גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את החברה שכל מי שהשקיע בה הרוויח, ויש כאלה שהרוויחו במיוחד

חברת בדיקות התוכנה, שהשליטה בה נמכרה לאחרונה לקרן הזרה ברידג'פוינט לפי שווי שהוערך ב-420 מיליון דולר, החליפה לא מעט ידיים ב-20 השנים האחרונות, כולל שתי חברות ציבוריות וקרן השקעות מקומיות ● כולן הרוויחו יפה, אך לנוכח השווי בעסקה הנוכחית, הן לבטח הרגישו תחושה של פספוס

איל זילברמן / צילום: שי אוקנין
איל זילברמן / צילום: שי אוקנין

לפני כשנה, כשחברת בדיקות התוכנה קווליטסט (Qualitest) הודיעה על מינויו של מנכ"ל חדש שהחליף את אחד ממייסדי החברה בתפקיד, נכתב בהודעת החברה על המינוי כי החברה "צמחה מחברת גראז' לחברה הגדולה ביותר בעולם בתחומה". לאורך השנים שבין היותה סטארט-אפ קטן בגראז', בסוף המילניום הקודם, ועד למכירתה בשבוע שעבר, לפי שווי שעומד ככל הידוע על 420 מיליון דולר - החליפה קווליטסט ידיים לא פעם ולא פעמיים. וכל אחד מהבעלים ששלט בחברה, מכר אותה לבסוף ברווח נאה.

קווליטסט מציעה ללקוחות מתעשיות שונות מגוון של פתרונות לבדיקות תוכנה ואבטחת איכות. "אי שם ב-1997, היה לי רעיון להקים חברת בדיקות, חברה שלא תתמקד במה שכל חברות הבדיקות התמקדו אז - שזה באג 2000", סיפר אייל זילברמן, מי שהקים את החברה יחד עם אלי מרגולין, בסרטון שהופק לכבוד חגיגות 20 השנה של החברה ועלה לאתר האינטרנט שלה.

בשנת 2000, כשהחברה העסיקה רק תשעה עובדים, בוצעה העסקה הראשונה במניותיה: חברת אי.אל.די הנסחרת בבורסה בתל-אביב (ALD) רכשה 51% ממניות קווליטסט תמורת 360 אלף דולר (כ-1.5 מיליון שקל בשער החליפין דאז), עם אופציה להשקעה נוספת בעתיד. ביתרת המניות המשיכו להחזיק המייסדים, זילברמן ומרגולין.

כך החל הפרק הציבורי בחייה של קוולטיסט, כחברה בת של חברה שנסחרת בבורסה. פרק זה נמשך ב-2004, כשחברה ציבורית אחרת רכשה מידי אי.אל.די את חלקה בקווליטסט: חברת שירותי המחשוב מלם תים, שבשליטת המיליארדר שלמה איזנברג, ששילמה 6.5 מיליון שקל תמורת ה-51%. בכך רשמה אי.אל.די החזר של פי ארבעה על ההשקעה בקווליטסט. 

כל המוכרים הרוויחו*

קרן קדמה: עם הפנים לחו"ל, ההכנסות מזנקות

כשמניות השליטה נמכרו למלם תים, קווליטסט כבר הייתה חברה גדולה בהרבה, עם 200 עובדים, לקוחות שכוללים את חיל האוויר הישראלי וחברת אינטל, והכנסות של עשרות בודדות של מיליוני שקלים. בתקופת מלם תים, החברה יצאה לראשונה מגבולות ישראל, כשהקימה סניף ורכשה חברה בחו"ל.

קווליטסט הייתה חלק ממלם תים במשך כשבע שנים, אולם ב-2011, בהתאם להסכם בין המייסדים למלם תים, החליטו הראשונים להפעיל מנגנון היפרדות שאיפשר להם להציע הצעה לרכישת מניות מלם תים בחברה שהקימו. לאחר אי הסכמות והליך בוררות בין הצדדים, הוסכם שמלם תים תמכור את החזקותיה בקווליטסט לשניים בתמורה ל-28.3 מיליון שקל - החזר של יותר מפי ארבעה על ההשקעה הראשונית.

עוד קודם לכן, סיכמו זילברמן ומרגולין עם קרן הפרייבט אקוויטי קדמה על כניסתה כשותפה בקווליטסט, בשיעור של 50% ממניותיה, במקרה שבו ירכשו את מניות מלם תים בחברה. בתמורה, שילמה להם הקרן שמובילים אורי עינן, גלעד הלוי וגלעד שביט סכום של 22.5 מיליון שקל, כלומר לפי שווי של 45 מיליון שקל לקווליטסט. באותה תקופה, מחזור המכירות של קווליטסט עמד על כ-100 מיליון שקל. זמן קצר לאחר העסקה עם קדמה, קווליטסט רכשה חברה בריטית גדולה בתחום, והקימה פעילות בהודו.

תחת הבעלות המשותפת של קדמה והמייסדים, הפכה החברה לאחת מחברות הבדיקה הגדולות ביותר בעולם והכנסותיה זינקו. בסוף 2016 הגיע זמנה של קדמה לממש את ההשקעה בהצלחה: קרן ההשקעות האמריקאית Marlin Equity Partners רכשה את קווליטסט לפי שווי של 300 מיליון שקל, תשואה של פי 6.7 לקדמה.

עסקה זו היוותה הזדמנות גם לאחד מצמד המייסדים, שהחליט למכור את מניותיו בחברה אחרי קרוב לשני עשורים של פעילות: מרגולין הצטרף לקדמה במכירת המניות וקרן מרלין הפכה לבעלת השליטה בקווליטסט.

מרלין ממשיכה בהתרחבות וברכישות

בתקופת השליטה של מרלין, קרן מקליפורניה שמנהלת נכסים של מעל 6.7 מיליארד דולר, המשיכה מגמת ההתרחבות בחברה, וארבע רכישות בוצעו ב-2016-2018 (החברות Experior Group ו-Test Direct, וחטיבות שנרכשו מהחברות NCC Group ו-Orasi, כאשר העסקה האחרונה הוערכה ב-35 מיליון דולר).

גם מצבת כוח-האדם של קווליטסט גדלה משמעותית. ב-2018 דווח על כוונה לגייס 100 עובדים חדשים, בוגרי יחידות טכנולוגיות בצבא. כעבור שנה דיווחה החברה על השקעה של 6 מיליון דולר בפתיחת משרדים ברומניה, לתמיכה בלקוחות בתעשיות הגיימינג, הטכנולוגיה והשירותים הפיננסיים - תוך גיוס של 800 עובדים חדשים ברומניה ובמדינות אחרות. נכון להיום, החברה מעסיקה מעל 3,000 עובדים, כמחציתם בישראל (השבוע, אגב, הודיעה קווליטסט על הרחבת פעילותה בבנגלור שבהודו, ועל גיוס של כ-300 עובדים חדשים שם כדי לענות על הביקושים).

שינוי בולט משמעותי נוסף בתקופת מרלין היה בהנהלת החברה, כשב-2018 מונה לתפקיד המנכ"ל נורם מריט, אמריקאי בעל ניסיון רב בתפקידים בכירים בחברות בתחומי הטכנולוגיה, במקום המייסד אייל זילברמן שפרש.

בשבוע שעבר הגיע זמן המימוש של מרלין. הפעם, הרוכשת היא קרן פרייבט אקוויטי אירופית, Bridgepoint שמנהלת נכסים בגובה למעלה מ-20 מיליארד דולר ושלפי הצהרותיה היא רוכשת חברות מנוהלות היטב בסקטורים אטרקטיביים, במטרה לסייע להן להשקיע בהתרחבות באמצעות רכישות או שינוי תפעולי.

סכום העסקה לא נמסר רשמית, אך גורמים מקורבים לעסקה העריכו כי שיקפה שווי החברה ב-420 מיליון דולר לקווליטסט, כלומר החזר של פי חמישה למרלין. מבנה העסקה לא דווח, מלבד ציון העובדה שברידג'פוינט תחליף את מרלין כבעלת השליטה בחברה; ייתכן שסכום מסוים יגיע גם לחברה עצמה, משום שבדיווח נכתב כי "ההשקעה תאפשר לקווליטסט להצמיח את נתח השוק שלה ולהאיץ את אסטרטגיית הרכישות הגלובלית". לא נמסר פירוט לגבי החזקתו של המייסד והמנכ"ל לשעבר, זילברמן, שלפני העסקה הנוכחית החזיק לפי הערכות ב-25% מהמניות.

כקרן פרייבט אקוויטי, סביר להניח שברידג'פוינט לא מעוניינת בהחזקה לנצח בקווליטסט, והיא תבקש להמשיך ולהשביח אותה כדי לייצר אקזיט מוצלח בעתיד - בין אם במכירה לקרן השקעות אחרת, או אולי בהנפקה. כעת נותר לראות מה יהיו הצעדים בהם תנקוט הקרן כדי לבצע זאת ובכך לשמור על רצף התשואות המכובדות של כל מי שהחזיק במניות החברה עד כה. 

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם