גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלום למצפור השלום: האם התצפית היפה ביותר בגוש דן בסכנה?

פרויקט פינוי-בינוי סמוך למצפה שלום בגבעתיים, לבניית 105 דירות במקום 42, הופקד להתנגדויות ● ליו"ר הוועדה המחוזית דניאלה פוסק יש דירה בפרויקט העתידי, ולכן לא תוכל לדון בהתנגדויות שכבר הוגשו לפרויקט

 

נוף לגוש דן ממצפור שלום / צילום: שלומית צור
נוף לגוש דן ממצפור שלום / צילום: שלומית צור

מצפור השלום בגבעתיים הוא אחת מנקודות התצפית היפות בגוש דן. מן המצפור נשקף נוף נפלא של מטרופולין תל-אביב, והוא אחת מנקודות המפגש האהובות על תושבי העיר - לפחות בינתיים. חלק מן הפנורמה הרחבה מהמצפור עלולה להיחסם בשנים הקרובות בבניינים, במסגרת תוכנית פינוי-בינוי שמקדמת מול הדיירים חברת דוניץ ממש מתחת למצפור.

הפרויקט מתוכנן להיבנות למרגלות גבעת קוזלובסקי, אחת מהגבעות שעל שמן נקראת העיר, בשטח כולל של חמישה דונם, והוא כולל שבעה בניינים ישנים בני שש קומות כל אחד ובסך-הכול 42 דירות ברחוב המרי 54-56, וניצנה 1-9. ל"גלובס" נודע שאחת הדירות בבניינים המיועדים להריסה מצויה בבעלותה של יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב דניאלה פוסק - שמנועה משום כך מלדון בתוכנית, ומי שדנה בה במקומה היא טלי דותן, סגנית מתכננת המחוז.

דניאלה פוסק  / צילום: תמר מצפי

הוועדה המקומית מפחיתה קומה

ביולי 2017 דנה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בתוכנית. דוניץ ביקשה להרוס את שבעת הבניינים הישנים ולהקים במקומם ארבעה בניינים חדשים: שני בניינים בני תשע קומות מעל קומת קרקע בחלק הדרומי, ושני בניינים בני חמש קומות מעל קומת קרקע בחלק הצפוני. כך שבסך-הכול יוקמו 120 דירות חדשות בשטח עיקרי של 113 מ"ר.

הוועדה המקומית אישרה את הפרויקט בכפוף להורדה של קומה אחת בבניין הצפון מערבי, ושהפרויקט יכלול 105 דירות, והמליצה על הפקדתו בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. את התוכנית ערך עבור החברה היזמית האדריכל דני קייזר.

הוועדה המחוזית: "רגישות נופית"

בדיון שהתקיים בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב בספטמבר 2018, בראשות ממלא מקומה של פוסק, החליטה הוועדה להפקיד את התוכנית, כך שתכלול שני בניינים בגובה שמונה קומות ושני בניינים בגובה חמש קומות, ובסך-הכול 105 דירות בשטח עיקרי של 106 מ"ר לדירה, אשר 20% מהן יהיו בשטח עד 75 מ"ר כולל ממ"ד.

מחברת דוניץ נמסר כי "מדובר בתוכנית הממוקמת באזור בעל שיפוע רב. תכנון מפלסי החניה מתחת למפלס הקרקע הוא מורכב, ולכן נדרשים שטחי בינוי לצורך הבטחת מקומות החניה מתחת למפלס הקרקע. הפרש הגובה בין רחוב ניצנה לרחוב המרי הוא של שש קומות! התוכנית תורמת לסביבתה חניות נוספות, מורידה מהרחובות את מכוניות הדיירים, החונים כיום כולן ברחוב, ויוצרת חיבורים נוחים ככל שניתן בין רחוב המרי לרחוב ניצנה".

המתחם המיועד לפינוי ברחובות המרי וניצנה./ צילום: איל יצהר

עוד קבעה הוועדה המחוזית כי גובה הבינוי לא יעלה על 98 מטרים מדרום ו-87 מטרים מצפון, לצורת שמירה על התצפית מגבעת קוזלובסקי ומצפור השלום. התוכנית כוללת חניון לדירות המגורים ובנוסף חניון ציבורי בן 20 מקומות חניה.

האזור הוגדר על ידי הוועדה המחוזית "בעל רגישות נופית, אשר יש צורך לחדשו לצד שמירה על הרקמה ועל המבטים הנצפים מסביבתו על מטרופולין תל-אביב", וצוין במסמכי התוכנית כי "התוכנית שומרת על המבטים מהגבעה, לרבות הטופוגרפיה הייחודית וגרם המדרגות המאפשר תנועה רגלית בין שני הרחובות".

ההתנגדויות: גם מהחברה וגם מהשכנים

לאחר הפקדת התוכנית הוגשו לה שתי התנגדויות. התנגדות אחת הגישה חברת דוניץ עצמה, שטענה כי השינויים שערכה הוועדה המחוזית בתוכנית, הכוללים צמצום במספר הקומות ובמספר הדירות, מסכלים את הסיכויים לממש פרויקט במתחם, והוסיפה כי הוועדה המחוזית הוסיפה הוראה שמחייבת שמירה על תצפית מגבעת קוזלובסקי, אף שהוועדה המקומית לא הורתה על סעיף שכזה.

לטענת החברה, מדובר בהוראה לא רלוונטית, מאחר שגם על פי תוכנית תמ"א 38 לא תתאפשר תצפית מגבעת קוזלובסקי, בעוד תוכנית הפינוי-בינוי שהופקדה שומרת על התצפית ממצפור השלום. על כן מבקשת החברה בהתנגדות לאפשר לה לעשות שינויים בבינוי באופן שתוכל לבנות בניין בן 14 קומות ולהיטיב את התכנון במתחם.

התנגדות נוספת, מהכיוון ההפוך, הגיש שכן לתוכנית, שבה טען כי אם התוכנית תתאשר במתכונתה, יתקבל נפח בנייה גדול פי חמישה מהקיים, ותתרחש פגיעה נופית במצפור השלום, שהוא "נכס צאן ברזל".

לטענת המתנגד, אדריכל במקצועו, עורכי התוכנית מבקשים לאשר גובה של 87 מטרים לשני בניינים, שהם בגובה 14 מטרים מעל המצפור, דבר שיביא לפגיעה קשה בנוף הנשקף לעיר ולשמיים, ומקטין משמעותית את המבט הפנורמי הקיים. על כן מבקש המתנגד להפחית את הגובה של אחד הבניינים מ-87 מטרים ל-71 מטרים, להפחית את הגובה של בניין נוסף ל- 81.5 מטרים גובה, ולהפחית את הגובה של בניין שלישי מתוך הארבעה מגובה של 98 מטרים לגובה של 87 מטרים.

עוד נטען בהתנגדות כי "שטח הבנייה המבוקש יכול להעיד על הכוונה להגדיל את מספר הדירות ליותר מ-105 דירות, ובהתאמה את מספר הרכבים בפרויקט, דבר שיחריף את מצוקת החניה שכבר קיימת היום".

תגובות: "המבט מכיוון הגבעה יוסתר"

מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה גבעתיים נמסר כי אין באפשרותה להתייחס לתוכנית לפני הדיון בהתנגדויות.

מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב נמסר: מאחר והתוכנית נמצאת בשלב שמיעת ההתנגדויות, לא נוכל להתייחס בשלב זה. כל ההתנגדויות שהוגשו לתוכנית כדין יידונו ותתקבל לגביהן החלטה במסגרת הוועדה. נציין כי יו"ר הוועדה המחוזית, אדריכלית דניאלה פוסק, לא השתתפה ולא תשתתף באף דיון הקשור בתוכנית.

מחברת דוניץ נמסר: "הייזום לתוכנית נעשה מתוך צורך מיידי של הדיירים לחדש את סביבת המגורים שלהם הסובלת מתנאי נגישות בלתי אפשריים, מצוקת חניה ובניינים שנבנו לפני כ-60 שנים ונמצאים במצב פיזי רעוע ומדרדר. החברה הגישה התנגדות המבקשת לשפר את הבינוי במתחם ובכך לאפשר תכנון מרווח, יעיל ומיטבי. יודגש כי התכנון המוצע בהתנגדות משמר את פתיחת המבטים מכיוון מצפור השלום. גובהה המירבי של גבעת קוזלובסקי הינו כ-85 מטר מעל פני הים וגובה הבינוי האפשרי והמותר על פי תוכניות תקפות ברחוב המרי הינו 98 מטר מעל פני הים, כך שבכל מקרה המבטים מכיוון הגבעה יוסתרו בחלק זה בין אם התוכנית תאושר ובין אם לא.

"התכנון בתוכנית המופקדת וכן התכנון כפי שהחברה ביקשה לשפר במסגרת התוכנית משמרים את המבטים מכיוון מצפור השלום".

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון