גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית ההכשרה מחדש של אמזון: צורך אמיתי עטוף בהרבה יחסי ציבור

בסוף השבוע האחרון הכריזה אמזון על השקעה של 700 מיליון דולר בתוכנית הכשרה מחדש של שליש מכוח העבודה שלה בארה"ב ● התומכים התלהבו מכך שהשוק החופשי לא מחכה לממשלה, המבקרים דיברו על השקעה שלא עולה על זו של חברות אחרות, אבל כולם מסכימים על המגמה - יותר ויותר תאגידים מבינים שלאור המחסור בעובדים מיומנים הם צריכים לקחת את המושכות לידיהם

מרכז הפצה של אמזון בארה"ב / צילום: Lucas Jackson, רויטרס
מרכז הפצה של אמזון בארה"ב / צילום: Lucas Jackson, רויטרס

אמזון, ענקית הקמעונאות ששיבשה תעשיות שלמות - מחנויות ספרים ועד סופרמרקטים - יצאה בסוף השבוע האחרון בהכרזה שהפכה לאירוע תקשורתי: היא תשקיע כ-700 מיליון דולר בהכשרה מחדש של עובדיה עד שנת 2025. אמזון הבינה מה שהבינו חברות כמו AT&T, בואינג ודיסני לפניה - יותר מדי עובדים מועסקים בתפקידים שעומדים להיעלם בקרוב, והן עצמן יסבלו ממחסור בעובדים עם מיומנויות המתאימות למקצועות שהביקוש להם צפוי לגדול. מפעילי רחפנים, לדוגמה.

התוכנית של אמזון היא ללא ספק עולה בהיקפה על תוכניות דומות קודמות, שהושקעו בהן בין 50 ל-200 מיליון דולר. אמזון מתכוונת להכשיר שליש מעובדיה בארה"ב, כלומר, 100 אלף עובדים - מספר גבוה ממספר הסטודנטים הנרשמים מדי שנה ללימודים באוניברסיטאות המדינה וממספר הבוגרים השנתי מאוניברסיטאות אלה.

במסגרת תוכנית ההכשרה החדשה, אמזון מתכוונת לשלם עד 12 אלף דולר לעובדי מחסנים שישיגו תעודה או תואר ב"מקצועות בביקוש גבוה", על פי הגדרת לשכת הסטטיסטיקה התעסוקתית של ארה"ב. העובדים יוכלו להשתתף בתוכניות לימוד במקום העבודה שאינן קשורות דווקא לתפקידיהם הנוכחיים, והם לא יידרשו להתחייב לעבוד באמזון בסיום הלימודים.

שיעור לסנדרס או ניפוח תקשורתי?

האם התוכנית המדוברת אכן ראויה להתפעלות? תלוי את מי שואלים. ב"וול סטריט ג'ורנל" הגיבו בהתלהבות וטענו שמדובר בתוכנית טובה בהרבה מתוכניות ההכשרה הפדרליות או מהתוכניות של איגודי העובדים, שאין להן קשר אמיתי לצורכי העובדים בעתיד. מעבר לכך, נטען, אמזון תממן לימודי תואר שני למהנדסי תוכנה בתחום של למידת מכונה - תואר שעולה בארה"ב כ-40 אלף דולר. אם חברות נוספות ילכו בעקבות אמזון, תזכה ארה"ב בכוח עבודה משכיל יותר ובעל נטל חובות קטן יותר, ומי יודע, כותבים שם, אולי הקולג'ים עוד יפחיתו מחירים כדי להתחרות באוניברסיטת אמזון, ויכול להיות בכך שיעור למתמודד על הנשיאות ברני סנדרס, שנוהג לחבוט בג'ף בזוס ובאמזון. "בקרב הזה, השוק החופשי מבטיח לעובדים לימודי קולג' ותואר שני בחינם ללא כל עלות למשלמי המסים. ניתן לתאר זאת כתוכנית לימודים לפרוגרסיבים במדעי הקפיטליזם", כותב העיתון הכלכלי.

בסוכנות "בלומברג" ההתייחסות להודעה של אמזון הייתה סקפטית יותר. אמזון מצטיינת בהפיכת אירועים תאגידים שגרתיים לאירוע חדשותי בעל חשיבות עולמית, נטען שם, ואם מסתכלים על המספרים, אפשר להתחיל להנמיך ציפיות. לטענת החברה, היא תוציא כ-700 מיליון דולר על הכשרת 100 אלף עובדים עד 2025. כלומר, 1,077 דולר לעובד בשנה. לפי אומדן של "ההתאחדות לפיתוח כישרונות", הממומנת בידי חברות טכנולוגיה, ארגון ממוצע משקיע בהכשרה 1,296 דולר לעובד בשנה, יותר מההתחייבות של אמזון. מה זה אומר? שאמזון בסך הכול הוכיחה שוב שהיא מומחית בהפחתת עלויות.

"בזוס אינו האליל הראשון במגזר שפועל כך", נכתב בבלומברג. "סטיב ג'ובס היה ידוע בכישרונו לעוות את המציאות. ביל גייטס תיאר לאחרונה את אויבו הוותיק ג'ובס במונחים מיסטיים ואמר ש'הטלת קסמים הייתה חלק מההילה שלו'. כולנו צריכים להיות קוסמים קטנים במה שנוגע להודעות של חברות. כמה הבטחות, כמו שיגור חבילות על ידי רחפנים בשנת 2018, לא התממשו. הבטחות אחרות נראות פחות מרשימות כשמבינים איך הקסם מתבצע בפועל".

לא כולם נהנים מתוכניות ההכשרה

בין שמדובר בבשורה אמיתית ובין שמדובר בניפוח תקשורתי, מסתמנת מגמה: המגזר העסקי נכנס לעסקי החינוך וההכשרה. דוח של בנק ההשקעות גולדמן זאקס, שפורסם ביוני השנה, העריך שהשתתפות המגזר העסקי בהוצאות על חינוך, שעמדה ב-2018 על 4% בלבד, תעלה ליותר מ-11%.

בינתיים, רוב החברות מתקשות לבצע הכשרות מחדש של עובדים באופן מוצלח ולעתים קרובות מדי מעדיפות לפטר או להוציא עובדים לפרישה מוקדמת. לא תמיד החברות יודעות מה הן בדיוק היכולות של עובדיהן, והעברת מספר גדול של עובדים למשרות חדשות דורש זמן (הפיכת מהנדס מכונות למהנדס חשמל דורשת יותר מרבעון או אפילו שנה פיסקלית אחת), כסף ומחויבות. בדרך כלל קל יותר "למכור" צעדי פיטורים לבעלי המניות, שרואים בפרידה מעובדים לא מיומנים ושכירת עובדים חדשים מהלך שחוסך עלויות. מה גם שחברות תוהות מדוע עליהן להשקיע בהכשרת עובדים שאחר כך אולי יעזבו אותן.

גם ב-AT&T, שהשיקה תוכנית הכשרה מחדש לעובדיה כבר ב-2016, ומציעה להם בין השאר מערכת מקוונת המציגה לאילו משרות יש ביקוש גבוה ולאילו משרות יש ביקוש נמוך, ומה השכר הצפוי בהן, בוטלו 15,600 משרות ב-2018, בעקבות שינויים שנבעו מרכישות שביצעה החברה, כמו טיים וורנר. רבות מהמשרות שבוטלו היו במוקדי שירות שנסגרו בעקבות אוטומציה של חלק מהעבודה והוצאת עבודה למיקור חוץ. 

בקרב עובדי החברה אף נשמעה הטענה שתוכניות ההכשרה מחדש לא מגיעות לכל שכבות העובדים בחברה. בשיחה עם "וול סטריט ג'ורנל" באפריל השנה, אמרה נציגת העובדים: "החברה מקטינה את מצבת כוח-האדם שלה, ואם אין בשבילך תפקיד, אתה לא יכול לקבל הכשרה לתפקיד חדש".

ייתכן שהציפיות מתוכניות הכשרה כאלה הן מוגזמות מלכתחילה. כמה עובדי פס ייצור ב-AT&T יכולים באמת להפוך למפתחי תוכנה?

אריק ברינג'ולפסון, העומד בראש מיזם הכלכלה הדיגיטלית של MIT, טען בשיחה עם "וול סטריט ג'ורנל" שלעתים קרובות קל לחברות להשקיע בטכנולוגיה חדשה יותר מאשר להתמודד בהצלחה עם האתגרים הארגוניים הכרוכים בהכשרה מחודשת של עובדים קיימים. "זה דבר אחד להשקיע בלמידה חישובית, וזה דבר אחר להמציא מחדש ארגון או מודל עסקי", אמר. "מבחינה כמותית, ההון אנושי מהווה נתח גדול יותר של הכלכלה מאשר נכסים פיזיים כמו מפעלים, טכנולוגיה וציוד, ואנחנו מבינים אותו פחות טוב".

הנתונים מראים זאת: חברות מוציאות מדי שנה, באופן מצטבר, מיליארדי דולרים על טכנולוגיה לצורך ביצוע שינויים בארגון, אבל בסקר מנהלים שעשתה אקסנצ'ר מתברר שרק 3% מהם מתכוונים להגדיל באופן ניכר את התקציב להכשרת עובדים בשלוש השנים הבאות. 

בארה"ב, הממשלה לא מספקת תמריצים או סיוע למעסיקים המעוניינים לפתח תוכניות הכשרה מחדש, וזה עשוי להיות מכשול נוסף. בסינגפור ובצרפת הגישה היא אקטיבית יותר. לאחרונה הן החלו להעניק לעובדים מענק שנתי למימון הכשרה מקצועית, ובקנדה השיקו את התוכנית "קריירה שנייה באונטריו", שבמסגרתה מקבלים עובדים מעוטי כישורים שאיבדו את מקום עבודתם עד 28 אלף דולר קנדי למימון הכשרה במשרות שהביקוש להן נמצא במגמת עלייה. נוסף על כך, מקבלים העובדים תשלומים לכיסוי הוצאות כמו טיפול בילדים ותחבורה.

המפתח להצלחה של תוכניות הכשרה, אומר מנכ"ל חברת מחקרי השוק Burning Glass מאט סיגלמן, הוא תקופת הכשרה קצרה ובת ביצוע, שתאפשר לעובדים ללמוד מיומנויות חדשות באופן שיניב לעובדים ולמעסיקים גם יחד תשואה על ההשקעה. מעבר לכך, הוא אומר, מעסיקים יכולים לתרום יותר בסיוע לעובדים למצוע מסלולי קריירה טובים יותר, מה שמכונה על ידי מומחים לתעסוקה "קירוב מיומנויות": אבחון מיומנויות קיימות וזיהוי עבודות מבטיחות שמתאפיינות בשכר גבוה יותר או בצמיחה בביקוש, המצריכות השקעה מינימלית של זמן וכסף לצורך הכשרה מחדש.

הצעדים של AT&T, אמזון וחברות אחרות מלמדים שארגונים מתחילים להפנים את האחריות שלהם, אבל עד שתוכניות כאלה יהפכו ליעילות ונפוצות, כדי שכל עובד יוכל לעשות שיעורי בית לבד, יש צורך בפלטפורמה ידידותית למשתמש שתאסוף את כל הנתונים הנדרשים לזיהוי המגמות והקורסים הרלוונטיים בשוק, הזמינים במיליארדי מודעות דרושים, בפרופילים מקצועיים, במאגרי הנתונים של רשתות חברתיות כמו Github או Meetup, וברשימות הקורסים של ספקיות שירותי הכשרה. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב