גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה גנזו קניוני עזריאלי את התוכנית להקמת מרפסת בקניון

קבוצת עזריאלי ביקשה להקים מרפסת פתוחה בקניון שלה בעכו, אלא שאז הגיעה התנגדות מהמשרד להגנת הסביבה ● הסיבה: קרבתו למפעל שבו חומרים מסוכנים ● רק לאחרונה פונה הקניון בשל דליפת אמוניה ממפעל גלידות סמוך ● לאור ההתנגדות, בעזריאלי ביטלו את תוכנית המרפסות

קניון עזריאלי עכו / צילום: איל יצהר, גלובס
קניון עזריאלי עכו / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני כחודש התרחשה דליפת אמוניה ממפעל הגלידות המפורסם יוניליוור (שטראוס לשעבר) בעיר עכו. בעקבות הדליפה פונו המבקרים מקניון עזריאלי, הנמצא במרחק שבעה מטרים בלבד מהמפעל, ואף לעצירת תנועת הרכבות וכלי הרכב בכבישים הסמוכים. המפעל נסגר לצורך התקנת אמצעי בטיחות, ונפתח מחדש.

ממידע שהגיע ל"גלובס" עולה כי הדליפה התרחשה במועד מאוד לא נוח לקבוצת עזריאלי. זאת מכיוון שבאותה העת, בקבוצה ניסו לשדרג את הקניון. בעזריאלי הגישו למוסדות התכנון בקשה להרחבת בית הקפה "קפה קפה" המצוי בקומת הקרקע של הקניון, וכן ביקשו בחברה להקים מרפסת לא מקורה בקפה גרג בקומה שמעל. במשרד להגנת הסביבה התנגדו לכך נחרצות מחשש לדליפה נוספת, ובעזריאלי נאלצו לגנוז את התוכנית לבניית המרפסת הפתוחה.

ההתנגדות נשלחה טרם הדליפה

כבר בחודש מרץ האחרון, עוד לפני הדליפה, שיגר המשרד להגנת הסביבה מכתב למהנדסת עיריית עכו, מיכל סופר, בעניין המרפסת. במכתב נאמר כי "לאור הקירבה בין הקניון למפעל שטראוס המאחסן אמוניה, עמדת המשרד להגנת הסביבה הייתה לאורך כל הדרך כי לא יהיו מרפסות פתוחות בקניון לכיוון המפעל. זאת, כדי למנוע כניסה חופשית של אוויר המזוהם לתוך הקניון במקרה שיש אירוע חומרים מסוכנים במפעל שטראוס. עמדתנו לא השתנתה, ועל כן אנו מתנגדים לבקשה".

לאחר מכן התקיימה פגישה בין נציגי עזריאלי לבין נציגי המשרד להגנת הסביבה. בעקבותיה, הודיע המשרד על התנאים בהם הוא יסכים להוצאת היתר בנייה לתוספת המבוקשת. בין היתר הבהירו במשרד כי המרפסת תהיה סגורה ואטומה ותיבנה מחומר קשיח, על מנת שלא תתאפשר כניסת אוויר מבחוץ לתוך המרפסת הסגורה. עוד נקבע בתנאים כי תחלופת האוויר במרפסת הסגורה, תתבצע בעזרת מערכת מיזוג אוויר פנימית של הקניון בלבד. המרפסת תיבנה ללא חלונות או דלתות יציאה אל מחוץ לשטח הקניון פרט לדלת יציאת חירום. הדלת תינעל באופן אוטומטי ולא תאפשר יציאה אל מחוץ לקניון, והדלת תיפתח בזמן שריפה בלבד. לעזריאלי לא נותרה ברירה אלא לאמץ את התנאים, ולאחר מכן, כאמור, לגנוז את הבקשה להקמת המרפסת.

17 טונות של אמוניה

לא היה זה הסיבוב הראשון בעימות שבין עזריאלי לבין המשרד להגנת הסביבה בעניין הקניון בעכו. המפעל פועל בעכו 60 שנה, וכיום מוחזקות בו 17 טונות של אמוניה לצורכי קירור. אמוניה היא גז דליק ורעיל בשאיפה, שבעת דליפה או פיצוץ עלול לגרום לנזקי בריאות ונפש. הקניון נפתח לציבור בחודש אוגוסט 2011, והוא כולל 12 אלף מ"ר ו-300 חנויות. הוא נבנה חרף התנגדות המשרד להגנת הסביבה שהזהיר מפני תסריט של דליפת אמוניה, המסכן חיי אדם.

טופס האכלוס ניתן לאחר שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה עכו, ביטלה סעיף שחייב את אישור המשרד להגנת הסביבה לאכלוס הקניון. לא רק האינטרס הכלכלי בפיתוח העיר וההכנסות מארנונה מסחרית עמדו לנגד עיני עיריית עכו כשאישרה את הקניון, אלא גם משום שיש בתי מגורים שכבר בנויים בסמיכות למפעל. מנגד נטען במשרד להגנת הסביבה כי הבתים מרוחקים במרחק 100 מטרים מהמפעל, וכי היחס לבנייה חדשה אינו זהה לבנייה קיימת.

במשרד להגנת הסביבה לא ויתרו, ובאוקטובר 2011, כחודשיים לאחר שנפתח הקניון, הגישו יחד עם משרד הבריאות ערר נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה עכו, נגד קבוצת עזריאלי ונגד איגוד ערים לכיבוי אש גליל מערבי לוועדת הערר המחוזית צפון. בערר ביקשו המשרדים לבטל את החלטת הוועדה המקומית להסיר את התנאי המחייב אישור המשרד להגנת הסביבה לאכלוס הקניון. "שימושים של מסחר ומפעל המאחסן חומרים מסוכנים אינם יכולים לדור בכפיפה אחת", נכתב בערר.

באותו ערר צוין כי המשרד להגנת הסביבה הציג סקר סיכונים שבו צוין כי טווח הסיכון הנדרש מהמפעל, על מנת לצמצם את הסיכון הצפוי לאוכלוסייה שתגיע לקניון הנמצא בסמיכות למצבורי אמוניה הוא 100 מטרים, כאשר בפועל המרחק הוא שבעה מטרים בין קיר הקניון לקיר המפעל.

ועדת הערר שלחה את הצדדים להגיע להסכמות, שכללו רשימת תנאים שהציב המשרד להגנת הסביבה למיגון המפעל ומצבורי האמוניה בתוכו, ושיביאו למזעור הנזק במקרה של אירוע דליפה. המפעל השקיע עשרות מיליוני שקלים באמצעי המיגון, ובמשרד להגנת הסביבה טוענים כי בזכות הוראות המיגון שנתן המשרד, אירוע הדליפה שהתרחש לפני חודש הסתיים ללא נפגעים.

מעיריית עכו נמסר: "אנו מוטרדים מהעובדה שמיכל האמוניה נמצא במפעל השוכן בלב שכונת מגורים ועל כן אנו דורשים מהמשרד להגנת הסביבה שלא לחדש את היתר הרעלים למפעל ולהעתיקו למקום אחר אשר מרוחק מאזור מגורים. בימים הקרובים מתוכנן השר להגנת הסביבה לבקר בעיר, ואנו נציג בפניו את דרישותינו. באשר לבקשה להיתר שהוגשה, הרי שהיא הועברה לבקרת תוכן, במסגרתה אישר המשרד להגנת הסביבה את הרחבת בית הקפה בקומת הקרקע, אך התנגד למרפסת בקומה הראשונה. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תומכת במילוי דרישות המשרד להגנת הסביבה ולמיטב ידיעתנו גם היזם פועל להתאמת התכניות לדרישתם. נבהיר, כי סטטוס הבקשה להיתר הוא מילוי התנאים של בקרת התוכן ועם השלמתם ניתן יהיה להוציא את היתר הבנייה".

פעם אחר פעם: העיריות מתעלמות מהוראות המשרד להגנת הסביבה

הסמיכות של קניון עזריאלי למפעל יוניליוור בעכו אינה המקרה היחיד של בעיות בטיחות הנובעות מסמיכות של מפעלים או אתרים עם חומרים מסוכנים, למבני ציבור.

במשרד להגנת הסביבה מסבירים כי התופעה גוברת בעיקר בגלל המגמה לבצע עירוב שימושים, ולהכניס לאזורי תעשייה שימושים חדשים שאמורים להחיותם, דוגמת מגורים ומסחר. בשנים האחרונות גובש חוזר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה בנושא מדיניות מרחקי הפרדה ממקורות סיכון, לרבות ממקורות חומרים מסוכנים.

על פי המדיניות, הדרך הטובה ביותר להגן על אוכלוסייה מפני אירועי חומרים מסוכנים היא באמצעות שמירת מרחק בין מקורות סיכון נייחים כמו מפעלים, לבין מבנים ציבוריים. עם זאת, ניתן לצמצם את המרחק הנדרש באמצעות הפעלה של אמצעים טכניים. במסגרת המדיניות נקבע כי במקורות סיכון המכילים חומרים מסוכנים ייקבע מרחק הפרדה בהתאם לתרחיש הייחוס, ולא יפחת בכל מקרה מ-100 מטרים כאשר מדובר בחומרים רעילים, או מ-50 מטרים כאשר מדובר בחומרים דליקים.

בפועל, טוענים במשרד להגנת הסביבה, מדיניות זו אינה מיושמת או נאכפת כאשר אישור תוכניות מגיע לוועדות התכנון הרלוונטיות. רק בחלק מהמקרים מתבקשת חוות-דעתו של המשרד להגנת הסביבה, שרק אז נחשפת בפניו התוכנית, אך גם במקרים שהוא מגלה התנגדות, בפועל, הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה יכולות להתעלם מעמדת המשרד ולהעניק היתרים לתוכניות שאינן מקובלות על המשרד להגנת הסביבה.

עוד כתבות

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: השיחות עם איראן היו חיוביות

שר החוץ של עומאן: "התקדמות משמעותית במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן"  ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"