גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במלטה מאמינים בטכנולוגיה: כל חוזי השכירות במדינה יירשמו בבלוקצ'יין

הטכנולוגיה החדשה אמורה לחזק את הפיקוח על החוזים ולפגוע בשוק השחור בתחום, ומלטה צפויה להיות המדינה הראשונה בעולם להשתמש בה בשוק השכירות למגורים, כבר ב-2020 ● מלטה זכתה לכינוי "אי הבלוקצ'יין", לאחר שהתקינה מסגרת רגולטורית ידידותית לטכנולוגיות של מסדי נתונים מבוזרים

רחוב בוואלטה, בירת מלטה./ צילום: /Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
רחוב בוואלטה, בירת מלטה./ צילום: /Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

כיצד יכולה הטכנולוגיה לסייע בחיזוקו של שוק השכירות? ב-11 ביולי אישרו חברי הפרלמנט של מלטה בקריאה שנייה הצעה לרפורמה בשוק שכירות הנדל"ן במדינה, שלפיה החל בינואר 2020 ייעשה בשוק שימוש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין - מסד נתונים מבוזר שיוקם לצורך רישום החוזים - במטרה להפוך את שוק השכירות במדינה להוגן, בטוח, יעיל ויציב יותר. זוהי הפעם הראשונה שמדינה משתמשת בטכנולוגיית בלוקצ'יין לצורך זה.

שכר הדירה הממוצע בבירת מלטה, ואלטה

ראש ממשלת מלטה ג'וזף מוסקט אמר בחודש שעבר כי טכנולוגיית הבלוקצ'יין יכולה לשפר את אבטחת המידע במערכת ולמנוע זיוף חוזים. "נראה לציבור את הערך המוסף של הטכנולוגיה הזאת כשניישם אותה בתחום הנוגע לחיי היומיום של התושבים", ציין.

איך זה יעבוד? לפי המידע המועט יחסית שפורסם עד כה לגבי הרפורמה, ניתן להעריך כי גם מערכת רישום חוזי השכירות של מלטה תתבסס על אחת מטכנולוגיות הבלוקצ'יין הקיימות, עם עדיפות לכזאת המאפשרת שימוש בחוזים חכמים.

חוזה חכם הוא הסכם המבוסס על תוכנה, שבו התנאים בין הצדדים כתובים ונחתמים על ידי קוד. חוזה שכירות חכם יכול לאפשר לשוכר ולמשכיר להבטיח את קיום ההסכם ביניהם ללא צורך במתווך או בצד שלישי.

פלטפורמת הבלוקצ'יין הוותיקה והפופולרית ביותר שמאפשרת יצירה ושימוש בחוזים חכמים היא את'ריום (Ethereum), שהמטבע הדיגיטלי המבוסס עליה נקרא את'ר. בשנים האחרונות קמו לאת'ריום מתחרות בתחום, שהבולטות ביניהן הן NEM, NEO, Cardano, Hyperledger ו־EOS.

בחודש שעבר הכריזה ענקית המדיה החברתית פייסבוק על פרויקט המטבע הדיגיטלי שלה, Libra, שגם הוא אמור להציע חוזים חכמים. מעניין יהיה לראות באיזה טכנולוגיה תבחר מלטה להשתמש לרישום חוזי השכירות שלה.

רפורמת השכירות תיאבק בשוק השחור

אוכלוסיית מלטה מונה פחות מחצי מיליון איש. לפי נתוני הבנק המרכזי של מלטה לשנת 2016, כ־80% מתושבי מלטה גרים בדירות ובתים שנמצאים בבעלותם, ושאר ה־20% גרים בשכירות. הבנק ציין כי מבין שוכרי הדירות, ל־90% דמי השכירות מסובסדים על ידי המדינה, ורק 10% משוכרי הדירות משלמים דמי שכירות מלאים לפי מחיר השוק.

רפורמת השכירות של מלטה אמורה להכניס לשוק השכירות במדינה כמה שינויים עיקריים, מעניינים בפני עצמם, גם בלי קשר לבלוקצ'יין.

א. רישום החוזים: כל חוזי השכירות על נכסים פרטיים במדינה יהיו חייבים להירשם אצל רשות הדיור הממשלתית. הדבר נועד לצמצם את "השוק השחור" בתחום.

הרשימה של כל חוזי השכירות במלטה תישמר ברשת מקוונת על גבי בלוקצ'יין, שיהיה מפוקח על ידי רשות הדיור הממשלתית. כל אחד מבעלי הנכסים המשכירים את נכסיהם, יידרש לשלוח לרשות את חוזה השכירות, את רשימת המלאי הכלול בנכס ואת הפיקדון ששולם על ידי השוכרים, והמידע יועלה לרשת. בעל נכס שלא ירשום את הנכס המושכר כנדרש, לפי החוקים החדשים, צפוי לקנסות בסכומים שבין 2,500 ל-10,000 אירו. כל שוכר נכס במדינה יוכל לפנות לרשות הדיור ולבדוק אם חוזה השכירות רשום כחוק.

במסגרת הסמכויות הניתנות לרשות הדיור במלטה, היא תהיה רשאית לבצע חקירה בנוגע לחוזי השכירות וגם לפנות לבית המשפט במקרה של הפרת חוק בעניין. כמו כן, רשות הדיור תוכל לפנות לרשות המפקחת על השכירות במדינה בשמם של שוכרי הנכסים ולדרוש ממנה לנקוט צעדי אכיפה, שבהם ניתן לכפות על בעל הנכס להשכיר את הנכס למשך שלוש שנים בדמי שכירות בשיעור של 75% בלבד משווי השוק שבו מוערך הנכס. צעד זה אמור להרתיע בעלי נכסים מניסיון להשכיר דירות ב"שוק שחור".

ב. תמריצים להשכרה לטווח ארוך: בעלי נכסים שישכירו את נכסיהם לטווח ארוך יזכו לתמריצים כספיים. החוק קובע תקופת מינימום של שנה אחת לחוזי השכירות, ואילו חוזים לתקופה של שנתיים, שלוש או יותר יזכו את המשכירים בתמריץ כספי. למשל, בדירות של שלושה חדרים, בעלי נכסים שיחתמו על חוזה שכירות לשנתיים יקבלו מהמדינה תגמול של 300 אירו, ובעלי דירות שיחתמו על חוזה לשלוש שנים או יותר, יקבלו מהמדינה תגמול של 400 אירו. נוסף על כך, כל העלאה שנתית של שכר הדירה, במסגרת הרפורמה, תוגבל עד לשיעור של 5% בלבד.

לפי הצעת הרפורמה, חוזי שכירות לתקופות קצרות, של עד שישה חודשים, ייחשבו לחריגים במדינה. החוק יאפשר חתימה על חוזי שכירות כאלה רק אם השוכרים אינם אזרחי מלטה, כאשר מדובר בעובדים זרים, סטודנטים זרים או זרים המבקשים לקבל אזרחות במלטה.

ג. החוק החדש לא יחול על דירות לתיירים. על חוזי שכירות של נכסים המיועדים לתיירים יחול חוק נפרד, והפיקוח עליהם יהיה בידי רשות התיירות של מלטה. לפיכך, הרפורמה לא תחול לדוגמה על דירות המושכרות באמצעות אתר Airbnb.

ד. הודעה מוקדמת על פינוי: הרפורמה בשוק השכירות של מלטה קובעת גם כי על בעלי הדירות למסור לשוכרי הדירות הודעה מוקדמת של שלושה חודשים לפחות, אם בכוונתם לדרוש מהם לפנות את דירתם. אחרת, לפי החוק החדש, החוזה יוארך באותו פרק זמן שנקבע בו בפעם שעברה. כלומר, אם החוזה האחרון היה לשלוש שנים, הוא יוארך במקרה כזה בשלוש שנים נוספות. מנגד, גם השוכרים יחויבו בתקופות מינימום של הודעה מוקדמת אם בכוונתם לפנות את הדירה לפני תום תקופת החוזה.

עוד במסגרת הרפורמה, בעלי דירות המשכירים את נכסיהם יחויבו להציג בפני השוכרים את חשבונות החשמל והמים בעבור הנכס, כך שהשוכרים יוכלו לנכות את תשלומי החשמל והמים משכר הדירה שהם משלמים.

ה. הגנה על בעלי הנכסים: במקרים של תביעות מצד בעלי הנכסים, החוק ייתן לבתי המשפט סמכות לחייב שוכרים לפנות את הנכס כבר במועד השימוע הראשון. לבעל הנכס גם תינתן זכות לתבוע מהשוכר פיצוי על כל תקופה שבה הוא נשאר בנכס לאחר תום חוזה השכירות.

אי הבלוקצ'יין אימץ רגולציה ידידותית

מלטה כבר זכתה לכינוי "אי הבלוקצ'יין", לאחר שהתקינה בשנה שעברה מסגרת רגולטורית ידידותית לטכנולוגיות של מסדי נתונים מבוזרים (DLT). במסגרת זו, ניתנה במדינה אפשרות חוקית לפעילויות שונות הקשורות בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, כמו מסחר במטבעות דיגיטליים והנפקתם לציבור. הסביבה הרגולטורית הסובלנית, ההכשרה המקצועית של העובדים במדינה והחברות של מלטה באיחוד האירופי - כל אלה תרמו להפיכתה למרכז פיתוח בינלאומי בתחום הבלוקצ'יין.

רו"ח חנן אהרנפלד, שמשרדו מספק בין השאר שירותי ראיית חשבון ללשכת המסחר ישראל-מלטה ולחברות בלוקצ'יין ישראליות הפועלות במלטה, אומר כי "לאורך ההיסטוריה האי מלטה נכבש פעמים רבות, ואולי משום כך תושבי האי רגילים לקבל רעיונות מבחוץ". הוא מציין כי רשות החדשנות של מלטה היא הרגולטור הממונה על המערכות הטכנולוגיות החדשות המוצעות לשימוש במדינה.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות בחוזים העתידיים; רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5%

הדאקס עולה ב-0.5% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו הלת' גדל, המניה צוללת בכ-11%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● מדור חדש

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"