גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשת 13 משנה את אופן התשלום למפיקים: "כסף רק תמורת קלטת לשידור"

ל"גלובס" נודע כי הערוץ הודיע לחברות ההפקה עמן הוא עובד כי יפסיק לשלם "אבני-דרך לתוכניות", והחברות יקבלו תשלום רק בסוף ההליך ● גורמים בענף: "אי-הבנה בסיסית של שוק הטלוויזיה המקומי" ● רשת: "כל מהלך עם המפיקים נעשה בתיאום ובהסכמה"

משתתפי "הישרדות VIP" / צילום: משה נחומוביץ
משתתפי "הישרדות VIP" / צילום: משה נחומוביץ

רשת 13 פועלת לשנות את מבנה התשלומים שלה עבור התוכן המשודר אצלה: ל"גלובס" נודע כי הערוץ הודיע לחברות ההפקה עמן הוא עובד כי יפסיק לשלם מעתה "אבני-דרך לתוכניות", וחברות ההפקה יקבלו תשלום רק כשתימסר קלטת לשידור. המשמעות היא שרשת מבקשת להשית את כל עלויות ייצור התוכן על המפיקים.

את המהלך מוביל סמנכ"ל הכספים הנכנס של רשת, יוחאי בניטה. בניטה, שמגיע מהעולם המסחרי ולא מתוך תעשיית התוכן, נפגש לאחרונה עם חלק מהמפיקים ובישר להם על הכוונה, תוך מתן "חבילת פיצוי" בדמות העמקת המחויבות של רשת לייצר תוכן באמצעות מפיקים שיקבלו עליהם את המתווה החדש.

הערוצים המסחריים מחויבים על-פי חוק להוציא 60% מההפקות לגורמים חיצוניים. נזכיר כי יצירת תוכנית טלוויזיה - משלב הרעיון והתסריט עד גמר הצילומים והעריכה - היא מהלך שמתפרש על חודשים ארוכים, לעתים רבות אף שנים. מאחר שמדובר בהשקעות כספיות גבוהות, מתווה התשלומים המקובל בשוק מתבצע בצורת "אבני-דרך": מזמין התוכן משלם באופן הדרגתי (פעימות) את התשלום לפי שלבים שנקבעים מראש.

עד עתה פעלה שיטה זאת באופן גורף אצל כל גופי התוכן בטלוויזיה: רשת וקשת כערוצים מסחריים והוט ו-yes כפלטפורמות משדרות. עתה, כאמור, רשת 13 מבקשת לשנות סדרי בראשית ולהשית את כל עלות ייצור התוכן עד שלב השידור על המפיקים שעובדים איתה.

יכולת המיקוח של המפיקים פוחתת 

בשוק עם מיעוט שחקנים, התלותי בדרך-כלל בגופי השידור הגדולים, איש איננו ממהר להתנגח ברשת 13 באופן פומבי, אך שלא לייחוס המפיקים מביעים זעם רב על המהלך שמנסה הערוץ להוביל, מבהירים כי אין סיכוי שהוא יצא לפועל, וטוענים כי עצם הניסיון משקף אי-הבנה בסיסית של שוק הטלוויזיה המקומי. לטענת המפיקים, השיטה של רשת תהפוך חברות הפקה לגופי מימון שנדרשים להסתכן בהשקעות של מיליוני שקלים, באופן שרק מפיקים ספורים בעלי כיסים עמוקים במיוחד יוכלו לקחת בו חלק.

עוד אומרים ל"גלובס" מפיקים כי כשהתעשייה ממילא במצב קשה בגלל צמצומים בהפקות, המתווה החדש עלול לדרדר אותה למצב חמור אף יותר.

"המפיקים בישראל צריכים לממן איש עשיר כמו לן בלווטניק?", שואל שלא לייחוס מפיק בכיר. "זה תוכן שנעשה עבור רשת. איזו סיבה יש שהמפיקים יממנו אותו? כשאדם פרטי הולך לקנות דירה, הוא משלם לקבלן רק כשהוא מקבל מפתח? תוכן הוא מוצר יקר, שנוצר על פני זמן, ולכן הגיוני שהוא ישתתף בעלויות היצירה. במקרה של השוק הישראלי זה גם הכרחי", אומר הבכיר.

עם זאת, יש המאמינים כי לחלק מהמפיקים לא תהיה ברירה, והם ייאלצו ליישר קו עם הדרישות של רשת 13 - בעיקר חברות הפקה שחלק ניכר מהפעילות שלהן הוא ייצור תוכן לערוץ. כאמור, בשוק שהולך ומתכווץ, יכולת המיקוח של המפיקים מול יצרן תוכן פוחתת.

"ריבית שמתאימה לשוק האפור"

מודל התשלומים שמבקשת רשת 13 לאמץ סותר לכאורה מהלכים קודמים שהובילה ההנהלה בימים שלאחר המיזוג בין רשת עם ערוץ עשר. מי שהופקד על ניהול הערוץ הממוזג אז הייתה הנהלת ערוץ עשר, שפעלה לשרש חלק מדפוסי ההתנהלות שהיו נהוגים ברשת במתכונתה הקודמת ושהפכו חלק מהגורמים מולם עבד הערוץ לגופי מימון.

המהלך הבולט ביותר נעשה מול משרדי הפרסום וחברות המדיה - שעד המיזוג היה להם משקל כבד ביכולת התזרימית של רשת. המשרדים עשו עסקאות קנייה מראש עם רשת, במסגרתן רכשו זמן אוויר, עליו שילמו מחיר ששיקף הנחות של עשרות אחוזים או ריבית שיש שהגדירו אותה כ"מתאימה לשוק האפור".

למעשה, לשיטה זו, כמו גם לעסקאות שעשו מול מיעוט מהמפיקים שלקחו על עצמם עלויות מימון תוכניות, היה חלק בטשטוש הכלכלי של רשת בימים שלפני המיזוג ובזמן שלקח להבין כמה קשה מצבה הכלכלי של רשת. ההנהלה החדשה-ישנה נמנעה במכוון מביצוע עסקאות מימון מול חברות המדיה, למרות שהמהלך הכניס את רשת למצוקה תזרימית קשה לאורך חודשים. עתה נראה כי לפחות חלק מהמימון שהגיע ממשרדי הפרסום יגיע מחברות ההפקה.

מרשת 13 נמסר בתגובה: "בהמשך לתהליכי המיזוג, רשת 13 עסקה בחודשים האחרונים בבדיקתם של כלל החוזים הקיימים לחברה עם ספקים חיצוניים, שהם גם שותפים לדרך ולעשייה. השיחות מול המפיקים לעולם לא כללו מהלכים חד-צדדיים, נהפוך הוא - שיתוף-הפעולה בין רשת 13 לבין המפיקים הוא הדוק ומלא. בנוסף לתשלום בגין ההפקות, רשת 13 נותנת למפיקים את זכויות ההפצה והמכירה הגדולות ביותר מכלל גופי השידור. כל מהלך עם המפיקים כשותפים אסטרטגיים שלנו נעשה בתיאום ובהסכמה מלאים תוך מתן אופק ארוך-טווח לשיתוף-פעולה זה, ממנו צפויים ליהנות הן המפיקים, הן רשת 13 והן הצופים. אנו שמחים שעם חלק מהשותפים האסטרטגיים שלנו כבר הגענו להסכמות ולהבנות שמטיבות לשני הצדדים". 

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות