גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל התייקרויות שעדיין לא הסתיים ועשר ספקיות מרכזיות: אלה יצרניות המזון המובילות בישראל

הספקיות הגדולות התחילו להעלות מחירים בקיץ שעבר, אבל גל ההתייקרויות עדיין לא הסתיים ● ככל הנראה גם המחצית השנייה של 2019 צפויה לעמוד בסימן עליות מחירים

מדד המותגים: יצרניות מזון / אילוסטרציה: דגנית ג'מצי, גלובס
מדד המותגים: יצרניות מזון / אילוסטרציה: דגנית ג'מצי, גלובס

שוק מוצרי הצריכה בישראל נשלט בידי עשר ספקיות גדולות שמוצריהן מהווים כ-55% מהמכירות בסופרמרקטים. תנובה היא חברת המזון הגדולה בישראל המחזיקה בנתח שוק של כ-12%, שטראוס היא החברה השנייה בגודלה ואוחזת בכ-9.5%, ואילו אסם-נסטלה, החברה השלישית בגודלה, אוחזת בכ-7.5%.

בשנה האחרונה ספקיות המזון הגדולות ביצעו רצף של עליות מחירים במוצרים שלהן. גל הייקור החל בקיץ שעבר, עם מוצרי הנייר של קימברלי קלארק, סנו ושניב, והמשיך עם ההכרזה של תנובה כי היא מעלה את מחירי מוצרי החלב שאינם בפיקוח, זאת בזמן ששר האוצר מסרב לייקר את מוצרי החלב המפוקחים. בעקבותיה גם טרה, המחלבה השלישית בגודלה, ייקרה את מוצרי החלב הלא מפוקחים שלה - וזו הייתה רק ההתחלה.

הבעלים של טרה - החברה המרכזית, הלוא היא קבוצת קוקה-קולה ישראל - ניצלה את ההזדמנות כדי להעלות מחירים גם על המשקאות שלה.

בתחילה היא ייקרה את המשקאות הקלים, והצטרפו אליה גם יפאורה וטמפו. אלא שטמפו ייקרה גם את האלכוהול, והחברה המרכזית הלכה בעקבותיה וייקרה גם היא את מוצרי האלכוהול שלה. לאלה הצטרפו ספקיות מזון נוספות דוגמת סוגת וויסוצקי, כשהשיא הגיע בניסיון של אסם לייקר את המוצרים שלה. אסם הודיעה על הייקור בעיתוי לא מוצלח במיוחד - בהפרש של שעות ספורות מהודעות על התייקרות המים והחשמל. על הרקע הזה נקלעה החברה לסחרור שהוביל לניצנים של מחאה ציבורית וקריאות לחרם על מוצריה, מה שאילץ אותה לחזור בה ו"להקפיא" את ההתייקרות, כדי שתוכל לחזור ולבצע אותה במועד מאוחר יותר.

ניסיון הייקור הכושל של אסם והאווירה התקשורתית והציבורית שנלוו אליו בלמו במידת מה את גל ההתייקרויות. בנוסף לאווירה הציבורית, מסתמן כי קטגוריות מסוימות ובראשן המשקאות נפגעו רוחבית מעליית המחירים, והן סופגות ירידה כמותית במכירות.

שטראוס הייתה חברת המזון היחידה שהצהירה כי היא נמנעת מלייקר את המוצרים שלה. ואולם, כעת נשמעים רחשים נוספים של דרישות לעליית מחירים, ונראה שגל ייקור נוסף צפוי להגיע, וזאת על רקע טענות של החברות השונות על ייקור של חומרי הגלם. במקביל, בחודש שעבר, בעקבות החלטת בג"ץ, שר האוצר משה כחלון נאלץ לחתום על צו שמייקר את מחירם המקסימלי של מוצרי החלב שבפיקוח ממשלתי. בעקבות המהלך הזה תנובה, טרה ושטראוס העלו את מחירי המוצרים המפוקחים שלהן בשיעור של 3.4%. כך או כך, נראה כי גם המחצית השנייה של 2019 צפויה לעמוד בסימן עליות מחירים.

מגמה נוספת שמאפיינת את ענף המזון גם בשנה האחרונה היא קונסולידציה של שחקנים בענף. חברות רבות בענף המזון מחפשות אפשרויות למיזוגים שיעניקו יתרון לגודל באמצעות מהלכים של איחוד מערכי הפצה ולוגיסטיקה שיביאו להתייעלות תפעולית. ראינו את מעדני מיקי מחפשת לחבור לשותף שיוכל לנצל את מערך ההפצה המצונן שלה. בתחילה היה זה אריק שור וכעת היא מנהלת מגעים עם וילי פוד. גם ויסוצקי מחפשת אפשרויות שונות להתרחבות, בין שבאמצעות הפצה ובין שבאמצעות רכישות.

מגמה נוספת שנמצאת עדיין בחיתוליה, אך ראוי לשים לב אליה, היא ההתנסויות של הספקיות הגדולות במכירה ישירה לצרכנים. תנובה הייתה האחרונה להשיק מהלך כזה תחת אתר אונליין בשם eaty, אבל שטראוס כבר מבצעת מכירה ישירה לצרכנים של קפסולות קפה ושל תערובות קפה. אסם-נסטלה מפעילה אתר סחר למכירה של מזון לבעלי חיים, ושחקניות נוספות בוחנות את הכדאיות של השקת פעילות כזו. עיקר האתגר הוא במכירה ישירה של מוצרים טריים שדורשים קירור או הקפאה, וקיימת מורכבות לוגיסטית רבה בהפצה שלהם. מסתמן כי נראה יותר ויותר חברות מתנסות בשיטה הזו שהיא למעשה "כביש עוקף" לקמעונאי. 

1. שטראוס

11 בדירוג הכללי

התמודדה בכבוד עם הטלטלות בצמרת ומול האתגרים הענפיים

הייתה זו שנה מוצלחת מבחינת קבוצת המזון השנייה בגודלה בישראל, שביצעה רצף של תזוזות ומינויים בצמרת שלה לאורך השנה, ובראשם מינויו הקבוע של גיורא ברדעה למנכ"ל הקבוצה, לאחר שגדי לסין, המנכ"ל הקודם, סיים את תפקידו אחרי תשע שנים בשל סיבות רפואיות. "זהו רגע לא קל עבורנו בקבוצת שטראוס", אמרה אז עופרה שטראוס, יו"רית הדירקטוריון ומבעלי השליטה בקבוצה על רקע האירועים. למרות הטלטלות האלה, הקבוצה סיכמה שנה מהמוצלחות עבורה. עד כמה שטראוס מהותית בשוק המקומי? כמעט אחד מכל שמונה מוצרים בסופר שייך בדרך זו או אחרת לקבוצה.

שטראוס נדרשה השנה להתמודד עם אתגרים ענפיים: עולם המזון עובר בשנים האחרונות שינויים משמעותיים המשפיעים על כל החברות בענף. השנה התמודדה שטראוס עם נושאים כגון התאמת הפרסום למגבלות הוולונטריות של החברה בכל הנוגע לפנייה לילדים ולבני נוער. אתגר נוסף הוא נושא סימון המוצרים שייכנס לתוקף ב-2020, ושטראוס, בדומה לרוב יצרניות המזון הגדולות בארץ, פועלת זה מספר שנים על-מנת להפחית משמעותית את כמויות הסוכר, הנתרן והשומן הרווי במוצריה. זאת, כדי שרוב המותגים שלה, למעט אלה שבחטיבת המתוקים, לא יידרשו לקבל סימון אדום במסגרת רפורמת משרד הבריאות.

בניגוד לחלק ניכר מיצרניות המזון הגדולות שהעלו מחירים בשנה החולפת, שטראוס נמנעה מלייקר את מוצריה. בחברה מציינים כי "עליית מחירי חומרי הגלם והתשומות חייבה את שטראוס להמשיך ולהתייעל כדי לא להעלות מחיר בניגוד לחלק מהמתחרים".

שטראוס הוקמה ב-1939 והיא מעסיקה היום כ-6,000 עובדים בישראל (לא כולל הפעילות הבינלאומית שלה) ומנוהלת בארץ על-ידי אייל דרור. מתוך מכירות שוק המזון בישראל החברה אוחזת בנתח של 12.2% מהמכירות, והמתחרות העיקריות שלה בארץ הן קבוצות המזון הגדולות בהן תנובה (14.6%), אסם (9.6%), החברה המרכזית (6.3%) ויוניליוור (נתחי השוק נכונים לאפריל 2019, סטורנקסט). היקף המכירות של שטראוס בישראל עמד ב-2018 על כ-4 מיליארד שקל (לא כולל תמי 4).

בגזרת החדשנות, בשנה האחרונה שטראוס ייצרה טעמים חדשים למוצרים מוכרים, בהם מילקי, פסק זמן וגבינת סקי; השיקה מוצרים חדשים, ביניהם ארוחות מוכנות לצריכה ביתית תחת המותג eatgood; והרחיבה את מוצריה המועשרים בחלבון (תחת המיתוג PRO) שהפכו לאחד הסגמנטים הצומחים ביותר השנה. כמו כן, החברה השיקה לראשונה מעדן טבעוני תחת השם "SOOM" המבוסס על טחינה.

2. תנובה

14 בדירוג הכללי

רושמת ירידה בנתחי השוק

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, נמצאת בשליטת ברייט פוד הסינית (76%). החברה אחראית לכמחצית ממכירות מוצרי החלב ומכירותיה לצרכן בשוק המבורקד עומדות על כ-4.5 מיליארד שקל במחירי צרכן, לפי סטורנקסט. בנוסף, לתנובה פעילות משמעותית גם במכירה לשוק המקצועי, כגון בתי קפה, מסעדות ומלונות.

בשנה האחרונה תנובה רשמה ירידה בנתחי השוק שלה, בין היתר על רקע הפסקת הפצת פעילות העופות בחברה-בת שלה. בסוף המחצית הראשונה של 2019 עמד נתח השוק שלה בשוק המזון על 14.7%, וזאת לעומת 15.5% בתקופה המקבילה אשתקד.

האתגר הגדול ביותר שהמותג התמודד איתו בשנה האחרונה הוא אתגר רגולטורי, כשתנובה הצליחה להביא לייקור מוצרי החלב שבפיקוח אחרי קרב ממושך מול האוצר. עוד אתגר מבחינת תנובה יהיה ההתמודדות עם כניסתה לתוקף של רפורמת סימון המוצרים המזיקים של משרד הבריאות, שצפויה להיכנס לתוקף בשנה הבאה. תנובה הייתה הראשונה לסמן באופן וולונטרי חלק ממוצרי החלב שלה, כהכנה לקראת הרפורמה באופן שיאפשר לה ללמוד את השפעת הסימון על הצריכה.

בחודש שעבר זכתה תנובה יחד עם שלוש השותפות שלה במכרז של הרשות לחדשנות להקמת חממת פודטק בצפון הארץ, וגברה על קרן JVP של אראל מרגלית שהתמודדה מולה. מבחינת החברה מדובר בהזדמנות להשלים את הפיגור שהיא נמצאת בו בכל מה שקשור לחדשנות, מה שאמור לתת לה בעתיד כלים לתת פייט לחברות חדשניות ממנה דוגמת שטראוס.

בהיבט החדשנות, תנובה השיקה מיזם אונליין למכירה ישירה לצרכנים של ערכות בישול ביתי הכוללות מתכון ומצרכים, תחת השם "eaty". לפחות בשלב הנוכחי לא מדובר באפשרות להזמין מתנובה ישירות הביתה גבינה צהובה או קוטג', אלא ערכות להכנת מתכונים הכוללות מצרכים של מותגי הקבוצה מחטיבות החלב והמזון. באופן הזה מעוניינת תנובה להתנסות בהתנהלות ישירות מול הצרכן.

מדף של מוצרי תנובה/  צלם:תמר מצפי

3. אסם

45 בדירוג הכללי

העלאת המחירים בסטנד־ביי

קבוצת אסם שבבעלות ענקית המזון העולמית נסטלה מסכמת שנה שבה התבצעו חילופים בצמרת הקבוצה: איציק צאיג פרש לאחר שבע שנים כמנכ"ל קבוצת המזון השלישית בגודלה, ולנעליו נכנס אבי בן אסאייג.

הייתה זו שנה מאתגרת עבור אסם, שנקלעה למרכזה של מחאה ציבורית נגד יוקר המחיה לאחר שביקשה לייקר את מחירי המוצרים שלה בעיתוי אומלל - שעות בודדות לאחר שהוכרזו התייקרויות במחירי המים והחשמל. אסם אומנם עשתה זאת לאחר שחברות מזון אחרות הכריזו על כך לפניה, אך הייקור שלה התקבל עורר סערה תקשורתית וכללה קריאות לחרם על מוצרי החברה.

בסיכומו של אותו שבוע נפגשו בכירי החברה - המנכ"ל והיו"ר - עם שר האוצר משה כחלון, ופרסמו הודעה משותפת כי ההתייקרות הוקפאה. אז הסבירה החברה כי בפגישה נאמר לה ש"האוצר בוחן ביטול מכסים על שורה של חומרי גלם המשמשים את אסם לייצור בישראל", ובעקבות זאת החליטה הנהלת אסם "לדחות בשלב זה את עליית המחירים הצפויה". ומדוע זה רלוונטי גם היום? כי מבחינת אסם, עליית המחיר הזו עדיין ממתינה למומנטום נכון יותר עבורה.

אסם, שנוסדה ב-1942 ומעסיקה כ-4,700 עובדים, הגדילה השנה את מצבת כוח-האדם שלה כשחנכה מפעל במבה חדש בקריית גת.

אתגר נוסף עבור אסם הוא נושא הבריאות וההיערכות לרפורמת סימון המזון שתיכנס לתוקף ב-2020, ותדרוש סימון של מוצרים שיש בהם כמויות חריגות של סוכר, נתרן ושומן. במהלך השנה היא השיקה את "אח של ביסלי", גרסה שאמורה להיות בריאה יותר לחטיף הפופולרי. כמו כן, בשנה החולפת אסם הרחיבה את המגוון שלה בקטגוריות לבישול ביתי, טרנד שהולך ומתחזק בשנים האחרונות, והשיקה מוצרים רלוונטיים.

 

4. יטבתה

70 בדירוג הכללי

סנונית ראשונה של סימון מוצרים

המותג יטבתה נמצא בבעלות משותפת של קבוצת המזון שטראוס (50%) ושל קיבוץ יטבתה (50%). בהיבטים של שינויים רגולטוריים לצד שינויים בהרגלי הצריכה, נציין כי בימים אלה נדרשות חברות המזון להיערך לקראת רפורמת סימון המזון של משרד הבריאות הדורשת לסמן במדבקות אדומות מוצרים בהם ישנם רמות חריגות של שומן, סוכר או מלח.

הרפורמה אומנם תיכנס לתוקפה רק ב-2020, אך בתנובה ובהמשך גם בשטראוס כבר החלו לסמן באופן וולונטרי את המוצרים שלהן, בין היתר כדי לבצע את התהליך בהדרגה וגם לבחון את השפעותיו טרם כניסת הרפורמה לתוקף. המוצר הראשון שסימנה שטראוס באדום הוא השמנת המתוקה 38% של יטבתה, שעליו כבר מופיע סמל המדגיש כי מדובר במוצר עתיר שומן. הסימון מתבצע לצד הפחתות סוכר, שומן ומלח שהתבצעו במוצרי החברה בשנים האחרונות, וזאת מתוך כוונה להקטין את כמות המוצרים שיסומנו במסגרת הרפורמה, כמו גם שיפור הצעת הערך עבור הצרכן.

מנתוני סטורנקסט ל-2018 עולה כי בקטגוריית משקאות החלב, שהסתכמה בכ-350 מיליון שקל, יטבתה היוותה כ-65% מהמכירות הכספיות, וזאת לעומת תנובה שהיוותה כ-27% וטרה כ-7%.

על-פי נתוני סטורנקסט, יטבתה מובילה את קטגוריית החלב המועשר וצומחת בשיעור דו-ספרתי מדי שנה בקטגוריה מאז שעברה לאריזה בבקבוק, והיא מניעה את הצמיחה של כל סגמנט החלב המועשר, שמהווה היום כמעט 19% מכלל שוק החלב הניגר. בקטגוריית החלב אוחזת יטבתה נתח שוק של 13.3% - עלייה של נקודת אחוז ביחס לשנה קודמת, וזאת כשכלל המכירות בקטגוריה נאמדות ביותר מ-1.4 מיליארד שקל.

בין האתגרים עמם נדרשה יטבתה להתמודד, נציין את ההשקה מחודשת של שוקו טרה והכניסה של טרה לקטגוריית החלב המועשר. לפי החברה, בשלב זה יטבתה מצליחה לשמר את נתח השוק שלה בקטגוריה ואף להגדילו ביחס לשנה קודמת, כשמי שנפגע מההשקה לדבריה היא בעיקר תנובה.

 

5. טרה

74 בדירוג הכללי

שחיקה בתוצאות וירידה בנתח השוק

טרה הוא המותג שמאחורי המחלבה השלישית בגודלה בשוק הישראלי, שנמצאת בבעלות החברה המרכזית. היא מנוהלת כיום על-ידי טל רבן שעתיד להיות מוחלף על-ידי יהודה פורטה. במחלבה מועסקים 572 עובדים. טרה פועלת באמצעות שני מותגים נוספים: מולר הגרמני שבו היא מחזיקה באמצעות זיכיון בלעדי, ומשק צוריאל.

טרה מיתגה את עצמה כמחלבה המייצרת מוצרים טבעיים וללא חומרים משמרים, והיא מבטאת את המסרים הללו בכל קמפיין.

לפי נתוני סטורנקסט נכון ל-2018, טרה אוחזת בכ-12% מהמכירות הכספיות בשוק החלב, ומתחרה מול תנובה ששולטת בשוק עם כ-50% מהמכירות, מול שטראוס שמכירותיה מהוות כ-21% מהשוק, ומול גד שמכירותיה מהוות כ-4%. היקף גודל השוק בקטגוריות שבהן פועלת טרה (חלב, גבינות לבנות, קוטג', גבינות צהובות, שוקו, מעדנים ועוד) מסתכם בכ-5.5 מיליארד שקל, וזאת מתוך היקף השוק הכולל שמסתכם בכ-8.2 מיליארד שקל. ברבעון הראשון של 2019 שהושפע מעיתוי חג הפסח רשמה טרה ירידה של כ-8%.

טרה סיימה את 2018 עם צמיחה של כ-1% במכירות, שהסתכמו בכ-990 מיליון שקל. עם זאת, היא רשמה ירידה כמותית במכירות של קצת יותר מחצי אחוז. מגמת הירידה נמשכה גם בחודשים הראשונים של 2019.

בשנה האחרונה סובלת טרה סובלת מאתגרים רגולטוריים ומשחיקה בתוצאות, שהתגברה ביתר שאת בחודשים האחרונים ובאה לידי ביטוי בירידה במכירות לשוק הקמעונאי ובנתחי השוק. כמו כן, בדומה למחלבת תנובה, טרה נדרשה להתמודד עם סירובו של שר האוצר לממש את המלצת ועדת המחירים ולייקר את מוצרי החלב המפוקחים, שמהווים חלק מהותי מתמהיל המכירות שלה. בניסיון לחזק את מעמדה במגזר החרדי ביצעה טרה בשנתיים האחרונות מהלך מדורג שכלל מעבר לכשרות בד"ץ גבוהה יותר.

בדומה לתנובה, גם בטרה פועלים בשנתיים האחרונות מתוך כוונה להגדיל את מכירות המוצרים הרווחיים יותר, וזאת על חשבון המוצרים הבסיסיים אשר חלקם בפיקוח ושיעור הרווחיות בהם נמוך יותר.

מוצרי טרה / צילום: רויטרס

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

תיקון והתנצלות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם