גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאיר גרבוז: "חוץ מפעם אחת, בחיים לא מכרתי עבודה מחוץ לתל אביב"

האמן יאיר גרבוז עדיין בטראומה מהלינץ' שחווה אחרי “נאום הקומץ" לפני ארבע שנים ● עכשיו הוא מציג עבודות ב"זומו", מוזיאון נייד לאמנות, ויש לו כמה תובנות לא נעימות לאוזן על הפריפריה ● ריאיון

יאיר גרבוז / צילום: כפיר זיו
יאיר גרבוז / צילום: כפיר זיו

סוגיית "נאום הקומץ" לא הייתה אמורה להיות כלולה בראיון הזה, אף שאנחנו מתקרבים לבחירות, כמו אז, ב-2015, כשעלה לבמה כאמן, סופר, סטיריקן מצחיק וכוכב טלוויזיה, וירד ממנה כמוקצה מחמת מיאוס, ואף ש"מנשקי הקמעות" הפך כמעט לשמו השני של יאיר גרבוז. הייתה לי תחושה שההתעסקות בנאום ההוא שנשא עשרה ימים לפני הבחירות, בעצרת "ישראל רוצה שינוי" בכיכר רבין, מיצתה את עצמה, וגם הלינץ’ שעבר מיד אחריו, באשמה שביזה את הימין בכלל ואת המסורתיים באשר הם, מה שהפך אותו לאחד האנשים השנואים במדינת ישראל, כבר גידל זקן ושפם.

אבל גרבוז לא יכול היה להתאפק. ארבע שנים אחרי האירוע הטראומטי ההוא, העלבון וההשפלה עדיין שורפים אותו מפנים, אף שחזר לדבר ולהביע את דעותיו השנויות במחלוקת, אם כי במינון נמוך ובאופן הרבה יותר זהיר ומתון מפעם; עדיין הוא חייב לשחרר את העשן המחניק ולהסביר שוב ושוב שלא הובן כראוי, שלא הייתה לו כוונה לפגוע באיש.

זה פרץ ממנו לקראת סוף השיחה שלנו. דיברנו על כמה הוא אוהב את הבית שלו בשכונת "נוף כינרת" בצפת, שם הוא ואשתו מבלים מחצית מזמנם, ואיזה אנשים אורגינלים פוגשים שם. "אף פעם לא היו לי יחסי שכנות כמו שיש לי שם", הוא אומר, ולוקח שזיף מצלחת הפירות שמונחת על השולחן בסטודיו שלו ברמת גן, לא רחוק משולחן העבודה המוכתם בכתמי צבע. "יש אנשים שמזהים אותי מהלינץ’ שעשו לי ומתחילים מקללות ונאצות, ‘מסריח, בוגד, אפס’. אני מבקש, ‘בוא תקשיב לי חמש דקות’, ואז הוא מבקש ממני סליחה.

"כל השנים אני זועק על הקיפוח. בעברית פשוטה אמרתי: רק קומץ, מעולם לא אמרתי שעדות המזרח הן קומץ. דיברתי על דבר שאני מאוד חושש ממנו, שהדת הופכת לחלק מהביטוח המשלים שלנו ואין לזה בכלל קשר למסורת המזרחית".

עברו ארבע שנים מאז, ושתי מערכות בחירות טעונות, ולא רק שהצלקת שלך לא החלימה, היא הפכה לכאב כרוני שאתה לא מצליח למצוא לו תרופה. לא הגיע הזמן להניח לזה?

"את יודעת למה לא התנצלתי? כי הייתי צריך להתנצל אחר כך מול אלה שאמרו שאני צודק. היה עורך דין שרצה לתבוע את אלה שציטטו כאילו הזכרתי מזוזות כשבכלל לא אמרתי את המילה הזאת. האכזבה הגדולה שלי הייתה מעשרות אלפי האנשים ששמעו אותי במשך שנים זועק כנגד מחיקת התרבות המזרחית בכוח על-ידי הממסד".

אז הניסוח לא היה מוצלח?

"כתבתי את הנאום והמארגנים ביקשו לראות אותו. אמרתי שאם תהיה צנזורה, אז אני לא רוצה לנאום בכלל. הם אמרו שאין להם עניין להתערב בתוכן, הם רק רוצים לתרגם אותו. שלחתי והתגובה שקיבלתי הייתה שזה נאום יפה, אמיץ, מי שענתה לי כתבה, ‘לא צריך לדבר אחריך, הלוואי והייתי יודעת לכתוב כמוך’. אחרי ההתנפלות עליי, נדמה לי שזה היה נחום ברנע ששאל אותם איך נתנו לי להגיד את הדברים האלה, ואת יודעת מה הייתה התשובה? מה יכולנו לעשות, הוא לא שלח את הנאום’.

"מאז מיעטתי להתראיין. לא כי פחדתי, אלא כי הילדים ביקשו שקט ואני התחשבתי. שנים רצו לדבר איתי רק על זה ואני לא יכול לחזור על עצמי ולהגיד טקסט לא רענן, אז העדפתי לשתוק".

אולי הוא שתק, אבל לא הפסיק לצייר ולהציג בתערוכות, ואם אפשר, אז בכאלה שיש להן גם ערך מוסף חברתי על האמנותי, אף שכבר מזמן עבר את גיל הפנסיה. לאחרונה הציג כמה מעבודותיו ב"זומו", הלחמה של המילים "זוז" ו"מוזיאון", המוזיאון הנייד הראשון בישראל, שמטרתו להנגיש את האמנות לפריפריה.

זומו הוא פרויקט חברתי-אמנותי שמובל על-ידי קהילת יוצרים, אוצרים, אמנים, אנשי חינוך ומפיקים עצמאיים, בתמיכת מפעל הפיס, שנחושים ליצור, לאצור ולהציב בכל רחבי ישראל ספסלי שיח ונקודות מפגש. בכל שנה הוא מגיע לפחות לשתי ערים בישראל, וכבר היה בערד וירוחם ובאזור התעשייה של חצור, התמקם בהאנגר ענק שהוסב למוזיאון, שבו הוצגו עבודותיהם של אמנים מקומיים, כמו שני יוצרי כלים מקרמיקה שהגישו בהם ארוחה בעלת ניחוח גלילי, וכ-40 אמנים מובילים תחת הכותרת "טקס", כמו מיכה אולמן, מרים כבסה, האני ח’טיב ומיכל נאמן.

וגם גרבוז, שנחשב כשמאלני אליטיסטי שמשקיף על פשוטי העם ממרומי עמדה פטרונית, מה שלא בהכרח נכון. אם מקלפים את הקליפה המילולית שבה הוא עוטף את הרעיונות שלו, מגיעים למהות שעוסקת בחילוניות, הומניזם, חירות ושוויון. אבל בכל מה שנוגע לאמנות, אין בו טיפת פלצנות. הוא רוצה שכמה שיותר אנשים ייחשפו לעבודות שלו, גם אם הם לא יכולים או רוצים לרכוש אותן. "אני מופיע בכל מקום שמזמינים אותי בישראל, בתנאי שיש חשמל ודלת", הוא אומר.

"יוזמי המוזיאון בחרו בצורה הניידת והלא מתנשאת וזה כבר מצא חן בעיניי, כי אני יוצר במקומות שרוצים וצריכים אותי. זומו הוא בעצם מוזיאון ללא מוזיאון. מגיע צוות של אוצרים ומחפש חלל מספיק גדול שאפשר להציג בו בשיתוף עם הרשות המקומית, חוקרים את המקום, מחפשים נקודות ציון היסטוריות מיוחדות, מאילו תפוצות הגיעה האוכלוסייה, אפיונים וארכיאולוגיה, מאתרים אמנים מקומיים, ואחרי המפגש עם המקום מגבשים את נושא התערוכה. ברגע שיש נושא וחלל ראוי, מתחילים לגבש אירוע אמנותי שאינו טפיחה לאגו, אלא חלל שמעוצב כמכלול של עבודות בתערוכה אחת. למשל, ציור שנתתי היה תלוי על פסל של אמן אחר, מה שלעולם לא יקרה בתל אביב".

למה?
"כי בחיים לא תהיה גמישות כזאת, כל אחד רוצה לבלוט. ההישג של הדבר הזה, שהציורים לא מוצגים באופן דידקטי, אין שילוט, אין את הפאסון. אחד הדברים החזקים שראיתי היה מאגר המדריכים המקומיים שמדריך סטודנטים, חיילים, כיתות מבתי ספר וסתם מבקרים. אדם שהולך לראות תערוכה בתל אביב עולה על אוטובוס או מונית וחוזר הביתה. אם אתה כבר מגיע לחצור מהמרכז, אתה חושב איפה לעצור לאכול, אולי לישון באיזה צימר, לראות שלושה ציורים ולחזור. זה מעליב. אתה מחפש שפע. תמיד יהיו תה ועוגיות, ישאלו מאיפה באת ואיך עברה הנסיעה".

הוא עבר לגליל לפני שמונה שנים, קנה בית זול ונעים בצפת, וכראש המדרשה להכשרת מורים בבית ברל בעבר וכמי שלימד דורות של אמנים, נקרא לפגישה עם נשיא מכללת תל חי ונשיא מכללת צפת שביקש להתייעץ לפני הקמת גלריה. "אבל בשום מקום שאליו זומנתי לא הייתה פגישה שנייה, ולא בגלל כימיה לקויה ולא כי לא היה לי מה לתרום".

אולי הדימוי השלילי שלך הבהיל אותם.
"גם לא. הגעתי למסקנה שהפריפריה פסימית ומבזבזת את היתרונות שלה. בפריפריה היו צריכות להיות מסעדות ביתיות, תיירות, גם במגזר הערבי. אנשים יכולים לפרוץ, ליזום, לעשות, לנצל את הדביליות שלי ושל אנשים אחרים שמוכנים לנסוע חצי מדינה כדי לאכול את החומוס המעולה באיזה מקום נידח. בכברי, למשל, יש מוזיאון, גלריות, מסעדה ויקב, איך זה?".

עניין של יזמות, אמביציה וחוש עסקי. אגב עסקים, אתה מצליח למכור עבודות שלך בצפון?
"בחיים לא מכרתי עבודה מחוץ לתל אביב. בעצם, אחת בעמק חפר. והצגתי במקומות עם אנשים אמידים מאוד, נהריה, חיפה, ואפילו לא שאלו כמה הן עולות".

אתה לא מוכר בצפון, בפריפריה, ומתעקש להציג שם. לא חשוב לך להתפרנס?
"ברור שכן. כל השנים לימדתי, היו זמנים שחייתי מתחת לקו העוני, הסתפקתי במועט יחסית, כי היה לי צורך בשיח עם אנשים. עכשיו אני בכלל בפנסיה, אבל אני עושה המון. ענייני משפחה ממלאים אותי, והציור הוא מחלה אוטונומית.

"מצחיק אותי לדבר על פנסיה, כי יש לי שתיים וחצי משרות, אני יועץ לענייני תרבות בבי"ס בסיס לאמנות בהרצליה ויש לי שם סטודיו, יש לי פינת המלצות בתוכנית של גידי גוב ברדיו תל אביב, אני מקליט פודקאסטים, שיחות על אמנות של עשר דקות עם כמות האזנה מפתיעה, מצייר יותר מאי-פעם ועובד קבוע עם גלריית גורדון כבר שנים. אף פעם לא עניין אותי כסף, עניין אותי לאפשר לעצמי לצייר". 

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס