גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשת 13 משנה את אופן התשלום למפיקים: "כסף רק תמורת קלטת לשידור"

ל"גלובס" נודע כי הערוץ הודיע לחברות ההפקה עמן הוא עובד כי יפסיק לשלם "אבני-דרך לתוכניות", והחברות יקבלו תשלום רק בסוף ההליך ● גורמים בענף: "אי-הבנה בסיסית של שוק הטלוויזיה המקומי" ● רשת: "כל מהלך עם המפיקים נעשה בתיאום ובהסכמה"

משתתפי "הישרדות VIP" / צילום: משה נחומוביץ
משתתפי "הישרדות VIP" / צילום: משה נחומוביץ

רשת 13 פועלת לשנות את מבנה התשלומים שלה עבור התוכן המשודר אצלה: ל"גלובס" נודע כי הערוץ הודיע לחברות ההפקה עמן הוא עובד כי יפסיק לשלם מעתה "אבני-דרך לתוכניות", וחברות ההפקה יקבלו תשלום רק כשתימסר קלטת לשידור. המשמעות היא שרשת מבקשת להשית את כל עלויות ייצור התוכן על המפיקים.

את המהלך מוביל סמנכ"ל הכספים הנכנס של רשת, יוחאי בניטה. בניטה, שמגיע מהעולם המסחרי ולא מתוך תעשיית התוכן, נפגש לאחרונה עם חלק מהמפיקים ובישר להם על הכוונה, תוך מתן "חבילת פיצוי" בדמות העמקת המחויבות של רשת לייצר תוכן באמצעות מפיקים שיקבלו עליהם את המתווה החדש.

הערוצים המסחריים מחויבים על-פי חוק להוציא 60% מההפקות לגורמים חיצוניים. נזכיר כי יצירת תוכנית טלוויזיה - משלב הרעיון והתסריט עד גמר הצילומים והעריכה - היא מהלך שמתפרש על חודשים ארוכים, לעתים רבות אף שנים. מאחר שמדובר בהשקעות כספיות גבוהות, מתווה התשלומים המקובל בשוק מתבצע בצורת "אבני-דרך": מזמין התוכן משלם באופן הדרגתי (פעימות) את התשלום לפי שלבים שנקבעים מראש.

עד עתה פעלה שיטה זאת באופן גורף אצל כל גופי התוכן בטלוויזיה: רשת וקשת כערוצים מסחריים והוט ו-yes כפלטפורמות משדרות. עתה, כאמור, רשת 13 מבקשת לשנות סדרי בראשית ולהשית את כל עלות ייצור התוכן עד שלב השידור על המפיקים שעובדים איתה.

יכולת המיקוח של המפיקים פוחתת 

בשוק עם מיעוט שחקנים, התלותי בדרך-כלל בגופי השידור הגדולים, איש איננו ממהר להתנגח ברשת 13 באופן פומבי, אך שלא לייחוס המפיקים מביעים זעם רב על המהלך שמנסה הערוץ להוביל, מבהירים כי אין סיכוי שהוא יצא לפועל, וטוענים כי עצם הניסיון משקף אי-הבנה בסיסית של שוק הטלוויזיה המקומי. לטענת המפיקים, השיטה של רשת תהפוך חברות הפקה לגופי מימון שנדרשים להסתכן בהשקעות של מיליוני שקלים, באופן שרק מפיקים ספורים בעלי כיסים עמוקים במיוחד יוכלו לקחת בו חלק.

עוד אומרים ל"גלובס" מפיקים כי כשהתעשייה ממילא במצב קשה בגלל צמצומים בהפקות, המתווה החדש עלול לדרדר אותה למצב חמור אף יותר.

"המפיקים בישראל צריכים לממן איש עשיר כמו לן בלווטניק?", שואל שלא לייחוס מפיק בכיר. "זה תוכן שנעשה עבור רשת. איזו סיבה יש שהמפיקים יממנו אותו? כשאדם פרטי הולך לקנות דירה, הוא משלם לקבלן רק כשהוא מקבל מפתח? תוכן הוא מוצר יקר, שנוצר על פני זמן, ולכן הגיוני שהוא ישתתף בעלויות היצירה. במקרה של השוק הישראלי זה גם הכרחי", אומר הבכיר.

עם זאת, יש המאמינים כי לחלק מהמפיקים לא תהיה ברירה, והם ייאלצו ליישר קו עם הדרישות של רשת 13 - בעיקר חברות הפקה שחלק ניכר מהפעילות שלהן הוא ייצור תוכן לערוץ. כאמור, בשוק שהולך ומתכווץ, יכולת המיקוח של המפיקים מול יצרן תוכן פוחתת.

"ריבית שמתאימה לשוק האפור"

מודל התשלומים שמבקשת רשת 13 לאמץ סותר לכאורה מהלכים קודמים שהובילה ההנהלה בימים שלאחר המיזוג בין רשת עם ערוץ עשר. מי שהופקד על ניהול הערוץ הממוזג אז הייתה הנהלת ערוץ עשר, שפעלה לשרש חלק מדפוסי ההתנהלות שהיו נהוגים ברשת במתכונתה הקודמת ושהפכו חלק מהגורמים מולם עבד הערוץ לגופי מימון.

המהלך הבולט ביותר נעשה מול משרדי הפרסום וחברות המדיה - שעד המיזוג היה להם משקל כבד ביכולת התזרימית של רשת. המשרדים עשו עסקאות קנייה מראש עם רשת, במסגרתן רכשו זמן אוויר, עליו שילמו מחיר ששיקף הנחות של עשרות אחוזים או ריבית שיש שהגדירו אותה כ"מתאימה לשוק האפור".

למעשה, לשיטה זו, כמו גם לעסקאות שעשו מול מיעוט מהמפיקים שלקחו על עצמם עלויות מימון תוכניות, היה חלק בטשטוש הכלכלי של רשת בימים שלפני המיזוג ובזמן שלקח להבין כמה קשה מצבה הכלכלי של רשת. ההנהלה החדשה-ישנה נמנעה במכוון מביצוע עסקאות מימון מול חברות המדיה, למרות שהמהלך הכניס את רשת למצוקה תזרימית קשה לאורך חודשים. עתה נראה כי לפחות חלק מהמימון שהגיע ממשרדי הפרסום יגיע מחברות ההפקה.

מרשת 13 נמסר בתגובה: "בהמשך לתהליכי המיזוג, רשת 13 עסקה בחודשים האחרונים בבדיקתם של כלל החוזים הקיימים לחברה עם ספקים חיצוניים, שהם גם שותפים לדרך ולעשייה. השיחות מול המפיקים לעולם לא כללו מהלכים חד-צדדיים, נהפוך הוא - שיתוף-הפעולה בין רשת 13 לבין המפיקים הוא הדוק ומלא. בנוסף לתשלום בגין ההפקות, רשת 13 נותנת למפיקים את זכויות ההפצה והמכירה הגדולות ביותר מכלל גופי השידור. כל מהלך עם המפיקים כשותפים אסטרטגיים שלנו נעשה בתיאום ובהסכמה מלאים תוך מתן אופק ארוך-טווח לשיתוף-פעולה זה, ממנו צפויים ליהנות הן המפיקים, הן רשת 13 והן הצופים. אנו שמחים שעם חלק מהשותפים האסטרטגיים שלנו כבר הגענו להסכמות ולהבנות שמטיבות לשני הצדדים". 

עוד כתבות

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

שמש בעשרות אלפי שקלים לשנה: כיצד תהפכו את הגג לאפיק השקעה

מהשנה מי שיבנה בית פרטי מחויב להתקין פאנלים סולאריים ● למעשה ניתן להרוויח מהם לא מעט: רשות החשמל משלמת סכומים משמעותיים על חשמל בגגות ביתיים

גלעד שיינר / צילום: שלומי יוסף

"בשוק כבר מבינים שהמשקל של אנבידיה טמון בקישוריות - שנולדת בישראל"

הוא חולש על הסגמנט הצומח ביותר בחברה, מנהל את הקשר מול מאסק ואלטמן ומוביל את "החפיר" ששומר על ענקית השבבים בצמרת ● גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר באנבידיה, מסביר לגלובס איך הפכה ישראל ללב המערכת של הואנג ● וגם: כך נסגר המעגל עם העובד שחזר מהשבי, אבינתן אור: "הבטחנו לו שהכיסא שלו במשרד שמור" ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד 

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

עמי לוטבק / צילום: עומר הכהן

מול יקב בנימינה: מייסד WIZ השלים רכישת מגרשים ב־28 מיליון שקל, כולל ההשבחה

לגלובס נודע כי בעסקה המרכזית, שבה רכש עמי לוטבק מחצית ממגרש שפוצל ואושרה בו תוכנית ל־4 קוטג'ים, התחייב הרוכש לשלם גם את היטל ההשבחה שחל על המוכר ● בסך הכול רכשו לוטבק ואשתו רות שני מגרשים צמודים שעליהם שלושה בתים, במסגרת שלוש עסקאות שנמשכו יותר משנתיים

צורי דבוש / צילום: מורג ביטון

הצטרפות בדקה ה־90 ועתירה לביהמ"ש: המרוץ על התאחדות התעשיינים

בסוף החודש יתקיימו הבחירות להתאחדות התעשיינים - ומניצחון בטוח של מתמודד יחיד הפכו לעימות משפטי עם העתירה לשינוי שיטת ההצבעה ● ברקע: המאבק בממשלה על היטל ההיצף

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אברך תבע מזונות מאשתו בגלל משכורת נמוכה. מה קבע ביהמ"ש?

אברך טען כי הוא מרוויח 1,100 שקל בחודש, ולכן אשתו צריכה לשלם לו מזונות - ביהמ"ש העריך את הכנסתו ב־50 אלף שקל ● חברת תיווך הציגה נכס לרוכשת, והיא פנתה לבסוף למתווכת אחרת בקשר לאותה הדירה. מי זכאי לדמי התיווך? ● ובג"ץ החמיר את התנאים להוכחת זכאות לקרקע לבנייה ביישוב מגורים ● 3 פסקי דין בשבוע

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

מנכ''ל ולנס יורם זלינגר / צילום: ולנס סמיקונדקטור

בלילה אחד: ציוץ אנונימי הקפיץ את מניית האוטוטק מהוד השרון ב־60%

מניית ולנס לא ראתה יום כזה מאז שהחלה להיסחר: עם מחזור גבוה פי 30 מהרגיל, המניה זינקה ב־60% בן־לילה ● זאת, בשל עסקה גדולה עם יצרנית רכב וציוץ אנונימי שטוען כי השוק כולו טועה בנוגע להיקף המלאים של החברה ● האנליסטים מעריכים: יש לה עוד מקום לעליות

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

חקירתו של ברוורמן הסתיימה אחרי 13 שעות; הורחק מלשכת רה"מ ל-15 יום

ראש הסגל בלשכת רה"מ נחשד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, ועוכב על ידי שוטרי להב 433 ● דוברו לשעבר של נתניהו, אלי פלדשטיין, חשף כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" את החקירה שצה"ל פתח נגדו

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

מה קורה בגוף בזמן השינה - ואיך זה מאפשר לנבא 130 מחלות

OpenAI תשיק גרסה ייעודית של ChatGPT למענה על שאלות רפואיות. המחיר: ויתור על הפרטיות ● חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מראים שלילה אחד של שינה יכול לנבא עשרות מחלות ברמות דיוק של 80% ומעלה ● באייר מקימה בישראל מעבדה שתדמה מתקפות סייבר על מפעלי תרופות, וחברות ישראליות מציגות פריצות דרך – מטיפול ואבחון סרטן ועד "אינקובטור חיבוק" לפגים ● השבוע בביומד

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

גל אביב, מנכ''ל בלנדר / צילום: סיון פרג'

בשל שינויים בסביבת הריבית וקיטון בהפקדות: בלנדר יוצאת מההלוואות החברתיות

חברת האשראי של משפחת אביב הודיעה כי תפסיק להעמיד הלוואות P2P חדשות, בעקבות "שינויים מהותיים שחלו בסביבת הריבית, שגרמו לקיטון בהפקדות למערכת" ● בלנדר הונפקה בתחילת 2021, ומנייתה צנחה בכ-88% ביחס למחירה בעת ההנפקה

בודקים את המיתוס. ילידי אמריקה / צילום: איור: ספריית הקונגרס, ויקיפדיה

אמריקה הייתה שלווה עד בוא האדם הלבן? המציאות הייתה יותר מורכבת

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לפי הוליווד, העולם החדש הושחת ע"י אירופה, אלא שגם לפניה לא הכל התנהל בהרמוניה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

הנתונים שמצפים להם בישראל ובארה"ב, ומה צפוי מחר במניות הדואליות?

שבוע המסחר החדש שנפתח מחר יושפע מהמתיחות הגיאו-פוליטית ברחבי העולם, מונצואלה ועד איראן ● המניות הביטחוניות בלטו בעליות בשבוע החלף, והמדד קפץ במעל 11% בת"א ● מדדי המחירים לצרכן יעמדו במוקד בישראל ובארה"ב ● אלביט ונובה צפויות לחזור עם פערי ארביטראז' חיוביים, ומה יקרה לטבע? ● וגם: המדדים המובילים בוול סטריט • כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר