גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח קופות החולים 2018: גירעון "מאוחדת" גרר מטה את הגירעון הכולל של קופות החולים

כפי שנחשף לראשונה ב"גלובס", השנה התגלה גירעון אסטרונומי בקופת חולים מאוחדת של קרוב ל-500 מיליון שקל ● לפי הדוח, סך הגירעון של הקופות ב-2018 היה כ-350 מיליון שקל, פי כמעט ארבעה בהשוואה ל-2017

יעקב ליצמן / צילום: כדיה לוי
יעקב ליצמן / צילום: כדיה לוי

הזינוק החד שחל ב-2018 בגירעון קופת חולים מאוחדת לעומת אשתקד, השלישית בגודלה בישראל - מעודף של 106 מיליון שקל לגירעון של 490 מיליון שקל - הוא הסיבה לגידול הכולל בגירעונות קופות החולים בשנה החולפת. מדובר בגידול של כמעט פי ארבעה: מ-94 מיליון שקל ב-2017 לכ-350 מיליון שקל ב-2018. כך עולה מדוח פעילות קופות החולים 2018, של האגף לפיקוח ובקרה על הקופות במשרד הבריאות, שפורסם היום.

הדוח מסביר את הזינוק בגירעון מאוחדת מ"גידול משמעותי בסעיפי ההוצאות, חלקן הוצאות חד פעמיות, אשר לא אפשרו לקופה להכיר בהכנסות בסך של 173 מיליון שקל מתמיכות הסכמי ייצוב (ההסכמים שחותמות הקופות מול האוצר מדי שלוש שנים לצורך כיסוי גירעונותיהן, בתמורה להתחייבות לעמידה ביעדים כלכליים)".

אלא שמאחורי התיאור הקונקרטי והיבש הזה, מסתתר הסיפור הכלכלי הגדול והמטלטל של מערכת הבריאות בשנה החולפת. כפי שחשפנו ב"גלובס" באפריל, במשרדי האוצר והבריאות נחשפו לגירעון העצום של מאוחדת בתחילת 2019, והוא הכה את אנשיהם בתדהמה.

רק חודשים קודם לכן, מאוחדת התחייבה לאיזון תקציבי, וחתמה על הסכמי הייצוב מול האוצר, תוך שהתחייבה לכך שתהיה מאוזנת תקציבית. לפי הערכות, ניסיונותיה של מאוחדת ומנכ"לה דאז, זאב וורמברנד, להדביק פערים מול "מכבי" ו"כללית" (שלכל אחת מהן בתי חולים משלה), למשל באמצעות רכישת 40% מרשת בתי החולים הפרטית נארא והשקעה כספים ניכרת בשיפורים טכנולוגיים, הם שהובילו לגירעון האסטרונומי.

עסקת נארא הייתה תלויה בחתימה על הסכמי הייצוב, ובאוצר חושדים שמאוחדת דיווחה על עמידה בהסכמים, למרות שידעה על הגירעון, כדי לקבל את ההיתר ולהתקדם עם תוכניותיה. גם בשנים הקרובות הגירעון של מאוחדת צפוי להיות בסדר הגודל של 2018 440-550 מיליון שקל בשנה - אתגר העומד לפתחה של המנכ"לית החדשה, סיגל רגב-רוזנברג.

לעומת מאוחדת, קופת חולים כללית - הגדולה בישראל - שלה גם 14 בתי חולים משלה, צימצמה משמעותית את הוצאותיה ב-2018, עד כדי כך שלראשונה זה עשור כללית סיימה את 2018 בעודף של 23 מיליון שקל. זאת, לעומת גירעון של כ-433 מיליון שקל בשנת 2017. גירעונותיה של כללית בעבר נבעו בעיקר מגירעונות בתי החולים. השנה, לפי משרד הבריאות, כללית ריסנה דרמטית את היקף הרכש מבתי החולים והפחיתה משמעותית בהוצאות הפיתוח - צמצום שאם יימשך, מזהיר המשרד, "יפגע ברמת השירות של הקופה למבוטחים". הצמצום בגירעון נובע גם מגידול בתמיכות שקיבלה מהמדינה.

בתי החולים של כללית סיימו את 2018 עם גירעון של כ-2.16 מיליארד שקל, ירידה של כ-180 מיליון שקל לעומת גירעון 2017, של כ-2.34 מיליארד שקל. "עיקר הירידה בגירעון נובעת מצמצום הוצאות הפיתוח", מוסבר בדוח. עם זאת, במצטבר ב-2016-2018 לכללית הגירעון הגדול ביותר מבין ארבע הקופות - קרוב ל-1.1 מיליארד שקל - בגלל גירעונות בתי החולים שלה.

מכבי, שבבעלות החברה הבת שלה (אסותא-מרכזים) מצוי בית החולים הציבורי-גירעוני אסותא-אשדוד, סיימה את 2018 עם עודף של 125 מיליון שקל, אחרי 137 מיליון שקל שהקצתה לכיסוי הגירעון שנצבר באסותא-אשדוד, כשנתיים בלבד אחרי הקמתו. את 2017 סיימה מכבי עם עודף של 206 מיליון שקל. קופת חולים לאומית, הרביעית בגודלה, סיימה את 2018 עם גירעון של 11 מיליון שקל, לעומת עודף של 27 מיליון שקל ב-2017.

זמן ההמתנה לניתוחים ירד

קופות החולים בישראל מתוקצבות מדי שנה דרך תקציב "סל הבריאות", שהיה ב-2018 51 מיליארד שקל, ומדי שלוש שנים מצטרפים כספים נוספים דרך הסכמי ייצוב לכיסוי גירעונות. ב-2018 קיבלו הקופות דרך הסכמים אלה עוד 1.6 מיליארד שקל, ל-2017-2019. הקופות גם תוקצבו ב-2018 בכמעט מיליארד שקל במסגרת התוכנית ל"קיצור תורים לניתוחים" שתכליתה להעביר ניתוחים מהמערכת הפרטית לציבורית. הדבר הוביל להפחתה בתשלומים שמשלמים מבוטחים לביטוחים המשלימים (שב"נים) של הקופות בשנתיים האחרונות בשיעור מצטבר של כ-15%. לפי הדוח, בזכות התוכנית גם ירד זמן ההמתנה לניתוחים במערכת הציבורית.

כל הקופות הגדילו את הוצאות הרכש מבתי החולים: במאוחדת בכ-10%; ובמכבי, לאומית וכללית בכ- 8.7%, 4.0% ו-2.9%, בהתאמה. בכל הקופות גדל מספר המבוטחים, כאשר במכבי הגידול הכי גדול, של 3.5% לעומת אשתקד, בעיקר בכלל מעבר שביצעו מבוטחים למכבי מקופות אחרות. לפי נתוני ביטוח לאומי, ב-2018 הצטרפו "נטו" למכבי (מצטרפים פחות עוזבים) קרוב ל-28 אלף איש; והיא לכן הקופה היחידה הצומחת בישראל מזה כמה שנים. בשאר הקופות היה מספר העוזבים גדול ממספר המצטרפים. סך הכל, ב-2018 היו מבוטחים בכללית 4.5 מיליון אנשים; במכבי 2.2 מיליון אנשים; במאוחדת 1.2 מיליון אנשים ובלאומית כ-700 אלף אנשים בלבד.

בתגובה לדוח אמר סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, כי "סוגיית הגירעון שקופות החולים בישראל נמצאות בו נידונה ביני לבין ראש הממשלה לפני שהכנסת פוזרה ואני מקווה שהסיכומים על תוספות התקציב יתממשו גם לאחר מערכת הבחירות". מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב הוסיף: "חשוב שהמשאבים לקופות יינתנו באופן מתוכנן ומראש ולא באמצעות הסכמים רטרואקטיביים שמונעים אפשרות ניהול ושיפור המערכת. אנחנו נמשיך לפרסם נתונים לציבור שיאפשרו לו להבין לעומק את מצב המערכת ולקדם את השיח הציבורי בנושא".

ממאוחדת נמסר: "בעשור האחרון נעשו בתקציב הבריאות שינויים בהקצאת המשאבים, באופן שגרע ממבוטחי מאוחדת סך של כ-498 מיליון שקל בשנה - סך אדיר מצטבר בשלוש השנים האחרונות לכדי 1.5 מיליארד שקל. כספים אלו שנגרעו ממאוחדת הועברו למימון קופות חולים כללית ולאומית. עיון בדוח מעלה עוד, כי כל נפש מבוטחת במאוחדת, זוכה לתמיכה בשיעור של רק 66% משיעור התמיכה שמעבירה המדינה למבוטחי לאומית.

"לולא עיוותים אלו הייתה מאוחדת ממשיכה להיות מאוזנת ואף עשויה הייתה להציג עודף של כ-57 מיליון שקל. עוד עולה מהדוח, כי מאוחדת ומכבי הן הקופות היחידות הגדלות במספר מבוטחיהן גם בשנת 2018".

מכללית נמסר: "הדוח מבטא באופן ברור את האפליה אותה נוקטת המדינה והיעדר תקצוב שוויוני של בתי החולים של כללית, אשר משרתים את כלל תושבי המדינה, לעומת בתי החולים הממשלתיים.

"הנהלת הכללית פועלת נמרצות על מנת לסיים עיוות משווע זה. על המדינה לפתור סוגיה זו באופן מידי, ויפה שעה אחת קודם".

ממכבי נמסר: "המצב התקציבי האיתן מאפשר לנו להיות הקופה היחידה שמעניקה תרופות יתום, שניצבת במקום הראשון במדדים החשובים ביותר ובהם מדד משרד הבריאות לנגישות לבתי החולים וסקר ברוקדייל לשביעות רצון ממערכת הבריאות.

"מכבי הפחיתה את הסכום הגדול ביותר מדמי החבר בביטוח המשלים - כ-400 מיליון שקל סך הכל; ואנו הקופה היחידה שצומחת במספר חבריה ושמגדילה את ההשקעה בפיתוח ובינוי מרפאות חדשות. אם הקופות היו גופים מסחריים הנסחרים בבורסה - המניה של מכבי הייתה מזנקת והיתר היו נופלות".

מלאומית נמסר: "לאומית סיימה גם את שנת 2018 בעמידה ביעדים ואיזון תקציבי זו השנה ה 12 ברציפות. לאומית תמשיך לנהוג כך גם בשנים הבאות, וזאת מתוך אחריות תקציבית רב שנתית".

עוד כתבות

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר