גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדירוג: אלה מותגי אפליקציות התשלומים המובילים בישראל

תחום התשלומים הדיגיטלי עדיין לא מניב לבנקים המקומיים הכנסות, אבל זה עשוי להשתנות מהר יותר ממה שאנחנו חושבים, כי ביט, פפר פיי ופייבוקס אפילו לא קרובות לממש את הפוטנציאל שלהן

מדד המותגים: אפליקציות תשלומים / אילוסטרציה: דגנית ג'מצי, גלובס
מדד המותגים: אפליקציות תשלומים / אילוסטרציה: דגנית ג'מצי, גלובס

מדי יום בחודש מאי 2019, כמעט 38.5 אלף ישראלים, בממוצע, השתמשו באפליקציית התשלומים של בנק הפועלים, יותר מ-16.7 אלף איש בממוצע יומי השתמשו באפליקציית התשלומים של בנק דיסקונט, וכמעט 8,000 איש השתמשו מדי יום באפליקציית התשלומים של בנק לאומי. כך מלמדים נתונים שפרסם בנק הפועלים ושהתבססו על נתונים של חברת סימילרווב, שהתבססו על נתוני אנדרואיד.

בסך-הכול מדובר בכ-1.95 מיליון צרכני אנדרואיד בחודש, שהשתמשו באפליקציות הללו, חלק ניכר מהם משתמשים חוזרים. דבר זה מלמד שעבור רבים מדובר בכלי פיננסי נגיש ומרכזי, ולצידם עוד רבים שמשתמשים מדי פעם או ששמעו על האפליקציות ממישהו קרוב, שאולי רצה להעביר להם כסף ללא צורך בהתחשבנות מעיקה על תשלום עתידי או במזומן. לא בכדי כתבנו את שמות הבנקים ולא את שמות האפליקציות, ובטח כבר ניחשתם: ביט של בנק הפועלים, פפר פיי של בנק לאומי, ופייבוקס של בנק דיסקונט.

מדובר בפעילות צעירה, המתבצעת באמצעות אפליקציות שהורידו כבר מיליוני ישראלים, ומסייעת להשכיח מהציבור הרחב את הצורך בכספומטים ובמזומן. אך פעילות זו עדיין מהווה רק שבריר ממחזור העסקאות בכרטיסי האשראי בישראל. מחזורי העסקאות באמצעות אפליקציות אלה נאמדים כיום ב-1.6 מיליארד שקל, ואילו שוק האשראי כולו מגלגל מדי שנה עסקאות בהיקפים של כ-330 מיליארד שקל.

עולם שירותי התשלום בין אנשים פרטיים של הבנקים החל ממש לא מזמן, בשלהי 2016, אז הפועלים הוציא את ביט. בתחילת השנה העוקבת, חודשים ספורים לאחר מכן, לאומי הוציא את אפליקציית התשלומים שלו, פפר פיי. האחרון שנכנס לתחום היה דיסקונט, עדיין במהלך 2017, לאחר שרכש רישיון להפעלת האפליקציה בישראל של פייבוקס.

על-פי פייבוקס, "תהליך איסוף כסף ותשלום משותף מעולם לא היה פשוט, הוגן ובטוח יותר"; בבנק הפועלים מתגאים בכך שמדובר בהעברת כסף "בבטחה, בקלות וללא עלות"; ובלאומי אומרים שמדובר ב"שירות התשלומים שיחליף לכם את המזומן, בקלות, במהירות ואפילו בכיף". ואכן, המספרים של מורידי האפליקציות והמשתמשים, והיקפי הכספים שעוברים באמצעותן, מלמדים שגם הציבור חושב כך. וזה קורה גם בסיוע הרצון של הבנקים לתפוס נפח, באמצעות סבסוד הפעילויות הללו בכמה עשרות (אחדות) מיליוני שקלים בעמלות סליקה.

כך, תחום התשלומים הדיגיטלי, שנחשב לאחד התחומים המרכזיים של ענף הפינטק ולעתיד של עולם התשלומים, עדיין לא ממש מניב לבנקים המקומיים הכנסות אלא הוצאות, והציפייה או התקווה (תלוי בזווית ההסתכלות) היא שלאחר שייצברו מחזורי פעילות גדולים, האפליקציות יחלו לגבות עמלות וגם יפתחו שירותים נוספים שיניבו הכנסות, כמו סליקה לבתי עסק. אפרופו בתי עסק, לפני תקופה קצרה הכריע בנק ישראל כי האפליקציות של הבנקים יורשו להיכנס לבתי עסק, אך זאת תחת מגבלות ניכרות וזמניות שיחולו בשנתיים וחצי הקרובות.

האפליקציות הללו מבוססות כיום על כרטיסי אשראי, ואולם זה לא חייב להישאר כך. בבנקים הגדולים כנראה ישמחו להפוך אותן לכאלה שמקשרות ישירות בין הבנקים, בלי המתווך-מתחרה. כך, ביט, פפר פיי ופייבוקס לא בונות רק על צעירים ומאמצי טכנולוגיה. כבר היום הן הרבה מעבר, והעתיד, בטח מבחינת הבנקים שמפעילים אותן, ורוד בהרבה. לא מן הנמנע שהם מכינים את האפליקציות הללו להיות כביש עוקף לכרטיסי האשראי, וכך להגיע ישירות ללקוחות הקצה ולבתי העסק, באמצעות הפיכת האפליקציות לכאלה שפועלות בסליקה בין-בנקאית.

בין לבין יש לאפליקציות הללו, וגם לחברות כרטיסי האשראי, מתחרים פוטנציאליים אדירים: למשל ענקיות טכנולוגיה כגון פייסבוק, שמבקשת להשיק "מטבע חדש" (ליברה); חברות ענק בינלאומיות, כולל מתחום התשלומים; או אפל וגוגל למשל, שמפעילות או עשויות להפעיל שירותי תשלום וארנקים דיגיטליים, כמו גם מטבעות קריפטוגרפיים ופעילויות מושתתות על טכנולוגיית הבלוקצ'יין. העתיד כנראה יהיה מקוון, אך מאזן הכוחות העתידי עדיין רחוק מלהיות ברור. 

1. ביט

37 בדירוג הכללי

כמעט 2 מיליון משתמשים

בסוף 2018 היו לאפליקציית התשלומים של בנק הפועלים, bit, יותר מ-1.5 מיליון הורדות. קצת יותר מחצי שנה לאחר מכן, בבנק הפועלים כבר מספרים כי "קרוב ל-2 מיליון לקוחות" כבר התקינו את האפליקציה בטלפונים הסלולריים שלהם ו"חלק ניכר מהם אינם לקוחות בנק הפועלים".

המספרים הללו הופכים את ביט של הפועלים לאפליקציה המובילה בישראל להעברת כספים ללקוחות כל הבנקים. בבנק מתגאים בצדק גם בכך ש"היקף הפעילות היומי באפליקציה גבוה בפער ניכר מהמתחרים".

ומה הלאה? בדוח האחריות התאגידית של הבנק שפורסם לאחרונה, נכתב בין היתר על חידושים באפליקציה, ובראשם תשלום דרך קוד סרוק שיאפשר לשלם באמצעות שימוש ב-QR CODE גם בלי לשמור את המוטב באנשי הקשר, וגם פלטפורמה לתרומה ישירה לעמותות למטרות חברתיות בלחיצת כפתור, וזאת כחלק ממבצעי התרמה ארציים.

ביט, שהוקמה ב-2016, היא אפליקציית התשלומים המובילה בארץ. את האפליקציה הקימו ומנהלים כ-50 עובדים בבנק, והיא מתמקדת בהעברות כספים בין אנשים (P2P) באמצעות כרטיסי אשראי, ובדומה לפפר פיי של לאומי מנסה להרחיב את פעילותה - וכבר החלה בזה - להעברת תשלומים מגופים עסקיים מובילים ללקוחות קצה.

בבנק הפועלים מספרים כי האפליקציה "זכתה גם להכרה עולמית", ולאחרונה "הגיעה למקום השני בתחרות PayTech Awards, שבה מתמודדים כל השחקנים המובילים בעולם".

המתחרים המקומיים המרכזיים של ביט הם פפר פיי של לאומי, פייבוקס של דיסקונט וגם חברות כרטיסי האשראי ישראכרט (עד לאחרונה בבעלות בנק הפועלים), מקס (עד לאחרונה לאומי קארד) וכאל (שנותרה בבעלות דיסקונט והבינלאומי).

2. פפר פיי

71 בדירוג הכללי

העתיד טמון בחופש הרגולטורי

בנק לאומי סימן לעצמו מטרה: להיות הבנק "הכי דיגיטלי" בשוק המקומי, או לכל הפחות להיות הבנק הכי מוכוון טכנולוגיה מתקדמת בנראות ובשיח הכלכלי. במסגרת זו הקים הבנק את מיזם הבנקאות הדיגיטלית Pepper שמספק שירותים בנקאיים מקוונים, כמעין תחליף לשירותי הבנקאות המסורתית של הבנק. פפר הוא למעשה סניף ייחודי ומיוחד שבנק לאומי תולה בו הרבה תקוות ומשקיע בו הון רב, במטרה לבסס לעצמו פעילות בנקאית של המחר. כחלק מהמהלך הזה, שנלווה למהלכים נוספים שמותגו כלאומי דיגיטל, הבנק השיק בתחילת 2017 פיצ'ר ראשון - אפליקציית התשלומים פפר פיי (Pepper pay).

בדומה למתחרה הגדולה, ביט של הפועלים, מדובר באפליקציה שפתוחה ללקוחות כל הבנקים ושמאפשרת העברת תשלומים לאנשי הקשר בנייד באמצעות חיוב כרטיס האשראי שהם מזינים לאפליקציה.

כמו ביט ופייבוקס, מדובר בממשק נוח שמאפשר העברות תשלומים בין אנשים פרטיים, ללא עלות עבור העברת הכספים. כמו המתחרים, גם בלאומי שמים דגש על הרחבת הגורמים שפועלים באמצעות פפר פיי, ובמסגרת זו הם חברו לשורה של גופים עסקיים מובילים, שמציעים ללקוחותיהם תשלומים מקוונים ונוחים.

העתיד של פפר פיי, כמו גם של אפליקציות התשלומים הבנקאיות האחרות, טמון ביכולת לכבוש נתח שוק גדול דיו בעולם תחרותי שבו פועלים גופי ענק בינלאומיים וחברות כרטיסי האשראי הישראליות. בלאומי, כמו גם בפועלים, מנתחים את ההכרעה של בנק ישראל בנוגע לחופש הרגולטורי החלקי שניתן בינתיים לאפליקציות הללו, שמתחרות על הזכות להיות הארנק הדיגיטלי של הציבור בישראל.

צילומי מסך של אפליקציית pepper  / צילום: לאומי

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"