת מקבוצות המזון הגדולות בישראל, אף שבציבור היא מוכרת יותר באמצעות המותגים שלה, ביניהם שלושת האופים, טיבון ויל, ויליגר ואחרים.

גם טמפו, יצרנית המשקאות בהובלתו של ג'קי בר, נהנתה ממחצית ראשונה מוצלחת, ומציגה גידול של 3.9% במכירות הכספיות - שהסתכמו בכ-418 מיליון שקל במונחים קמעונאיים. טמפו ייקרה את המשקאות שלה - הקלים והאלכוהוליים - בקיץ שעבר. את המחצית מסכמת טמפו עם נתח שוק של 2.2% מתוך כלל שוק המזון והמשקאות.

ביפאורה תבורי נמשכת מגמת השחיקה

מבין ספקיות המזון הגדולות היו גם כאלה שסיכמו מחצית שלילית. כזו למשל היא יצרנית המשקאות יפאורה תבורי בהובלת רוני גת, אשר גם היא ביצעה ייקור של מוצריה בסוף הקיץ שעבר. יפאורה תבורי מסכמת את ששת החודשים הראשונים של 2019 עם ירידה במכירות בשיעור של 5.2%, המבטאת אובדן מכירות של כ-19 מיליון שקל. מבחינת יפאורה תבורי מדובר במגמת שחיקה שנמשכת כבר חודשים ארוכים, ואפיינה גם את חודש יוני שבו ספגה ירידה מתונה יותר של 0.8% "בלבד".

ספקית נוספת שמרכזת עניין בימים אלה היא סוגת, בניהולו של ג'יל גמון ובבעלות התאגיד הבריטי מאן, ששכר את שירותיה של לאומי פרטנרס כדי למצוא רוכש לחברה. סוגת, שמזוהה בעיקר עם מוצרי סוכר, אורז וקטניות, רושמת ירידה במכירות בשיעור של 0.8% בסיכום המחצית הראשונה של השנה, שמסתכמות בכ-201 מיליון שקל, וזאת לאחר שייקרה את מוצריה בשיעור של כ-30% בקיץ שעבר. עם זאת, ביוני צמחה סוגת בשיעור של 1.5%. 

צמיחה מרשימה של 48% למחלבות גד ביוני

מי שנהנתה מצמיחה יוצאת דופן במחצית הראשונה של 2019 היא מחלבות גד, בראשות עזרא כהן המחזיק ב-50% מהמחלבות, ובבעלות משותפת של קרן גרין לנטרן (30%) ודיסקונט קפיטל (20%). מחלבות גד נהנתה מגידול של 11.7% במכירות הכספיות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד אשר הסתכמו בכ-193 מיליון שקל. ביוני לבדו, בין היתר בזכות עיתוי חג השבועות ומבצעי העומק שביצעה בחלק ניכר מהרשתות, רשמה גד צמיחה מרשימה במיוחד בשיעור של כ-48% - המבטאים תוספת של 13 מיליון שקל למכירות.

שחקנית נוספת שמציגה צמיחה אגרסיבית גם בסיכום המחצית וגם בסיכום החודש היא וילי פוד, שבשליטת האחים צביקה ויוסי ויליגר ובניהולו של מיכאל לובושיץ. וילי פוד צמחה בסיכום המחצית בשיעור של כ-30% במכירות הכספיות, המבטאים תוספת כספית של 47 מיליון שקל. גם את חודש יוני סיימה וילי פוד עם צמיחה יוצאת דופן בשיעור של 41.6%. בדומה ליתר המחלבות היא נהנתה מעיתוי חג השבועות על רקע כניסתה המחודשת לתחום החלב באמצעות המותג מחלבות יורו. 

עוד כתבות

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

פחות משהובטח: הממשלה אישרה תוכנית תמיכה בקריית שמונה

הבוקר התכנסה הממשלה בעיר וקיבלה החלטה לשיקום וצמיחה דמוגרפית בקריית שמונה, ואולם הארנק הדיגיטלי שהובטח לתושבים יתקבל כמענק חד-פעמי ● מאידך, תושבים חדשים, אם יגיעו לעיר, יזכו למענק חודשי של כ-2,000 שקל למשך שנה וחצי

חלפני כסף ברחובות טהראן / צילום: ap, Vahid Salemi

מצבה של איראן מחמיר והמשטר שולף שפן חדש

הריל האיראני הגיע לשפל חדש - 1.6 מיליון ריאל איראני לדולר אחד ● בניסיון להתמודד עם השחיקה, בבנק המרכזי בטהרן השיקו היום מטבע חדש של 5 מיליון ריאל

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

פגישה ומו"מ: המסרים שהועברו מארה"ב לאיראן

ממשל טראמפ העביר לאיראן מסרים דרך כמה ערוצים כי הוא פתוח לקיום פגישה ● באיראן מכחישים את התוכניות לקיים תמרונים צבאיים של משמרות המהפכה במצרי הורמוז ● צה"ל תקף כלים הנדסיים של חיזבאללה בדרום לבנון ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי'ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלב הניסוי הקליני: האם זו התרופה שתעצור את תהליך ההזדקנות?

הגישה של פרופ' דיוויד סינקלייר, גורו ההזדקנות, עומדת לראשונה למבחן אמפירי ● בשנת 2025 חלה עלייה משמעותית בהשקעות בבריאות הנפש בישראל ● עמותת יד שרה פיתחה פלטפורמה לאיסוף מידע רפואי ● החברה שהודיעה בשבוע שעבר על השלמת ניסוי קליני לאבחון גורם מרכזי להתקפי לב ● והמכללה האקדמית אשקלון השיקה מרכז לסימולציה קלינית מתקדמת ● השבוע בביומד

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם