גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נהנים בים? בקרוב תהיה באוקיינוסים יותר פסולת מבעלי חיים

האוקיינוסים והימים - ממשאבי החיים המשמעותיים ביותר שלנו - בדרך לקריסה ביולוגית, כתוצאה מהפיכתם ל"פחי אשפה" עצומים שקולטים מידי יום עשרות מיליוני טונות של פסולות ● בעולם מתחילים להבין את הסכנה ואת הפוטנציאל של הנושא, ומחפשים נקודת איזון חדשה בין שמירה על המגוון הימי והצורך בפיתוח כלכלי

הר זבל בחופי לבנון. / צילום: רויטרס
הר זבל בחופי לבנון. / צילום: רויטרס

השבוע שטף גל מדוזות את מחוזותינו: נחיל באורך עשרות קילומטרים הגיע ארצה, והפך למטרד עבור המתרחצים בחופים. מאחורי הסיפור על הפרעתן לשעות הבילוי שלנו בים, נחבאת משמעות שעלולה להעיד על עוד ביטוי למשבר האקלים - המדוזות, למרות חשיבותן למאזן הימי האקולוגי, משגשגות כשהטמפרטורות עולות ושורדות גם תנאי זיהום קשים ומיעוט של חמצן.

הן קיימות 500 מיליון שנה - עוד לפני הדינוזאורים והעצים - ונראה שהן כאן כדי להישאר. הן מתרבות במהירות, ויכולות להרוס סביבות ימיות. אם לא די בכך, הן מתחרות עם הדגים בים על אותו מזון, וצבי הים - להם הן משמשות מזון - עומדים בסכנת הכחדה בשל דייג יתר והמשבר האקולוגי הימי. במצב שבו האיזון בים מופר, אין מי שימתן את אוכלוסיית המדוזות.

השפעת המדוזות לא נעצרת בקו החוף: הן נשאבות לטורבינות מים של תחנות כוח ומתקני ההתפלה, ומשבשות את פעילותם. רק בתחילת החודש, נאלצו עובדי חברת החשמל בתחנה הדרומית באשקלון להתמודד עם אלפי מדוזות שנסחפו לתחנת הכוח. ביפן ובסקוטלנד, כיבו בעבר תחנות כוח כדי להתמודד עם משבר מדוזות שנוצר. לפי הערכות של מדענים מאוניברסיטת חיפה, ההפסדים הכלכליים הנגרמים בגללן, יכולים להגיע רק בישראל ל-26 מיליון שקל בשנה. 

אבל מדוזות הן רק דוגמה לסכנה שבה נמצאים הימים והאוקיינוסים בעולם. השבוע החלו לנקות דליפה חמורה, חסרת תקדים ומתמשכת של כמעט 800 אלף גלונים המכילים נפט ומים שדלפו לים במפרץ קליפורניה. באותו הזמן, זרמו אל האוקיינוסים ברחבי העולם כמויות גדולות של שפכים שלא טופלו כראוי, וגם התגלה כי גלי חום חזיתיים באוקיינוס ​​ההודי הרגו יותר משני שלישים משוניות האלמוגים באזור. השוניות מספקות בית לרבע מכלל המינים הימיים, והכנסה לכ-500 מיליון איש.

הימים והאוקיינוסים מכסים 70% משטח כדור הארץ, ומיליארדי אנשים משתמשים בהם כמשאב. הם מספקים לנו חמצן, מהווים מקור מזון עבור רבים, משאב אנרגיה ומים לתהליכי ההתפלה, וגם משאב תיירותי. אך כעת, המערכת האקולוגית הימית, מצויה בסכנה.

מדי יום, נפלטים אל הים 5.5 מיליון קו"ב של שפכים, לצד כמויות אדירות של פלסטיק, כספית, עופרת, פוספטים, כימיקלים, דלקים ועוד. ההערכות המדעיות מדברות על כך שב-20 השנה האחרונות נפלטו אל האוקיינוסים רבע מיליארד טון נפט לפחות. בים מצויות מעל 6,000 אסדות קידוח נפט וגז, ודרכו משונעת 90% מכלל הסחורה בסחר הבינלאומי, כשלפי ארגון הימים העולמי, יותר מ-50% מהסחורות המשונעות בים מוגדרות כמסוכנות לסביבה.

הפלנקטון, העננים והחזרת אור השמש לחלל

בכל נשימה שאנחנו לוקחים לאוקיינוס יש חלק: למעלה מ-50% מהחמצן שאנחנו נושמים נוצר על ידי האוקיינוסים, ו-30% מגזי החממה נספגים בו. הפלנקטון החי בשכבה העליונה של האוקיינוסים והימים, מייצר 50% מהחמצן שלנו וכל החיים בים תלויים בו. יש לו גם תפקיד חשוב ביצירת עננים: מים מתאדים מהאוקיינוס ומתעבים סביב חלקיקים אותם יוצר הפלנקטון. ענני האוקיינוס האלו מחזירים את אור השמש בחזרה לחלל, ועוזרים להם להגן על כדור הארץ מפני עליית הטמפרטורה.

הימים הפתוחים הם מערכת ההחייאה של כדור הארץ, כשהם מספקים גם מים וגם חמצן. לאחרונה, מדענים מאוניברסיטת קליפורניה גילו שהיכולת שלהם לעשות זאת נפגמת בהשוואה לתחילת שנות האלפיים, בשל הזיהום הרב. נזקי הזיהום החמורים נותנים את אותותיהם: בים נוצרו כ-400 'אזורים מתים' בהיקף של עד 70 אלף קמ"ר כל אחד, בהם כמות החמצן נמוכה ואין חיים כלל. מספר האזורים הללו מכפיל את עצמו בכל עשור, מאז שנות ה-60.

לפי מחקר שפורסם במאי האחרון על ידי קבוצת מדענים מאוניברסיטת פלימות' הבריטית, זיהום הפלסטיק באוקיינוסים ובימים מסב נזק של 2.5 טריליון דולר בשנה.

אי פלסטיק בגודל פי 2.5 מצרפת

התמונה הזו צרובה לנו בראש מסיפורי הילדות: דייג יושב על אבן לאור שקיעה, משליך חכתו למים, דג דגים להאכיל בהם את משפחתו ואולי שכונתו. אבל המציאות היום בשטח רחוקה מאד מהתיאור הזה - ספינות דייג הן בכלל משחתות ענק המורידות באמצעות משקולות כבדות רשתות עצומות למעמקי הים, וגוררות אותן לאורך אלפי מטרים, כשהן אוספות לתוכן לא רק כמה דגים תמימים שנפלו ברשת, אלא מאזן חיים שלם, בעודן מגרדות את קרקעית האוקיינוס וגורמות לנזק אדיר למרקם החיים בים ולבתי הגידול של בעלי חיים רבים.

לתוך הרשת הזו נקלעים מעת לעת דולפינים, כרישים, צבי ים וחיות אחרות המצויות על סף הכחדה. רשתות דייג שמגרדות את תחתית הים, חיסלו כבר את מחצית אוכלוסיית האלמוגים, חלקם בני 40 אלף שנה, וגורמות מדי יום לנזק ממשי למאזן האקולוגי הבריא בים. הסביבה הימית כולה מצטמצמת ומשתנה: פחות כרישים, צבי ים, דגי טונה והרבה יותר מדוזות ודיונוני רחף. מאות שנים של תיעוש וצייד ימי שאיננו בר-קיימא, הובילו דגים רבים לסכנת הכחדה, ובאין שינוי, עלולה המערכת האקולוגית הימית לקרוס.

לבעיית דייג היתר והזיהומים הימיים מצטרפת בעיית הפלסטיק: הסוג השכיח ביותר של אשפה בזרמי האוקיינוסים, היא פלסטיק ומיקרו-פלסטיק - חתיכות זעירות של שברי פלסטיק, כשלפי הערכות של הפורום הכלכלי העולמי, עד 2050 כמות הפלסטיק באוקיינוס עלולה להיות גדולה יותר מכמות הדגים. רק בין קליפורניה להוואי, צף לו בנחת 'אי פסולת פלסטיק' בגודל 1.6 מיליון קמ"ר - פי 2.5 משטחה של צרפת ופי 80 מהשטח של מדינת ישראל, המהווה מפגע סביבתי קולוסלי.

לא רק הדגה נאלצת לאכול את חלקיקי הפלסטיק, אלא גם אנחנו. מיקרו-פלסטיק מגיע גם לגוף שלנו דרך המזון והמים. כך, אנחנו ממש אוכלים את האשפה שלנו. לפי אוניברסיטת ניוקאסל באוסטרליה בשיתוף עם הקרן הבינלאומית לחיות בר (WWF), אדם ממוצע מכניס לגופו כ-6,000 חתיכות מיקרו-פלסטיק בשנה רק כתוצאה משתית מים ומשקאות שונים - 5 גרם בשבוע, ממש כמשקלו של כרטיס אשראי.

הים התיכון: 34 אלף בקבוקי פלסטיק בדקה

מדוח שפורסם ביוני 2019 על ידי WWF עולה כי כמות פסולת הפלסטיק המושלכת לים התיכון שקולה ל-34 אלף בקבוקי פלסטיק מדי דקה. את הים התיכון הסגור מקיפות מדינות עם אוכלוסיות גדולות מאוד, שמייצרות כמויות אדירות של פסולת, שחלקה מגיע לים, אם באמצעות ביוב, נחלים מזוהמים, ספינות או אשפה.

בסופו של דבר, המשבר האקולוגי מייצר בעיה הוליסטית, שלא תלויה במדינה כזו או אחרת; אם אנחנו פולטים פסולת ומזהמים לים, הם יגיעו לשכנים שלנו, ולהפך. ראינו אותות לכך מספר פעמים כשהביוב הגולמי שנשפך מעזה לים גרם בין היתר לעצירת התפלת מי הים הדרומית של ישראל, או משבר הזבל המתמשך בלבנון, שמזהמת בצורה רצינית את הים.

"הסביבה היא דבר חוצה גבולות מדיניות. זה ברור שבשביל לשמור על הניקיון של הים ועל רקע המשבר האקולוגי המחריף בעולם, חייבים שיתוף פעולה בינלאומי וטיפול משותף באסונות ימיים וחוצי גבולות. אלו דברים שאנחנו צריכים לראות יותר באזור שלנו", אומר השגריר גדעון בכר, ראש חטיבת אפריקה במשרד החוץ ומרצה בתחום השלכות משבר האקלים על היחסים הבינלאומיים במרכז הבינתחומי.

"מי הים נעשים יותר חומצתיים בגלל משבר האקלים והחיים בו משתנים. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו - האם אנחנו רוצים שהאוקיינוס והים יהפכו למדבר כחול וריק ללא דגים, צדפות, דולפינים ואלמוגים? האם אוקיינוסים וימים ריקים זה מה שאנחנו רוצים להשאיר לנכדים שלנו? אני חושב שהתשובה היא 'לא'. לכן אנחנו צריכים לעבוד ביחד, ולשתף פעולה ברמה הבינלאומית כדי למנוע את הנזק הזה".

"יש הרבה מינים שנעלמו מהחופים שלנו. ואנחנו חושדים שהסיבה להעלמות רבים מהם היא שינויי האקלים. אנחנו יודעים מניסויים בוודאות, למשל, שקיפודי הים נעלמו בגלל משבר האקלים", אומר ד"ר גיל רילוב, חוקר בכיר, המכון הלאומי לאוקינוגרפיה.

"הטמפרטורה בשנות ה-80 וה-90 הגיעה באוגוסט ל-29 מעלות, והיום היא מגיעה כמעט ל-32 מעלות. זה שינוי עצום וזה משפיע על המינים המקומיים. הקיפודים לא יכולים לשרוד בטמפרטורה כזו. לקיפודים תפקיד חשוב במערכת האקולוגית. הם כמו הפרות של הים - הם אוכלים את האצות וגורמים למשל לכך שיתפנה מקום למינים אחרים. הם משמשים מזון לדגים טורפים ובכך תורמים לאיזון המערכת. כנראה שרבים מהמינים הרגישים בים התיכון, מתחילים להיעלם או שייעלמו עם המשך ההתחממות. זאת, בעוד שמינים טרופיים רבים שחדרו לים תיכון דרך תעלת סואץ דווקא 'נהנים' מההתחממות ומשגשגים. תדירות גלי החום עולה בשל שינוי האקלים והשפעתם ברחבי העולם וגם בישראל צפויה להיות גדולה".

ישראל חתומה על אמנת ברצלונה, שאמורה לטפל בנושא.

"אמנת ברצלונה הציבה לא מעט מטרות בתחום שימור הימי, אבל אנחנו רחוקים מאוד מלהגיע אליהן. יש תוכניות אירופאיות לגבי שימור ושיקום הימים כולל הים התיכון ומטרות ספציפית לשמירה ושיקום המגוון הביולוגי, אבל יישומם מאוד זוחל. כל המטרות שנקבעו ל-2020 - לא נעמוד באף אחת מהן. לא פשוט ליישם את הדברים האלו, והמנגנונים הביורוקרטיים זזים לאט".

ישנם לא מעט פתרונות אפשריים למשבר האקולוגי בים התיכון, וישראל נדרשת לקידום והסדרה של כללים, ודאי בתקופה שבה מתרחבת הפעילות הכלכלית בים ואסדות וקידוחים יוצרים אימפקט אקולוגי נוסף. אחד הכלים הללו, הוא הקמה של שמורות טבע ימיות - פרקטיקה הולכת ומתרחבת בעולם, שהוכיחה את עצמה בכל מקום בו יושמה. בישראל, רק שליש אחוז משטחי הים מוגדרים כשמורות ימיות.

"לשמורת טבע ימית יש את האפקט הכי חזק על אישוש הטבע. כדי שהיא תעבוד, היא צריכה לחלוש על שטח גדול וצריך לאסור לחלוטין את הדייג בה. במקום שבו זה יקרה - זה יצליח", אומר אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע. "יש 3 שמורות גדולות שאנחנו רוצים להקים - הרחבת השמורה באכזיב, הקמה של שמורה בכרמל ובאזור אשדוד-אשקלון. במקסיקו, הקימו דווקא דייגים שמורה כזו. הם הבינו שאם הם ימשיכו לקרוע לים את הצורה - לא יהיה להם מה לדוג. הם הפכו 80 אלף דונם לשמורה ימית ולאתר תיירות, וזה עבד מדהים - יש שם עלייה של יותר 400% בשפע של הדגים. הדגים הגדולים חזרו לאזור, והוא פורח".

לאחרונה הגיעו לישראל ניצנים ראשונים, גם אם בסדר גודל מינורי למדיי, של יוזמות שונות מרחבי העולם לאסור שימוש בפלסטיק המזיק לים; עיריות הרצליה ואילת, החליטו לאסור על הכנסת כלים חד פעמיים לחופיהן. בישראל נוצרת מדי שנה פסולת פלסטיק במשקל של כמיליון טונות, ורק אחוזים בודדים ממנה מגיעים למיחזור. הכלים החד פעמיים המזהמים, שרבים מהמתרחצים מביאים עמם לחוף, מגיעים במקרים רבים לים, וההשלכות ברורות. ראוי לתהות מדוע דווקא קולה של עיריית תל אביב בנושא, בה כמות הפסולת נאמדת ב-21 קילוגרם לקילומטר - יותר מבאלכסנדריה ובאזור מפרץ ונציה, נדם. 

 

פנסיה ואג"ח ירוקות כדי לשמור על העתיד

הים הוא מקור הכנסה עצום, המוערך ב-1.5 טריליון דולר בשנה - מה שהופך את הכלכלה הכחולה לשביעית בגודלה בעולם. האם ניתן לשמר את הכלכלה הזו, תוך הגנה ברת קיימא על המערכת האקולוגית?

כדי לעשות זאת עלינו לשנות הרגלים. המשבר האקולוגי איננו גזירת גורל - הוא מעשי ידי אדם ולכן גם ניתן לשינוי. לצד הרגולציה העולמית הגוברת והמודעות הצרכנית העולה, נוצרים צרכים חדשים הדורשים ייצור תחליפים לפלסטיק, טכנולוגיות לניקוי האוויר והמים uתחליפים למזון מן החי. בסביבה כזאת חברות מבוססות על רעיונות ברי קיימא, יכולות לשגשג.

כתוצאה מכך בשנים האחרונות מתפתח תחום חדש: אגרות חוב ירוקות ומקיימות, הלוואות ירוקות ואף פנסיה ירוקה.

אגרת חוב ירוקה נועדה למימון פרויקטים ופעילויות סביבתיות, עצירת משבר האקלים, הסתגלות לשינויי האקלים, התייעלות אנרגטית ואנרגיות מתחדשות. ניתוח שוק של ICMA המתמחה בתחום איגרות החוב הירוקות, מצביע על כך שרק ב-2018 הונפקו אגרות חוב ירוקות בסכום של כ-200 מיליארד דולר ברחבי העולם, לעומת 37 מיליארד דולר ב-2014, ובסך הכול במצטבר הונפקו עד היום אגרות חוב ירוקות או מקיימות בסך של כ-600 מיליארד דולר.

כעת ישנו גל של מכשירים פיננסיים חדשים, שנועדו להציל את האוקיינוסים ולהקל על משברי המים העולמיים. ביניהם 'אג"ח כחול', המשמשות לגיוס כסף להתמודדות עם המשבר האקולוגי בים. הכלכלה הכחולה צוברת תאוצה בקרב קובעי מדיניות ומקבלי החלטות רבים ברחבי העולם.

בשנה האחרונה, האי סיישל, שהכנסתו נסמכת במידה רבה על המשאב הימי, הנפיק אג"ח במיליארדי דולרים, וכך גם בנק ההשקעות הנורדי בגובה של 2 מיליארד דולר לפרויקטים של מניעת זיהומי מים ומניעת השפעת שינויי האקלים על הים. באפריל האחרון, מכרו מורגן סטנלי אג"ח בשווי 10 מיליון דולר, לטיפול במשבר פסולת הפלסטיק באוקיינוס, וקבוצת TNC פועלת להנפקת אג"ח בעוד 20 מדינות בחמש השנים הקרובות בסך כולל של 1.6 מיליארד דולר, וזו רשימה חלקית בלבד. בעשור הקרוב מעריכים כי יושקעו עד 300 מיליארד דולר בתשתיות לחקלאות ימית.

בתוך כך, האיחוד האירופי הגדיר כי על כל המדינות החברות לשקוד על מסמך מדיניות למרחב הימי שלהן ולהגישו עד 2020. לאחרונה, סיים מנהל התכנון של ישראל את העבודה על המסמך והוא מוצג כעת לאישור. כחלק מהמסמך, גם ישראל מתייחסת לנושא הכלכלה והצמיחה הכחולה ולמיצוי הפוטנציאל הכלכלי הימי בצורה מקיימת.

מנהל התכנון הגדיר את המרחב הימי כזירה החדשה של מדינת ישראל, בה טמון פוטנציאל רב בנושאי מזון, טכנולוגיות חדשניות, תיירות ועוד, והוא שואף להציג תוכנית חומש בנושא פיתוח ומיצוי הפוטנציאל הכלכלי הימי בפני הממשלה. 

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד